Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження.

Минуло сто шістдесят чотири земні роки з подій, які я вам щойно описала. За цей проміжок часу сталося так багато і так мало: ми розпакували тисячі й тисячі видів істот, розкидали кілограми насіння, розмістили тонни яєць земноводних, щоденно підкладали личинок комах. Хоч ми й мали у своєму розпорядженні роботизовані лабораторії, вигодування пташенят виявилося надскладним завданням. Від ссавців ми взагалі вирішили відмовитися, покладаючись на подальшу еволюцію. Ще рано стверджувати, що нові види успішно прижилися на планеті. Створення балансу вимагає часу.

Наші ритуали зацементувалися в непорушні цикли. Ной кожнісінького ранку присідає двісті разів, ще рівно триста разів віджимається, п’є горнятко цикави, заїдаючи його надрукованою яєчнею, зажовуючи її хлібом. Я роблю обливання холодною водою, хоч уже точно і не можу сказати, нащо це мені. Ми складаємо речі в ті самі місця та кажемо знов і знов сказані раніше фрази. Тільки світанки не набридають. Вони кожного разу інші.

Дивуюся, як виріс на очах ліс навколо. Бачене багато разів глибоке небо та зорі тепер лише підкреслюють самотність. Я відкриваю для себе нові глибини духовних страждань. Знаю про відтінки самотньої зорі на світанку й про завивання вітру. Про розрізнені краплини, з яких ніколи не стане океану, і про шум гілок, який не перетвориться на справжню пісню. Усі слова були сказані сотні разів. Наша буденність перестала дивувати. Від захоплення і чуттєвості у відносинах ми скотилися до дратівливого розчарування. Тепер я дійсно знаю, про що попереджав батько Ноя: міміка чоловіка вивчена мною настільки, що щойно він напружує щелепи, я вже знаю, що саме він хоче мені сказати. Поступово я втомилася від вимушеної компанії Ноя, і мене лякають наступні спільні десятиріччя, на які ми вдвох приречені.

Бути останнім чоловіком та жінкою на планеті — це велика відповідальність. Ми шістдесят два рази заводили собаку й жодного разу не наважилися на дитину. Спершу нам здавалося, що ми маємо створити для людства кращі умови. Більше комах, більше рослин. Андроїди допомагали нам у праці, але не могли замінити спілкування з людьми. Потім ми гадали, що недобре заводити кілька дітей, щоб не приректи їх на самотність, і слід ще трохи зачекати. Тепер я впевнена, що нам узагалі не слід створювати потомків: як своїх, так і з пробірки. Людство проявило себе неспроможним до гармонії. Історія повторювалася знову й знову: Адам та Єва, Авель та Каїн, спалення Галілея, світові війни, організація «Омела». Зло, самознищення, кривава боротьба. Природі буде краще без нас, тому ми хочемо дати їй шанс, пішовши вчасно.

***

Ми, присутні тут, Аве та Ной, дякуємо за все добре, що сталося в нашому житті. Дякуємо за спільні світанки й за можливість стати архітекторами нового світу.

Цей текст залишаємо людиноподібному андроїду для можливих нащадків землян або для інших розумних істот, щоб пояснити все, що трапилося в цій колонії.

Щойно наші підписи впали на монітор, ми урочисто підняли капсулу з отрутою.

***

Та ми не встигли відкупорити ємкість, бо у небі розлилася яскрава довга смуга світла. Це явище могло розшифровуватися тільки так: на планету зараз приземлиться новий міжгалактичний шатл.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Марко Сполох
20.06.2023 21:21
До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
Чудово оповідання, легко читається, зокрема тому, що грамотно розбите на невеликі розділи. І всього тут в міру, одночасно розкриваються пригоди, думки та емоції окремих персонажів так і глобальна історія Землі, Нової та Старої. Події розвиваються інтригуюче, незрозуміло хорошого чи поганого чекати завершення. Оригінально обіграний концепт колонізації – показано, що це складний процес з безліччю деталей.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Олександр Маяков
    04.01.2023 22:54
    До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
    Дякую за цікаву історію! Чесно кажучи не очікував що колонія загине. Та й фінал бачив трохи іншим. Хоча його відкритість це добре. Хтозна хто прилиьів на тому шатлі. Щиро шкода Стю. Так, загибель всієї колонії трагедія, але персонажів не багато, тому саме її смерть ледь не викликала сльози. Бажаю вам натхнення!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Таліана
    05.01.2023 09:44
    До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
    Дякую за такий розгорнутий коментар! Так, скільки авторів, стільки можливих розвитків сюжету;) Мені Стю теж було шкода. Також багато натхнення бажаю!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ярина Мартин
    11.05.2022 14:44
    До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
    Шикарне оповідання! Читаючи попередні коментарі, мушу сказати, що Аве з Ноєм ще довго протрималися. Так, я зараз песиміст)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Роман Тихий
    30.03.2022 17:13
    До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
    Мати можливість створити населення невеликого міста, та ще й народити купу власних дітей, нічого із цього не зробити та, врешті-решт, прийняти рішення про самогубство через нестачу спілкування? Сподіваюсь на прибулому шатлі виявиться досить активних людей, щоб Аве з Ноєм було б уже не подібних "ідей".
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Таліана
    30.03.2022 22:51
    До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
    Романе, дякую, що поділилися враженнями! Будемо вважати, що то в мені говорив відчайдушний песиміст. Війна, як не дивно, відкрила мені нові грані надії. Тепер я впевнена, що у світі існує багато гідних людей й за все це варто боротися.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Тетяна Сологуб
    13.12.2021 20:23
    До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
    Так, фінал не з приємних. Самогубство без надії на відродження. Хоча, якась надія все ж лишається. От не віриться, що їм могло набриднути жити. Хіба через особливий склад повітря? Чи, може, замало сонячного світла?
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Таліана
    14.12.2021 09:57
    До частини "Частина 4. Адам та Єва. Перезавантаження."
    Дякую, Тетяно за коментар! Думаю, що ота відповідальність за долю цілого людства їх занадто пригнічувала. Знаю пари, які втомилися один від одного за чотири роки. А тут цілих сто шістдесят чотири! Короче, їм не позаздриш. Маєте рацію, шатл дає надію на подальший позитивний розвиток подій:)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Таліана
    23.11.2021 19:44
    Ні, не дивилася. Тепер відчуваю, що треба:) Дякую за відгук! Поки дописувати не планую. Є декілька версій про шатл. Міг би бути з Землі, або із планети, яку також таємно колонізували(так би мовити, Нова Земля Б)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше