Вступ

Якщо ви письменник, поет чи художник, — твір, що ви створили (книга, вірш, малюнок, вишивка) - є вашою інтелектуальною власністю та об'єктом вашого авторського права (про випадки співавторства якось іншим разом).

Зараз маєте відчути полегшення, адже все, що ви створили — захищається законом.

✔️ Захищаються ваші права, як автора-творця.

Однак, закон захищає твір, як форму (себто вияв творчої думки в матеріальному світі, не важливо усний він, письмовий, чи графічний), а не ідею.

Будь ласка, запам'ятайте це назавжди.

@ Ідея — не захищається @

Це аксіома для всіх країн світу, усіх правових систем. В тому є певна логіка, адже захищаючи ідею — ми обмежуємо людство у творчості.

Для прикладу вчені виділяють лише 6 або 36 унікальних сюжетів у світовій літературі, решта є запозиченням.

✔️Авторське право — це складова частина права інтелектуальної власності, а воно своєю чергою — складова цивільного права (це розв'язує основне питання: яким законодавством урегульовані правовідносини у сфері інтелектуальної власності і де про них шукати).

Уявіть кілька кіл, або ляльку-матрьошку для зручності. Закон у законі, право у праві, галузь складається з інститутів.

Основні законодавчі акти (тобто Закони та інші нормативні акти) для авторського права, що треба знати авторам: Цивільний кодекс України та Закон "Про авторське право і суміжні права", їх можна знайти на сайті https://rada.gov.ua/

 Ці акти доволі часто оновлюються тому треба стежити за змінами. В Цивільному кодексі — нас цікавить книга четверта https://i.factor.ua/ukr/law-54/section-299/

Коли ви щось написали, намалювали, вишили й т.і. - ви вже є учасником правовідносин у сфері авторського права.

Бажаєте ви того, чи ні. Навіть, якщо заховаєте зошит у шухляду і про нього забудете. Ви вже автор і ви вже творець.

Це, будь ласка, також запам'ятайте.

@Момент створення вашого твору має ключову роль (не публікації твору і не реєстрації, а сама його створення).

✔️Авторське право існує для захисту прав письменників, поетів, хореографів, музикантів (тих, хто пише саме музику), фотографів, художників, архітекторів та програмістів.

Зверніть увагу, мова не йде про співаків, режисерів чи радіоведучих (це суміжне, а не авторське право).

Авторське право регулює лише ряд об'єктів (творів), що є тенденцією світової практики. Не всі об'єкти. Це означає, що в законі не існує буквального переліку всіх можливих творів.

Такого переліку і не може існувати, адже творчість — це динамічний процес. Тому не лякайтесь, якщо ви вигадали якусь нову форму новели, а її в законі не знайшли. Вона все одно захищається (інше питання, якщо ви створили якийсь механізм унікальний для написання цієї новели — це вже винахід і про нього поговоримо набагато пізніше).

✔️Об'єкти перераховані тут: https://uk.wikipedia.org/wiki/Об%27єкти_авторського_права

Якщо ви створили комп'ютерну програму. Вітаю, вона теж є об'єктом авторського права. Ви її автор одразу, автоматично, з моменту її написання. (Окрім випадків, коли ви своє право передаєте).

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Ліза Маслова
30.04.2022 18:11
До частини "Вступ"
Будь ласочка, можеш написати у коментарі посилання? Як книгу на аркуші це дуже зручно читати, але посилання не працюють 🙈
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше