Археологія та сучасність

Археологія – це не пошук скарбів і пригод, а наука. Бо так не лише Індіана Джонс казав, а так є насправді. Вона, звісно, захоплива, однак тут треба мати і силу, і розум, і вдачу.

Годі і сперечатися щодо розуму. Ґава-голіградська культура сама себе не розкопає, та й інші культури – теж. Для цього варто розрізняти археологічні культури між собою. Еге ж, ми ж від сусідів відрізняємося не просто так. Є й у нас, і них – пращури, однак –різні. Життя –різноманітне.

Значить, ви вже зрозуміли, що археологія – це наука.

Ит, зрозуміли!

Історична, до того ж, наука. Її варто розуміти.

Й одночасно археологія - вже давно цілком самостійна наука.

Колись, звісно, її відносили до спеціальних історичних дисциплін, однак то вже у минулому.

Либонь, все розвивається.

Маю надію, що розвиток археології продовжиться.

Наприклад, не треба буде знищувати пам’ятку, щоб її дослідити. Очима дослідника стануть не його власні очі, руки та лопата, а глибинний 3-D сканер. Потому можна буде робити реконструкції на поверхні. Рити ж землю буде потрібно лише у випадках, якщо пам’ятці і так загрожує знищення. Селевий потік, наприклад, можна буде передбачити (знову таки, завдяки розвитку технологій). Так можна буде рятувати і людей, і тварин, і культурно-історичне надбання.

Україна від розвитку наук лише виграє. Файно стане…

Хоча вже все було добре. Це та тільки це викликало таку заздріть північно-східної сусідки, що вона розпочала війну. Чотирнадцятого року – у двадцять першому сторіччі! Ш…, а не сусідка. Що вже зробиш, сусідів не завжди обирають…

Ювілею нападу не буде – ми переможемо раніше.

Я впевнена у цьому.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Мавка (Ганна Заворотна)
28.05.2022 13:02
До частини "Археологія та сучасність"
Дякую! Я колись вже гралась у написання твору на літери абетки, однак не знайшла його наразі, й ось написався досить серйозний роздум
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Сая Хаторі
    27.05.2022 22:06
    До частини "Археологія та сучасність"
    Дуже класний твір а-ля есе, а-ля роздум. Для мене археологія це ціле мистецтво, яке дається ой як далеко не всім
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше