Суспільне надбання

Або, коли реально використати твір вільно і без дозволу :)

Сьогодні розглянемо тему суспільного надбання. Я вже згадувала в попередніх дописах, що авторське право (а особливо майнові права) має «строк придатності» - строк яким їх захищає закон.

✅Які це строки:

1. На твір літературний – за життя автора і 70 років після смерті (у 117 країн світу, Бернська конвенція встановила строк – 50 років).

2. На постановки-виконання, фонограми, відеограми, радіоефір – 50 років

3. Винахід (із дати подання заявки) - 20 років

4. Корисна модель - 10 років

5. Промисловий зразок – 15 років

6. Компонування інтегральної мікросхеми (від дати подання заявки) – 10 років

7. Сорт рослин, породу тварин (з 1 січня року, наступного за роком державної реєстрації цих прав) – 30 років

8. Торговельну марку (з дати, наступної за датою подання заявки на торговельну марку) – 10 років

9. Географічне зазначення – необмежена

10. Комерційну таємницю – необмежена

⚠️ Строки починають рахуватися з 1 січня року, наступного за роком якоїсь події.

⚠️Винятки авторського права:

- Авторське право на твір, вперше випущений у світ після смерті автора, діє протягом 70 років після його випуску.

- Репресований автор і реабілітований посмертно, то строк — починає діяти з 1 січня року, наступного за роком реабілітації.

- Твори, створені у співавторстві, діє протягом життя співавторів і 70 років після смерті останнього співавтора.

- Твір, вперше опублікований протягом 30 років після смерті автора, діє протягом 70 років від дати його правомірного опублікування.

Будь-яка особа, яка після закінчення строку охорони авторського права щодо неоприлюдненого твору вперше його оприлюднює, користується захистом, що є рівноцінним захисту майнових прав автора. Строк охорони цих прав становить 25 років від часу, коли твір був вперше оприлюднений (ч.8 ст. 28 Закону).

✅Що відбувається після спливу названих строків? Твір – об’єкт переходить у публічне - суспільне надбання.

Що таке суспільне надбання?

Це вільне використання твору (інформації) без виплати авторської винагороди. Однак з обов’язковим дотриманням немайнових авторських прав (зокрема, обов’язок позначати ім'я автора).

Суспільне надбання (анг. Public domain) складається з усіх творчих об’єктів, на які не поширюються виключні права інтелектуальної власності.

Ці права, можливо: втратили чинність, було "відмовлено" у їх виникненні (скажімо при реєстрації сталися критичні помилки), не застосовувалися до об’єктів (наприклад не існувало авторського права взагалі).

Наприклад, твори Вільяма Шекспіра, Людвіга ван Бетховена - були створені до існування авторських прав.

Деякі об'єкти, хоча здаються інтелектуальною власністю – такою не являються. Кулінарні рецепти, комп’ютерні програми створені до 1974 року.

Такий феномен існує ще з часів Римського права (res publicae), пройшов довгий шлях еволюції.

✅Автор може віддати свій твір у публічне надбання за власним бажанням.

⚠️УВАГА! Розміщення твору в Інтернеті не означає передачу його у вільний доступ чи суспільне надбання!

Інтернет - то спосіб оприлюднення та публікації твору ;)

✅Якщо автор зберігає за собою певні залишкові права – це не вважається суспільним надбанням. Використання такого твору позначається, як "за ліцензією" або "з дозволу".

⚠️Зверніть увагу!

Оскільки право інтелектуальної власності є локальним — залежать від конкретної країни та її законодавства, твір може бути предметом прав в одній країні, а в іншій бути загальнодоступним. 🤔

Іноді відсутність реєстрації в певній країні, якщо така реєстрація є обов'язковою, породжує статус публічної власності для твору в цій країні.❗

Оцією прогалиною часто користуються пірати :)

Деякі твори можуть ніколи повністю не перейти у загальнодоступну власність. У Великобританії зберігається авторське право на вічну корону для Версії Біблії, уповноваженого короля Джеймса.

✅Що не є об’єктом авторського права: математичні формули, рецепти, креативна ідея та новаторське рішення, (зверніть увагу, що не у всіх країнах світу захищається дизайн).

Можливе пролонгація строків захисту твору, якщо є комерційна мета. Наприклад пісня «Happy Birthday to You» «прожила» 122 роки!

А для захисту Міккі Мауса був прийнятий цілий закон ;)

✅Можлива ситуація, коли на твір, що перейшов у суспільне надбання буде поновлено авторське право!

Тим, хто використовує (публікує) творчість радянських авторів, раджу почитати цю статтю, і переконатися, що ви не порушуєте Закон: https://www.pravda.com.ua/columns/2020/05/13/7251494/

Наприклад,

до 2001 р. твори Михайла Опанасовича Булгакова – перейшли у суспільне надбання. Роман "Майстер і Маргарита" був опублікований після 1950 р., отже авторське право на твір "Майстер і Маргарита" діє з 2001 р. по 2036 р. (1966 + 70).

✅Найвідоміші літературні твори, які стали доступними для вільного користування у 2019-му році:

• Халіль Джебран, «Пророк» (Kahlil Gibran’s «The Prophet»),

• Вірджинія Вулф, «Кімната Джейкоба» (Virginia Woolf’s «Jacob’s Room»),

• Агата Крісті, «Убивство на полі для гольфу» (Agatha Christie’s «The Murder on the Links»),

• Марсель Пруст, «Полонянка», т. 5 із «У пошуках утраченого часу» (Marcel Proust’s «The Prisoner» («La Prisonnière»), vol. 5 of «In Search of Lost Time»),

• Вільям Карлос Вільямс, «Великий американський роман» (William Carlos Williams’s «The Great American Novel»),

• Герберт Уеллс, «Люди як боги» (H. G. Wells’s «Men Like Gods»),

• Роберт Фрост, «Нью-Гемпшир» (Robert Frost’s «New Hampshire»).

Скоро до вільного користування потраплять твори Ернеста Гемінґвея, Френсіса Скотта Фіцджеральда та інших важливих письменників першої половини XX ст.

✅Хочете ознайомитися із творами у суспільному надбанні, пошукайте тут:

https://publicdomainreview.org/

Музика, що є суспільним надбанням ТУТ:

https://musopen.org/

Книги, що нині перебувають у суспільному надбанні ТУТ:

https://www.gutenberg.org/

Джейн Остен опублікувала свій роман у 1813 році, звісно, всі відомі строки захисту давно закінчилися.

Сет Грем Сміт скористався ситуацією і видав власний варіант. Для цікавості раджу відкрити дві книги й почитати їх одночасно :) Ви будете здивовані, як багато там запозичень. А парадокс ситуації в тому, що змінивши оригінал, хоча той не захищається,  Грем Сміт створив новий твір! А отже авторське право на зомбі - версію належить йому!

Уявіть масштаби можливостей 😁 це ж не нову книгу творити, а взяти вже відому всім школярам класику і додати власний креатив! Швидше, надійніше, і схоже що працює.

Такий вид маніпуляції з твором не є переробкою і не створює похідних творів. Змінений твір - стає автоматично власністю нового автора з єдиним нюансом. Новий автор, має згадувати на книзі ім'я попередника.

Найбільша користь в музиці, що потрапила до суспільного надбання, за неї не сплачується роялті й, звісно, ви можете вільно користуватися.

_______________________________________________

#авторськеправосвоїмисловами

Ольга Бурштин (Olga Koval): кандидат юридичних наук, доцент, практик юрист, а також автор. Беру участь в літературних платформах та проєктах під псевдонімом. В рубриці «Авторське право своїми словами» розповідаю про юридичні тонкощі авторського права для творчих професій. 
https://www.facebook.com/olga.burshtun/

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Ліза Маслова
30.04.2022 21:59
До частини "Суспільне надбання"
До речі, про локальність авторського права. Айю, а що ти скажеш про то шо в рф "націоналізували" тупо все й дозволили качати й показувати все закордонне без дозволу правовласників?)) Бо сміх сміхом, а щоб і серйозно якось розглядалось це свавілля, і з таким гумором як у тебе — я не бачила)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Айя Нея
    01.05.2022 19:32
    До частини "Суспільне надбання"
    Що тут скажеш =) РФ перетворилися на країну - пірата. В них і до цього АП майже недіяло. Тобто там всі крали все, що погано лежить. А зараз вони як дикуни просто начхали на останні правові норми.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше