День народження Великого Кобзаря! 💙💛
Всі блоги

"Фантастичний світотвір" частина 13 (мій досвід).

Альбіна Чернявська
30.03.2023
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Продовжую розповідати про свій досвід створення фантастичних світів. Цього разу поговоримо про їжу та напої фентезійного світу.
    Навіть якщо у творі не плануються описи застіль, варто подумати над тим, що їстимуть персонажі вигаданих світів. Крім того, їжа може бути одним із тих моментів, які відрізняють одну расу від іншої.
    Отже, для початку, варто продумати загальний концепт. Що їдять у вигаданому світі? Де беруть харчові продукти? Добувають? Вирощують? Створюють хімічно? Обробляють мінерали чи частини рослин, аби вживати в їжу? Як персонажі можуть це добути на території де вони мешкають і як доставити у поселення?
    Тепер потрібно деталізувати. Продумати, які рослини вживають у їжу та у якому вигляді? Де їх вирощують? Або, де збирають? Чи для всих вони корисні? Чи бувають алергії? Якщо потрібно для історії, описати момент з харчовими алергіями. Далі переходимо до м’яса. Яких тварин їдять? У якому вигляді: варять, смажать..? Де беруть м'ясо: полюють, чи вирощують тварин? Де вирощують і як? Чи їдять у вашому світі морепродукти? Якщо їдять, то як здобувають? Або, як вирощують? Як створюють потрібні умови штучно? І на завершення цього етапу, подумаємо про спеції. Які у вашому світі є спеції? Що вони собою являють? Звідки походять? Якщо вони мінеральні(на кшталт солі) то де добувають і як обробляють?
    До цього можна додати, штучно створену їжу. Продумати як це робиться, чому і за яких умов. Що для цього потрібно?
    Наступним етапом пропрацьовуємо напої. Що п’ють персонажі? Які у світі існують основні напої? З чого їх роблять? Де беруть інгредієнти? Як і де виробляють? Якщо це, наприклад, напій з фруктів, то де вирощують потрібні фрукти, як доставляють та яким чином їх переробляють та перетворюють на напій? Або це може бути щось на кшталт кави або чаю. Загалом, описати з чого роблять напої. Спочатку безалкогольні. Потім, за тим же принципом продумати слабоалкогольні.
    На завершення цього етапу, пропрацювати алкоголь. Якщо він є у вашому світі. До вищезгаданого, додати, який алкоголь вважається простим і дешевим, а який елітним. Пов’язані з ним традиції та загальні правила вживання? Ну і, згадати, чи є він частиною святкування? Чи це вимога повсякденності, наприклад через брак чистої води або особливості раси.
    Далі, за потреби можна попрацювати над розширенням харчового аспекту та подумати над тим, що є делікатесом у вашому світі. Які страви елітарні для згаданих культур та рас? Чим вони особливі? Чи є там якісь важко доступні або рідкісні інгредієнти?
    Тепер об’єднуємо все вищезгадане одним питанням. Яка різниця раціону в різних розумних рас та різних культур? Тут прив’язуємося до культури, території та особливостей раси. Тобто, звертаємо увагу на біологічні особливості істоти та умови життя й можливості добування харчів. Не забуваємо про расові особливості та традиції. А також, звертаємо увагу на ареал мешкання. Наприклад: ельфи скоріш за все будуть вегетаріанцями або ж веганами. Мешканці узбережжя їстимуть багато морепродуктів, а люди що живуть в далині від моря – навпаки, бо в них морепродукти будуть дорогими та рідкісними.
    Завершуємо роботу над цим аспектом світотвору питаннями про специфічну їжу. Отже, чи є якась особлива їжа, чи питво для магів (щось, що допомагає відновити магічну енергію або підвищити резерв чи увійти у стан потрібний для магічних ритуалів та практик). Якщо вашому твору потрібно щось таке, опишіть цей аспект заздалегідь виділивши окремо. Зазначте детально що це і для чого.
    Підсумовуючи пропрацьоване, подумайте над тим, як у вигаданому світі ставляться до їжі та напоїв і які є пов’язані з тим традиції. Що з цього можна внести в сюжет або зробити фоном оповідки. Тут важливим буде ще один елемент. У вигаданому світі їдять в компаніях чи виключно наодинці? Цей факт точно може вплинути на сюжет та формування деяких сцен.
    На додачу до згаданого, подумайте про заклади громадського харчування. Які є у вигаданому світі? Чим там годують? Чим напувають? Наскільки вони дорогі й географічно доступні? Чи можуть персонажі влаштовувати там дружні посиденьки, пишні застілля? Що вони собою являть?(загальна характеристика).
    Якщо ж, у сюжеті їжа не передбачена, коротко зазначте для себе основні моменти й на тому зупиніться.

    0

    Коментарі

    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Увага!
    Сайт працює у режимі альфа-тесту. Про помилки пишіть Аркушу або на support@arkush.net!
    Новини
    День народження Великого Кобзаря! 💙💛
    09.03.2024

    Слава Україні, аркушики! 🇺🇦

    «Борітеся – поборете!
    Вам Бог помагає!
    За вас правда, за вас слава
    І воля святая!»

    Т.Г.Шевченко

    ... Детальніше
    Блоги
    "Демони Розумового Горища" тепер і в аудіоформатіЮгин Кобилянський
    28.03.2024
    Неймовірна Dodo Vess озвучила декілька віршів з моєї збірки поезії "Демони Розумового Горища" Тому ... Детальніше
    Той морокОлександр Твін
    29.03.2024
    Виклав нове оповідання Запрошую почитати ... Детальніше
    Мені сьогодні 30 років :) Катерина Бондарєва
    29.03.2024
    Можна написати дуже довгий пост про те, скільки я всього зробила, скільки країн побачила, проектів н ... Детальніше
    ТРУДНОЩІ ПЕРЕКЛАДУСергій Волошин
    29.03.2024
    Спілкуючись зі своїми читачами, помітив одну особливість, на яку не знаю як реагувати. До сих пір не ... Детальніше
    Весна і кохання. Флешмоб еротичних оповіданьМіло Севіч
    29.03.2024
    Шановні Аркушники, читачі, та гості, хочу запропонувати усім невеличку розвагу, а саме флешмоб. ... Детальніше
    А знаєте, про яке місто на Аркуші пишуть найчастіше?Нівроку
    15.12.2022
    На Аркуші публікують свої твори вже 1162 автори з різних куточків України. Є письменники як зі сходу ... Детальніше
    На Аркуші вже:
    10067читачів
    112943коментарів
    Щиро вдячні всім, хто підтримав нас переказами на рахунок!
    А також всім, хто приєднався до нас на Патреоні!
    Наші патрони
    Всі кошти підуть на розробку та розвиток Аркуша! А підтримати нас можна тут: