6. ЯК ЕФЕКТИВНО ХОТІТИ

«Хотеть не вредно, вредно не хотеть…» (стара естрадна пісенька)

Наше суспільство стало соціумом споживачів, і нікуди від цього не подінешся. Тому, мабуть, найпопулярніше слово у людей – «хочу». І цілком закономірно виникла цинічна відповідь: «хотеть не вредно». Слушно, адже «вредно не хотеть». Мотивація жити втрачається.

Зазвичай люди хочуть банальних по-суті речей: грошей, здоров’я, сексу, задоволення амбіцій, самореалізації, визнання, любові, спокою, миру, чистої совісті, щастя… Порядок важливості і кількість пунктів можуть мінятися, але в контексті нашої проблеми це не суттєво.

Отож, як хотіти ефективно? Давайте за пунктами. Якщо ви хочете…

1. Грошей. Чи вважаєте, що хотіти грошей – аморально? Вітаю: ви – переповнений комплексами лінюх. Давно відомо: «краще бути багатим і здоровим…» і «плакати зручніше в мерседесі…». Отож, якщо ви займаєтеся цікавою вам діяльністю, а результати роботи мають попит (тобто, добре продаються), ви грошей таки хочете. Якщо ж цілі дні лежите на дивані, мріючи про несподіваний дарунок долі, чи тиняєтеся щодня на нудну і низькооплачувану роботу, впиваючись безнадією, то це явний мазохізм, вам до психолога. З іншого боку, можливо, не-володіння матеріальними речами стимулює ваше духовне просвітлення. Що ж, засновуйте власну філософську школу, новий Сковорода Україні не завадить.

2. Здоров’я. Як правило, стає об’єктом «хотіння», коли ми стикаємося із проявами його відсутності. Звісно, є оригінали, які фанатично ведуть здоровий спосіб життя. Якщо ви саме з них – аплодую стоячи. Всім іншим можу побажати лише вчасно «захотіти», поки відсутність не стала фатальною.

3. Сексу. «Основний інстинкт», куди дінешся… Зате тут природа-матінка майже все підкаже. Найважливіше – вчасно «поставити діагноз». Бо часто фізіологічні реакції на тривалу відсутність нормального статевого життя плутають із великим коханням, ускладнюючи стосунки. Щодо практичних порад: знайдіть особу протилежної статі з такими ж тарганами в голові, як і у вас. І – вперед! Н-н-н-н-ніяк? А саме? З фізіологією проблеми? До лікаря біжіть! А, високоморальні переконання? Ну… Вам на північний полюс, мабуть. Дрова рубати…

4. Задоволення амбіцій, самореалізації, визнання. Отримання всіх цих хороших речей залежить, перш за все, від вашого психічного здоров’я. Якщо воно в межах норми, немає особливих заздрісників-ворогів, а робота, яку ви на сьогодні виконуєте – «ваше», поступово усе буде. «Зоряна хвороба», перфекціонізм, фобії, манія величі та інші відхилення унеможливлюють продуктивне «хотіння».

5. Любові. Дивовижно, але факт: людям частіше бракує тепла й стосунках із близькими, ніж великого кохання. Тому спробуйте піти шляхом найменшого опору і провідайте нарешті батьків-дідусів-бабусь. Скажіть їм щось хороше. Допоможіть чимось. Пожалійтеся на щось (але незначне!). Старші люди однієї з нами крові у глибині душі завжди вважають нас дітьми, яких треба берегти і пестити. Дозвольте їм подбати про вас. Один вечір – і море радості в душі! Якщо родина далеко або, навпаки, ви не знаєте куди від неї подітися, візьміть на себе відповідальність за когось із «братів наших менших». Вони віддячать вам щирим теплом, а ви ніколи не будете сумніватися чи не корисливість це. Що? Це питання все-таки не дає вам спокою? До психолога. Та не тварину, вас до психолога! Особливий вид тепла здатні продукувати справжні друзі. Тільки перевіряється ця «справжність» роками і випробуваннями. Дерзайте, воно того варте! Не такий якісний «продукт» можна отримати і від взаємин з хорошими знайомими. І тільки якщо ви дійсно готові – починайте стосунки з особою протилежної статі. Будьте пильні: «Якщо вам здається, що ви закохалися, подумайте добре: може, ви просто трахатися хочете?»

6. Спокою, миру, чистої совісті. На жаль, про ці «хочу» люди заздалегідь не те що не дбають – навіть не думають про них. На щастя, їх можна як втратити, так і отримати. І тоді рівень насолоди просто зашкалюватиме. Якщо ви залишитеся здатним радіти, звісно. Тому: «хочеш миру – готуйся до війни». Он, горе-керівники української держави забули про це просте правило, і тепер ми платимо дуже дорого. Зокрема, життями.

7. Щастя. Ця категорія вже надміру індивідуальна. Залежить і від виду тарганів у голові, і від рівня задоволення попередніх «хочу». Дуже важливо, щоб ви не плутали щастя з нав’язливими ідеями та маніями, які бувають навіть у найадекватніших наших сучасників. Щастя – це саме те «хочу», для якого важливий не результат, а процес його досягнення. І щойно ви це зрозумієте, перестанете залежати від швидкості отримання чого б то не було і почнете жити на всі 100%.

Ви, мабуть, вже помітили закономірність: якщо зі всіх вищеописаних «хотіти» забрати споживацьку складову, то вийде високоморальне і платонічне «любити». І цей етап – платонічна, не-діяльнісна любов цілком нормальний у розвитку кожної людини. Якщо їй 10-15 років. Вам… трохи більше, а «хочу» не мотивує до діяльності? Ласкаво просимо у вічне не-дорослішання!

P. S. А ваші батьки в курсі, що їм доведеться вас утримувати до вашого ж пенсійного віку?

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.