День народження Великого Кобзаря! 💙💛
Всі блоги

Навіщо я пишу?

Раїса Дубліна (Тетяна Клепікова)
16.01.2022
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Якось в одному зі своїх фейсбучних дописів Кокотюха роздратовано запитував невідомих авторів, що просять в нього поради: навіщо вам взагалі так корить надрукувати свою книгу, от навіщо? Якось так. І я замислилась: от дійсно, навіщо я взагалі пишу, та ще й викладаю тут свої твори? Не менш цікавим видалося питання: якого це роблять інші автори Аркушу, якщо читачів зараз не так вже й багато, а тих, хто готовий читати українською нариси дилетантів, хай навіть і безкоштовно, взагалі обмаль?

    Ділюся особистими міркуваннями з цього приводу, і дуже хочу почути думки інших авторів.

    Впевненість у своїх здібностях, в тому, що тобі є, що сказати людям, – переконливий аргумент для творчості. Мабуть, саме це спонукає взятися за перо великих письменників. Сама ж собі я нагадую маленьку рибку, що поспішає на нерест, бо всередині щось визріло, і розпирає нутрощі з кожним днем усе більше. Я пливу собі по життю, відчуваючи зростаючу напругу разом з нагальною потребою виплеснути з себе те, що накопичилось усередині. І ось настає момент, коли я, не в змозі більше терпіти, хапаюсь за папір і ручку, бо терміново потрібно звільнитися від дозрілих думок, що от-от стануть чимось самостійним, і, сподіваюсь, життєздатним. Інакше ніяк, бо ото все почне розкладатися всередині і отруювати мій організм. І ось я вже на письменницькому нерестилищі, мечу, так би мовити, ікру (о, скільки нас тут!). Не можу втриматись, адже інстинкт – справа серйозна і невідкладна. Чи це означає, що я – інстинктивний письменник? Насправді, мені ніколи про це розмірковувати - процес іде. Що? Я – не осетер і навіть не кєта? А це вже немає значення: оповідки – продукт життєдіяльності мого організму, вони визріли и просяться на волю. І я виплескую слова-ікринки на папір, раптом їх запліднить добрий видавець, і в результаті вийде щось свіженьке і цікавеньке. Що? Видавник – не мого виду рибина, не може допомогти мені плідною співпрацею? Цей хижак таким навіть не харчується? Шкода. То що я можу вдіяти? Лише сподіватись, можливо, комусь все ж стануть у пригоді мої наративи, припускати, що знайдуться бажаючі якщо не посмакувати, то закусити плодами моєї творчості. Між іншим, ікра мінтая теж непогана при правильному засолі. Як-то кажуть, чим багаті… Може комусь та й буде смакувати. На здоров’я!
    А з якими сподіваннями ви викладаєте свої твори в інеті?

    19

    Коментарі

    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Павло Романько
    18.01.2022 09:42
    А для мене письменництво як наркотик. Я постійно хочу писати. Маю в голові купу сюжетів, які хочу викласти на папері. Я довго не наважувався почати писати, а як почав - прорвало. Зрозумів, що зупинитися не можу. Чесно кажучи я б хотів заробляти письменництвом на життя. Розумію, що в сучасних українських реаліях це звучить як фантастика, але ж мріяти не заборонено.)) До того ж я сам фантаст, і вигадував ще більш нездійсненні сюжети.)) То ж може колись видавці звернуть увагу і на мої книги? А поки, хай їх читають бажаючі в інтернеті. От тільки відгуків хотілося б побільше.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • М. М. Безрук
    17.01.2022 14:44
    Невдоволення станом речей в літературі й на книжковому ринку, пиха, бажання грошей і слави, впливати на щось, показати й нав'язати свій смак. Коротше, жодної поважної причини.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ольга Смольницька
    17.01.2022 13:22
    Дякую за цікавий пост! Відповідаю на питання. Для мене це додатковий варіант - якщо немає можливості втілити на папері. І сподівання, що це побачить світ у паперовому вигляді. А взагалі: головне - писати. І, звичайно, якщо є можливість видати свою книгу - то чом би й ні? І хай вона піде до тих, кому це треба.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Лана Філлі
    17.01.2022 09:28
    Щоби вони були десь укупі, щоби було більше українського, щоби читати фідбеки (і вони є, але для цього треба й інших фідбечити, а не сидіти тихо, й бажано щиро, а не ритуально)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Назар Скалюк (Марко Войт)
    16.01.2022 23:19
    Маю досвід і паперових книг, і електронних, і викладених в інеті. І якщо раніше це була радше спроба самовираження й подати свій голос у всесвітню какафонію, то з плином часу хочу сказати, що читач є в кожного автора (навіть якщо він один-єдиний), і якщо тебе закидають у соціальних мережах запитаннями на кшталт "ну коли вже буде щось нове?", "авторе, де ще можна почитати твої тексти?", "чому нема оновлень вже 2 години-3 дні-7 тижнів - 8 місців?", є стимул творити й викладати. Так, окрім задоволення почуття марнославства в матеріальному аспекті це не дає ніяких девідентів, але, наслідуючи Маяковського: "значить комусь це потрібно". І хоч на Аркуші ще нема масового читача, який читав би не окремих авторів, а багатьох, кожен із тих, хто пише, може привести сюди своїх шанувальників. А там, гляди, зорі так стануть на небі, що увага цих читачів перейде й на інших писак.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Moonrise Darkness
    16.01.2022 22:37
    Пишу просто тому, що подобається це робити. Викладаю свої твори тут переважно з метою самодисципліни: якщо є ймовірність існування хоч одного читача, то це мотивує дописати до кінця попередні книги, коли заважають нові ідеї або настає загострення прокрастинації. Щоб обзавестися великою кількістю читачів, треба або бути крутим професійним письменником, або кинути спати і публікувати по 2-3 романи на місяць, обираючи найбільш популярні жанри і теми, а решту вільного часу витрачати на нещадну рекламу своїх творів. Тому ніяких сподівань стосовно величного майбутнього для власної писанини в мене немає. Зате є вдосталь часу і можливості писати і читати те, що цікаво. Ваша оповідка про майбутнє мені - сподобалась чудово ілюструє, куди котиться людство. І це ще оптимістичний варіант з можливих правдоподібних, бо лишилися в живих і адекватні люди, які поселилися під землею.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Назар Скалюк (Марко Войт)
    16.01.2022 23:21
    Пгоджуюся з Вами на всі 100% - не дай Боже потрапити в літературне рабство, яке вимірюється копійчиною. Клепати і творити - це різні категорії. І, не ставши заработчінанимо на літературних плантаціях, можна просто отримувати задоволення від свого хобі.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • joi pholk
    16.01.2022 21:53
    Просто, щоб були. Раптом комп згорить і тд... Тут немає сенсу шукати читача, бо його тут немає. Це тусовка для таких як ви. Можете знайти тут собі бетарідерів максимум. Для того, щоб сюди приходили люди, треба розміщувати на сайті популярні книги відомих українських та закордонних авторів у великих кількостях безкоштовно, купони на гречку, порнографію і я не знаю що іще.., Тоді в загальній масі хтось і вашу роботу прочитає. Та й загалом, друк на папері по суті нічого зараз не принесе. Якщо ви напишете щось дуже круте і цікаве, вам цілком вистачить і електронних платформ щоб заробити. Принаймні я собі це так уявляю.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Назар Скалюк (Марко Войт)
    16.01.2022 23:26
    Погоджуся з Вами тільки частково. Тут, справді, нема масового читача, який ковтатиме все підряд і вимагатиме добавки. Але є читач вдумливий і дуже лякливий та мовчазний. Статистика показує збільшення переглядів творів (на щастя, жоден автор на Аркуші не може накрутити собі таких циферок самостійно), але майже нема коментарів і рецензій під ними. У порівнянні з літом - початком осені прогрес читацької аудиторії спостерігається, але до геометричної прогресії ще дуже й дуже далеко. Але тут, однозначно, набагато веселіше й цікавіше, аніж на wattpad)))
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • joi pholk
    16.01.2022 23:56
    особисто я вважаю, що це якийсь божевільний ходить до всіх на сторінку і листає все шо є по сорок раз.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Анна Дейна
    16.01.2022 23:29
    Почекайте виходу бета-версії Аркуша. З нею обіцяють розпочати рекламну кампанію Аркуша і читачі прийдуть. Їх уже більше, ніж книжок на порталі. А якщо коли зустрічаєте запити в мережі типу "що почитати" - кидати в коментарі посилання на Аркуш, це може привести трошки читачів. Я так сама періодично роблю)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • joi pholk
    16.01.2022 23:50
    А як сайт рахує читачів? Може ви знаєте? Бо я ні. Типу, якщо хтось зареєрестрований на сайті додасть собі в бібліотеку книгу? А якщо додасть дві, то він буде рахуватись двічі? Чи як?
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Лана Філлі
    17.01.2022 09:27
    Сайт як перегляди рахує відкриття тексту, наскільки я розумію. Читачів рахує за реєстрацією, вочевидь. Я не божевільна, скажімо, по двічі не ходжу. Хоча дещо вже перечитала тут. Та й не лічить Аркуш двічі,лише одне відкриття від одного читача. А ще ж є люди, які читають незареєстрованими (щоправда, це не відбиває у к-сті переглядів,але вони є).
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Анна Дейна
    17.01.2022 11:48
    Гадаю ті, хто зареєстрований але творів не має, рахується за читачів. Ті, хто твори мають - за авторів. В майбутньому розробники обіцяють якийсь інтерфейс для читачів, навряд скоро, але все-таки. Тож таки мабуть так і є. Але щоб точно дізнатись, то треба у адмінів питати)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Назар Скалюк (Марко Войт)
    17.01.2022 10:38
    Не знаю деталей. Швидше за все, відкривання кожного нового розділу чи глави дає до твору +1 перегляд.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Увага!
    Сайт працює у режимі альфа-тесту. Про помилки пишіть Аркушу або на support@arkush.net!
    Новини
    День народження Великого Кобзаря! 💙💛
    09.03.2024

    Слава Україні, аркушики! 🇺🇦

    «Борітеся – поборете!
    Вам Бог помагає!
    За вас правда, за вас слава
    І воля святая!»

    Т.Г.Шевченко

    ... Детальніше
    Блоги
    "Демони Розумового Горища" тепер і в аудіоформатіЮгин Кобилянський
    28.03.2024
    Неймовірна Dodo Vess озвучила декілька віршів з моєї збірки поезії "Демони Розумового Горища" Тому ... Детальніше
    Коли є ідеї, але немає моральних силДар'я Мацелевич
    28.03.2024
    Всім привіт :) Я зараз трохи поміняла вид діяльності та проходжу навчання для отримання сертифіката. ... Детальніше
    Про оповіданняДіана Вінтер
    28.03.2024
    Завжди, коли пишу або читаю оповідання, думаю, що його можна було б перетворити в книгу. Розкрити вс ... Детальніше
    І знову перезапуск збіркиЮрій Запорожець
    28.03.2024
    Черговий перезапуск саги "Трохи пізніше опівночі". https://arkush.net/book/12924 Цього разу озпові ... Детальніше
    Перша спроба зробити буктрейлер до книгиКатерина Тішенська
    28.03.2024
    Вітаю всіх!) Помітила, що чимало письменників, прагнучи якнайкраще презентувати твір, роблять буктре ... Детальніше
    Персонажі "Кола Крові.Покручі"(візуал)Milante Gotham
    28.03.2024
    Нарешті в мене дійшли руки зробити це, точніше розібратись, як вставляти фотки. На першій Енджел і С ... Детальніше
    На Аркуші вже:
    10064читачів
    112833коментарів
    Щиро вдячні всім, хто підтримав нас переказами на рахунок!
    А також всім, хто приєднався до нас на Патреоні!
    Наші патрони
    Всі кошти підуть на розробку та розвиток Аркуша! А підтримати нас можна тут: