1.4

Агатова печера зустріла прохолодою і напівтемрявою. Точно наче інший світ.

— І коли я звикну до таких раптових переміщень? — Лада озирнулася: з'явилися у вітальні в сірих тонах, але від цього не менш елегантної. Тут трохи інший запах: фарбованої шкіри з крісел і нової канапи, книг, горіха.

— Коли навчишся робити їх сама? — Сгірель засвітив пульсари під стелею.

— Це буде нескоро... Мені сподобалося, як ти спілкувався з селянами, — перемкнулася Лада на шанобливий тон і заявила, піднявши пальчик: — Істинно великі люди і справжні королі тримаються просто!

— Не бачу в собі нічого великого, — рівно відповів Сгірель, помахом руки запалив вогонь в каміні.

— А я бачу, — кинула відповідь вже з порогу, все ж впіймавши відблиск усмішки лінса.

А Дейра плакала знову. У кімнаті було майже темно. На столику остигав заспокійливий настій, до якого відьмочка навіть не доторкнулася.

— Ну чого ти, Дейро?

Відьма, яка стояла біля вікна, зрозуміла, що її сльози вже помічені, шмигнула носом і зізналася:

— Це я винна в тому, що Ларден мало не загинув, пропустив опік.

Лада підійшла ближче.

— Не надумуй. Ти ні в чому не винна, — обійняла її за плечі. Здавалося, навіть волосся Дейри пахло заспокійливими травами, але вона нервово сіпонулася. Довелося відійти, сісти в крісло.

— Винна. Потрібно було відправити його назад! Як я могла забути, що ми давно не були близькі? Ларден приховував ауру пов'язкою, але я мала здогадатися, що дзеркальність вже почала зникати! — Дейра відійшла, сіла на ліжко, затуливши обличчя долонями. — Він все-таки прийшов мене захищати. А я! А я цілувалася зі Сгірелєм... Зорана має рацію, я невдячна погань, ледве не вбила Лардена. І в смерті Керсана теж я винна.

— Маячня. Зорана зовсім неправа!

Лада згадала агресивну блондинку, її виплеснуту злість і безпорадне ридання. Не королівська поведінка, напартачили заклиначі, вживлюючи переселенці, як казав Жехард, необхідні уміння і навички. Або ж в Зорани проявився земний характер.

— Ти не знаєш всього, — Дейра висякалася в хустинку, що з'явилася з повітря.

І почала розповідати.

Слова лилися з неї, як з переповненої посудини, Дейра відкривалася, звільнялася від заточених в ній спогадів і переживань:

— Я так раділа, коли мені, як кращій на бойовому факультеті, після закінчення академії запропонували посаду придворного мага! Моя зовнішність під ілюзією була непримітною, але Зорані одразу чимось не сподобалася. Мені влаштували випробування. Я тобі вже розповідала про смугу перешкод, коли активували антимагічний артефакт. Тоді Керсан побачив мою справжню зовнішність. Досить одного його погляду, щоб мимоволі вирвалася моя арджазійська магія. Зорана недаремно сказилася — Керсан закохався. Це всі бачили. У палаці я уникала його, як могла. А він вигадав той похід. Я мала забезпечувати захист, створювати магічний купол на нічних стоянках. З нами відправилися найвірніші його друзі. Найсильніші, найкращі воїни... і всі загинули. — Відьмочка обхопила себе руками, на деякий час замовкла, потім продовжила:

— А починалося все, як в казці. Сховатися від Керсана в поході нікуди, ми багато розмовляли. Він був таким чудовим... — Дейра всміхнулася крізь сльози. — Я співала для нього на привалах. І була з ним.

Вона задивилася убік, згадуючи тільки їй відомі епізоди. Лада не запитувала, чекала, коли Дейра сама почне говорити далі.

— Сгіреля я злякалася, навіть співати перестала, коли він з'явився з темряви лісу. У своїй чорній сорочці, з дивним поглядом. Я раніше тільки чула про нього... Побачити любов в очах того, кого називали божевільним — страшнувато, хоч я сама не з слабких магів. А тут виявилося, що моя магія, мій купол для нього ніщо, для Буйного теж: лінс йшов за нами і увесь час над моїм захистом створював свій. Коли ми наблизилися до Чорних гір, він просив повернути назад, але Керсан не послухав. Сгірель пішов з нами. Я його боялася, він немов відчував це, тримався осторонь, не показувався на очі, — голос Дейри став глухим. — Поблизу Чорних гір Сгірель попередив, що там його магія перестане захищати, але над ним лише посміялися — усі вважали його божевільним. Кегрети напали вночі. Це було жахливо. Вони просто спалювали живцем, воїни розсипалися вугіллям. Проти тварюк ні магія, ні зброя не діяли — тільки кігті Сгіреля. А він захищав в основному мене. Я, коли це зрозуміла, закривала собою короля. Керсану ж це не подобалося, він сам намагався рятувати мене. Так його і зачепило...

У кімнаті остаточно стемніло.

— А з тобою Сгірель провів шлюбний ритуал...

— Так, — Дейра помахом руки запалила свічки на столі і декілька пульсарів під стелею. — Навіть згадувати моторошно: Сгірель полоснув себе, а потім мене по долонях, з'єднав їх і швидко заговорив по старолінсійському. Я так боялася! Вирватися не могла, вбити його теж. Він такий сильний! Поки сам не відпустив, я нічого не могла з ним зробити. Але ритуал примножив мої сили. Я змогла створити портал і доставити короля в палац. Проте він не вижив. — Дейра знову заплакала, кусаючи губи. Лада мовчала.

— А мене судили. Допитували магією так, що я три дні не приходила в себе. Королівські дізнавачі використовують браслети з вкрапленнями чорного кришталю, що блокують магію. Я була зовсім беззахисною. Зорані стало відомо, що ми з Керсаном кохалися. В той час, коли я перебувала без свідомості, по її наказу заклиначі позбавили мене можливості мати дітей... — Дейра струсила волоссям, прибираючи їх з лиця, закусила губи. Сльози текли по її щоках. — Мене, як уродженку Арджайзи, мали вислати з Сірону, але в останню мить замінили на вислання в Буйний ліс. Цю пропозицію вніс Жехард, він прибув на суд. Я його тоді зненавиділа — не знала, що цим він рятував мене від переслідування Іервіли, арджазійської подруги Зорани. Там же вперше зустріла Лардена, який прибув з Дінайї. Він дуже схожий на Керсана. Я навіть кинулася до нього...

Дейра гірко всміхнулася, витерла мокрі щоки.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.