Глосарій

Анциболот - болотний дух.

Бирчі - збирачі податків.

Вальки - глина, змішана з половою, соломою, чи сіном, для зручності зліплена в кавалки, розміром з долоню, або дві. Вальками під час будівництва закидали стіни та стелю в хаті.

Вертуха - хатній дух, хуха; господиня хати. Полюбляє вночі прясти біля печі на купі сміття. 1 березня у неї іменини - Мерем'яни-хухи.

Водяник - дух річок та озер, господар усього водяного царства у світі, володар усіх його живих істот.

Годованець - той же домовик, але вимолений, або виношений людиною. Для цього треба взяти зносок, малесеньке яєчко, яке знесе курка, коли її вихор підвіє, прив’язати під ліву пахву і носити дев’ять діб. Весь цей час не можна ні митися, ні молитися. По дев’яти днях вилупиться із яйця малий домовичок.

ДелІ - дерев'яні поперечні бруски, які під час будівництва хати вкладали поміж стовпами й потім закидали щілини між ними глиною (вальками).

Запічник - домашній дух, що живе за піччю.

Змора - мара, мора, жах, привид; злий дух темноти, хвороби, смерті.

Луговик - див. Польовик.

Льоховик - (Жировик) дворовий дух, який мешкає в погрібнику (льоху).

Межівник - див. Польовик.

Намітка — елемент традиційного вбрання українських заміжніх жінок.

Огуменник - див. Стодольник.

Очеретяник - дух, що живе в очереті.

Переплут - дух дикої природи, божество ґрунту, коріння, плодючої сили.

Покутній - хатній дух, охоронець покуті; оберігає святий кут, щоб у домівці не поселялися злі духи та нечиста сила, убезпечує житло від пожежі.

Полісун - лісовий дух, служка лісовика, з яким разом пильнує звірину. На відміну від лісовика, який буває заввишки з дерево, полісун не вище трави. У полісуна, як і в лісовика, є жінка (полісунка) і діти.

Польовик - дух-покровитель полів, степів та лук. Мав помічників: межівника та луговика.

Похатник - хатній дух; те ж саме, що й домовик, годованець, господар тощо.

Періодичною чи постійною іпостассю домовика може визнаватися образ тварини - вужа, ласки, кота тощо.

Так, наприклад, образ кота є виявом нечистої, диявольської природи домового

Припутень - дикий лісовий голуб.

Пряха - див. Стріча.

Спориш - див. Стрига.

Стріча - (Доля), богиня в образі гарної дівчини, яка пряде нитку життя.

Її антипод - Нестріча (Недоля), сива бабця; нитка життя, яку вона пряде, може обірватися в будь-який момент.

Стація - натуральні побори (мука, м'ясо, інші продукти).

Стодольник - (огуменник) дух, котрий охороняє стодолу з врожаєм, допомагає в зберіганні врожаю від крадіїв, гризунів, негоди та нечистої сили.

Стрига - (дворовик) дух, наглядач двору та обійстя. Мав помічника - спориша.

Хлівник - дворовий дух, охоронець домашньої худоби.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.