Аромат гнилої вишні

- Я не дозволю! - кричала жінка років п'ятдесяти, перекривши нам прохід у квартиру.

- Мадам, - спокійно почав я, - згідно з п'ятою статтею закону про тих, хто тимчасово повернувся, проживання того, хто повернувся можливе тільки в резервації.

– Але ж це мій чоловік! – не вгамовувалася жінка.

– Нічим не можу допомогти, – відрізав я. – Забираємо.

Пристави грубо відштовхнули жінку та пройшли до квартири. Та впала і вдарилася головою об стіну.

- Акуратніше, мадам, - сказав я, намагаючись допомогти жінці.

– Та пішов ти! - грубо відповіла вона, самостійно піднявшись. Тим часом пристави витягли чоловіка, що слабо чинив опір, у коридор. Зовні він нагадував п'яного: не міг твердо стояти на ногах, до пуття не говорив. Все б нічого, якби не сірий колір шкіри та не різкий солодкуватий запах. Чоловік був мертвий і розкладався.

– Жане! – жалісно вимовила жінка, простягаючи руки до мерця. Я підхопив її, щоб вона не заважала приставам.

– А… Алі… – спробував промимрити небіжчик, але в нього до ладу не вийшло. Пристави потягли чоловіка з квартири. Весь цей час я тримав жінку, що плакала. Вона не виривалася і не намагалася відбити у нас чоловіка.

- Він уже не повернеться до повноцінного життя, - спробував втішити його я.

- Але ж він прийшов, - схлипуючи, сказала вона.

– Це тимчасово, – відповів я, – вірус не відновлює клітини, він все одно помре.

– Але ж… – жалісно почала вона.

- Ви хочете бачити, як він розкладається на ваших очах? – перебив я.

Вона замовкла, тихо плачучи.

- Усього доброго, - сухо промовив я і вийшов, прикривши двері.

Це безумство діялося вже п'ять років. Реінкарнатор, цей вірус, викосив десяту частину людства. Він же й воскрешав покійників. Тоді всі вирішили, що настав зомбі апокаліпсис, але повсталі не прагнули крові. Все було набагато гірше. Вони хотіли повернутися до звичайного життя пересічних людей. Ось тільки не всі живі хотіли жити разом з мерцями, що розкладалися. Вірус частково розріджує кров. Це сприяє уповільненому кровообігу та, як наслідок, уповільненій роботі мозку. Некроз тканин триває, хоча дуже сповільнюється, але небіжчик може ходити, думати, навіть говорити. Щоправда, їм не потрібна ні їжа, ні вода. Живуть вони не довго, лише кілька місяців, дуже рідко до пів року та остаточно вмирають.

Пандемія реінкарнатора з'явилася раптово, але так само раптово зійшла нанівець. Зараз на це захворювання хворіє приблизно кожен десятитисячний. Тепер з'явилася нова проблема: мертві, що ходять, помирають, і це може викликати сплески інших епідемій. Щоб уникнути цього, було прийнято рішення, відправляти всіх тих, хто тимчасово повернувся, так було вирішено називати ходячих мерців, у спеціальні табори – резервації. Там фахівці стежать за ними та, коли приходить час, повертають родичам, вже остаточно померлих, для поховання.

І це не всі проблеми. Оскільки ті, що повернулися, зберігають розум, то багато родичів просто відмовляються віддавати їх у резервації. У таких випадках доводиться застосовувати силу. Навіть було кілька випадків з перестрілками. Але, як правило, все проходить тихо і мирно. До того ж родичі мають повне право відвідувати тих, хто повернувся в резерваціях. Ось ідіот! Я забув цій жінці сказати про це. Хоча вона сама це знає. Зараз тільки про тих, хто повернувся і твердять.

Я, як ви вже зрозуміли, один із приставів, які забирають тих, хто повернувся, і відправляють їх у резервації. Організацію медичних приставів було створено відразу після спаду пандемії. Тоді військові відмовилися займатися всім цим, як вони сказали, лайном. Тому цим лайном почали займатися ми. Робота не курна: виїжджаєш за викликами, забираєш мерця, що ходить, оформляєш і відправляєш в резервацію, де він ще ходить місяць інший, поки тканини мозку не відмирають остаточно.

До роботи приставом, сам був військовим, служив у Французькому іноземному легіоні, але після пандемії пішов. Вирішив повернутись до мирного життя. Лише поняття мирного життя змінилося.

- Поль, поїхали! – покликав мене Крістіан, один із моїх напарників.

- Так йду! - крикнув я і попрямував до машини. Старий поліцейський мікроавтобус, яким раніше доставляли затриманих у масових заворушеннях. Тепер у його кузові валялася пара тюків із сіном, щоб той, хто повернувся, не зламав собі чогось ненароком. Річ у тому, що вони не відчувають болю. Карл, мій колишній товариш по службі по легіону, розповідав, що під час Гренландської операції, саме нечутливість тих, хто повернувся до болю, врятувала йому життя. Деякі віддалені райони, відрізані від світу, після пандемії перетворилися на аванпости божевілля. Не маючи зв'язку із зовнішнім світом і спостерігаючи за тим, як багато людей перетворюються на ходячі трупи, люди божеволіли та нападали на всіх підряд. Хоч як це парадоксально, але великі міста постраждали менше, ніж дрібні села. Париж, наприклад, практично не постраждав, тоді як багато селищ за сто кілометрів від нього майже вимерли. Ще одна із загадок реінкарнатора. Але повернемось до Гренландії. Острів практично вимер, зв'язку з ним не було кілька місяців. І тоді туди були відправлені загони повернення – воєнізовані підрозділи, які шукали незаражених у таких місцях і повертали їх до нормального життя. Карл брав участь в операції. Його загін сильно постраждав від групи збожеволівших. З десяти людей у живих залишилось троє і те, двоє з них було поранено. Залишивши своїх побратимів в затишному місці, Карл вирушив на пошуки медикаментів, допоки не прийшла допомога. У невеликому поселенні він натрапив на тих же недоумків. Почалася перестрілка і його важко поранило, коліно прострелили дробом. Уявіть собі, що колінної чашки немає, а замість неї кривава дірка. Нога нижче за коліно висить на сухожиллях. За його словами, він тоді попрощався вже із життям. Але в цей момент натовп тих, хто повернувся, вийшов з невеликої будівлі поруч і став між ним і психом із дробовиком. Той палив по них, а вони ставали все щільнішими один до одного, прикриваючи пораненого солдата. Декількох з них тоді вбили остаточно, простріливши голову, але життя мого друга вони тоді врятували. Щоправда, тепер він залишився без ноги та живе десь на півдні. Але все ж таки, він живий.

Саме тому в кузов кладуть щось м'яке, щоб ті, що повернулися, не нашкодили собі. Звичайно, їм байдуже, але для нас, живих, це данина поваги. Ми просто ставимося до них як до живих. Так, простіше було б просто пустити їм кулю в лоба, щоб не мучилися, але не можна. Вони ж не винні, що стали такими. Іноді так сидиш і думаєш, а чому все так? Чому не як у кіно, де зомбі жадають крові? Адже все було простіше, стояло просто питання виживання: або ми, або вони. Так, питання виживання залишається. Гниючі трупи можуть спричинити сплески епідемій інших інфекцій. Але ж вони не кидаються на живих із наміром з'їсти їх. Аж ніяк, вони просто намагаються жити серед людей, як звичайні люди.

* * *

Машина повільно виїжджала зі звивистого подвір'я. Було вже пізно і на вулиці стемніло. Сьогодні паршива погода. Сиро, але без дощу. Нині ми їхали до найближчої резервації. Вона знаходиться за сімдесят кілометрів від Парижа. «Останній притулок», так назвали її. В основному, резервації будують не ближче ніж за сто двадцять кілометрів від міста. Але «Останній притулок» — особлива резервація. Вона єдина функціонуюча резервація у Франції. Раніше функціонували ще дві, але їх закрили. Пандемія спала, кількість тих, хто повернувся, скоротилася.

– …мітингувальники не розходяться та заявляють, що продовжать акції протесту і завтра біля стін мерії, – пролунав голос у динаміці радіо.

– Знову? – стомлено запитав Крістіан. Він був високим блондином з кучерявим волоссям. Якого біса його занесло в пристави, не зрозуміло. Міг легко піти й в артисти.

- Ага, - відповів Арно, крутячи кермо. Арно був у нашому загоні здоровенним. Здоровий, кудлатий і непоголений. Коли потрібна була груба сила, він вступав у справу. Хоча сьогодні він залишався в машині, а впоралися я, Крістіан і Леон. Леон був схожий на Жана Рено з однойменного фільму. Носив такі ж окуляри, шапку та не голився тижнями. Хоча останні два атрибути були на ньому не завжди. За статутом нам заборонено ходити неголеними. Пристави були представниками закону. Арно це не стосувалося, оскільки він був простим водієм і за інструкцією не мав права брати участь при затриманні. Але часом ситуації диктували інші умови. Шапка Леона не підходила під нашу темно-синю форму, тому він одягав її рідко, коли начальство не бачить.

- Дістали вже, - затулившись темними окулярами, промовив Леон. – Усе хочуть закрити «Останній притулок»?

- Так, - кивнув Крістіан. - Мовляв, надто близько до Парижа. А те, що нам мотатись туди це як?

- Ну, не так часто ми й мотаємось туди, - відповів Леон. – Коли востаннє були? Того місяця?

– Так, але це було два тижні тому, – парирував Крістіан. – І взагалі, чому всіма випадками ми займаємося? Навіть якщо труп ожив у морзі?

- Така наша доля, - сказав Леон і, змінюючи тему, продовжив. - Як там Жозе?

Я не одразу зрозумів, що це він до мене звертається.

– Що? – перепитав я.

- Як там Жозе? – повторив запитання Леон.

- Не добре, - відповів я. - Все ще температурить.

– Що лікарі кажуть? - запитав Леон.

- Пневмонія, - неохоче відповів я. Тема була не дуже приємною. Жозефіна – моя дівчина, ми познайомились із нею після пандемії. Я якраз перейшов із легіону до приставів. Кілька тижнів тому вона тяжко захворіла. Лікарі кажуть, що це пневмонія, а не реінкарнатор, але серце все одно не на місці.

- Теж погано, - сказав Крістіан.

- Гарного мало, - потираючи перенісся, сказав я. Звичайно, істерія з реаінкарнатором стихла, але люди все одно косо дивляться на людину, що кашляє або чхає. А якщо ще й температура, то взагалі намагаються оминути. Хоча вчені так і не встановили, як передається реінкарнатор. Таке відчуття, що він з власної волі вибирає носія, найчастіше химерно граючи людськими долями, залишаючи в маленькому селі в живих одного з мешканців, перетворюючи інших на бродячих мерців. От і зараз я боявся, що це його поганий жарт.

Тим часом ми під'їхали до «Останнього притулку». Поки Крістіан і Леон вивантажували підопічного, я увійшов до будівлі.

- Густав у себе? - запитав я у вахтового офіцера. Хоч як це дивно, але резервація воєнізований об'єкт.

– Так, наводить марафет, – загадково посміхнувшись, відповів офіцер. Я знизав плечима і пройшов коридором у приймальну.

Густав був у кабінеті та чаклував над одним із тих, хто повернувся.

– О, Поль! - усміхнувся він, тримаючи в руках пудру і пензлик.

– Привіт, Густаве, – привітав його я. – Ми тобі новенького привезли.

У цей час хлопці затягли мертвого до кабінету та посадили на ліжко.

– Бачу, – усміхнувся новачкові Густав. - Зараз, закінчу з цим, - він повернувся і почав пензликом наносити пудру на обличчя трупа. Картина страшна. Шкіра на обличчі висохла і потріскалася, подекуди навіть відкривши бордові м'язи. Їх якраз і «зафарбовував» Густав.

- Тональним кремом спробуй, - пожартував Крістіан.

- Ха-ха, - не обертаючись, передражнив його Густав. – Нічого вони не розуміють! – звернувся він до того, хто повернувся. Той нічого не відповів, тільки поскрипів своїми хребцями, трохи гойдаючись у кріслі.

- Це Арнольд, - пояснив Густав. – Наш старожил, уже четвертий місяць тут. У нього А-тип вірусу. Бачите? Тканини практично не гниють, тільки висихають і тріскаються, - він обвів пензликом навколо обличчя Арнольда.

Реінкарнатор ділиться на кілька типів.

А – тип реінкорнатора, у якому який живе найдовше, до пів року. Тканини дуже повільно розкладаються, часто просто висихають, як в Арнольда. У дуже рідкісних випадках бальзамуються, перетворюючи того, що повернувся на мумію.

В – тип, у якому повернувся гниє протягом кількох місяців. Найпоширеніший тип.

С – тип. Найрідкісніший. При ньому практично немає уповільнення гниття.

– А до чого цей грим? - запитав Леон.

Густав посміхнувся і радісно сказав:

- В Арнольда завтра гості! Його приїдуть відвідати дружина, донька та зять. Вони хотіли ще п'ятирічну онучку взяти, але я відмовив. Нема чого дитині на таке дивитися.

На останніх словах Густав похмурнів. Справді, мізків немає. Арнольд, звичайно, буде радий онучці, але він її толком і не побачить. Річ у тому, що хоч реінкарнатор і сповільнює процеси розкладання, але кришталики очей все одно каламутніють через кілька днів після повернення. Це пов’язано з розкладанням калію. Тому ті, що повернулися, фактично сліпі. Вони бачать лише обриси та слабкі проблиски світла та кольорів. Рідні їх відвідують, кого найчастіше, кого рідше. «Приходять у гості», а потім забирають та ховають остаточно. Може це благодать? Ні, ну поміркуйте самі, реінкарнатор повертає померлих до життя. Рідні знають, що він помре, точніше розкладеться, і просто звикають до втрати. Вони звикаються до того, що померлий піде остаточно через місяць, два. Хоча ні, все це марення. Люди не звикли й не звикнуть до ходячих мерців. Нехай вони насправді невинні. Будь-яка здорова людина легко впорається з трупом, у якого занижено реакцію та порушено вестибулярний апарат. Люди все одно боятимуться повсталих з могил. Цей страх не викоренити.

- Гаразд, що там у вас? - Густав відклав косметику і почав переглядати документи. – Зрозуміло, зараз підпишу протокол, і ви вільні! - він переглянув кілька папірців, підписав і простяг їх мені.

- До зустрічі! - вимовив я, приймаючи папери.

- Ага, до побачення, - відповів він і повернувся до косметики та Арнольда. Жан так і залишився сидіти на дивані.

- Ну що, по склянці за закінчення зміни? - запропонував Крістіан, коли ми вже їхали назад.

– Я пас, – відповів я. - Вибачте, хлопці.

– Та ми розуміємо, – відповіли вони та висадили мене біля метро. Зараз вони поїдуть в управління, здадуть документи та вирушать відпочивати до якогось бару. А я поспішав додому до моєї Жозе. Ми познайомилися з нею після пандемії. Хвороба забрала життя усієї її сім'ї. Сама вона з невеликого села на сході країни. Її врятувало те, що вона навчалася у Парижі, а коли вірус розгулявся, місто закрили на карантин і покинути його вона вже не змогла. З її села вижило мало, смертність у ньому була понад сімдесят відсотків. Якби не карантин, то Жозе могла бути серед них.

Три тижні тому Жозе тяжко захворіла. Ми гуляли під дощем. Їй завжди подобаються такі прогулянки. Без парасольки. Ми як завжди бігли парком, узявшись за руки, а злива лила як з відра. Жозе промокла до нитки, але тоді я думав не про її здоров'я, а про те, що мокра футболка спокусливо обтягує її груди. Як добре, що любителів погуляти у парку під дощем не так уже й багато. Секс під дощем – своєрідні почуття. Ось тільки після цього Жозе захворіла. Її знобило, температура підскочила аж до тридцяти дев'яти, кашель роздирав їй горло. Лікар поставив діагноз пневмонія. Звичайно, Жозе здала пробу на реінкарнатора, відповідь негативна, але моє серце все одно не на місці. Минуло три тижні, а їй краще не стає. Навіть антибіотики не допомагають.

– Жозе! – крикнув я, заходячи до квартири. – Жозе!

Замість відповіді зі спальні долинув сильний кашель. Увійшовши, я побачив Жозе, вона сиділа на ліжку, загорнувшись у плед. Волосся було розпатлане, під очима синці, обличчя бліде.

- Як ти, кошеня? - ласкаво вимовив я, сідаючи поруч і обіймаючи Жозе.

- Погано, - хрипким голосом відповіла вона. – Голова болить та температура висока.

– Яка? - запитав я, приймаючи з її рук градусник. На ньому було тридцять вісім та п'ять.

- Я не бачу, - стомлено відповіла вона.

- Поспи, - ласкаво промовив я, укладаючи Жозе на ліжку. Вимкнувши телевізор, я вирішив піти.

- Залишайся, - тихо промовила вона.

- Добре, - посміхнувся я, але вона навряд чи помітила це, погляд у неї був затуманеним.

Я ліг поряд і обійняв її. Дівчина заплющила очі та спробувала заснути. Я поправив її волосся. Вона так і не розлучилася з пледом. Треба самому спробувати заснути.

* * *

Прокинувся я вже вранці від сильного кашлю Жозе. Вона заходилася від кашлю. Дівчина сиділа на ліжку і задихалася.

- Жозе, що з тобою? – схвильовано запитав я. Вона не реагувала, тільки кашляла та хрипіла. Я схопив слухавку і почав набирати номер швидкої допомоги.

Раптом Жозе захрипіла, впала на спину і її почало трусити.

– Жозе! - закричав я, кинувши слухавку і кинувшись до дівчини. Жозе все ще трусило і за хвилину вона затихла з закинутою головою. Очі були розплющені й закочені.

– Жозе! - я тряс її за плечі, але вона не реагувала, - Жозе, що с тобою?! Жозе!

Тремтячими руками, я почав обмацувати шию в пошуках пульсу. Його не було. Поклавши її на спину, я почав робити непрямий масаж серця та штучне дихання.

– Служба швидкої допомоги… Алло, я вас слухаю… – долинало зі слухавки.

- Раз два три! – відлічував я різьки поштовху руками по грудній клітці. Жозе не реагувала, скляним поглядом дивлячись у стелю.

– Жозе… – тільки й зміг вимовити я. Все, вона померла. Я опустився на підлогу. Зі слухавки долинали короткі гудки. Я підняв її та вимкнув.

Це я. Це я винний. Якби ми тоді не пішли гуляти, залишилися вдома, закуталися б у плед та дивилися фільм, але… Чому я послухав Жозе? Чому ми пішли до парку, адже вже був кінець вересня, холодало. Ні, послухав її. Потягла.

Ще хвилин п'ятнадцять я просидів у прострації та самобичуванні. Потім я зміг підвестися і подивитися на Жозе. Вона так само лежала на ліжку і дивилася в стелю.

Щось не те. Я глянув їй у вічі. Так, знаю, погана прикмета, не можна дивитися покійнику в очі, але зараз це важливо. Я підбіг до своєї тумбочки та почав ритися в шафці. Швидко знайшовши невеличкий ліхтарик, я посвітив їм у вічі Жозе. Зіниці не реагували, це й зрозуміло, але вони були прозорі. Адже минуло вже хвилин двадцять, вони мають помутніти через розкладання калію в еритроцитах. Це відбувається у перші хвилини. Так само через згортання крові змінюється колір шкіри, вона стає червоно-синьою, але у Жозе цього не було. Я помацав її руки, тіло. Досі гаряче. Невже реінкарнатор? Але ж результат негативний.

Я ще раз перевірив пульс та дихання. Дивно, але деяких первинних ознак смерті не було. Але Жозе була мертва. Найближчим часом настане трупне задублення, воно не дасть реінкарнатору запустити серце, але кров не згортатиметься.

Я вже потягся до слухавки, щоб викликати бригаду приставів, але зупинився. Віддати Жозе до «Притулку»? Щоб вона ходила там з іншими такими самими? Ні, це ж Жозе, моя Жозе! Ні, вона не ходитиме за парканом з колючим дротом. Ні, тільки не вона! Потрібно щось робити, терміново. У Парижі залишатися небезпечно: Жозе все одно гнитиме повільно. Треба виїхати. Але куди? Ще до служби в легіоні Карл мав невеликий будинок неподалік Парижа. Зараз він живе чи то в Марселі, чи то недалеко від нього. Я схопив мобільний телефон і судомно набрав номер Карла. Гудок, інший…

- Поль, привіт, друже! – весело привітав мене Карл. - Вирішив згадати про старого друга?

– Привіт, Карле! - якомога веселіше спробував вимовити я, голос тремтів. Зараз я збираюся вчинити злочин, адже приховування того, хто повернувся кримінально переслідується. Навіть якщо я помилився і Жозе не повернеться, то приховування факту смерті так само переслідується законом.

– Я про тебе і не забуваю! - заливався в слухавку солов'ями я. – Я до тебе у справі.

– Викладай! – коротко відповів Карл.

- Пам'ятаєш, у тебе був невеликий будиночок під Парижем? Він ще у твоїй власності?

- Так, а що? – здивувався Карл.

- Так, розумієш, Жозе захворіла, лікарі рекомендували відпочити від міста, - брехав я. - Звичайно, можна орендувати, але вона слабка, хто ж здасть будинок хворій, правда?

- А що з нею? – схвильовано запитав Карл.

– Пневмонія, – відповів я. – Тест на реінкарнатор негативний. Їй уже краще, але все одно.

- Так, розумію, - відповів Карл. - Звичайно, мій ще, стоїть порожній, як і чверть міста там. Жиф-сюр-Іветт, знаєш, де це?

– Ем, ну… – промимрив я.

– Через Севр трасою N118 кілометрів двадцять, тридцять. Вулиця Кло де Монтйон 17. Ключ під п'ятим каменем від хвіртки у напрямку до вишні. Тільки не сплутай з яблунею, добре?

- А вони зараз чимось відрізняються? - запитав я.

– Ну… у принципі ні, але знайдеш. Я попереджу сусідів, що ти приїдеш, то поліцію викличуть.

- Дякую, Карле, - сказав я.

- Та немає за що! - відповів Карл - Вдало відпочити!

Я поклав слухавку і почав думати, що робити з Жозе. Вона була маленькою, тендітною дівчиною. Була... ні, вона є. З нею... ні чорта з нею не в порядку! Вона померла і, в кращому разі, вона просто повернеться до життя трупа, що ходить. Хоча, це, найімовірніше, найгірший варіант.

Трупне задуля ще не настало, тому я звернув Жозе калачиком, попередньо заплющивши їй очі. Наче солодко спить. Я мимоволі посміхнувся, задивившись на неї. Гаразд, часу немає на милування.

Ноги та руки довелося обмотати скотчем, щоб не бовталися, Та й поза так краще збережеться. Через пару годин вона, звичайно, сама так застигне, але цього часу у мене немає. Взявши кілька об'ємних мішків для сміття, я загорнув у них Жозе та обмотав скотчем.

— Пробач мені, Жозе, — тихо промовив я, але іншого вибору не було, чорні мішки й не видно, що там. Швидко зібравши свої речі та речі Жозе в сумку, я взяв пакунок, у якому була Жозе, і подався з дому. Мені пощастило, і в під'їзді та на подвір'ї нікого не було. Робітники вже вирушили на роботу, а ледарі ще не прокинулися. Я поклав Жозе в багажник, затримавши на кілька секунд погляд на мішку. Хотів ще раз сказати «Пробач», але передумав. Це все заради її блага.

Вже в машині я набрав номер В'єна, мого начальника в службі медичних приставів Парижа.

- Алло, - сказав В'єн своїм тенором. У нього непогані вокальні дані. На святкуванні річниці Служби він чудово співав. Щоправда, це було вже після другої пляшки коньяку.

- Пане В'єн, це Поль Д'Арно, - відповів я.

- Так, Поль, я тебе слухаю.

– Я хотів би взяти відпустку на кілька тижнів.

– Зараз? – здивувався пан В'єн.

– Так, – відповів я. – Річ у тому, що моя наречена захворіла, і лікарі порадили пожити далеко від міста.

– Навіть не знаю, – розгублено відповів він.

- Не обов'язково оплачувану, можна і власним коштом.

- Давай так, ти післязавтра, коли будеш на зміні, зайди до мене, поговоримо. Тобі ж не терміново?

– Ні, – поникши, відповів я.

- От і добре. Бувай, – відповів він і повісив слухавку.

– На все добре, – відповів я. Трясця! Гаразд, час у мене є, щось придумаю.

* * *

Жиф-сюр-Іветт містечко невелике, населення до пандемії було тисяч двадцять. Він постраждав не дуже в порівнянні з іншими дрібними містами. Близько п'яти тисяч життів забрав реінкарнатор. Чимало, але й не багато для такого населення.

Вулиць у ньому не так вже й багато, тому я легко знайшов потрібний будинок. Двоповерховий особняк стояв у запустінні. Вітражні вікна на першому поверсі заклеєні плівкою, яка вже вкрилася пилом. За ними можна було розглянути меблі в чохлах і широкі гвинтові сходи на другий поверх. Вікна другого поверху різко контрастували із відкритістю першого. Вони були маленькі, вузькі та незграбні. Швидше за все, в кімнатах другого поверху не вистачало світла.

Так, п'ятий камінь від хвіртки у напрямку до вишні. Але тут немає каменів, що лежать у бік дерев. Просто доріжка, уздовж неї каміння викладено. Чи не простіше було сказати, зліва він чи праворуч? Я перевірив лівий камінь – порожньо, під правим лежав уже іржавий ключ. Я протер його від іржі та пішов відчиняти двері. Замок давно не відчиняли й він, насилу, але відкрився. У будинку смерділо застояним повітрям і пилом. Карл тут не бував як мінімум кілька років. І чому він його не продав?

Я оглянув будинок і, знайшовши підвал, пішов вивантажувати речі. На жаль, але Жозе доведеться пожити у підвалі. Пожити... сказав же.

Підвал був великий, але практично пустував. Тут, крім кількох ящиків із барахлом, нічого й не було. З другого поверху я приніс матрац із двоспального ліжка і кинув його на підлогу. На нього я поклав пакет із Жозе і розгорнув її. Вона так і лежала, згорнувшись калачиком, тільки тепер тверда, як камінь. Настало задуха.

- Тепер це твій дім, - сказав я, провівши рукою по її волоссю. Чи може кинути все, повернутися до Парижа, віддати її медикам? Мовляв, не знав, що з нею, їздив до іншого міста, оглядав будинок. А що? Легко. Прямо зараз, кинути все в багажник, привезти її додому, укутати в ковдру та зателефонувати до швидкої. Але... додумати мені не дали, у двері нагорі хтось подзвонив. Дзвінок налякав мене, я навіть підскочив на матраці.

Я обережно підвівся і виглянув з-за дверного отвору. Біля дверей стояв чоловік років сорока зі світлим кучерявим волоссям. Його було видно через вітражне вікно. Я вийшов відкрито і попрямував до дверей. Чоловік помітив мене, посміхнувся та помахав рукою.

- Добрий день! - усміхаючись, промовив чоловік. – Ви Поль?

- Так, а ви? - запитав я.

- Я Анрі, - він простяг мені руку, яку я потис. - Сусід, хазяїн вдома... - останню фразу він простяг, ніби забув ім'я господаря. Очікувана реакція. Він схибив, сказавши мені ім'я того, хто мав приїхати в цей будинок. Тепер йому треба було переконатися, чи правда я від Карла або просто злодій, що спритно розігрує його.

- Карл, - посміхаючись, кивнув я. - Він казав, що попередить сусідів.

- Так, Карл казав, що приїде один із дівчиною.

- О, я поки що один, - запевнив його я. - Моя дівчина, Жозе, захворіла, пневмонія. А тут стільки пилюки!

- Так, - кивнув Анрі, - Карла тут уже років зо три не було. Тож будинок запущено. Ну, не заважатиму вам, всього доброго.

— Всього доброго, — відповів я і зачинив двері. Гарна людина, цей Анрі, не нав'язливий. Просто перевірив збереження сусідського майна і пішов геть. А мені час прибратися в будинку. Як-не-як, а мені тут ще жити. Та й легенду про дівчину краще підтримувати у чистоті.

* * *

Спати я ліг на дивані у вітальні на першому поверсі. Двері в підвал залишив відчиненими, а на підлогу поставив увімкнений ліхтар, зроблений у вигляді гасової лампи. Не знаю, скільки я проспав, але таке відчуття, що тільки я заплющив очі, одразу ж пролунав галас. Щось голосно впало. Розплющивши очі, я ще до ладу не зрозумів, що сталося, тільки помітив рухому тінь у відсвіті з підвалу. Я обережно спустився туди. Жозе стояла біля ліхтаря, що впав, і погойдувалася. Це від нестачі кровообігу. Її вестибулярний апарат функціонує, але слабко. Вона стояла і дивилася на ліхтар. Перший тиждень у неї не буде проблем із зором. Зір почне поступово падати з другого тижня, як і слух. Дотику вона вже не відчуває, периферійна нервова система функціонує дуже слабо.

– Жозе, – обережно промовив я. Вона повільно підвела голову і глянула на мене. Очі вкрилися мережею капілярів, у яких кров вже згорнулася, зберігши повільний кровообіг у великих магістралях кровоносної системи.

- Жозе, ти впізнаєш мене? - запитав я. Жозе підняла руки у напрямку мене, її грудна клітка судомно сіпалася. Вона хрипіла.

Страх – перша реакція. Людина усвідомлює, що вона мертва, але може рухатися. Кров згущена, кровообіг уповільнений, реакція, отже, теж. Жахливий стан.

Я підійшов і обійняв її, Жозе обійняла мене. Холодна, температура її тіла всього на кілька градусів перевищувала температуру підвалу.

- Тихіше, рідна, тихіше, - заспокоював її я. – Все гаразд, все гаразд.

Звичайно, нічого не було гаразд, але зараз її треба заспокоїти. Надниркові залози ще функціонують, і адреналін, що виплескується в кров, може нашкодити їй. Ослаблене серце може не витримати такого тиску природного стимулятора і розірватися.

Повільно Жозе заспокоїлася. Її серце перестало битися. Так, шістдесят ударів за хвилину для того, хто повернувся, – скажений ритм. У середньому їхнє серцебиття не перевищує тридцяти ударів.

Якщо чесно, я стомився стояти. Жозе не відчуває втоми, її почуття сильно обмежені.

- Приляжмо, - відсторонюючись, запропонував я, і сівши на край матраца, поманив Жозе до себе. Втративши рівновагу, вона впала на мене.

- Тихіше, тихіше, - посміхнувся я. Вона спробувала посміхнутися мені. Вийшло не зовсім рівно, але все одно. Вона була рада.

Я затягнув її на центр матраца і накрив пледом. Втрачати температуру їй не можна. У холодну пору не рідкісні випадки, коли ті, що повернулися, просто замерзали. Але у підвалі було відносно тепло.

- Заплющ очі та постарайся відпочити, добре? - вимовив я. У відповідь вона щось промичала, лежачи на моїх грудях. Я ж заплющив очі та спробував заснути. На відміну від Жозе, мені ще сон потрібний.

* * *

Прокинувся я від дивної метушні на мені. Підвівши голову, я побачив, що Жозе, скинувши плед, намагалася стягнути з мене штани. Сорочка вже була розстебнута, я навіть не помітив. Вимотався за день і, коли Жозе повернулася, просто відрубав. Ніколи б не подумав, що стану на місце тих, у кого сам забирав тих, хто повернувся. Як я кожному пояснював необхідність проживання того, хто повернувся в резервації. А сам?

Тим часом Жозе змогла впоратися з блискавкою на ширинці, і вже тягла штани вниз.

- Стій, Жозе! - закричав я, схоплюючись з матраца. - Ти у своєму розумі?!

Я швидко застебнув штани та почав застібати сорочку, кинувши швидкоплинний погляд на Жозе. Навіть не знаю, як описати її погляд. Так дивиться любляча дружина на чоловіка, який уже не любить її, для якого вона лише тягар, ярмо на шиї. Він не кидає її з жалю та егоїзму, але щовечора йде до коханки, чиї ласки набагато приємніші. Він залишається із дружиною лише тому, що сам боїться стати рогоносцем.

Так дивилася на мене Жозе. Як би дивно це не звучало, але у жінок, які повернулися, зберігається лібідо. Вони дуже тривалий час відчувають сексуальний потяг до чоловіків. Чоловіки, що повернули, на жаль, або навпаки, ура, стають імпотентами в перші години після смерті. І їхнє лібідо різко падає.

Мені стало шкода Жозе. Як пристав, я знав, що інтимний зв'язок із повернутою може бути небезпечним і для живого партнера, і для самої, що повернулася. Та й вона нічого не відчує, спрацює лише психологічний фактор близькості. Але не знаю, що мною тоді вело. Я сів поруч, усміхнувся і сказав:

- Почекай хвилинку, крихітко, я схожу нагору за презервативами. Пам'ятаєш, ми домовлялися? Діти лише після весілля!

Її погляд змінився. Вона зраділа, навіть спробувала знову посміхнутися.

Я піднявся до будинку і почав шукати презервативи. Десь була кілька штук.

Що я роблю? Я маю здати її приставам. Подзвонити хлопцям, розказати, що трапилося. Свої зрозуміють. Так, здурів, що поїхав, та з ким не буває. Тут як, сам навчаєш інших, і сам же робиш ті самі помилки. Все, вирішено, дзвоню нашим.

Я дістав телефон і набрав номер Крістіана. Розумію, що не наша зміна, але хай допоможуть. Кращі вони, ніж чергова бригада.

– Поль? – сонним голосом промовив Крістіан. - Що трапилося? Чотири ранки.

- Вибач, Крістіан, - почав я і запнувся. Що сказати? Що Жозе померла і я, як останній кретин, відвіз її з міста ховати від приставів?

- Я дзвонив лікареві Жозе, їй не добре, помилково набрав тебе, - збрехав я.

- Гарний лікар, якщо дає консультації цілодобово, - позіхаючи, відповів Крістіан. - Потім даси мені його номер, може, знадобиться.

– Звичайно, вибач, я випадково…

- Та нічого, я розумію, - співчутливо відповів Крістіан. – Привіт Жозе передавай, нехай одужує. І так, коли ти нам її покажеш? То ви вже скільки часу зустрічаєтеся, а ми її так і не бачили.

- Як видужає, так і покажу, - відповів я. - На добраніч.

- Ага, тільки обіцяєш. На добраніч, - Крістіан поклав трубку.

З Жозе ми зустрічаємося три роки. Ми познайомилися через два роки після пандемії. Я якраз перейшов у пристави з легіону. До цього легіон виконував роль загонів повернення та приставів, але командуванню це швидко набридло, і легіон повернувся до місця постійної дислокації. Тоді ООН і створило приставів та загони повернення. Я вирішив піти на спокійнішу роботу, в пристави.

З Жозе ми познайомились у парку. Вона приходила туди годувати качок. Для неї це було як продух, втративши всіх рідних, вона хотіла накласти на себе руки. Вирішила втопитися у ставку в парку, але побачивши качок, які безтурботно там хлюпалися, передумала. Як вона сама розповідала, вона в сльозах добігла до найближчої булочної, купила батон і згодувала його качкам. Я просто гуляв у свій вихідний, і мені сподобалася дівчина, яка годує качок. Ми заговорили, надвечір я провів її додому, а через тиждень вона переїхала до мене. А зараз вона чекала на мене в підвалі.

Знайшовши презервативи, я спустився до підвалу.

* * *

Закривши Жозе у підвалі, я подався в душу змити втому.

Сьогодні у мене був секс із мертвою. Не скажу, що секс із нею був неприємний. Я отримав насолоду. Просто відчуття були іншими. Холодна та байдужа Жозе. Вона завжди гаряче відповідала на мої ласки, у нашій близькості було стільки пристрасті, а зараз це була просто метушня під пледом. Єдиним проявом її почуттів було прискорене серцебиття та кров із лона. Але вона не відчуває болю і після всього посміхнулася до мене.

Після душу я вирішив відправитися на пошуки магазину. Купити їжу в Парижі ми просто не встигли, були пріоритетні завдання. Зараз, коли нерви заспокоїлися, голод дається взнаки.

У напівтемряві підвалу і вдома, я не помітив, що вже настав день. Такий добрий, погожий день. От би прогулятися з Жозе зараз, посидіти кафе. Кафе. Я, як маніяк, боявся спитати у перехожих, де найближча крамниця. Так, розумію, параноя, але все ж таки. За приховування того, хто повернувся, мені світить реальний термін. Отже, я не маю особливого бажання світитися. Трясця, нерви починають здавати.

Попри прохолодну погоду, у кафе ще працював літній майданчик. Навіть кілька сміливців зважилися там пообідати. Я вирішив наслідувати їхній приклад і сів за кутовий столик. Він був прикритий невисокою перегородкою з матового скла, що закривала відвідувачів від вітру та цікавих поглядів з вулиці.

Офіціантка, невисока шатенка в теплому пуховому жилеті, що стояла біля входу до кафе, підійшла до мене.

- Що бажаєте, мосьє? – чемно запитала вона.

– Жозе? – здивовано спитав я, дивлячись на дівчину. Так, це Жозе. Точно вона.

– Поль? – здивовано посміхнулася офіціантка.

- Так, це я, - сказав я, посміхаючись і підводячись з-за столика.

– Поль! - Жозе кинулася мене обіймати. Я знову відчув цей запах: меду та конюшини. Так пахне Жозель.

Мабуть, мені варто пояснити. Пам'ятаєте, я розповідав про те, як познайомився з Жозе, точніше, Жозефіною? Так, наша зустріч відбулася у парку. Я побачив тендітну шатенку, яка годувала качок. Вона нагадала мені одну мою знайому. Я навіть подумав, що це Жозе, тобто Жозель, моя стара знайома. Я тоді підійшов до дівчини та спитав:

- Жозе, це ти?

Дівчина здивовано подивилася на мене і сказала:

- Звідки ви знаєте моє ім'я?

Придивившись, я зрозумів, що помилився, але дівчата були схожі. Така сама фігура, зачіска, деякі риси обличчя. Навіть імена були схожі. Точніше їх скорочення. Адже Жозе це скорочене ім'я і Жозефіни, і Жозель.

З Жозель я познайомився в перші місяці після пандемії. Тоді легіон виконував роль загонів повернення. Ми прибули до одного з сіл на заході, недалеко від Бреста. На нас чекала страшна картина. З півтори тисячі мешканців села вижила лише одна дівчина. Це була Жозе. Вона два місяці жила в оточенні ходячих трупів. Дивно, але в основному, це вони доглядали її. Допомагали в силу своїх можливостей. Коли ми знайшли її, кілька тих хто повернулися намагалися доглядати за Жозе, що захворіла. На щастя, у неї була проста застуда, а не реінкарнатор. Я сам виніс її з дому і доправив до шпиталю. І потім відвідував її. Після одужання вона збиралася повернутися до мертвого села, я ж продовжив службу в легіоні. Після відходу в пристави я намагався знайти її, але село залишилося порожнім, там ніхто не з'являвся. І Жозель канула у невідомість. Не знаю, чому я почав зустрічатися з Жозефіною. Може, я вважав, що знайшов ту саму Жозе, яку виніс на своїх руках із мертвого села? Знайшов заміну? Вони схожі зовні, та й долі схожі. Серце й заспокоїлося. Але зараз я був щасливим. У грудях був приємний холодок.

– Скільки ми з тобою не бачились? - запитав я, відсторонившись від дівчини.

– Десь чотири роки, якщо не більше, – посміхнулася Жозе.

– Ну так, – я усміхнувся у відповідь. - Як ти? Розповідай!

Я жестом запросив її сісти. Вона озирнулася на кафе, але все ж таки присіла за столик.

- Месьє Люльє не любить, коли ми байдикуємо, - нахилившись ближче, тихо промовила вона. Я знову відчув цей запах. Знаєте, ніщо так не пробуджує спогади як запах. Я знову згадав той похмурий день. Наш загін входить до села, мертвого села. Навколо нас тільки ті що повернулися, жодного живого. Вони намагаються нам щось сказати, вказати, ми важко розуміємо їх. Група тих, хто повернувся, проводить нас до одного з будинків, де ми й знаходимо Жозе. Я знаходжу...

- Після шпиталю, я хотіла повернутися до свого села, але воно перестало існувати, - почала розповідь Жозель. – Ось мені й запропонували переїхати сюди. Тут населення, звичайно, поменшало, але не так сильно. А що мені? Родичі всі померли, знайомі здебільшого теж. Ось і довелося.

– Жозе! – гукнув дівчину літній чоловік із вікна кафе.

- Месьє Люльє, - прошепотіла Жозе і швидко встала з-за столу. - Що бажаєте? - голосно і чемно запитала вона в мене. Я глянув на суворе обличчя господаря, той похитав головою і вийшов. Жозе тихо засміялася, спостерігаючи нашу невелику гру в дивілки.

- Він не поганий, по суті, але бурхливий до жаху, - сказала вона. - Що ти будеш?

– Щось перекусити, – ухильно відповів я. - На твій розсуд.

– Добре, – кивнула Жозе. – Омлет із беконом та кавою влаштує?

– Так, – відповів я. - Ти о котрій звільнишся?

- Кафе працює до десятої вечора, - відповіла дівчина і, посміхнувшись, вирушила назад.

* * *

Поки Жозе на роботі, поговорити з нею не вийшло, тому я, пообідавши, розплатився і вирушив додому.

Не знаю, що й думати. Якби не смерть Жозефіни, я б швидше за все ніколи більше не побачив Жозель. Дивно вийшло, я покохав дівчину, втратив її, знайшов заміну, заміна померла, і знову зустрів ту, яку кохаю. Яке дивне життя. А якби не було реінкарнатора, то я б і не зустрів Жозель. Ні, швидше за все, я б вже одружився з якоюсь дівчиною. Навіть, мабуть, пішов би з легіону, і зайнявся чимось іншим.

- Я часто думаю, що було б зі мною, якби не було пандемії, - сказала Жозель, коли я проводжав її після роботи. - Швидше за все, вийшла б заміж за якогось фермера, народжувала йому зграю дітлахів і щасливо жила, доглядаючи за клумбами біля двоповерхового будинку.

- Так в чому проблема? - усміхаючись, відповів я. - Фермери перевелися?

– Ні, – похитала головою Жозель. - Я «перевелася».

Вона зупинилась і глянула на мене. Я підійшов до неї, обійняв і поцілував її. Вона легенько відштовхнула мене. Ось ідіот!

- Вибач! Я не подумав! – заторохтів я. – Просто…

- Це ти пробач мені, - крізь сльози, сказала Жозель. - Я так довго мріяла зустріти тебе. Розумієш, я… кохаю тебе, Поль.

Скажу чесно, це несподівано.

- Ти мене тоді виніс напівживу, до шпиталю приходив, дбав, - твердила вона. - А я злякалася, подумала, що я тобі не потрібна, що ти так з усіма. Це ж твоя робота.

Я мовчки обійняв її та притиснув до себе.

– Я… – я хотів сказати, що теж кохаю її, але в голові виплив образ Жозефіни. - Не плач, - я відсторонився від неї та подивився їй у вічі. - Я радий тебе бачити. Тоді після шпиталю я шукав тебе, але ти як крізь землю провалилася.

Розповісти їй про Жозефіну чи не вплутувати її в це? Ні не буду.

- Я вже думав, що втратив тебе, зневірився, пішов у роботу з головою, а зараз, - я посміхнувся їй. - Твоє зізнання, як сніг на голову.

- Розумію, - шморгнула Жозель, - Чого це я? У тебе своє життя, а я тут зі своїми дурницями. У тебе, мабуть, і дівчина є.

- Жозе, - я ніжно взяв її за руки. – Скажімо так, на особистому фронті маю деякі труднощі. Але я обіцяю тобі, я їх вирішу. Я щасливий, що мої почуття до тебе виявилися взаємними.

Вона підбадьорилася за моїх останніх слів.

- Тільки, - я приклав палець до її губ, - давай не будемо квапити події. Пройшло багато часу, життя пішло своєю чергою.

- Я розумію, - посміхнулася вона.

- Чудово, - сказав я, поцілував її та пообіцяв післязавтра зайти до кафе. Вона, звичайно, засмутилася, що завтра не зможу зайти, але я пояснив їй, що в мене чергування.

Чудово! Краще не може бути! Дівчина, заміну якої я шукав і не міг викинути з голови, кохає мене! Ось ми дурні! Треба було її шукати. Шукати з усіх сил, підключити всіх знайомих. А я тільки в село те змотався і все.

Залишилося лише одне, позбутися Жозефіни.

* * *

Ті, хто повернувся, не потребують сну. Тому Жозефіна тихо чекала на мене в підвалі.

- Доброго вечора! - посміхнувся Анрі, якого я зустрів, підходячи до будинку.

– Доброго, – усміхнувся я у відповідь. Бесіди не передбачалося, і я просто пройшов до себе. Зайшовши до будинку, я небезпечно глянув у вікно, але Анрі не збирався стежити за мною. Що знову? Сьогодні я весь день гуляв містом як щасливий закоханий, геть-чисто забувши про Жозефіну, а зараз я побоююся власної тіні?

Я обережно прочинив двері підвалу. Жозе стояла посеред нього, трохи погойдувалася і дивилася перед собою. Почувши шурхіт, вона повернулася на звук і дивилася скляним поглядом уперед.

– Жозе? – обережно спитав я. Вона підвела голову на мій голос і спробувала підійти, але, втративши рівновагу, впала.

- Жозе, - я підійшов, підняв бідолаху і поклав на матрац. Вона вчепилася руками в куртку.

-П... п... - вона намагалася щось вимовити, але на жаль, у неї нічого не вийшло. Я, за допомогою настільної лампи, оглянув її очі, кришталики помутніли. Вона вже ніколи не побачить мене. Максимум, мої контури. Стоп, але ж лише другий день. Значить, у неї С-тип вірусу. Жозе…

Мені стало шкода її. Вона так страждала. Так, зараз вона нічого не відчуває, але перед цим. Як вона вмирала? Вмирала на моїх очах. Жахливо. Я бачив смерть у своєму житті, але смерть близької мені людини ще не доводилося бачити. На жаль, моїх рідних реінкарнатор теж не оминув. Поки я рятував інших, мотаючись по всій Франції, батьки відправили сестру в резервацію. Анна була молодша за мене. Так раділа, коли я вступив на службу до легіону, а тепер… Я пам'ятаю її такою самою, як Жозе зараз. Бліда шкіра, трохи підфарбована пудрою, тихий стогін з рота, похитування на стільці та скляний погляд. Поки батько не заговорив із нею, вона не реагувала на нас. Ми одного разу відвідали її в резервації. Анна сиділа на стільці за столом – ми навпроти. Вона дивилася вперед. Мама думала, що вона дивиться на неї, але, як пояснив лікар, вона вже майже нічого не бачила. Мама розплакалася і не змогла заговорити з нею. А я… знаєте, я багато разів бачив тих, хто повернувся. Хтось із них міг вільно пересуватися сам і навіть допомагав у наших рятувальних операціях. Хтось тихо стогнав лежачи на землі та чекаючи своєї смертної години. Спочатку це викликає шок, але згодом звикаєш. Ти знаєш, що вони не агресивні, здебільшого легко йдуть на контакт, не заразні. Дивно, але за час після пандемії ще не один зі співробітників загонів повернення, приставів чи санітарів резервацій не помер від реінкарнатора. Це стає рутиною, рядовою роботою. Ти радієш, коли витягуєш тих, що вижили, байдуже розвертаєшся і йдеш, коли на об'єкті тільки ті хто повернувся. Коли ти бачиш рідну людину серед тих, хто повернувся... я не знаю, як це передати. Це не шок, це усвідомлення безвиході, безповоротності буття, чи що. Так, примітивно, грубо і навіть частково не так, але так і є. Ти розумієш, що вже все, нічого не повернути, шляху назад немає, і тобі лишається тільки чекати.

Тоді батько заговорив з Анною, і вона впізнала його. Потім я зміг привітатись з нею, мама лише мовчки плакала та обійняла її. Того дня ми провели як повноцінну сім'ю. Ми погуляли резервацією – там є парк для прогулянок з тими хто повернувся. Як виявилось, в Анни були в резервації друзі. Декілька дівчат її віку чекали нас біля входу в загін для прогулянок. Коли Анна підійшла до них, вона обернулася до нас, подивилася на нас і помахала рукою. Потім хитаючись, повернулася і пішла зі своїми подругами вглиб загону.

Тоді я зрозумів, що вона має нову родину. З таких, як вона, що повернулися. Що ті, хто повернувся, не можуть жити з живими. Ми можемо зустрічатись у резерваціях, намагатися спілкуватися, але жити ми не можемо. Їм дана можливість попрощатися з цим світом, і нехай вони роблять це в резерваціях, серед таких, як і вони.

Тоді я пішов із легіону і вступив на службу приставів. Я був упевнений у своїх переконаннях. Живим живе, резервація, тим що повернулися. І зараз, повертаючись від Жозель, я був упевнений, що зможу легко позбутися Жозефіни, але ні. Я тримав її на руках, а вона дивилася на мене. Її зіниці рухалися, звужувалися та розширювалися. Вона намагалася мене розгледіти. Її серцебиття почастішало, вона почала важче дихати. Навіть зараз, однією ногою у могилі, вона продовжує любити мене. Ні, я не можу здати їх у резервацію. Так, живе живим, але вона жива! Вона відчуває! Вона кохає! Вона дихає!

* * *

Наступну добу я провів на службі. Пан В'єн люб'язно надав мені відпустку, хоч люб'язність була награна. Немає такого начальника, котрий любить, коли підлеглі беруть відпустку. Навіть якщо це є на законних підставах. А в мене їх не було, свою відпустку я відгуляв ще влітку, і зараз була не запланована.

Повернувся я рано-вранці. Сусіди ще спали, і я увійшов до будинку. Відчинивши двері, я закашлявся. Різкий солодкуватий запах давався взнаки. Хоча чого я очікував? У будинку труп. Хоч мені й шкода Жозе, але вона вже не повернеться до нормального життя.

Відчинивши вікна на провітрювання, я спустився до підвалу. Жозе почула мене, підійшла до виходу, але нічого не було в погляді, скляні очі просто дивилися вперед.

- Жозель, - я тихо промовив її повне ім'я. Вона стрепенулась.

- П... п... п... - прохрипіла вона, кинувшись до мене. Я обійняв її, але лише на кілька хвилин. Запах, що виходить від неї, вивертав нутро.

- Пробач, Жозе, пробач, - закашлявшись, я вибіг з підвалу і замкнув двері. Вона спробувала піднятися сходами, але, судячи зі звуків, впала і почала копошитися на підлозі.

Минуло лише два дні, а ситуація так змінилася. У резервації її відвели б в окремий блок, де вона була б серед таких же, з С-типом вірусу. Але вже пізно викликати приставів.

Все тому, що Жозель знаходиться у замкнутому просторі. У загонах резервації запах не так відчувається. А в погано вентильованому підвалі він накопичується.

Я не знаю що мені робити. Піти до Жозель? Жозель… дідько! У підвалі не Жозель, у підвалі Жозефіна! Жозефіна! Жозефіна, ідіот! Жо-зе-фі-на! Я заплутався. Жозефіна, Жозель. Я кохаю їх обох, не одна з них не замінила мені іншу. З вимерлого села я виніс Жозель. До Жозеля я приходив до шпиталю. І за Жозель я мчав до того ж села. Але в парку Парижа я зустрів Жозефіну. З Жозефіною я любив гуляти під дощем. Саме з Жозефіною кохалися на мокрій траві. І через мене померла Жозефіна.

У двері подзвонили. Знову Анрі? Але ні, біля дверей стояло інвалідне крісло. Карле? Мій товариш по службі весело махав мені рукою.

– Карле? – здивувався я, відчинивши двері. Карл був невеликим чоловіком з абсолютною лисиною на голові.

- Вітаю! – промовив він. - Вибач, що втручаюся, але я по ділу. Можна? - він показав на кімнату.

- Звичайно, - відповів я, впускаючи його. Хоч він втратив одну ногу, але пересувався на колясці. Дріб пошкодила другу ногу, і він не міг ходити на милицях.

- Справи в Парижі, викликали терміново, - сказав він. - Зупинятись у столиці дорого, я тут поживу, ви не проти?

- Ні що ти! – усміхнувся я.

- Як я розумію, - сказав він, проїжджаючи кімнатою, - спальня нагорі зайнята?

– Ну так, – знову посміхнувся я. Там немає матраца.

- Зрозуміло, - кивнув Карл, - та я туди й не піднімуся, - він поплескав по колу коляски. - А де Жозе?

- Пішла прогулятися, - збрехав я.

– У її стані? – схвильовано запитав Карл.

— Ну, не такий воно й важкий, — відповів я. – Просто я хотів заощадити на оренді.

- Ах ти, хитрий лис! – посміхнувся Карл. – А я думав ти часом…

Договорити йому не дало шарудіння біля дверей у підвал. Я не на жарт злякався. Карл подивився у бік підвалу і сумно промовив:

- Як же я втомився цькувати цих щурів, - і, подивившись на мене, додав. - Все в цьому будинку чудово, але ось щури. Їх і до пандемії було багато, а зараз так поготів. До будинку не лізуть?

– Ні, – я впевнено замотав головою.

- Ну і славно, головне в підвал не лізти, він у мене порожній, тож якщо двері не відчиняти, проблем з цими тварюками не буде. То де ж Жозе?

- Вирішила прогулятися, поки я обід приготую, - сказав я.

– Ти? Обід? – здивувався Карл. – Пресвята діво, убережи нас від цього!

Ми дружно засміялися. На жаль і ах, але Карл правий, готувати я абсолютно не вмію. Якби у вас був вибір - з'їсти моє куховарство або випити ціаніду - раджу ціанід.

- Іди, шукай Жозе, а я щось приготую, - запропонував Карл.

- Добре, - сказав я і попрямував до кафе, де працювала Жозель.

Вона обслуговувала гостя на терасі.

- Ти кохаєш мене? - запитав я, підбігши до неї. Вона і відвідувачі здивовано дивилися на мене.

- Поль? - запитала вона. - Так звичайно.

Я схопив її за руку і потяг за собою.

- Поль, у мене робота! – обурилася вона.

- Нічого не питай, роби, як я скажу, - сказав я, повернувшись до неї. Вона була в пуховому жилеті та у фартуху. Фартух я зірвав, викинув просто на вулиці та потягнув Жозель за собою.

* * *

Ми сиділи та обідали. На щастя, будинок провітрився, і запаху не було. Та й двері підвалу тепер були зачинені.

- Не розумію, як ви тут живете, - розрізаючи ножем омлет, сказав Карл. – Холодильник порожній.

– Не встигли затоваришувати, – спокійно відповів я.

– Або ж ти встиг усе з'їсти, – усміхнувся Карл. Жозель сиділа мовчки, хоч я і провів їй «інструктаж».

— Хочу відразу просити вибачення, — продовжив Карл, — що порушив ваш… спокій. Але, на жаль, термінові справи. Я не заважатиму, поживу на першому поверсі, тут є невелика кімнатка.

- Та що ви, Карле, це ваш будинок, - ніяково сказала Жозель.

– Ні, ні, – похитав головою Карл. - Поль мене попросив, а я його так підвів!

Настала незручна мовчанка. Термінові справи Карла, звичайно, вносили коригування у мої дії, але особливих проблем він не створює. Дякую пацюкам у підвалі.

– Карле, а… що з вами трапилося? - запитала Жозель. Я хотів було її смикнути, але Карл сприйняв питання спокійно.

- Нічого особливого, - жуючи бекон, сказав він, - травма на роботі.

- Небезпечна у вас робота, - сказала Жозель.

- Була, - поправив Карл.

– Що? – перепитала Жозель.

- Була, - повторив Карл. – На жаль, але після травми мені довелося піти із загонів повернення.

– Ви служили у загонах повернення? – поцікавилася Жозель.

- Так, - кивнув Карл. - Відразу після відведення легіону ми з Полем пішли звідти. Він подався до приставів, а я до загонів. Він тоді шукав одну дівчину.

- Я знаю, - сказала Жозель, махнувши рукою.

- Та невже! – здивувався Карл. - Що, Поль розповів про свої пригоди?

– Ні про що я не розповідав, – втрутився у розмову я. Я ж казав Жозель, що для Карла ми познайомились у парку. Що вона робить?

— Йшлося про якусь знайому, — продовжила Жозель, ніби ненароком, — Поль переживав за неї, дівчина втратила всіх рідних.

- Так, химерна річ, реінкарнатор, - багатозначно сказав Карл, трохи змінюючи тему. – Взяти той самий Париж, скільки істерії було, нас пригнали. Пам'ятаєш, Поль? – я мовчки кивнув. - Чи не всі війська стягнули до міста. А пандемія не так уже й лютувала. Натомість дрібні міста викосила під чисту.

- І найдивніше, що вчені так і не з'ясували його природи, - сказала Жозель. Для неї тема пандемії була гострою, на її очах вимерло село. Як вона ще збожеволіла, дивно.

– Реінкарнатор залишив більше запитань, ніж відповідей, – філософськи промовив я.

- Так й не зрозуміло, як він передається, - сказав Карл. – Я зараз працюю в одному інституті, який займається вивченням реінкарнатора.

- Ти подався до вчених? – здивувався я. Карл та наука – речі несумісні. Він солдат до мозку кісток. Усі його предки були солдатами. Останні три покоління служили у легіоні. Тому уявити Карл в образі вченого я не можу, якщо чесно.

– Не зовсім, – похитав головою Карл. – Я консультант з поведінки тих, хто повернувся в екстремальних умовах.

– Яка цікава посада, – з легкою ноткою сарказму, відповів я.

– І відповідальна, – з таким самим сарказмом промовив Карл. – А якщо по суті, то й досі не зрозумілі шляхи передачі реінкарнатора. Ні статевим шляхом, – я поперхнувся вином, – так, так, Поль, і такі експерименти проводять. Добровольців вистачає труп потрахати.

– Карле! – обурився я. Хоча, нещодавно я сам таким займався.

- Даруйте, - сказав він. – Добровольців зайнятися сексом із ходячим трупом вистачає. Деякі інфекції, звісно, передаються, але не смертельні. Все виліковно. Взагалі мені іноді здається, що реінкарнатор не вірус, а розумна істота. Або ж розумний вірус, який з нами бавиться.

- Розумний вірус? - перепитала Жозель, відпиваючи вина.

- Так, його чудасії. Пам'ятаєте Бостон?

Хто ж не пам'ятає! У Бостоні, США, реінкарнатор зіграв злий жарт. Навіть вважають, що це був особливий штам. Не один народжений до пандемії не захворів і не помер, тільки ті що народилися під час пандемії. Немовлята народжувалися вже заражені. Деяким породіллям доводилося робити кесарево, щоб дістати немовлят, що вже повернулися. Звичайно, вони жили не довго, набагато менше, ніж звичайні. Бо при народженні у дитини відкриваються легені, то у багатьох немовлят, що повернулися, вони не відкривалися, і вони остаточно помирали протягом декількох годин. На жаль, але реінкарнатору потрібен кисень, без якого він швидко гине сам.

– Бостонські немовлята, – тихо промовила Жозель, відставляючи келих. Навіть у мене підступив ком до горла.

– Радує одне, – продовжуючи спокійно їсти, сказав Карл, – що пандемія пішла на спад.

– Змінімо тему, – посміхаючись, сказав я.

- Так, тема явно не для дружнього обіду, - усміхнувся Карл у відповідь.

* * *

— Може, мені поясниш, що тут відбувається? - запитала мене Жозель, коли ми піднялися ввечері на другий поверх. Спати на ліжку було не можна, матрац так і залишився у підвалі, з іншою Жозе. Добре, що тут є диван. Я ж спатиму на підлозі.

- Ти просто розповів, як я повинна поводитися при Карлі та «легенду» нашого знайомства, - продовжила вона. - Поль, я кохаю тебе, але я не знаю, чи можу я тобі вірити.

– Навіть якщо я скажу, ти не повіриш, – сказав я. Вона замовкла та опустила голову. Рано чи пізно мені доведеться їй сказати. Звісно, пропажу Жозефіни мало хто помітить. Родичів у неї немає, зі знайомих тільки я та пара подруг, які за весь час її хвороби не зволили навіть зателефонувати.

Зрештою, я хотів позбутися Жозефіни. Чому б не скористатися допомогою Жозель? Так, я не хотів її вплутувати, але ситуація змінилася.

- Ходімо, - я взяв її за руку і потяг униз. Карл уже хропів у своїй кімнаті. Розкати хропіння було чути навіть на другому поверсі. У легіоні це створювало чимало труднощів. Карлу навіть дозволили лягати спати на годину чи дві пізніше відбою, щоб особовий склад зміг заснути.

- Тихіше, - сказав я, відчиняючи двері в підвал. Різкий солодкуватий запах одразу ж вдарив у ніс.

- Там що, щур здох? - здавлено сказала Жозель, закриваючи ніс рукавом кофти.

– Ні, – відповів я. Жозефіна, почувши шерех нагорі, підійшла до сходів.

- Що це? – злякано спитала Жозель, але придивившись, заспокоїлася. – Вона повернулася?

– Так, – кивнув я. – Це Жозе, – вказав я на Жозефіну, – саме з нею я познайомився у парку.

– Ну, то чому не здав її приставам? – пролунав за спиною голос Карла. – Сам розумієш, що це незаконно.

- Карл.

— До речі, це є мої важливі справи, — сказав він.

– Що? – здивовано перепитав я.

- По-перше, за весь час, що ти зустрічався з Жозефіною ти неодноразово випадково, називав її Жозель. Ти навіть вирішив скорочувати її ім'я до Жозе, чи не так?

- Ні, я зі самого початку називав її Жозе, їй так подобалося, - відповів я.

Карл мовчки кивнув головою.

- Коли ти зрозумів, що Жозе повернулася? - запитав я.

- Відразу, - відповів Карл. - Ти не вмієш брехати. Твій голос видав тебе, - він замовк на кілька секунд, і, подивившись на Жозель, продовжив. - Знаєш, він тоді по вуха в тебе закохався. А коли розповідав мені про Жозефіну, я розумів: він бреше. Він кохав тебе, а не її. Вона була заміною тобі, на якийсь час. Ось цей час і настав. Пам'ятаєте, я говорив про чудасії реінкарнатора? Ось одна з них.

– Що друге? - Запитала Жозель, опускаючись на підлогу.

- Друге? – перепитав Карл.

- Так, ти сказав «по-перше», - пояснила Жозель, - що «по-друге»?

Карл замовк і опустив голову.

- Ти не пам'ятаєш мене, так, Жозель? – сумно спитав він. - А я теж приходив до тебе у шпиталь. Навіть після відставки з легіону приходив до тебе у кафе, ти вже працювала там. Але ти не помічала мене. Ти була засліплена коханням до Поля.

– Ти знав, – тихо промовив я. - Ти знав, де Жозель.

– Морду наб'єш? - запитав Карл, поправляючи плед на своїх колінах.

Що я міг сказати? Карле, сучий ти сину! Козел ревнивий! Знав де Жозель і мовчав! Морду набити? Ні, я калік не чіпаю.

- Ти хоч розумієш, що накоїв? – почав читати нотації я. - Якби я тоді знайшов Жозель, я не зустрів би Жозефіну. Вона б могла залишитися живою! Розумієш? – репетував я. – Жозефіна була б жива!

- Тише, - сказала Жозель, - вона нервує, - вона повернула голову до входу в підвал, де шкрябалася біля сходів Жозефіна. Я подивився на неї, і мені знову стало її шкода. По суті, я зізнався, що не кохаю її. Вона ж все чудово чує та розуміє. Цікаво, що вона зараз відчуває? Розчарування? Ревнощі? Ненависть? Чи надію?

Карл під'їхав до спуску.

— Залишилося вирішити, що робити з нею… — тихо промовила Жозель і засміялася. - Санта-Барбара, їй богу!

- Все дуже просто, - сказав Карл і відкинув ковдру, що лежить у нього на колінах. Під нею був Кольт Пітон. Я не встиг зреагувати, Карл схопив зброю і, практично не цілячись, вистрілив у Жозе… Жозефіну. Дев'ятиміліметрова куля пробила Жозефіні череп. Дівчина, не видавши жодного звуку, впала на підлогу.

– Жозе! - я кинувся до неї. Жозель так і лишилася сидіти на підлозі. – Жозефіна! - я трусив її за плечі, як тоді, у нашій квартирі. Тільки тоді ще був хоч найменший шанс врятувати її, зараз усе було скінчено, половина черепа була рознесена пострілом. Ось і все, Карл вирішив за мене.

- Привіт, Анрі! – долинуло зверху. - Так, ось приїхав у справах, довелося потіснити друга з дівчиною.

- Доброго дня! – весело відповіла Жозель. Голосу Анрі не було чути, мабуть, він залишився на вулиці.

— Пацюки, сволота, — сказав Карл, — ось за армійською звичкою з револьвера й засадив.

Я підвівся і показався в отворі, помахавши Анрі рукою. Він помахав рукою у відповідь і, розпрощавшись, пішов геть.

- Сусіди тут пильні. Хрін кого уб'єш, - відповів Карл. Я мовчки дивився на нього.

– Слухай, ми всі наламали дров. Жозель не хотіла бути тобі тягарем і втекла, я ревнував її до тебе і брехав, а ти шукав заміну. Все, минулого не повернути. Завтра вдень, коли сусідів не буде, вивеземо її та закопаємо. Родичів вона не має?

– Ні, – похитав я головою. - Ні родичів, ні знайомих. Коли вона захворіла, її просто звільнили з роботи та й усе.

- Чудово, я співучасник, - сплеснула руками Жозель.

- Так, давайте без істерик! – сказав Карл. – Залишається одна проблема. Тебе бачили тут із дівчиною. Звичайно, вони схожі, імена співзвучні, але Жозель нічим, хвала Богу, не хворіє. А Жозефіна померла від реінкарнатора.

- І що? - запитав я здивовано.

- Лікарі, - сказав він. – Вона спостерігалася у лікарів, здавала аналізи. Як будь-яка хвора, вона під наглядом.

Я похитав головою:

- У неї був негативний тест на реінкарнатора, - сказав я.

- Добре, - кивнув Карл і замовк, задумливо барабанячи пальцями по підлокітнику інвалідного крісла.

– Що? - запитав я. Жозель сіла на диван і обхопила голову руками.

— Думаю, чи варто заявляти до поліції, — відповів Карл. - Розумієш, те, що ти вивіз хвору Жозефіну з Парижа, саме по собі дивно. Тяжкохвора залишає місто, де була під наглядом.

– Наглядом? - запитав я. – Лікар прийшов один раз, подивився її, виписав призначення на аналізи та ліки. Через три дні прийшов, переглянув результати аналізів, виписав нові ліки та пішов. Решта лікування була виключно телефоном.

Як не сумно, але лікар Жозефіни ще той покидьок. Якби її лікар був таким, яким я описав його Крістіану, то вона точно була б жива. Але, на жаль, її лікар просто відбувся від пацієнтки й все.

- У ситуації, що склалася, це навіть плюс для нас, - сумно сказав Карл. - Гаразд, вранці розберемося з нею, - він кивнув на підвал. - Я спати. На добраніч.

Карл поїхав у свою кімнату, а я підійшов до Жозель.

- Ходімо, поспимо, - сказав я. Вона глянула на мене заплаканими очима.

- Моя зміна починається об одинадцятій, - сказала вона. - Але я завжди прокидаюся о восьмій. Завжди люблю, щоб був запас часу. Ну, там прийняти душ, поснідати, потім почитати та піти на роботу.

Я слухав мовчки, а вона розповідала і схлипувала, залізши на диван з ногами та обхопивши ноги руками.

– Але сьогодні я прокинулася о дев'ятій. Не знаю чому просто спала довго. Потім ще під душем стояла, замислившись. Чому? Знову не знаю. Ледве поїла, взагалі шматок у горло не ліз. З'явилося якесь хвилювання, що сьогодні особливий день. Навіть до книги не торкнулася. На роботі начебто заспокоїлася, але з'явився ти й поцупив мене. І я знову подумала, що щось має статися. Потім ця історія про парк і Карла, безглуздий чи то обід, чи то вечеря. А потім вона! - Жозель вказала в бік підвалу і заридала. Тільки тепер не тихо, щоби ніхто не чув, а на весь голос.

Що я міг сказати? Я обійняв її та спробував заспокоїти.

- Знаєш, я тільки зараз зрозумів, чому так вчинив, - нарешті сказав я. - Я не за неї боявся, а за тебе. Якось я втратив тебе і знайшов Жозефіну. Вона була схожа на тебе, але це був обман. Мій самообман. Я брехав собі, прикрившись вашою схожістю. Схожі обличчя, схожі імена, але різні почуття. Але я постарався забути про це, уявивши, що на місці Жозефіни ти. А коли вона померла, померла на руках у мене, а зрозумів, що все, кінець. Немає більше Жозе. Немає того образу, який грів душу, не давав серцю розірватися на частини. Розумієш?

Вона, не вимовивши жодного слова, вивільнилася з моїх обіймів і пішла до сходів. Здається, я втратив усе.

- Ходімо спати, я так втомилася за сьогодні, - тихо промовила вона, обернувшись і простягши мені руку.

* * *

Ми їхали на південь. Якнайдалі від Парижа. Троє спільників. Дівчина, копія якої лежала у багажнику із простріляною головою. Хлопець, котрий кохає цю дівчину, але йому було простіше знайти її копію. І каліка, який сприяв, щоб хлопець знайшов собі копію дівчини, яку кохає, а не саму дівчину. Цікаво, а якби ми втрьох тоді, п'ять років тому, знали, чим усе це обернеться, як би ми вчинили? Не знаю щодо Карла, але я б нікуди не відпустив Жозель. Відразу пішов би з легіону.

Ми заїхали до лісу, якомога далі від чужих поглядів. Невелика галявина між густими деревами. Дорога до неї досить широка, але завалена листям, їздять тут не так часто, кілька разів на місяць, у вихідні на пікнік із сім'єю. І тут буде поховано Жозефіну. Я представив цю страшну картину. Поляна, на якій відпочивають люди, грають діти, а під ними, на глибині кількох метрів, лежить Жозефіна, загорнута в пластиковий мішок.

- Копати доведеться вам удвох, - сказав Карл з відчинених дверей заднього сидіння. - Вибачте, але я вам не помічник.

– Зрозуміло, – відповів я, розгрібаючи листя. Куртку довелося зняти, бо копати у ній незручно. На мій подив, Жозель теж зняла куртку і взялася за лопату.

– Що? - запитанням, на мій погляд відповіла вона. - Удвох швидше впораємося.

Ми почали копати. Земля була мокрою і легко піддавалася. Заглибившись на двадцять сантиметрів, лопата натрапила на щось м'яке і шарудливе. Я завмер із лопатою в руках.

- Що трапилося? - запитала Жозель. Я мовчки почав згрібати землю убік. Під нею був блакитний пакет. У схожий ми завернули Жозефіну. Я глянув на Карла. Це він вказував дорогу і казав, де згортати. Невже...

– Що? – промовив він, повернувши голову до нас. Карл сидів у машині та курив сигару.

- Тут пакет, - сказав я.

- Ну і що? – відповів він. – Тут часто відпочивають туристи, не дивно, що хтось закопав сміття, щоб не вивозити його.

- Карле, ти казав, що це надійне місце! – обурився я.

– Заспокойся! – відповів він. - Прибери пакет і продовжуй копати! Закопаємо наш пакунок під ним. Навіть якщо хтось почне тут щось копати, він натрапить на сміттєвий пакет з порожніми пляшками та подертими презервативами, плюне, закопає його і піде копати в іншому місці, щоб закопати свої пляшки та свої подерті презервативи!

- Карле, тут люди відпочивають!

– Париж взагалі на кістках стоїть, але ж ти там живеш. Копай! - відрізав друг і затягнувся сигарою. Нам із Жозель не залишалося нічого іншого, як продовжити копати.

Карл мав рацію. Пакет зі сміттям був чудовим прикриттям. Під нього ніхто не полізе, до того ж яма з ним була досить глибокою, близько метра. Ми з Жозелем заглибилися ще на пів метра. Я вважав, що цього достатньо для Жозефіни.

Я дістав мішок із машини та дотяг до ями, на хвилину зупинившись.

- Треба щось сказати.

- Спочивай з миром! – саркастично промовив Карл, сидячи в машині. - Закопуйте, я вже втомився тут сидіти.

- Заціпся! – не витримала Жозель. Карл не чекав такого випаду від дівчини та здивовано моргав, дивлячись на неї. Вона ж, не зважаючи на нього, присіла поряд зі мною.

- Я хоч і не знала її, але поховаймо Жозефіну, - сказала вона, поклавши руку мені на плече.

- Угу, - кивнув я і якомога обережніше опустив мішок у яму. Жозель взяла мішок зі сміттям, що лежав у ямі раніше, і збиралася його покласти туди.

– Стій! - зупинив її я. – Давай землею притрусимо.

– Місця не вистачить, мішок дуже великий. – відповіла Жозель, показуючи обсяг мішка. Він справді був великий. Якби не та легкість, з якою Жозель тягала його, я подумав би, що хтось когось поховав тут раніше за нас.

– Добре, – кивнув я, опускаючи мішок зі сміттям у яму.

Вибач, Жозефіна, ти будеш похована під купою сміття.

Закопувати виявилося набагато простіше. Зайву землю ми розкидали зверху, ще п'ять хвилин поблукали галявою, збираючи листя, щоб притрусити ними... могилу. У результаті, начебто нічого на галявині не змінювалося.

Дивно, але після так званого похорону стало легше. Назад ми їхали мовчки. Ми з Жозель дуже втомилися, а в Карла вже не було приводів покомандувати.

Що тепер? Нове життя із Жозе? Зі справжньою Жозе! Жодної брехні, навіть самому собі. Тільки правда. Та й навіщо брехати? Мета досягнута, я разом із Жозель. Так, ціною життя Жозефіни, але її я не любив, а любив її схожість із Жозель, не більше. Чи маю я сумувати за нею? Не знаю. Мені було добре з Жозефіною, але тільки тому, що я думав про Жозель. Для мене вона була нею. Але якби не вона, я не зустрів би знову Жозель. А якби я тоді був наполегливішим, то…

Несподівано Жозе закашлялася.

- З тобою все добре? – схвильовано запитав я.

- Так, - відповіла Жозель, посміхаючись. - Мабуть, трохи застудилася. Нічого страшного.

«Мабуть, трохи застудилася. Нічого страшного». Те саме говорила Жозефіна.

Чудасії реінкарнатора?

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.