Глава 1. Ребут-сіті

Гучний звук системи оповіщення наповнив невеликий простір кімнати. Відбиваючись від світлих сірих стін і розрізаючи мою свідомість. Туманна завіса з образів миттєво танула, залишаючи після себе неприємний осад.

Ось уже третю ніч поспіль я дуже явно бачу дивні картини: людей, міста, і що найдивовижніше вони здаються такими реальними. Навіть від думки про це по шкірі проходить легке тремтіння. Схоже, мені знову необхідно навідатися в лабораторію і оновити чіп. Очевидно, це черговий збій. У період навчання я читала про те, що раніше люди бачили таке у фазі спокою. Навіть назва цього захворювання є — сон. Сподіваюся, що це ніяк не вплине на мою роботу. Адже це другий випадок за півроку.

Пляснувши себе по щоках встаю. Ліжко відразу заїжджає в стіну, залишаючи більше простору в житловому відсіку. Наче для мене однієї цього було недостатньо. Знизую плечима, намагаючись остаточно відігнати нав'язливі спогади. Це жахливе видовище! Навіть уявляти не хочеться те, що відбувається у цих видіннях. Люди торкаються один одного без рукавичок, обіймаються і навіть усміхаються при зустрічі. Мені не по собі стало лише про думку про те, що хтось може так само доторкнутися до мене. Гидливо скривилася від цієї ідеї.

"Без латексу, до шкіри.. брррр"

Панель приладів на стіні блимає синім, але я не хочу відкривати вхідне повідомлення. І без того знаю, що там написано. Ще один штраф. Учорашній конфлікт із Джилл лише посилив і без того складну ситуацію. Швидше за все мене знову переведуть, залишаючи новий запис у моїй базі даних.

Підтискаю губи і хитаю головою.

"Тільки цього мені бракує"

Холодна вода тонким струменем стікає по руках, і я роблю глибокий вдих, перед тим як хлюпнути крижану рідину собі в обличчя. Вмиваюсь і підіймаю погляд, вдивляючись у своє відображення.

Навіть мій зовнішній вигляд так сильно відрізняється від усіх навколо, що так чи інакше я стаю вигнанцем. Карі очі, темне волосся, яке відросло майже по плечі. Давно слід було б освітлити його, але я так і не наважилася. Проводжу пальцями по скроні, де вживлена ​​пластина. Щось постійно заважає це зробити. Не кажучи вже про те, що операцію зі зміни кольору рогівки ока мені довелося переносити вже тричі. Це відображення стало і моїм прокляттям та таємним даром.

Насправді, в глибині душі, мені подобається колір моїх очей та волосся. Навіть незважаючи на те, що він не відповідає статуту. Шкода, що часу залишилося зовсім не багато. За місяць мені двадцять. І тоді в мене вже не лишиться вибору.

За правилами нашого світу, всі, хто досягли віку повноліття, повинні відповідати системі. Щоб протистояти слабкостям людського вигляду та зберегти його. Саме тому відразу після того, як дитина з'являється з капсули – йому одразу ставлять чіп. Він блокує появу емоцій, залежностей та непослуху. Всім дітям, які зростають у системі, прищеплюють правила громади та почуття відповідальності. Навчання триває з трьох років. І коли виповнюється десять, проходить перша ініціація, яка і визначає, хто з об'єктів допущений проходити подальше навчання, а хто вирушає на першу роботу.

До виходу в блок залишилося п'ять хвилин, тому я швидко надягаю щільний робочий комбінезон, ретельно зачесавши волосся в низький хвіст. І щоб не спокушати Джилл, старшу за зміною, вставляю сірі лінзи. Очі печуть і виступають сльози, тому доводиться часто моргати. Але так буде менше підстав анулювати мою роботу. Останні штрихи – незмінні рукавички, без яких не можна з'являється у суспільстві.

Черговий сигнал і мені час виходити. Світло гасне, тому останні кроки я роблю вже в темряві. Двері житлового відсіку беззвучно від'їжджають, і я стаю на своє місце. У шеренгу тих, хто так само як і я, йде на зміну.

Переді мною стоїть Шерон, сусідка по блоку. Мимоволі задивляюся на її білі пасма волосся, ретельно заплетені в зачіску. Їй пощастило народитись вже ідеальною. Зі світлою, практично прозорою шкірою, з чистими кристальними очима та білим волоссям. Машинально торкаюся свого жорсткого темного волосся, зав'язаного в простий хвіст. Ну чому, дехто має все життя змінюватись заради того, щоб відповідати нормам? Немов злякавшись цієї думки, я намагаюся відволіктися, розглядаючи бетонну підлогу під ногами. Вдивляючись в найдрібніші тріщини на цій ідеальній поверхні.

– Перепустка!

Різкий грубий голос вириває мене з роздумів та ретельного вивчення поверхні під ногами. Піднімаю голову, спрямовуючи погляд на сканер у руках вартового. Голографічна сітка лазера проходить по обличчю, зчитуючи. Механічний голос вимовляє:

– Ешлі Корд, 2104.

Поверхня дисплея спалахує зеленим і чоловік відходить, пропускаючи мене вперед.

Ось уже три місяці я працюю в центрі забезпечення, і зважаючи на всі нюанси, ця робота так само не підходить мені як і попередні. Друге тестування, яке проводили перед розподілом на рівні, не було результативним. Тому комп'ютер визначив мене спочатку у цех, де я не пропрацювала й тижня. Потім мене перевели на рівень J як асистента у лабораторії, але і там я протрималася менше півроку. Ледве не поставивши місію міста під загрозу, коли випадково ввела неправильну комбінацію на клавіатурі і не знищила кілька десятків файлів. Ну а після – громадські роботи та розподіл сюди. Моя особиста справа складається з десятка позначок, і якщо тенденція не спаде, то маю всі шанси бути однією з тих, хто потрапить у чистилище. Це останній етап. Якщо об'єкт непридатний для існування у суспільстві – його дані стирають.

Простіше кажучи – тіло вводять у стан сну та повністю відключають життєзабезпечення. Чіп, вбудований у скроню, раптово руйнує нейронний зв'язок. Активуючи систему самоліквідації об'єкта.

– Ешлі!

– Так?

Цей голос відразу викликає в мені відторгнення. Джилл підходить до мене, скептично оглядаючи своїми сірими очима мій вигляд. І трохи скрививши губи передає мені електронний список завдань на зміну. Пробігаю поглядом по цифровому коду.

"Знову марна трата часу"

Мабуть, Джилл спеціально розподіляє завдання так, що мені дістається завжди найнижча робота. А це означає лише одне - кількість келон знову буде низьким. І не дозволить купити новий райдер. Мабуть, мені і цей місяць буде потрібно задовольнятися найпримітивнішим набором харчування і водою.

Центр забезпечення є величезним механізмом. Саме тут перерозподіляють заявки щодо провізії та розглядають запити. І від роботи всіх членів зміни залежить життя у місті. Одна неправильна дія може спричинити низку невиправних помилок. І, напевно, саме тому мені не довіряють нічого складнішого за звичайний обхід або на крайній випадок – чищення архіву утилізованих запитів. Сьогодні саме таке завдання я отримала на зміну.

Насправді, це завдання, з яким не більше п'яти хвилин роботи. А я маю цілий день створювати видимість праці.

Тим більше що на кількість келонів це все одно не вплине. До розбору заявок мене не підпускають, я вже не кажу про те, щоб займатися логістикою. А все через упереджене ставлення та мітки в особистій справі.

Обходжу робочі місця стороною, прямуючи у відсік архіву. Кілька дотиків до дисплея і все буде готове.

Яскраве світло ламп відразу освітлює невелике приміщення. Тонкі нитки дротів тягнеться до сервера центру забезпечення павутиною.

Як тільки я підходжу ближче – дисплей спалахує, відкриваючи програму з файлами заявок. Швидко гортаю їх, особливо не вникаючи у суть. Для видалення потрібно підтвердження і я вже заношу палець над графою "видалити", як погляд чіпляється за знайомі цифри 2104 в одній із заявок.

Похмуро вдивляюсь в монітор, явно не розуміючи що може робити мій особистий код серед запитів. По шкірі відразу біжать мурашки від хвилювання і я обережно виглядаю в основний блок, де стоять ряди з робочими місцями. Усі зайняті своєю справою.Кожен працівник – як частина великого механізму. Ідеально відточені деталі. І тільки мені нема місця серед них.

Повертаю погляд на екран і закусивши губу, відкриваю файл.

"Об'єкт 2104 усунено з посади в центрі забезпечення на час з одинадцяти до одинадцяти тридцяти, п'ятого березня. Проходження чіп контролю"

Кидаю погляд на зап'ястя лівої руки, де між рукавом комбінезону та рукавичкою простяглася тонка чорна смуга мікропристрою.

– Дата!

Вимовляю запит, хоч і так знаю який сьогодні день. Тонка лінія мерехтить і відразу перед очима виникає голограма з необхідною інформацією.

"П'яте березня. Час: десять сорок п'ять."

Хтось навмисне намагався стерти цю інформацію. І якби я проігнорувала запит, не з'явившись на контроль, то тут вже без варіантів. І ввечері мене вели б у камеру утилізації. Мене це починає злити. Тому просто стискаю край екрану до побіління пальців.

Статут стверджує, що об'єкти не повинні відчувати подібні емоції. Але мені в цей момент вже начхати на всі статути. Або чіп не справляється з цим, або я просто не сприймаю його дії, тому що мене накриває хвиля емоцій.

Хтось навмисне хоче прибрати мене, і це не жарти!

Зберігаю файл собі, і швидко натискаю "видалити" з архіву.

– Ешлі!

Гучний голос Джилл розноситься центром забезпечення. Впевненим кроком, із високо піднятою головою, білявка входить до архіву.

- Так, Джилл. Щось трапилося?

– Ні. Але я вирішила, що сьогодні ти допомагатимеш Джейсону розбирати заявки.

- Але...

- Мерщій до роботи!

Доступ тобі я відкрила.

Хижо блиснувши очима, старша пішла на своє робоче місце. Поки що я намагалася переварити інформацію. Дивно, адже Джилл ніколи не допускала мене до цієї роботи, хоча я подавала заявку, мабуть, більше десяти разів. Що змінилося? І чому саме сьогодні?

Адже якщо я прямо зараз не покину центру для проходження контролю, то це неминуча смерть.

"Що якщо вона знає? Адже хтось читав повідомлення до мене, якщо воно в кошику для чищення"

Одні питання. Нервово кинувши погляд на зап'ястя, де цифри невблаганно змінювали один одного, сигналізуючи про брак часу для роздумів. Я зважилася на черговий, божевільний для цього світу крок.

Я знову порушую наказ керівника. Хоча, з іншого боку, маю на це повне право. Адже на півгодини маю відстрочку.

Робота в центрі вирує, і я намагаючись не привертати уваги, швидко проходжу до виходу. Минаючи пост охорони і так само швидко вискакую на сходи.

Металеві сходинки під ногами гудуть від швидких кроків, поки я слідую цими хитро переплетеними лабіринтами, з безліччю поворотів, між рівнями. Моя кінцева мета – блок контролю. Там, де проводять усі найважливіші події Ребут-сіті. Тут же проходить і найважливіший етап у житті кожного мешканця – ініціація.

А потім, на вимогу центру, проводять контроль. Саме він визначає посаду для об'єктів та спрямовує необхідні дані в особисту справу.

Долоні спітніли від хвилювання, тому що від того, що зараз має статися, може залежати моє подальше життя.

Якось під час навчання хтось із хлопців розповідав страшні історії. Коли одного з мешканців Ребут-Сіті після проходження чіп контролю засудили до ліквідації. Нібито він не підходить до системи. Це були не більше, ніж дурні вигадки, недостовірна інформація для залякування учнів. Але я й досі зі страхом проходжу цей етап. Раптом комп'ютер вирішить, що моя особистість не підлягає існуванню в цьому світі? Що, якщо мої таємні страхи стануть реальними?

Довгі сірі коридори з металевими сходами залишаються позаду, і я, намагаючись вгамувати хвилювання заходжу в світлий хол блоку.

Черговий пост охорони перевіряє мої дані і вже за дві хвилини я стою перед скляними дверима.

- Об'єкт 2104?

Від несподіванки здригаюся, коли поряд зі мною виникає голографічне зображення глави контролю.

– Так.

– Ви запізнилися на чотири хвилини.

Машинально кидаю погляд на зап'ястя, стискаючи губи в тонку лінію. Одинадцяти нуль чотири.

– Вибачте.

Навіть трохи мерехтливе зображення передає бездоганний образ тієї, хто вершить долі мешканців. Світлі пасма хвилями спадають на плечі, приталений синій костюм ідеально сидить на підтягнутій фігурі. Такі як Жаклін Рід не спізнюються. Такі як вона не порушують суворих правил.

– Час іде, Ешлі.

Її голос – суміш сталі та влади. Тому вже за кілька хвилин я сідаю в крісло, намагаючись не пропустити більше жодної секунди. Стискаю підлокітники холодними від хвилювання пальцями, що сховані під слоєм латексу. Поруч миттєво з'являється дівчина помічник, яка підключає кілька провідників до пластини на скроні.

Білі стіни тиснуть на мене, змушуючи страх поглинути мої думки.

Найбільше я боюся, що подібно до тих дурних страшилок, прозвучить вирок. Найбільше я боюся, що цей контроль стане останнім лише підтверджуючи мої власні думки. Я не підходжу для цієї системи.

Біль відразу пронизує голову, так, що з очей вириваються кілька крапель. І я намагаюся якнайшвидше стерти їх. Не дозволяючи нікому побачити власну слабкість.

На мить все приміщення поринає в червоне світло. І я затримую подих, ще більше стискаючи пальцями крісло.

Кроки позаду схожі на постріли. Відчуваю холод уздовж хребців, що розтікається по тілу і скрутившись тугим вузлом у районі сонячного сплетення, змушує мене прикрити очі.

Червоне світло тьмяніє, поступаючись звичному сліпуче білому. І коли я відкриваю очі переді мною, спиною стоїть Жаклін. Вводячи код на дисплеї.

– Що ж...

Секунди здаються вічністю. І я подумки готуюся до того, що вона зараз винесе вирок.

– За даними чіп контролю, об'єкт 2104 усунений від роботи в центрі забезпечення. – від хвилювання кусаю губу, вдивляючись у беземоційне обличчя блондинки. – Перевести об'єкт на рівень на посаду асистента біолабораторії.

Бачу як витягується обличчя Рід від здивування, геть-чисто позбавляючи її непроникної маски. І вона пробігає очима по рядках ще й ще, ніби намагаючись знайти помилку серед букв.

Слова дзвенять в моїй голові практично не вкладаючись в щось змістовне.

Мене знову перевели!

З великою різницею, адже тепер, це дуже серйозний відділ. І це не чистити архів, видаляючи прострочені заявки.

Це один із найважливіших блоків Ребут-сіті. Місце, від якого залежить виживання нашого виду.

– Я здивована, об'єкт. – Глава контролю гидливо оглядає мене з ніг до голови. – Якби я не знала, що комп'ютер не помиляється, то вважала б це помилкою. Але раз так... До наступного контролю Ешлі. Сподіваюся, скоро тебе знову переведуть на безпечніший рівень. І ще, – Жаклін зарозуміло піднімає підборіддя, не зводячи з мене проникливого погляду, – намагайся не знищити місто! Або я буду однією з перших, хто надішле запит на твою утилізацію!

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.