День народження Великого Кобзаря! 💙💛
Всі блоги

Письменницькі стереотипи.

Іван Дурський
08.10.2021
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Маленькі досягнення на arkush.net. Не Гніви Старих Богів набрало свою тисячу переглядів. А Стрімер перейшов позначку в 5000 переглядів. Знову подяка моїм читачам, як старим, так і новим. І в честь цього відносно недавній письменницький перл.

    Ти ж пишеш книжки. По любому ти мусиш щось вживати…

    Як ти, друже, зрозумів, про омегу 3 чи пуер не йшлось. Прямого відношення до залу немає, але там я це і чув. Добре, хоч не: ти тупий фізкультурник, ти не знаєш абетки. І на тому дякую. Ім‘я генератора ідеї для дописа називати не буду. Нехай буде: Онуфрій.

    Сама тривалість життя стереотипу цікава. Тобто, в людських головах: ти пишеш? Ти хиляк, алкоголік і наркоман. Бо писати на ясну голову ніяк. Вийде якась йухня.
    За всіх розписуватись не буду, але можу завірити, що багато авторів точно тримають себе в руках під час роботи над книгою.

    Дивись, Онуфрію і решта любителів шаблонних стереотипів. Сідаєш ти, значить писати книгу. Ти маєш з чогось почати. Ідея, герої, нарис сюжету. В гіршому випадку ти вигадуєш це все на ходу. В кращому випадку ти складаєш приблизний план, що, як і де має бути. І якщо зараз в автора ще є простір для алкоголізму, то далі його не буде.

    Уяви собі, що ти хочеш писати детектив. Або морські пригоди. Чи задумав фанфік на Тигроловів. Або, борони Господь, історичний роман.
    Я скажу, що далі. Ти в сраці, бо не відстрілюєш, що і як буде.

    Детектив банально змусить тебе гуглити конспекти з судмедекспертизи та хоча б поверхневі ознаки як, де і від чого мала настати смерть. Пишучи про піратів ти хоча б мусиш розуміти будову та тип корабля, на котрих вони ходили (бо плаває гівно, підтвердить будь-який моряк). За історичний роман взагалі мовчу. Географія місця подій, устрій, імена. Ти ж не хочеш бути поганим автором, га? Значить будеш шукати будь-які джерела інформації, щоб історія виглядала правдиво.

    Для своїх історій мені доводиться гуглити мало не по через розділ.
    Розтин тіла з підозрою на харчове отруєння. Перша допомога при зупинці серця. Побут козаків, будова січі, будова чайки. Праці вчених стосовно дослідження смерті. Полтергейсти. Пантеон слов‘янських богів. Статистика жертв сексуального насилля за рік. Трактат по середньовічному фехтуванню. Пряме переливання крові. Про такі дурниці, як звіряння з картою та знання анатомії я мовчу. Якщо в тебе наукова фантастика – потрібні базові знання фізики. І це заради кількох рядків. Про що б ти не писав ти мусиш розбиратись у тому. Інакше читач почує, що ти халтуриш і читатиме когось сумліннішого.
    І це все займає час. Багато часу. Від кількох місяців до кількох років. А тепер зроби це все п‘яним або обдовбаним.

    Написав ти, значить свою книгу і думаєш: тепер хильну! Можеш, але не багато, бо в тебе є бета рідери і тобі завтра прилетять правки від них. Ах немає? Тоді сам. А перед тим ще значить відкоректуй. Мало які письменники з першої спроби пишуть грамотно. Там нема ком, там помилки в словах, а це взагалі кацапське слово! Чи не кацапське? Лізь в словник тепер. Якщо в тебе не котракт з видавництвом, за тебе це без грошей робити ніхто не буде. А якщо таки візьметься редактор? Ти перевірятимеш після редактора, якщо не хочеш потім зустріти якихось дурниць. Твої то редактор виправить, а свої залишить. Все, завершив. А тепер сідай за нову книгу.

    Я веду до того, Онуфрію, що письменництво це не: напився в пошуках натхнення і накатав шедевр. Це ремесло, робота, яку хтось має робити. І від жодної іншої розумової діяльності вона не відрізняється.

    Багато ти знаєш хороших працівників, котрі бухають на робочому місці?

    А з якими стереотипами зустрічались ви?

    11

    Коментарі

    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Зорян Костюк (Костянтин Зотов)
    09.10.2021 10:24
    іноді думаю про таке. бо внутрішні блоки та страхи заважають зосередитися на написанні самої історії
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Лана Філлі
    09.10.2021 17:21
    повз мій дім щодня на точку ходить один тіп. Він, звісно, не пише, але, здається, хворіє менше, аніж я! попри те, що майже не їсть, а п'є все, що горить, і значно старший за мене) От і думай))))
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Іван Дурський
    09.10.2021 21:48
    Колись я зроблю про це допис в своїх соц мережах, але, нажаль, то не буде про письменницьку тематику.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Увага!
    Сайт працює у режимі альфа-тесту. Про помилки пишіть Аркушу або на support@arkush.net!
    Новини
    День народження Великого Кобзаря! 💙💛
    09.03.2024

    Слава Україні, аркушики! 🇺🇦

    «Борітеся – поборете!
    Вам Бог помагає!
    За вас правда, за вас слава
    І воля святая!»

    Т.Г.Шевченко

    ... Детальніше
    Блоги
    Гаррі ПоттерOlya Ollivandrovna
    27.03.2024
    Гаґріт: «Тільки божевільний піде грабувати Грінгортс, банк, який охороняють дракони, заклинання та з ... Детальніше
    Про те та сеСтася Полтавець
    20.03.2024
    Все розповідала всім, що зареєструють тут і буду ходити коменти залишати, і ось нарешті зареєструвал ... Детальніше
    Чорничні ночі Leila Holden
    28.03.2024
    Увага! Учасникам має бути 18 років. Якщо вам ще не має 18, будь ласка, не приєднуйтесь! Хочу запроси ... Детальніше
    А про який конкурс на Аркуші мрієте ви?Леся Сагула
    16.03.2024
    А раптом Аркушівські Боги випадково прочитають оцей мій блог і прислухаються до наших з вами вподоба ... Детальніше
    Читачі, де вас знайти?Ніна Горлиця
    25.03.2024
    Риторичні питання: " Де шукати читача?" та "Чи варто писати у стіл?". Зрозуміло, читач буде, якщо пи ... Детальніше
    Нове аудіоповідання!Юрій Цорулік
    27.03.2024
    Нова озвучка мого оповідання, "Вікно"! Проходьте, слухайте, підписуйтесь н канал автора озвучки, "Сн ... Детальніше
    На Аркуші вже:
    10055читачів
    112695коментарів
    Щиро вдячні всім, хто підтримав нас переказами на рахунок!
    А також всім, хто приєднався до нас на Патреоні!
    Наші патрони
    Всі кошти підуть на розробку та розвиток Аркуша! А підтримати нас можна тут: