Зміст
  • ЛІС
  • ЛІС

    Василь оглядався довкола: безжиттєве пустирище лякало. За його дитинства тут був лісистий край із підхмарних смерек, ялин, сосон, неохопних дубів. Дятли наробили безліч дупел, котрі обжили сови, шпаки, горихвістки, інше птаство. Могутні вікові дерева нуртували соками й живицею, що бурштиновими краплями застигала на корі, скрипіли розлогим віттям від доторку вітрищ, птахи сповняли свій дозір за гармонією, заливаючись кожен своєю неповторною піснею у відведену їм годину, білки гризли й збирали шишки та жолуді, лосі страхали молодих вовків вигнутими рогами, снували посапуючи їжаки, а мурашки зводили кургани для своїх цариць.

    Але потім… все вигоріло до крихти, всіх винищили до лапи, землю розрили вирвами, занедбавши зрощуване століттями багатство водномить.

    — Тату, а чого ми сюди приїхали?

    — Збиралися викинути сосну – в лісництво віддати… А після побаченого почуваюся, ніби викинули мене.

    — Ти про що?

    — Про ліс. Бачиш його? Отож. Нема. А бувши такий як ти – я бігав до нього гратися, дідусь працював єгерем, дбав про тварин і птахів.

    — А давай… а давай посадимо тут нашу сосну!

    — Та лопати немає і вона не прийметься – засохла.

    — Але ж на ній є шишечки!

    — І?

    — Можна ж їх посадити? Розкришити насіння, можна?

    — А знаєш – можна.

    І хлопчик повідривав усі шишки з деревця, що пробуло в них вдома до самого лютого. Бігаючи безсніжним пустирем, кришив насіння до чорної землі, а здичавілий дух-вітер свистав хлопчику в спину, дбайливо загортаючи кожну насінину… Просочена ж повітрям, вистояна перепочинком, зрошена рясним добривом із крові, перегною й попелу земля – прагнула наситити безліч зерен, прискоривши в рази їх ріст.

    В кінці грудня, прикрашаючи свіжу ялинку, він згадав про посіяне і, дістаючи зайнятого роботою батька, впросив проїхатися до того пустиря.

    Останній поворот і мали б приїхати, але… Що це? Він наплутав дорогу? Навігатор показує правильно. Зупинив авто, вони вийшли й Василь протер очі: на тому самому місці тепер виднівся сосновий ЛІС. Справжній. Овва! Здивовано поглянувши на сина, він дитинно посміхнувся – той усміхнувся у відповідь. І помчав гратися до сосон.

    — Ліс, ліс! Сосни, сосниці! Мої, тобто наші, це ми його посадили, ми…

    Авто край дороги, чоловік із дитям торкають соснові голки, радо кричать і риплять снігом – таке споглядала сойка, схована у кронах гінкого, ще тонко-стрижневого лісу, що неозоро розкинувся видноколом. Вона прудко спурхнула – і з верхніх гілочок вітрець повіяв на життєрадісних людей пухнастим сніжком…

    Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

    Вподобати!
    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Євген Сонях
    21.06.2023 21:04
    До частини "ЛІС"
    Замінив на "правильно", бо воно там справді доцільніше. Щодо вивірки - це скоріше питання смаків. Я б от вжив їх у ретро-тексті, бо для сучасності це менш відомий та впізнаваний варіант. Дякую за увагу!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Катря Костюченко
    17.01.2022 15:57
    До частини "ЛІС"
    Дивовижне оповідання! Соковита мова, гарні описи і чудовий задум. Аби ж усі люди не рубили ліс, а ростили його. Дякую за враження
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Таліана
    09.01.2022 15:14
    До частини "ЛІС"
    Завдяки вашому коротенькому твору відкрила для себе кілька досі незнайомих мені українських слів:) Прочитала роз'яснення кінцівки, бо і в мене з'явилися запитання. Сподобалось, дякую!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Алора Луна
    07.01.2022 20:53
    До частини "ЛІС"
    У Вас дуже красива літературна мова й цікаве оповідання. Тільки не зовсім зрозуміла одне: як за рік (трошки менше) міг вирости ліс?
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Євген Сонях
    07.01.2022 20:59
    До частини "ЛІС"
    Дякую!) Текст писався на фантастичний конкурс (жанри й теги я проставив) - тож там є дух-вітер + я пояснив про родючу землю = фантастичне припущення, яке дозволило такий фінал тексту)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше