Тягар

Багато хто, на моєму місці, назвали б це даром. Але зараз, дивлячись у вікно на творіння рук своїх, я назву це тягарем. Боже, і за це твій син віддав своє життя. Мені соромно. Соромно за себе, за весь цей світ. Він жалюгідний і жахливий, але... такий звичайний. Історія повторюється, і всі мої потуги змінити буття обернулися нічим. Точніше, вони довели, що людина безсила. Ось каламбур: людина творить історію і при цьому вона сама ж безсила перед нею. Точніше, одна людина. Історію творять народи, ведені кимось. Будь то вождь, фюрер, товариш генсек або пан президент. А простий вискочка що загордився всесильним, ніхто. Ось цим «ніким» я і став. Хоча, я їм і був, по суті, нічого не змінилося. Просто до моїх мізків, нарешті — то, це дійшло.

Але, почнемо спочатку.

Був звичайний нічим не примітний день. Так, саме звичайний не примітний день. Таких днів у нашому житті тисячі. Ми їх проживаємо як за шаблоном. Підйом, сніданок, автобус, робота і так далі. Так ось, в один з таких днів я просто йшов вулицею, вже навіть не пам'ятаю у яких справах. Іду собі та йду, як переді мною з'являються дві жіночки з брошурами в руках і кажуть:

- Чоловіче, не хотіли б ви поговорити про Бога?

Єгови... ні, я нічого не маю проти їхньої віри, але тільки не тоді, коли мені її намагаються нав'язати. Вже краще б вони попросили мене допомогти їм у чомусь. Так просто донести сумки до дому! Я тільки радий, а тут ...

- Пані, — в стилі Алекса з «Зведеного апельсина», почав я, — Вальсуйте звідси!

Завжди любив красиві вирази. Послати людину так, що б вона і пискнути не змогла, а якби й спробувала, то не знайшла б слів. Але, на жаль, деякі індивідууми нашого соціуму настільки тупі, що просто не розуміють кпини. І, тупо дивлячись на тебе, перепитують: «Шо?!» За ось це «шо» завжди хочеться заїхати тупим важким предметом по їх тупій пиці. Вибачте за тавтологію.

- Як бажаєте, — спокійно відповіли вони та, взявшись за руки, стали відраховувати, — раз, два, три! Раз, два, три!

Вони стали танцювати прямо на вулиці! Моя щелепа вже збирала пил і мурах на землі. Ні, ви просто уявіть картину: дві баби, які збиралися промити мені мізки, після моїх же слів стали танцювати. Перша думка, що вони остаточно впали в маразм від щоденного трансу на ґрунті релігії. Ну, як у кришнаїтів, мантри начиталися, і весь світ здається світлим і прекрасним. Тільки християнство не кришнаїзм, тут мізки в інший степ підуть. Хоча, дивлячись на цих двох, не так вже це й погано.

Друга думка, що відвідала мій офігевший мозок, мене хтось розігрує. Я, на всякий пожежний, озирнувся, але через те, що багато перехожих вже подіставали свої смартфони та стали це знімати, я зрозумів, що ніякої прихованої камери немає і мені, від гріха, пора валити звідси.

Що це взагалі було? Я тупав вже кілька кварталів перебираючи в голові всі варіанти події. Ну, варіант, що вони втратили розум — лідирував. Їм уже за 80, релігійно залежні, чому б даху не поїхати? Розіграш відкидаю, за мною ніхто не женеться з криком «Вас знімає прихована камера!»

Був ще один фантастичний варіант, але в нього я вірив насилу. Але я все-таки вирішив його перевірити.

Час був обідній і на вулиці було не так вже й багато народу. Але у мене було кілька «піддослідних». Мила дівчина, років так вісімнадцяти в обтягуючих шортах і маєчці. Біла майка і чорні шорти. На ногах білі шкарпетки та кросівки. І не жарко їй в кросівках. Вся така спортивна, попка накачана, а груди не дуже. Я б навіть сказав, що дупа більше грудей. Фарбоване волосся було заплетене у хвіст. Я взагалі не розумію, чому брюнетки перефарбовуються в блондинок. Ну ось, видно ж, що коріння чорне, отже фарбована.

Другим був здоровий кабан біля іномарки. Ланцюги та персні так і переливалися на сонці золотом. Кабан дуже голосно кричав у мобільний телефон про якісь не його проблеми, при цьому старанно жестикулюючи.

Вибір був очевидний. Я підійшов до кабана, який якраз закінчив розмову.

- Шо тобі треба? - гаркнув він на мене. Фі, як непристойно!

Я подивився на нього і сказав:

- Мобіла класна, не видаси мені?

Він різко змінився в обличчі, ганебний вираз змінився якимось розслабленим. Погляд став порожнім, скляним.

- Так, братело, тримай! - він простягнув мені телефон, який я, природно, взяв.

- Ланцюг крутий, теж давай сюди, — махнув я. Він слухняно зняв важкий ланцюг з шиї.

- І ключі від машини, — продовжив я. Гуляти так гуляти! І що б ви подумали? Він віддав мені ключі.

- А тепер вали звідси! - застрибуючи в тепер уже мою машину, наказав я.

- Як скажеш, братело! - він розвернувся і потопав геть. Посміхнувшись, я подивився йому в слід. Ну що, продовжимо? Я сановито підкотив на шикарній іномарці до спортивної дівчинки. Вона демонстративно відвернулася. Мабуть, до неї вже не раз підкочували ось так, на крутій тачці.

Я, згадавши трохи тупуватий серіал «Фізрук», включив на всю котушку пісню «Про Боже, який чоловік!».

- Хай, крихітко! Прокотимося?! - перекрикуючи «черепашку», вимовив я.

- Відвали! - не обертаючись, відповіла вона і попрямувала вздовж тротуару. Не зрозумів? Я ж тільки що обробив того кабана!

- Не ламайся, подруга! - продовжив я. Вона обернулася і подивилася на мене.

- Я тобі не подруга! - відповіла вона, схрестивши руки на грудях.

- Та буде тобі! Стрибай! - вимовив я. І, о диво!

- Окей, поїхали, — як і з кабаном, її погляд став скляним, а обличчя без емоційним.

Якийсь хмир в спортивному костюмі щось кричав нам у слід, розмахуючи кулаками. Мабуть, це був її хлопець. Але мені плювати на нього, сьогодні мене чекає чудовий вечір.

* * *

Це було круто! Що вона витворяла! І місіонер, і по-собачи, і вершниця. А під кінець і оралом не погидувала. Ні, не подумайте, що у мене проблеми з жінками, просто це досить дороге задоволення. Взагалі існує три типи жінок.

1) Курви. Ну, тут все ясно, ноги розсуваються самі по собі. У них навіть умовний рефлекс вироблений. Як побачать мужика, як стають в робочу позу. Це супер-пупер економваріант. Низькоякісний секс за пляшку пива або взагалі на халяву.

2) Повії. Все залежить від оплати. Чим дорожче, тим якісніше. Як не крути, а це найдавніша професія, так що якість гарантована.

3) Звичайні дівчата. Ось це справжня лотерея! Можна вкласти астрономічну суму, а отримати нафіг не потрібну колоду. Що, до речі, досить часто трапляється.

Мені просто пощастило. Ця... сила, дар чи як там ще можна назвати, давала все це безкоштовно. За один день я поглумився над єговістами, обібрав багатого кабана та отримав у рабство шикарну дівку, яка зараз мирно спала в моєму ліжку. Цікаво, а сьогодні вона влаштує мені теж саме, що і вчора?

Вона мило посопіла і відкрила очі, здивовано втупившись на мене.

- Доброго ранку, зайченя, — ніжно провівши рукою по її тілу, сказав я. Вона різко підскочила, схопила ковдру, щоб прикритися і закричала на всю горлянку:

- Ти хто?! Де я?!

- Тихіше, — стрепенувся я. - Ти нічого не пам'ятаєш?

- Чого? Що я повинна пам'ятати? Ти хто? - орала вона.

- Заспокойся, — вимовив я, дивлячись їй в очі, але це не допомогло. Вона тільки більше розійшлася і почала кидати в мене все, що під руку потрапить. Моя сила не діє?

- Я гола! Ти мене зґвалтував? - вона продовжувала кричати та кидати в мене предмети. Деякі з них були досить важкими.

- Ні, все було з обопільної згоди, — заспокоював я її. - Заспокойся! Ти просто перебрала вчора.

- Я не п'ю взагалі! У мене режим! - кричати вона не перестала, але речі в мене вже не летіли.

- Катя, я повторюю, заспокойся.

- Взагалі, я Олена, — вона все-таки заспокоїлася, і втомлено впала на ліжко.

- Прекрасно, а я Костя, — представився я.

Вона відчужено подивилася на мене, підхопила ковдру і попрямувала у ванну.

- Я в душ.

Поки вона плескалась в струменях води, я зібрав її одяг.

Так, я можу впливати на людину тільки раз і через певний проміжок часу ефект зникає. При цьому людина не пам'ятає, що з нею було. А якщо судити по Олені, то при впливі людина ходить з відчуженим виглядом і скляними очима. Так, така пристрасна ніч, а на її обличчі нічого не було. Мене це трохи налякало.

Олена вийшла з ванної укочена в рушник. Підхопила одяг і повернулася в ванну. Я знову замилувався її зад... кхем, попою. Вона у неї шикарна! А ось груди не дуже, всього другий розмір.

Вона вийшла вдруге, але вже в одязі. Схопила свою сумочку, взулась і збиралася йти.

- Запам'ятай, між нами нічого не було! - викрикнула вона і втекла. Я не став її наздоганяти. Зрештою, вона для мене ніхто. Я підійшов до вікна і подивився у двір. Олена швидким кроком віддалялася. Чомусь я згадав того хмиря, що гнався за машиною. Отримає дівчинка за самоволку. Але, це вже не мої турботи. Зрештою, я егоїст, і мені все одно на всіх і вся!

* * *

Це круто! Ні, це охренізно, скажу я вам! Не знаю, хто і за що нагородив мене цим, але я був щасливий. Я став жити як сир у маслі. Мій день починався не раніше ніж о другій годині дня. Я перекушував і вирушав на полювання. Робота? Ви про що? Яка робота! Я міг отримати все що хочу! І я це отримував. Гроші. З цим все просто, я зупиняв будь-яку круту тачку та оббирав водія. Бо не фіг! Товстосуми катаються на крутих тачках, смітять грошима, а я просто брав своє і все. Найчастіше, моє було усім вмістом гаманця. А якщо за кермом шикарного авто була гламурно упакована сучка, я просто оприходував її прямо в салоні. Звичайно, вона просто підстилка, яка раком вночі відпрацьовує кожну У. О. витрачену на неї, але все-таки. Я отримував моральне задоволення, усвідомлюючи, що черговий мішок з грошима став трохи меншим (всього на пару сотень баксів або євро) і до того ж з рогами.

Я не брав більше ні машини, ні цяцьки. Навіщо? Тільки проблеми з усім цим. Тачку оголосять у розшук, а дрібниці дорогоцінні треба збувати.

Та й, як якась подоба Робін Гуда, я став допомагати бідним. Я став своїм серед таксистів, бо оплачував і два, і три лічильники. Більше не спав з жінками за принципом дару. Ну, за винятком випадків, описаних вище. Так, тільки було пару раз після Олени, заради експерименту. Грошей з лишком вистачало на повій. Там я теж став бажаним гостем. Іноді балував себе благодійністю. Ну, комусь на лікування, комусь на їжу і так далі. Все-таки дар мені дали не для того, що б все на себе улюбленого просаджував.

Експериментальним шляхом я встановив, що мій дар діє на людину тільки до тих пір, поки та не засне. Після сну ефект впливу пропадав і людина не пам'ятала, що з нею відбувалося. Просто спогад про той день стиралися і все. Я, звичайно, міг ще раз впливати на неї та отримати собі раба ще на один день, але, в основному, обходився без цього. Я взагалі прагнув скоротити свій контакт з «обробленими» до мінімуму. На всякий пожежний. А ось такого, як з Оленою не повторювалося. Ну, те, що я вранці не зміг віддати їй наказ. Чому так вийшло, я не знаю і просто списав на недосвідченість у використанні дару.

Ось так я і жив останні два місяці. Вся ця історія почалася в кінці травня, а на дворі був початок серпня. Я встиг пару раз з'їздити на море і погуляти там. Тепер я повернувся додому і трохи впав у стан шоку. А викликано це було тим, що за останні місяці я геть забув про комунальні платежі. На жаль, сила силою, а проти системи вона слабенька. Тому зібравши розкидані по підлозі купюри різного номіналу і валют, а відправився в касу. Правда, на півдорозі довелося повернутися, тому що я таки зміг згадати, що не пам'ятаю напам'ять ці страшні ряди розрахункових рахунків нечисленної кількості комунальних організацій. Відкопавши старі квитанції, я вийшов з квартири.

У ліфті, поверсі десь на третьому до мене підсів (якщо так можна сказати про ліфт) дивного вигляду чоловік. Слово «мужик» тут ніяк не лізло, хоча за останній час я став більше деградувати. Спосіб життя, розумієте. А деградація і грубість подруги вірні та незмінні. Але в цьому випадку, я все-таки назвав його чоловіком, а не мужиком. Так ось, дивина цього суб'єкта була в тому, що в спекотний серпневий день він був упакований по повній. У сірий костюм, сіру сорочку, напевно шовкову, і з зав'язаним на шиї шовковою хустиною. Сам він був років шістдесяти, але досить високий і з аристократичної поставою. Сиве волосся було зализані назад, а очі сховані за темними окулярами. При цьому він тримав перед собою парасольку — тростину. Навіщо йому парасолька, я міг лише здогадуватися. Дощем і не пахло, сонце жарило так, що в майці та шортах було як в крематорії.

Я, виключно з ввічливості, кинув йому «Вітаю», на яке він ніяк не відреагував і останні поверхи ми проїхали в повній тиші. Коли двері відчинилися, я швидко вийшов з ліфта, кинувши швидкоплинний погляд назад. Незнайомець не поспішаючи вийшов з ліфта. Я ж на всіх парах побіг до каси. Не знаю чому, але ця людина вселяла в мене страх. Але відігнавши неприємні думки, я пішов далі.

Черга. Що може бути прекрасніше черги! Я не поставив слово «прекрасніше» в лапки? Або я мазохіст, або йолоп. Черга — це суцільний жах! Особливо в сорокаградусну спеку в маленькому приміщенні. Хоч двері й були відкриті, але пластикова обшивка стін накопичувала в собі тепло і не давала вільно дихати. Сама черга не була великою, чоловік десять, але швидкість обслуговування... п'ятнадцять хвилин на одного клієнта. А тому, що це банк, то дорогі клієнти цього банку лізли в віконце каси без черги. Це викликало бурхливі емоції у черзі та обурення. Але при цьому, чергу ніхто не покинув, і ми всі продовжували стояти.

За мною вже було людини три, коли з'явився він. Той чоловік з ліфта. Він просто увійшов в приміщення і став скромно в кутку. Спочатку всі здивовано дивилися на нього, а потім просто перестали звертати увагу. Коли зайшов наступний чоловік і запитав за ким він, чоловік в костюмі мовчки підняв руку. Одна жінка звернулася до нього, сказавши, що він за нею, він лише кивнув і все. Все ще раз косо глянули на нього, але акцентувати увагу не стали. Хтозна, може людина німа?

Мене це стало нервувати. Ні, я не відчував, що на мене дивляться. Незнайомець взагалі стояв тихо і дивився перед собою. Я ж був осторонь від нього і не потрапляв в поле його зору. Хіба що бокового.

Коли дійшла моя черга, я розплатився з усіма боргами з державою і швидко ретирувався з банку. Незнайомець так і залишився стояти в кутку.

До будинку я долетів за лічені хвилини. У страху замкнувши двері на всі замки та опустивши жалюзі. Що це таке? Хто він? Навіщо ходить за мною? Що йому від мене потрібно? Питання сипалися як з рогу достатку, а варіації на тему «хто ж він», множилися в геометричній прогресії.

Я обережно відсунув край жалюзі. Він сидів на лавці у дворі та дивився перед собою.

Диявол, що ж робити?! Що це взагалі таке? Хто він? Питання тільки множилися...

* * *

Наступні два тижні я сидів удома, не виходячи на вулицю. І тільки коли запаси їстівного вичерпувалися, і мої кишки зводила судома, я зважився вийти на світ божий. За цей час я майже збожеволів. Всі мої думки про цього незнайомця звелися до того, що це кара божа за мої гріхи. Мені був дарований дар, а я використовував його тільки заради задоволення свої плотських втіх. Не повірите, але я навіть відкопав вдома томик Біблії та почав його читати. Це допомагало, в моменти особливо гострих нападів страху і відчаю, який наздоганяли мене іноді. Я вже не дивився у вікно, чи є там цей незнайомець. Я взагалі не відкривав вікна, так і жив в напівтемряві опущених жалюзі. Знаєте, сходити з розуму краще в абсолютно ізольованому приміщенні. Інакше є шанс зберегти свій нікчемний розум.

Це був вечір. А може ніч. Не важливо, на вулиці було темно і все. Я як параноїк вийшов з під'їзду та озирнувся по сторонах. Нікого. Взагалі нікого, двір був порожнім. Тільки світло з вікон виривалося назовні. Хоча і їх було не багато. Все-таки, швидше за все вже ніч. Я спробував згадати, де найближчий цілодобовий магазин і поплентався по дорозі.

На подив, ліхтарі горіли. Просто я звик, що вулиці мого міста в темну пору доби висвітлюються вкрай рідко і така велика кількість світла на моєму шляху радувала. Можна сказати, гріло душу. Звичайно, мій запалений мозок підкидав різні картини, яких насправді не було. Наприклад, ліхтар в кінці вулиці здавався світлом в кінці тунелю, а тьма, яка обіймає промінь світла, стінами цього тунелю. Але тільки я підходив до ліхтаря, кінець цього тунелю переносився до іншого ліхтаря і так до нескінченності.

Потім мені стало здаватися, що за мною спостерігають тисячі очей з темряви. Ні, вони не світилися червоними трикутниками, як в кіно, але липкий страх заволікав мою душу. Як густий кисіль, він підбирався до горла і я став боятися, що захлинуся їм. Я став боятися страху. Абсурд? Або гра уяви. Мені щиро захотілося, щоб назустріч вийшов якийсь людина. Просто людина, не важливо, якого віку і статі. Я хотів поговорити з нею. А якщо вона буде налаштований вороже, просто віддам йому наказ. Я це не раз робив. Один погляд і будь-яка людина підкоритися мені. Я так хотів цього, щоб в промінь ліхтаря вийшла фігура. Але це була не та фігура. Це була людина в сірому і з темними окулярами на очах. Він так само спирався на свою парасольку і просто дивився на мене.

Я виглядав жалюгідно, на його тлі. Він стояв струнко, як військовий на параді. Я ж був скорчившись страхом і весь тремтів.

Я хотів йому багато чого сказати, але моє горло було сковане страхом. Я боявся відкрити рот, бо кисіль страху тут же хлинув би в горлянку, і я просто їм захлинувся б.

Гра в мовчанку тривала цілу вічність. А може лише кілька хвилин або взагалі тридцять секунд. Страх розтягує таке поняття, як час. Знаєте, присутність джерела страху, на подив, притупило почуття страху. Я навіть став думати, що він дивиться не на мене, трохи вище. Кудись в район моєї не розчесаної верхівки. Я зараз взагалі більше схожий на безхатька, ніж на пристойну людину. Брудний, не митий, не голений... жах.

Я трохи осмілів і все-таки вимовив:

- Хто ти? Навіщо гнався за мною? - мій голос звучав зриваючись, більше скидався на крик істерички. Хоча, зараз я і був істеричкою. Дрібною істеричкою, яка не розуміє, що відбувається. Та й чесно кажучи, не особливо прагне до розуміння. Маленькій істеричці всередині мене потрібен був спокій. Щоб цей чоловік просто зник. Зник назавжди та більше не з'являвся. Можна і без пояснень. Моя істеричка не вибаглива.

- Нічого не зміниться, — тихо вимовив він. - Все повернеться на круги своя, — вимовив цю фразу, він відступив назад і розчинився в темряві.

- Чого? - тільки й зміг запитати у темряви я. Що це означає? То він переслідує мене, то говорить хтозна-що! Маячня, якась. Я нічого міняти не збираюся, нічому не доведеться повертатися на круги своя.

Як ні дивно, але його слова вплинули позитивно. Я заспокоївся і навіть перестав боятися навколишньої темряви. Я з таким умиротворення подивився на лампу ліхтаря. Світло проходило крізь віки закритих очей, пестячи сітківку теплом, і це тепло розтікається по всьому тілу. Тиша налягала на вуха. Я був щасливий. Звичайно, я виглядав як повний ідіот, але я був щасливий.

- Тримай її! Тримай міцно! - донеслось до моїх вух. Я різко відкрив очі, перед поглядом все пливло колами. Чорт, переграв у баньки з лампочкою.

- Не треба, відпусти! – десь близько закричала дівчина. Це не стогони моєї істерички.

Крики доносилися з-за трансформаторної будки. Я кинувся туди. Досвід порятунку у мене вже є. Одного разу на моїх очах молодий пацан вирвав гроші у бабусі, яка знімала пенсію у банкомату. Бідна старенька так зайшлася криком на молодика, що стрімголов тікав. А цей дурень біг в мою сторону. Звичайно, зараз мало хто заступитися за іншого на вулиці. Що не говори, а беззаконня зараз в честі. Так ось, цей малолітній ідіот біг на мене. Я йому в очі нахабні сміливо глянув і сказав: «Розворот на сто вісімдесят і повернув старенькій все до копійки!» Сказав я це дуже голосно, так що пів вулиці на мене дивились. Точніше, вони та так дивилися на цього клоуна з пачкою грошей в руках, але після моїх слів їх здивуванню не було меж. Уявіть собі картину, злодій біжить з грошима, а тут йому хтось сказав, що б він повернув гроші й, о диво, він розгортається, підходить до жертви та ввічливо повертає гроші, після чого просто йде. Ну, мій клієнт просто піти не зміг, бабулька його пару раз огріла важкою сумкою. Що у неї там було, я не знаю, бо сам так само швидко як і злодюжка, ретирувався з місця пригод.

Але сьогодні мені треба було відстоювати честь дівчини проти... чотирьох ґвалтівників? Мені от цікаво, а в які ще дірки вони збираються їй свої причандали пхати? Ну, логічно помислити, одночасно в цьому можуть брати участь тільки три причандалу, четвертому доведеться покурити в сторонці. Якщо вони, звичайно, не планує оприбуткувати її по черзі.

- Панове! - сказав я голосно, коли вони скупчилися над дівчиною що лежала на землі та плакала. - Дозволю собі зауважити, що дама проти вашої ідеї колективного злягання!

- Шо? - сказав найближчий до мене рослий виродок. До речі, ви знаєте значення слова «виродок»? Раніше, це образливе нині слово вживали до непородистих нащадків породистих батьків у тварин. Ну, як би по простіше пояснити, якщо породиста сучка переспала з якимось дворовим псом і народила від нього цуценят, то цих цуценят і називали виродками. Гаразд, це був ліричний відступ.

Ось цей найближчий до мене виродок, здався мені страшенно знайомим. Десь я його морду вже бачив. Ось тільки де?

- Статевий орган через плече! - відповів я.

- Чуєш, козел, тобі жити набридло? - почав один з них. Троє вже повільно підходили до мене. Четвертий пару раз пхнув дівчину ногою і став стягати з себе штани. Таки вони вирішили по черзі.

- Отже, так, — я подивився їм в очі. - Ви обидва, б'єте один одного, поки не звалитесь, а ти, — подивився я на третього, — каструєш того, — тицьнув я пальцем в четвертого, — і б’єш його, поки він не закричить.

Четвертий, який вже був у повній бойовій готовності з подивом дивився на мене. Його товариші вже били один одного, а третій прямував до нього з садистською посмішкою.

- А ти, — сказав я четвертому, — мовчи та не чини опір.

Я не був упевнений, що він мене почув, бо третій вже приступив до виконання наказу, але четвертий все-таки мене почув, так після черги досить сильних ударів ногою в область паху, він не видав ні звуку. Навіть страшно було на це дивитися. Хлопцеві відбивають його гідність, а він з кам'яним обличчям дивиться на все це. Але я швидко схопив дівчину і кинувся геть.

* * *

Це була Олена. А ті виродки, що хотіли її зґвалтувати — колишній хлопець з дружками. Тоді, після моєї витівки він кинув її, наставивши сінців. А зараз, по п'яному, вирішив пустити її по колу. Два місяці вона намагалася йому пояснити, що ні в чому не винна і взагалі нічого не розуміє, але той і слухати не хотів. Все це вона розповіла мені, коли ми були вже в мене вдома. Вона плакала, казала, що нічого не пам'ятає з того дня. В мою легенду про те, що вона напилася, Олена все ж повірила, але ось у свою сварку з коханим — ні. Я прикинувся, що я ні при справах, і тоді виконав роль простої жилетки для сліз. Зараз я напоїв її заспокійливим у вигляді трьох склянок віскі та поклав спати на дивані. Дідько, жерти то, як хочеться! Порившись в її сумочці (знаю, нахабна наволоч), я знайшов один маленький батончик, але вовчий голод він не вгамував. Та й після такого стресу Олені треба буде добре поїсти. Так що, в магазин все одно доведеться йти.

На вулиці була міліція і швидка. Третього вже упакували в бобик, хоча він все ще виривався на волю. Першого, другого і четвертого вантажили у швидку.

- Ну як він? - кивнув на четвертого що був непритомним, запитав у лікаря мент.

- Ніяк, вже не мужик, — вказавши на почорнілі причандали четвертого, констатував лікар.

Мент махнув рукою і пішов до бобіка.

- А що тут трапилося? - запитав я у мента. Той сидів у машині з відкритими дверима і щось писав в протоколі.

- П'яна бійка, — неохоче відповів він. - Троє побили четвертого, та так, що яйця йому начисто відбили.

- Який жах! - вимовив я і пішов далі. Менту зараз не до мене, а мені треба в магазин.

Зрештою, вони отримали по заслугах. Звичайно, моя вина в тому що сталося була, але я вважав за краще про це не згадувати. Я перевіряв дар, ось і все. Але Олену було шкода. Як не крути, а вона не повія, що б її просто так використовувати в цілях задоволення власної похоті. Але, час не обернеш назад і... я б нічого не змінив тоді. Взагалі не розумію людей, які говорять, що хочуть повернутися в минуле і щось там змінити. Навіщо? Виправити старі помилки, що б наробити нових в майбутньому? Ні, вибачте! Я краще повчуся на старих помилках, щоб не наробити нових! Дідько, ось це я загнув! Ну, цілковита ж маячня! Ніхто і ніколи не вчитися ні на своїх, ні на чужих помилках. Ми можемо голосно і пафосно говорити про чужих помилках, про свої граблі, але завтра ж або в наступну хвилину наступимо на ці ж граблі. Наступимо і навіть не помітимо цього. Просто наступимо, вилаємося, потремо місце удару на лобі та підемо далі, до наступних грабель, на які вже наступали. Тому що все йде по колу.

«Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя»

Похитавши головою, я відігнав погані думки та пішов далі.

* * *

Настав ранок. Так, трясця вашій матері, настав ранок нового дня! В мій холостяцький барліг нарешті проникло сонячне світло. Краще б не проникало. Квартира становила якесь звалище сміття упереміш з корисними речами. Корисних речей було мало. Намагаючись не розбудити Олену (алкоголь і стрес — убивча суміш), я почав прибирання. Впорався за п'ятнадцять хвилин. Я взагалі прибираю рідко. Не люблю, знаєте, приводити порядок у свій творчий хаос. Але іноді доводиться. Зараз, як раз, такий випадок.

Олена проспала до обіду. За цей час я вже встиг пару раз пожерти та трохи притомився від неробства.

- Ти їм щось говорив? - в’яло колупаючи виделкою в макаронах, запитала Олена. На подив, апетиту у неї не було. - Я погано слухала, не до того було...

- Не я, а вони, — збрехав я. - Обкурені вони були. Хотіли мене побити, а потім один одного почали мутузити. Ось я дав драпу з тобою на пару.

- Ясно, — відповіла вона.

Більше ми до цієї теми не поверталися. Залишився неприємний осад, але Олена не хотіла говорити, а я не наполягав. У самого рильце в пушку, герой бісів.

Олена залишилася жити у мене. Спочатку просто відходила від того, що сталося, а потім вже як моя коханка. Так, я її втішив, що в цьому такого? Зрештою, в цей раз я її не примушував, і все дійсно було з обопільної згоди. Незнайомця я більше не зустрічав. Він зник так само раптово, як і з'явився. Знаєте, я навіть перестав його боятися. Абсолютно.

- А я за космополітизм! - заявила Олена. Ми якраз лежали, обнявшись, після чергового заходу і міркували про політику. Ну, у нас склалася така традиція, в перервах розмовляти на абстрактні теми. Цього разу мова зайшла про політичну ситуацію у світі та варіанти її розвитку. У першому аспекті ми прийшли до висновку, що ситуація погана. А ось як її виправити, ми думали зараз. Ідей було багато.

- Це вільне переміщення без кордонів? - уточнив я. Ну, хтозна, може, я в чомусь помиляюся. За вікном набігали хмарки. Для жовтня звична погода.

- Не тільки! – заохочено вимовила вона. - Це мир у всьому світі!

- Ти віриш у цю маячню? - з сарказмом запитав я. Ні, ну дійсно, як можна вірити в цю казку? Люди не можуть жити мирно! Вся історія людства — це ланцюг війн. Ми тільки тим і зайняті, що вбиваємо собі подібних.

- Вірю! - серйозно відповіла Олена. Ось наївна дівчинка.

- Прийде час, і люди закопають сокиру війни! - пафосно закінчила вона, сівши на ліжку. Ковдра прикривала її груди. Я навіть представив її в індіанському розфарбовуванні та з купою пір'я на голові. Вийшло трохи кумедно і жахливо еротично, так що я поманив її до себе. Вона не пручалася.

І тільки процес пішов, як мене осяяло. А що якщо... Я аж підскочив.

- Ти чого? - здивувалася Олена.

- Нічого, я скоро! - сказав я, і швидко зібравшись, вибіг з дому. Мені завжди добре думається на свіжому повітрі. Не знаю, з чим це пов'язано, але мізки краще працюють на вулиці. Отже, я кулею вилетів з дому і побіг по дорозі. Серце калатало і тягнуло вискочити на свободу.

Ідея полягала ось у чому. Створити ідеальний світ. Той, про який мріє Олена. Вона це заслужила. Це буде моїм подарунком за всі ті страждання, які вона мимоволі пережила через мене.

До того ж з моїм даром це не проблема. Проблема в іншому. Піддослідний (всіх, на кого я використовував свій дар, я вирішив називати піддослідними) залишався під впливом мого дару тільки до того, як засне. Після чого він не пам'ятав, що робив і, якщо мені це було потрібно, доводилося впливати на нього ще раз. Я так робив на морі, коли мене обрахувала одна офіціантка в кафе. Після цього вона відпрацьовувала у мене щоночі, іноді й вдень. Ну, я взагалі люблю секс. А якщо віддати наказ, то дівчинка буде працювати хоч цілодобово. Стоп! А це ідея! Якщо піддослідний не буде спати, то і наказ не скасуєтся. Цікаво, скільки людина може не спати?

Почався дощ. Важкі краплі стали методично бити по маківці. Я намагався не звертати на них уваги. До того ж у мене з'явилася маленька проблема. Переді мною стояв незнайомець. Стояв він у своїй улюбленій позі, опершись на парасольку.

- Взагалі йде дощ, — спокійно сказав я йому. - Парасольку можна й відкрити.

Дивно, але я не відчував страху перед ним. Вперше за всі наші зустрічі. Я не боявся його. Звик? Скучив?

- Нічого не зміниться! Все повернеться на круги своя! – сказав він, розвернувся і пішов геть. Ну що ж він зарядив! Платівку заїло, чи що? Так, ладно, пес з ним! Де тут найближчий інтернет-клуб? Мені треба дещо перевірити.

* * *

- А ось і я! - я завалився додому мокрий (злива лила щосили), але з величезним букетом троянд в руках.

- Це мені? - радісно запитала Олена. Зрозуміло ж, що тобі! Але вимовив я трохи в інший інтонації.

- Тобі! - гордо сказав я, простягаючи букет Олені. Вона ледве втримала його, але попленталася з ним до кімнати. Я взяв дбайливо залишений рушник і почав витирати голову. Підхопити застуду труднощів не складе.

Ідея з безсонними керівниками країн світу нічого доброго не обіцяла. Без сну людина стає дратівливою, падає працездатність. Та й максимум людина може прожити без сну одинадцять днів. Потім це зомбі завалюється і відсипається. Треба шукати інший варіант. Ключова фраза? Наприклад: «Доброго ранку!». А що, кожній людині кажуть доброго ранку. На худий кінець, звернення на ім'я по батькові. А краще і те й інше разом узяте. Тепер завдання номер два: як потрапити до сильних світу цього впритул? Я згадав фільм про Вольфа Мессінга. Там він пройшов в Кремль в супроводі офіцера НКВС, вселивши йому, що він сам Сталін. Варіант хороший, але зараз багато технічних засобів безпеки, яким, на жаль, не вселиш, що я президент всього всесвіту. А що якщо по експериментувати? Поки Олена поралася з букетом, я знову зник по-англійськи. Може повернутися за парасолькою? Дощ лив як з відра. А, пес з ним, махнув я рукою і пішов під стіну води.

Об'єктом свого експерименту я вибрав один з найближчих супермаркетів. Взагалі з магазинами відбувається якась істерія. Їх відкривають на кожному розі. У нас район відносно не великий. Точніше, він є частиною іншого, більшого за розміром району, просто відділений від нього залізничним мостом. Так ось, в моєму районі три великих супермаркети, ринок і ціла купа дрібних магазинчиків. Не кажучи вже про простих торговців, які викладають свій товар (в основному, овочі) просто неба, на купі коробок. Ось питання: навіщо їх стільки? Скоро для того, що б скупитися не треба буде виходити навіть з під'їзду. Ех, було б так з роботою...

Гаразд, залишимо лірику. Я йшов до супермаркету, що знаходився біля залізничного моста. Я там рідко буваю, так, що якщо навіть всі прогорить, я нічого не втрачаю.

План був до геніального простий. Я заходжу в супермаркет і прошу охоронця провести мене в кімнату охорони. Якщо ніхто не підніме тривоги, значить... нічого це не означає! Супермаркет не резиденція президента. Але спробувати треба, і я впевнено рушив уперед!

- Я можу вам чимось допомогти? - люб’язно запитав охоронець, натягнувши фальшиву усмішку на обличчя. От цікаво, їм доплачують за ці посмішки або вони щиро вважають, що покупець дурень, не розпізнає фальш?

- Так, можете, проведіть мене до кімнати охорони, — заглянувши йому в очі, сказав я.

- Зрозуміло! - кивнув охоронець. - Пройдемо.

Ми пройшли залом, потім складами. На нас особливо і не звертали уваги. Потім ми піднялися на другий поверх, і зайшли в затемнену кімнату. Єдиними джерелами світла в ній були монітори камер відеоспостереження.

- Вибачте, але ви... - почав охоронець, що сидів за монітором. Двоє його колег сиділи як зомбі, втупившись у свої мобільні телефони. При моїй появі я спромігся від них тільки швидкоплинного погляду і все.

- Усім відтискатися! - сказав я. Двоє, що дивилися на мене, миттєво підкорилися, а ось любителям нових технологій довелося повторити, коли вони підняли на мене погляди. Шах і мат! За такою ж схемою я можу пройти будь-яку охорону! Я всесильний! Я зможу втілити мрію Олени в реальність! Це очистить мою вину і спокутує всі гріхи! Ісус, ти віддав життя, але я знайшов інший шлях!

* * *

Наступні пів року пішли на організацію всього задуманого. Я просто подорожував по світу і, за допомогою дару, закладав «міни». Схема з охороною супермаркету працювала на ура. Я підходив до одного з охоронців, і поки він збирався випровадити мене, обробляв його. Потім проникав в їх лігво, заміняв одного з них. Річ у тому, що охорона правителів трохи сильніше, ніж простого супермаркету. І до президентів я проходив під прикриттям охоронців. Фраза «це новенький» відкривала будь-які двері. А самі президенти мене і не запам'ятовували. Я просто говорив їм, що такого-то числа, такого-то місяця, вони повинні офіційно заявити, що об'єднуються з усім світом в єдину країну і створюють космополітичне суспільство. Звичайно, я так само обумовлював, що словами справа не закінчитися, і вони дійсно повинні це зробити. Ключовими фразами, для підтримки ефекту були «Доброго ранку», «Здрастуйте», «Добрий вечір», «Смачного» та звернення до президента на ім'я. По суті, те, що кожна людина чує кожен день і цездебільшого ставитися до розряду пристойності. Так, ми бажаємо здоров'я навіть своїм найлютішим ворогам і заздрісникам. Так, говоримо їм «Здрастуйте!», А в душі думаємо: «Та щоб ті всрався!». Помітили? Адже так буває! Звичайно, хтось в душі взагалі мовчить, просто неприємний осад після виголошеної фрази. Я побажаю тобі здоров'я, аби приховати свою неприязнь до тебе, підсвідомо думаємо ми.

Був, правда, один нюанс: я забув перевірити, чи працює спосіб з фразами. Але мене врятували австрійські повії. Я «запрограмував» їх на фразу «Доброго ранку!». Після почутої цієї фрази вони (їх було дві) повинні роздягтися і стати на коліна, перед тим, хто цю фразу вимовив. Увечері я їх «запрограмував», а на ранок вони виконали наказ. Правда, мало не стався прокол, коли вони виходили з готелю. Один старий з милою посмішкою вимовив їм цю фразу. Уявіть собі вираз обличчя його літньої дружини, яка затрималася в готелі та вийшла на пару хвилин пізніше. Її погляду відкрилася чудова картина: перед її чоловіком стояли на колінах дві голі дівчини. Скандал був страшний! Я швидко з'їхав з того готелю і став жити в іншому, але вже не за гроші, а з допомогою дару.

Олену в ці, «робочі», поїздки я не брав. Набрехав їй, що мене відправили в довгу відрядження. А на доказ своїх почуттів, залишив жити у своїй квартирі. Кожен день я їй дзвонив. Взяв я її тільки в останню поїздку. Президент США був тоді в Лос-Анджелесі, і мені довелося «працювати» там. До дня Ікс залишався тиждень, і я вирішив зустріти його в теплих хвилях Тихого океану. Після обробки президента, ми вирушили в Лонг-Біч. Там ми зняли невеликий будиночок з видом на океан. Цілими днями ми купалися в теплому океані, гуляли містом. Щовечора ми прогулювалися по узбережжю. Але в той вечір Олена відмовилася, вона обгоріла на сонці, а я, як закоренілий егоїст, пішов гуляти в гордій самоті. На мій подив, пляж був пустельним. Чому мене понесло на пляж цього похмурого вечора, я не знав. Просто якась невідома сила витягла мене з дому на прохолодний вітер. За пару годин, що ми повернулися з пляжу, точніше, я приніс сонну та обгорілу Олену на руках додому, вона примудрилася заснути на сонці, погода остаточно зіпсувалася. Звичайно, мені краще було б залишитися вдома з дівчиною, яка мирно спала під балаканину телевізійників з блакитного екрана, але я поперся на пляж!

Я бродив по пляжу, милувався хвилями та хмарами що все більше згущалися, як побачив перед собою дивну, якщо не сказати більше, страшну, картину. Біля самої води сиділа гола лиса негритянка, хвилі стосувалися її ніг. Скільки їй років, було не визначити. Приблизно, сорок... або п'ятдесят. Взагалі у негрів це складно визначити, а коли чорношкіра жінка важить пару центнерів – тим більше. Вона була неосяжною! Я так і не зміг визначити, які зі складок на її тілі були грудьми. Не знаю чому, але я заворожено дивився на неї. А вона, як ні в чому не бувало, сиділа на піску в накочуючих хвилях, і голосно читала Біблію. Все-таки, це страшна картина.

- Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя, — роздалось з-за спини. Звичайно ж, це він. Знаєте, його консерватизм став мене допікати. Все той же костюм, ті ж окуляри й та ж парасолька. Я обернувся і мовчки став дивитися на нього. У цього засранця перевага через окуляри, але так навіть цікавіше. Я не відчую на собі його погляду, старе відчуття, що він дивиться не на мене. Ні, не відчуття, а впевненість. Він дивиться не на мене, він дивиться крізь мене.

- Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя, — знову вимовив він, але його губи навіть не поворухнулися. Або... я різко обернувся і за моєю спиною стояв він. Точніше їх було вже два.

- Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя, — знову долинуло з-за спини.

Я згадав ту ніч. Тунель з непроглядній темряві та він в кінці цього тунелю охоплений світлом. Тільки зараз світло йшло з небес, через фільтр хмар, а сам тунель вибудовувався з його копій. Вони з'являлися з нізвідки. Я просто кліпав, і поруч з однією копією з'являлася інша. Вони з'являлися і твердили, як заводні:

- Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя. Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя. Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя. Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя. Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя ...

Негритянка все голосніше і голосніше читала Біблію, її голос перемішався з заклинанням копій, але мій мозок вже не міг це стерпіти. Я, як ошпарений, кинувся геть, затикаючи вуха. Я біг до будинку без зупинки. Олена ще спала, але я не звернув на це ніякої уваги. У моїй голові звучало заклинання, яке намагався перекричати голос негритянки. На залишках розуму я схопив документи та кинувся геть.

* * *

І знову рідні стіни, опущені жалюзі та пляшка віскі. Отямився я від наполегливого дзвінка у двері. Голова розколювалася. Скільки я випив, я не знав. Та й рахувати порожні пляшки в цьому бардаку я не збирався.

Насилу дійшовши до дверей, я відкрив їх, не дивлячись у вічко. На порозі стояла Олена.

- Що з тобою? Ти пропав так раптово! Тебе викликали на роботу? - вона тараторила питання одне за іншим, а вони дзвоном відгукувалися в моїй, пораненої похміллям, голові.

- Ти п'яний? - нарешті побачивши мій стан, обережно запитала вона.

- Світ уже об'єднався і танцює чунга-чангу? - хриплим голосом запитав я.

- Ти дивився новини? - вона увійшла в кімнату. У цьому бардаку її акуратно упакована в білі штанці попка виглядала безглуздо.

- Хоча, навряд чи... - помітивши рознесений на друзки телевізор, констатувала вона. Та й користі його дивитися. Я і так знаю, що там відбувається. В один момент, правителі двох третин усіх країн світу відмовилися від військової сили, кордонів і усіляких обмежень в правах людини. Її мрія здійснилася, ура! Можна плескати в долоні.

- Олено, ти мене любиш? - запитав я.

Вона здивоване подивилася на мене.

- Я ж приїхала до тебе, — сказала вона.

- Ти могла приїхати, щоб з'ясувати стосунки, — почав міркувати я своїм запаленим розумом. - Сказати, яка я сволота, що кинув тебе там, в Америці.

Я замовк, дивлячись на неї. Вона просто стояла і дивилася на мене. Як тоді, коли я змусив її сісти в вкрадену машину. Ні, не так! Тоді у неї був порожній погляд! А зараз погляд виблискував! В її очах був якийсь вогник.

- Пішли! - я схопив їй за руку і потягнув з квартири.

- Двері! - спробувала напоумити мене вона, щоб я закрив двері. Я тільки відмахнувся. Розкрадуть і пес з ним! Я потім з легкістю дістану все, що хочу. У мене дар! Дар богів!

Ми вийшли на вулицю, і я став очима шукати жертву. Світові проблеми нікого не хвилювали.

- Вибирай, — сказав я Олені.

- Що вибирати? - здивовано запитала вона.

Я мовчки підійшов до натовпу студентів, що потягують пиво на лавці біля під'їзду, і, дивлячись в очі, наказав.

- Ти, ти й ти б'єте один одного. Ви обидві роздягаєтесь і цілуйтесь, — троє хлопців стали гамселити один одного, а дві дівчини влаштували лесбійську оргію прямо просто неба.

Я тягнув Олену назад додому. Вона все намагалася запитати у мене, що це було. Я коротко відрізав: «Вдома!»

Квартиру ніхто не пограбував, та й нас не було всього десять хвилин від сили.

- Костя? - обережно запитала Олена.

- Не знаю, називай це як хочеш, але я можу віддати наказ людині та вона беззаперечно підкорюєтся мені. Пам'ятаєш, твій колишній хлопець з дружками збирався тебе зґвалтувати? Ти говорила, що чула, як я з ними розмовляю. Так ось, я їм наказав. Наказав побити себе.

Навіщо я їй це сказав, не знаю. Але я розповів їй все, що знаю. Про втрату пам'яті, про скасування підпорядкування уві сні. Про ідею космополітизму. Навіть те, що всі рухи у світі це через мене. Вважатиме мене психом, нехай! Я розповів їй все. Вона мовчки слухала.

- Так ось чому я тоді нічого не пам'ятала, — тихо вимовила вона. - Ти просто наказав мені?! Так? Лягти з тобою в ліжко? Так!!!

У неї почалася істерика. Чесно, я очікував іншої реакції. Що вона зрозуміє все, що скаже, який я молодець і винагородить мене поцілунком з усіма витікаючими наслідками. Так, я егоїст, що думає тільки про себе. Навіть зараз, коли я виливаю їй душу, я всього лише думаю про себе. Я свідомо промовчав про наше знайомство. Але вона не дурна, це я дурень.

По її щоках котилися сльози. Жіночі сльози. Хоч і часто особи жіночої статі використовують сльози всього лише як засіб маніпуляції чоловіками, зараз я вірив у щирість Олениних слів.

- Заспокойся, я зараз все поясню, — я подивився їй в очі, як робив сотні, тисячі разів з іншими. Але марно, на неї я не міг більше впливати.

- Відповідай! - вона зірвалася остаточно.

- Так, тоді я просто хотів тебе трахнути, що і зробив, — чесно зізнався я. - Але я тебе по...

Важкий ляпас перервав мою промову. Вона щодуху кинулася геть. Я навздогін.

- Олено, я покохав тебе! - я перехопив її у ліфта. Вона вирвалася з моїх рук.

- Мовчи! Ти використовував мене! Ти несеш цю маячню про мир у всьому світі! Але ти навіть зараз хочеш переспати зі мною! Я не володію жодною силою, але за той час, що жила з тобою, я навчилася бачити тебе наскрізь. Ми з тобою тільки й зайняті тим, що спимо! Вночі, вранці, вдень і ввечері! У ліжку, в душі, на кухні, в кабіні ліфта.

Лена відступила ще на пару кроків.

- Костя, ти жалюгідний, — продовжила вона. - Тобі була дарована сила, а ти тупо затягнув одну сопливу дурепу в ліжко. Або не одну? Ну так, ти ж казав, що після «цього» людина нічого не пам'ятає. Ти й по відрядженнях їздив, що б закордонних повій трахати, так ?!

Я просто мовчав. Я просто вирішив мовчати. Вона заревіла з новою силою і побігла геть по сходах.

От і все. Чого я домігся?

«Нічого не зміниться. Все повернеться на круги своя»

* * *

З того часу я більше ніколи не бачив Олену. Вона просто зникла з мого життя. Вирішив пограти в чесну людину та отримав по заслугах. Що ж, сам винен.

Задум з миром у всьому світі провалився. Мій дилетантський підхід все провалив. Я, як останній ідіот, підкоряючись своєму плоскому мисленню, впливав виключно на верховних правителів. А то, що уряд країни, це не тільки президент, цар або король, але ще купа депутатів парламенту, міністрів та інших, я в розрахунок не взяв. І що тепер? А тепер все полетіло коту під хвіст! Велика частина цих правителів сиділа в психічній лікарні. Решта були просто відсторонені. Кількох навіть убили якісь «фанатики». Звичайно, всім зрозуміло, що ці фанатики ніхто інший, як агенти спецслужб, які вирішили таким шляхом позбутися від божевільного уряду. Більш цивілізовані країни обійшлися простими імпічментами та зараз вибирали собі нових правителів. Деякі вирішили влаштувати безлади, чим зараз і займалися. А деякі дикуни досі грають в громадянську війну. Це тягар. Тягар дурня, тягар ідіота, тягар дилетанта. А може просто тягар егоїста.

- Нічого не змінилося. Все повернулося на круги своя, — сказав незнайомець. Навіть зараз, в сніговий грудневий день, він стояв на морозі в тому самому костюмі, в тих же окулярах і з тим же парасолькою.

- Змінилося, — з посмішкою, дивлячись на падаючі сніжинки, вимовив я. - Світ почав рухатися. Жадібні до влади отримали можливість реалізувати свої амбіції. Карта світу може бути перекроєна. А можливо й ні.

- Повір, — він вперше зняв свої окуляри та подивився на мене. - Нічого не змінилось.

Вперше я відчув його погляд на собі.

- Тепер я розумію, чому не відчував твій погляд на собі, — відповів я.

- Так, — посміхнувся сліпець. Він був сліпий. Ні, його очі не були порожніми та погляд не йшов вдалину. У нього просто не було очей. Замість них було продовження великого чола, який плавно переходив в ніс і щоки. Сліпий надів окуляри та став у свою улюблену позу.

- Ти маєш рацію, нічого не змінюється, — я подивився на нього і пішов геть.

- Ти не запитаєш, хто я? - здивувався він.

- Мені це вже не цікаво, — не обертаючись, відповів я.

- Май на увазі, — крикнув він мені навздогін, — шлях егоїста тільки здається легким!

Я знаю. Я це краще за всіх знаю.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Мавка (Ганна Заворотна)
21.04.2023 17:39
До частини "Тягар"
Спойлер!
Це переклад із російської? Людина - вона через плече не римується з "що", римуються чо та через плечо Олена завжди на О, Лени не існує Шкода, що дар розтрачено ось так, але, може, він спробує ще щось зробити хороше, але легше?
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Олександр Маяков
    21.04.2023 20:27
    До частини "Тягар"
    Вітаю! Так, писав російською. Дякую за зауваження, виправлю. Герой егоїст. Все, що він робить, це лише тому, що він сам цього хоче і йому це вигідно. Навіть ця ситуація, фінальна. Тому я б не сподівався ще на щось від нього.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше