Момент догорілої надії

Іноді не варто відчиняти старі двері. Тоді ми вп'ятеро стояли перед старою брамою з написом «301» і лише один із нас висловлював сумніви. Ми вважали це грою, хоча насправді ця скарбниця належала дівчині на ім'я Пандора.

- Ну що, готові?

– Готовий! Загін?

- Завжди готовий!

– Я теж… готовий.

– Ох, не подобається мені все це!

– Усі готові, відчиняю.

Стулки зі скрипом сталі розходиться в сторони...

* * *

– Раніше там була військова база. – пояснив Сармат. – Зараз все занедбано, тож ідеально підходить для гри. Плюс там є бункер.

Сармат був головним у нашому страйбольному клубі. Він був високим і м'язистим, носив коротку стрижку. Зважаючи на те, що він блондин, завжди здавалося, що ходить лисим. Такий, качок – десантник. Хоча сам він в армії не служив, вистачило й військової кафедри у ВНЗ.

Клуб у нас не звичайний, ми всі фанати гри «Сталкер». Звичайно, на грі в «полі» це суттєво позначилося. У нас є чотири угруповання: «Обов’язок», «Свобода», «Моноліт» та «Військові». Граємо за принципом «всі проти всіх». По суті, як і у грі. Хоча там є свої тонкощі. Наразі ми їхали на огляд нового ігрового майданчика. Це справді покинута військова база! Раніше ми бігали лісами, старими будівлями, а ось зараз Сармат відкопав справді щось цікаве.

– Бункер? – перепитав Ронін. Ронін був єдиним бійцем нашого загону, який виділявся з усіх інших. Ми – «Воля»: воєнізоване угруповання. В нас єдина форма, спорядження. І тільки Ронін ні. Він, на відміну інших, носить гумовий муляж не ножа, а катани. Свою амуніцію він стилізував під самурайські обладунки. Хоча зараз він їхав у звичайному одязі, муляж меча висів на поясі. Сам Ронін був худорлявий і носив коротко стрижене чорне волосся і невеликі вусики.

- Так, - кивнув Сармат. – Тільки…

- Що тільки? - запитав я.

– Самі все побачите, – ухильно відповів Сармат. Ми з хлопцями переглянулись. Наш загін, п'ять осіб. Я, Щуролов, у світі Антон. З Роніном та Сарматом ви вже знайомі. У світі їх звуть Сергій та Віктор. Залишилося ще двоє: Туман, він же Кирило, і Тор, він же Толік. Туман найменший і щуплий серед нас. Тор же навпаки: він розміром із Сармата, такий же качок. Тільки волосся у нього каштанове і довге, до плечей. Він носить їх у хвості. А ще він носить борідку як у Джоні Деппа у фільмі «Пірати Карибського моря»: так само з двома кісками.

Хтось може подумати, що у наших кличок є якась своя, цікава історія, але все не так. У нас у грі так заведено: кожен сам вигадує собі позивний. Можливо, у когось і є захоплююча історія, пов'язана з його позивним, але я не маю. Я назвав перше, що спало мені на думку. І чому саме це був щуролов, е маю жодного поняття. Але я так і залишився Щуроловом. Хоча частіше називали взагалі просто Щуром. До речі, навіть поза полем, ми називаємо один одного позивними.

Машина зупинилася біля старих воріт, що покосилися. Ми вийшли та озирнулися. Ця база була покинута вже давно. Тут була одна будівля казарм, КПП, пара вишок та паркан. Все не більше кількох сотень по периметру. Та ще, у центрі була велика будівля, що нагадує гараж.

- Ти певен, що це база? - запитав Тор у Сармата.

– Так, – кивнув Сармат, – я з місцевими аборигенами розмовляв. Тут до 75-го завжди були солдати. А потім, після невеликого землетрусу, все згорнули та евакуювали гарнізон.

- Землетрусу? - здивувався Ронін.

– Ага, – відповів командир. - Напевно, якесь відлуння з Румунії. Там завжди трясе.

- Щось далеко для Румунії, - сказав Туман. Він у нас фахівець із диверсій, тому завжди мовчазний. Звичайно, як його мовчазність поза боєм може характеризувати його як диверсанта, але раніше його хотіли назвати мовчуном, бо в бою він лише слухає.

– Знаєш, коли трясе Румунію, відлуння і до нас доходять, а Кременчук ближче. – відповів Сармат. - Гаразд, оглядаємось. Які ідеї?

- Ем, база фанатиків? – здивовано запитав Ронін.

- Ну так, - відповів я, - на Радар скидається. Хоча й нам підійде, не армійські склади, звісно, але можна й нашу влаштувати базу.

– Для нашої кількості бійців підійде, - вимовив Тор.

Ми продовжили блукати занедбаною базою. Я ввійшов на КПП, там уже порався Ронін.

- Дивись, - сказав він, показуючи на якусь панель, що знаходиться в другій кімнаті.

– Що це? - запитав я, дивлячись на панель приладів, як в автомобілі. Тільки приладів було більше. Та й кнопок також. Усі прилади нагадували спідометри, як у старих автомобілях. Майже всі показували нуль, крім одного. Його стрілка застрягла на максимальній позначці п'ятдесят.

- Цікаво, п'ятдесят чого? - запитав я, вказуючи на прилад.

- Не п'ятдесят, а п'ятсот, – відповів Ронін. - Бачиш перед ним позначка чотириста. Там просто другий нулик проіржавів.

- А що це?

– Зараз глянемо, - він дістав ножа і почав колупати іржу на табличці з назвою приладу.

- А ти і справжні ножі носиш? – пожартував я. Дивно було бачити людину зі справжнім ножем у руках та гумовим муляжем на поясі.

- Дуже смішно! – відповів Ронін. – «Температура шлюзу», - прочитав він табличку. - Якого це ще шлюзу?

- Може, це від бункера? – запитав я. — Пам'ятаєш, Сармат казав, що тут ще бункер є.

– Що там сталося, що температура аж на п'ятсот градусів підскочила?

- Пішли до Сармата, - вимовив я. Звісно, нічого дивного не було. Мало, зламаний прилад показує казна-що, але все-таки. П'ятсот градусів. Може там щось вибухнуло?

Сармата ми знайшли у дворі, біля «гаража». Він якраз копався у своєму старому «Уазику». Машина у Сармата стара, вона йому ще від діда, колишнього військового, дісталася. Але Сармат люблю свою розвалюху.

- Сармат, а де бункер? - запитав Ронін.

Сармат мовчки показав на «гараж».

– Вхід там. Спуск вниз та тунель, але він не освітлюється. – сказав він. – Тунель вигинається дугою вліво на чотири кілометри. Прохід не завалений. Наприкінці велика брама з написом «301».

- Ти там був? – здивовано запитав я.

- Ага, - посміхнувся Сармат, виглядаючи з-під капота, - спустився на своїй «старенькій». Тунель широкий, як шосе. Там спокійно дві вантажівки роз'їхатися можуть.

- То, може, прокотимося? - запропонував Тор, що підійшов.

- Так, мужики, без образ, - сказав Ронін, - але ми не знаємо, що це за місце. Там, - він вказав на КПП, - якийсь прилад, який показує, що в якомусь шлюзі, температура п'ятсот градусів! Хрін знає, що там трапилося.

– Ронине, а якщо там цілий підземний комплекс? - запитав Туман. - Це тобі й підземелля Аргопрому, і Х16 і Х17. Та ціла купа локацій!

– Пам'ятаєте, як ми на Пісках старе будівництво облаштували? - надихнувся Сармат. - Вилита Темна долина. Навіть бомжів відстрілювали як бандюків. Вони так само матюкалися.

– Сармат! – продовжив Ронін. - Там щось сталося!

- У Чорнобилі теж щось сталося 86-го, - відмахнувся Тор. – А туди народ так і лізе. Коротше, голосуємо хто за?

Сармат, Тор та Туман підняли руки. Я теж.

- Щур? - здивувався Ронін.

— Вибач, Ронине, але якби там трапилося щось надзвичайне, тут би досі стирчали військові, як на ЧАЕС. А так, біс його знає, може отримаємо кльову локацію для гри.

- Робіть що хочете! - махнув рукою Ронін.

Сармат перестав колупатися в капоті, відчинив ворота «гаража» і дав сигнал вантажитися в транспорт. Ронін сів із нами. На здивовані погляди він невдоволено відповів:

- Не залишати ж вас, засранців.

Посміявшись, ми рушили. Надворі вже темніло, і Сармат одразу ввімкнув фари. Машина рушила і ми поїхали. Спуск був невеликий, метрів на п'ять, потім потягнувся тунель. На диво, але тунель був чистим. Окрім пилу тут нічого не було. Ні завалів зі сміттям, ні іншого мотлоху.

– Ось і брама. – сказав Сармат, зупиняючи машину. Ми вийшли та озирнулися. У світлі фар було видно великі сталеві ворота. Такі як у ліфті, лише величезні, за розмірами тунелю. На воротах був напис «301». Біла фарба місцями обсипалася. Самі ворота поржавіли.

- Чесно, мені минулого разу було лячно і я з машини не вилазив, – зізнався Сармат. – Просто приїхав, глянув та поїхав.

– Зрозуміло, – сказав Ронін.

- Тут панель якась, – крикнув нам Тор. Він стояв біля лівої стіни. Ми підійшли.

На стіні була невелика панель із кнопками та індикаторами. Кнопки говорили: «Підіймач на поверхню», «Підіймач вниз», «Перехід шлюзу на аварійне живлення», «Аварійне відкриття заслінок», «Аварійна зупинка підіймач». Біля кожної кнопки був індикатор. Також була ціла таблиця індикаторів, яка називалася «Стан заслінок». Сорок пронумерованих рядів по два індикатори «Відкрито» та «Закрито». Також був індикатор «Підіймач заблокований, підйом неможливий».

– Ну, і що це? - запитав Ронін.

- Напевно, керування воротами, – припустив Туман.

Сармат поводив пальцями по кнопках і вирішив тицьнути кнопку «Перехід шлюзу на аварійне живлення».

– Стій! – закричав Ронін. Його луна рознеслася тунелем.

– Що? – перелякано запитав Сармат. Він так і завмер з пальцем, що вказує на кнопку.

– Може… – почав Ронін.

– Та годі! - відрізав Сармат і тицьнув пальцем кнопку. Ронін заплющив очі, але… нічого не сталося.

- Якщо аварійне живлення від дизель-генератора, що на поверхні, то користі мало тикати, його там немає, – порушив тишу Туман. - Чи то місцеві зкомуніздили, чи то вояки самі забрали.

– Найімовірніше, друге. – сказав Сармат. – Місцеві сюди не ходять.

- Ну і чудово! – відповів Ронін. – Скриньку відкрити не можна, валимо звідси.

Він розвернувся і попрямував до машини.

- Роніне, а хто сказав, що він не відкривається? – з усмішкою запитав Сармат. - Дизель-генератор у мене є. Його можна прямо сюди під'єднати, - він тицьнув пальцем у панель. - На причепі притягнути і все.

Ронін стомлено обернувся.

– А якщо це скринька Пандори? - запитав він.

– Знову двадцять п'ять! – сплеснув руками Сармат. – Не хочеш, не лізь з нами, зрозумів?

– Зрозумів. – відповів Ронін.

* * *

На тому ми й вирішили. По дорозі назад Ронін мовчав. Усі жваво обговорювали, як пройде вилазка, а самурай мовчав. Вирішили взяти зброю. Хоча, від неї мало толку, але все ж таки.

Ми поїхали за два дні. Ронін поїхав із нами. Хоч він був і незадоволений нашим рішенням, він, за його словами, вирішив не відриватися від колективу.

Під'єднати генератор було легко, поруч із панеллю був щиток, куди його і підключав Сармат.

- А якщо там снорки? - запитав Тор.

- Я б більше тушканів боявся, - сказав Ронін. - Ці тварюки дрібні та нападають зграями.

– Що проти снорків, що проти тушканів – дробовик найефективніше, а в нас його немає. – подав голос Туман.

– А якщо там зомбовані? - запитав Тор.

- Тут не випромінювач, - відповів я. – Тож зомбованих бути не повинно.

– Ой, чи що!

- Гей, збіговисько Рембо, - сказав Сармат не вилазячи зі щитка, - наша зброя взагалі до сраки проти супротивника. А броня, одна назва.

- Сармат, ну не псуй настрій! – обурився Тор. – Ми тут збираємось під землю. Прямий як Дегтярьов із групою біля шляхопроводу «Прип'ять-1».

Промовивши це, він оглянув нас.

– Трясця… – простяг Тор. – А ми реально як та група. Сармат у нас Дегтярьов, Ронін лейтенант Соколов, сто відсотків.

- Дякую тобі, Вано! – відповів Ронін, пародіюючи грузинський акцент.

- А що, я не проти ролі Вано! - надихнувся Тор.

- Тоді я, виходить, Бродяга? - запитав Туман.

- Ну так, а Щур у нас Зулусом буде!

- Ну дякую! – відповів я. - Найнещасливіший. Зулус перший хто помирав у шляхопроводі.

– Ну, це так, – кивнув Тор, – він зі своїм кулеметом взагалі неповороткий був.

– Ага, хоч у мене доходили всі, – самовдоволено посміхнувся Туман.

Коли запустили генератор, шлюз ожив. Увімкнулося стельове освітлення. Не в усьому тунелі, тільки біля шлюзу, але цього вистачило.

– Ну що, викликаємо підіймач сюди? - запитав Сармат.

– Давай, – кивнув Туман.

– Стій! – зупинив його Тор. - Давайте як у грі, станемо в рядок і доповімо готовності.

– Давай, – відповів Туман.

– Діти... - тихо вимовив Сармат.

Ми вишикувалися. Туман, я, Ронін та Тор. Сармат мав стояти між мною і Роніним, але він стояв біля щитка і грав дві ролі: Дегтярьова та Азота.

- Ну що, готові? - з усмішкою промовив Сармат, тримаючи руку на панелі. Його Грім-С14 висів на плечі.

– Готовий! Загін? - вимовив я, скидаючи свій ТРс-301. 301... прямий як номер цього бункера.

- Завжди готовий! - зображуючи грузинський акцент Вано, весело промовив Тор, перехоплюючи свій СА "ЛАВІНА". Тор єдиний із нашої команди, чий костюм зроблений під екзоскелет. Звичайно, це імітація, але виглядає розкішно!

– Я теж… готовий. – Туман поправив свою Гадюку – 5.

– Ох, не подобається мені все це! - Ронін дуже якісно зімітував нервовість Соколова, скидаючи свій ФТ-200М. Ронін, до речі, більше за нас усіх був схожий на «свого» персонажа: його обладунки були такого ж кольору, як і ССП-99М Соколова. Хоча всі ми були в зеленій формі «Волі», але все ж.

– Усі готові, відчиняю, – сказав Сармат і натиснув кнопку

Стулки зі скрипом стали розходитися в сторони, але застигли у напіввідкритому стані. Тунель оголосила сирена, а над шлюзом заблимали сигнальні вогні.

– Трясця… – вилаявся Сармат. На панелі блимав індикатор «Підіймач заблокований, підйом неможливий». Також горіли всі сорок індикаторів «Закрита».

- Спробуй ще раз, - порадив Тор, коли всі стовпилися біля панелі. Сармат ще раз натиснув кнопку, але результат був той самий. Тільки сирена замовкла.

- Може спробуємо аварійне відкриття заслінок? – запропонував я.

- А може, згорнемо все це? – обережно запропонував Ронін.

- Сармат, - Тор, не відводячи погляду від Роніна, демонстративно сплюнув, - відкривай заслінки.

- Окей! – засміявся Сармат і натиснув кнопку аварійного відкриття заслінок.

Сирена знову завила. Заслінки стали повільно розходиться, відкриваючи темряву спуску. Вниз йшов темний тунель. Невеликі сходинки спускалися вниз. Вони йшли п’ятьма рядками, вузькими смужками. Зверху на стелі темного тунелю відкрилися ще дві заслінки, і зі стелі на тросах спустилося щось схоже на вагонетку. Вагонетка стала на сходинки, зайнявши три смуги. Через те, що підлога була під кутом, передня частина вагонетки була більшою ніж задня. Тим самим вагонетка стояла рівно на сходах, а не під нахилом.

- Зубчастий привід. – промовив Туман.

– Що? – перепитав Ронін.

- Спуск на зубчастому приводі, – пояснив Туман. - Замість коліс шестерні, а самі рейки, якщо так можна сказати, теж із зубчиками.

Тепер я розглянув ці сходинки. То були великі зубці.

- Менше слів більше діла! – підбадьорив нас Тор і поліз у вагонетку. Сармат був там і вивчав систему управління.

Вагонетка була невелика, але ми помістилися всією компанією. Управління було простіше нікуди. Один важіль і три положення: «Вгору», «Стоп», «Вниз».

- Я вважаю, нам вниз, – сказав Сармат і поставив важіль у положення «Вниз». Вагонетка почала спускатися вниз. Освітлення в тунелі не було. Тільки на вагонетці два ліхтарі, що світили вниз, на дорогу, так би мовити. Усі стулки були відкриті та спуску нічого не перешкоджало. Швидкість була невелика, і ми спускалися чотири хвилини.

- Трясця, і що тепер, стрибати? – з досадою спитав Тор, коли вагонетка зупинилася. – Та тут метрів зо три!

– Тут, для особливо обдарованих є сходи, – відповів Сармат, спускаючись із вагонетки. Вона зупинилася якраз біля самого виходу з тунелю.

Як і тунель, приміщення, в яке ми вийшли, було знеструмлено. Приміщення було великим та мало овальну форму. Воно було закопчене і тут смерділо гаром, застояним повітрям і пліснявою. Заслінки з цього боку були відчинені, і біля входу стояла велика металева платформа з поручнями. Найімовірніше, це і є підіймач. Навпроти, були такі самі заслінки, і вони були відчинені, в проході було ще одне таке приміщення.

Ми розійшлися першим овалом. Ліхтарі у нас були підствольні, пристосовані для гри, тому ми ходили зі зброєю. І ще… ми боялися. Спочатку я думав, що тільки я, ну може ще й Ронін, але коли я посвітив ліхтарем на Тора, у нього були розширені зіниці і він важко дихав. Звичайно, це можна списати на темряву у приміщенні та погане повітря, але ні, Тор боявся.

- Ти чого? - з задишкою, спитав Тор, коли я посвітив йому в обличчя.

– Боїшся? – у відповідь запитав я.

– Ні, – зло відмахнувся Тор і, розвернувшись, пішов у інший бік.

- Боїться він, хоч і намагається цього не показувати, – почувся поруч приглушений голос Роніна. Обернувшись, я злякався так, що скинув зброю і направив її на Роніна.

- Ти чого? – здивовано запитав Ронін.

- Звідки в тебе протигаз? - заїкаючись, спитав я, коли до мене дійшло, що Ронін просто зняв свій самурайський шолом і надів протигаз.

- Взяв на всяк випадок, - відповів Ронін. - Ось і знадобився. Дихати в ньому краще ніж так. Ти часом, не прийняв мене за снорка?

– За контролера, – відповів я, опускаючи ствол.

- Та буде тобі! - здивувався Ронін. - У мене що, така страшна пика?

- Звичайно, – засміявся я.

– Так! – крикнув Сармат. - Веселі мої! Нагадую, дизеля вистачить ще на годину максимум. Тож слідкуємо за часом та обстежуємо об'єкт.

- Так точно! – хором відповіли ми.

* * *

– На рахунок три, - тихо вимовив Сармат. – Першими йдемо я та Туман. Тор і Щур заходять за нами та прикривають, Ронін замикальний, на тобі тил, – кивнув він Роніну.

- Сармат, - вимовив я. - Ми першу кімнату як прибиті мухи оглядали тепер те, що за бойовий лад? З нашою зброєю це виглядає як цирк.

Сармат опустив зброю і заплющив очі.

– Сар… – почав я, але він мене зупинив.

- Щур, – сказав він, - ти не боїшся?

- Щось пізно ви почали боятися, - вставив свої п'ять копійок Ронін.

– Роніне! – закричав Сармат. – Тихо, нам треба заспокоїтись. – Його трясло. Чого ж він боїться? Та так, що його трясе!

– Я не думав, що буде таке страшно, – сказав Сармат, взявши себе в руки.

- Так, це не мишкою по екрану водити, – підтримав його Тор. Здоров'як сильно парився в екзі. Піт лився рікою.

– Народе, що з вами? - запитав Туман. - Так, це не мишкою по екрану, але ми з вами в старому затхлому бункері! Згадайте НДІ «Агропром». Хто не обсирався, коли після сутички з бандюками на нього ліз кровосос? А потім ще й військові. Або перша сутичка на АТП, коли в тебе, крім ПМ, нічого і немає. Рудий ліс, Лиманськ, полювання на химеру.

- Туман, це все було на комп'ютері, – тихо промовив Тор. – Зараз ми у реалі. І у нас у руках, по суті, іграшкова зброя.

Туман мовчки пройшов у прохід між овалами.

– Тут пусто, – крикнув він. – І повітря чистіше, тільки… трясця вашій матері! - останню фразу він вигукнув, і на підлогу щось упало. Ми кинулися до нього.

Туман стояв метрів за п'ять від входу і тремтячими руками тримав свою «Гадюку», направивши її кудись убік. Його очі розширилися від страху, а губи тремтіли.

- Ти чого? – проковтнувши, запитав Сармат.

– Там… труп. - заїкаючись, промовив Туман, вказуючи стволом у бік ліхтаря, що впав. Промінь світла падав на засохлу руку.

Ми направили туди ліхтарі. Труп лежав, розпластавшись на підлозі. Одяг нагадував солдатську форму, неподалік руки лежав АК–47. Поруч розсипом гільзи.

– Там ще, – сказав Ронін. Він світив у бік невеликої будки, що нагадує КПП. Там, притулившись спиною до стіни, сидів другий мрець. Такий самий, схожий на мумію. У нього в руках був ПМ, калаш лежав поряд.

– Патрон заклинило, – промовив Тор, оглядаючи автомат, що лежав поруч із першим трупом.

- А у цього все, до заліза, – сказав Сармат, показуючи порожній магазин другого автомата.

- Як ви вважаєте, тут є живі? – обережно запитав Ронін.

– Так, – кивнув Тор, – ми ще живі.

- Жартуємо? – із сарказмом запитав Ронін. Хоча, нотки сарказму в його голосі ледве вловлювалися. Знахідка нас не на жарт налякала. Це не просто старий, занедбаний бункер. Цей бункер має свої секрети. В прямому сенсі цього солова!

У приміщенні КПП щось глухо впало. Ми всі стрепенулися, виставивши зброю напоготові. Але нічого не відбувалося.

Серце билося так, що било аж у вилиці. Ми стояли, не рухаючись, направивши ліхтарі та стволи на вхід у КПП. Ніхто не наважувався порушити тишу.

Першим прийшов до тями командир.

- Відступаємо, - тихо вимовив він. - Туман перший, Ронін і Щур за ним, ми з Тором замикаємо. Швидко, до вагонетки та валимо звідси.

Ми тихо почали відходити. Як тільки ми вийшли в перший овал, ламанули з усіх ніг. Про жодну тактику вже мови йти не може. Генератор ще працював, і вагонетка швидко змогла піднятися нагору.

- Генератор? - запитав Тор, коли ми вантажилися в машину.

- Чорт із ним! - гаркнув Сармат. – Своя срака дорожча!

Всі дружно застрибнули в машину, і «Уазик», жваво розвернувшись у тунелі, помчав геть із проклятого бункера.

Освітлення все ще працювало, і чорнота спуску виглядала зловісно. Я озирнувся, вдивляючись в отвір. Невже там, унизу сидить якась тварюка, і ми її випустили? Чи це наша запалена уява?

Я зміг відвернутися тільки коли спуск зник з поля зору.

Машина, вилетівши на трасу, мчала вперед. За законами жанру зараз має бути глибока ніч, яка наздоганяє страх. Коли за кожним кущем здається небезпека, а позаду чується човгання переслідувачів. Але зараз був день, близько четвертої години вечора.

* * *

– Бункер був збудований після Карибської кризи, – сказав Сармат. – Тоді був проєкт зі створення цілої мережі підземних сховищ.

З моменту нашої втечі з бункера минуло три тижні. За цей час Тор встиг піти та вийти із запою. Ронін заспокоїв своїх внутрішніх психів і навіть не проти повернутися в бункер. Туман... йому взагалі все по цимбалах. Принаймні зовні він ніколи нічого не показує. Я ж уже відійшов від шоку і більш-менш спокійно почав спати. Перші три ночі я взагалі не міг заснути. Мені здавалося, що в кімнаті смердить, як у бункері, а з темряви на мене вистрибне мумія з автоматом у руках.

Найшвидше з нас прийшов до тями Сармат. Як історик він мав доступ до архівів. Чим він і користувався. За його словами, йому також допомогли деякі знайомі.

– Об'єкт «301» був експериментальним, – продовжив лідер, – там застосовувалися деякі технологічні новинки того часу. Ось, - він розстелив на столі схему. - Бункер знаходиться на глибині сімсот метрів. Шахта йде під кутом сорок п'ять градусів і має довжину дев'ятсот дев'яносто метрів.

– Майже кілометр. – задумливо промовив Тор. Сьогодні він був тверезим і задовольнявся чаєм. Ми зібралися у Сармата вдома. Велика чотирикімнатна квартира дісталася йому від діда, і він фактично нічого не змінював. І це не на згадку про діда, просто на зарплату шкільного вчителя історії особливо не розживешся. Та й наші ігри потребують багато коштів.

Велика кімната, де ми пили чай і слухали лекцію про старий бункер, була заставлена старими меблями. Диван та крісла ще 60-х років навколо маленького журнального столика. Навпроти – мрія всіх радянських громадян, чеська стінка, забита книгами. У кутку ще на одному журнальному столику примостився старий телевізор, який зараз нічим іншим не займався, як збирав пил. Єдиним представником сучасності тут був ноут на столі.

– Так, – кивнув Сармат. – І за кожні двадцять п'ять метрів герметична заслінка. Ось це, – Сармат вказав на один із прямокутників, до якого примикала шахта. – Перший овал, у якому ми були. Це перевальний пункт. Тут розвантажувалися вантажі з поверхні. Бачите, він окремо від усієї конструкції. - Другий прямокутник, який примикав до першого, був частиною великого овалу, що і являв собою бункер у розрізі.

– А це другий овал? - наче прочитавши мої думки, спитав Ронін, вказуючи на суміжне приміщення.

– Так, тут ми наші трупи, – кивнув Сармат. – Це тимчасовий склад. Подальші два рівні донизу – це основні склади. Усього рівнів одинадцять. Перший – тимчасовий склад, другий та третій – склади, четвертий – гарнізон, з п'ятого по сьомий – житлові комплекси, восьмий – службові приміщення. На восьмому розміщувалися їдальня, медпункт, кухня та пральня. На дев'ятому знаходиться система повітрозабезпечення.

– Вентиляція, чи що? - запитав Тор. - Тоді чого так низько від шахти?

– Не зовсім, – похитав головою Сармат. - Тут справа в іншому. Зараз поясню. На десятому рівні знаходяться системи очищення води, а ось на одинадцятому, - він зробив паузу.

– Ну, не тягни кота за найцікавіше, – не витримав Тор. Він поялозив по кріслу, влаштовуючись зручніше.

– На одинадцятому рівні знаходиться атомний реактор, – сказав Сармат.

- Трясця! – тільки й змогли відповісти ми.

– Ага, – кивнув Сармат. – Згідно з документами, бункер з'єднаний із Дніпром п'ятьма незалежними трубопроводами. Всі вони поставляють воду в систему очищення, а звідти вона розподіляється за трьома напрямками. Перше, охолодження реактора; друге, забезпечення водою сам бункер та третє, система повітрозабезпечення. Що таке електроліз знаємо? Хімію у школі все вчили?

- Так, - відповів Туман, - розпад речовини на складові під дією струму.

– Грубо та примітивно, але зійде, – відповів Сармат. - Коротше, система повітрозабезпечення - це, по суті, велика електролізна установка, яка з води отримує кисень, а він уже через систему вентиляції поєднується зі звичайним повітрям з бункера.

– А водень куди? - запитав я у Сармата. Я, звісно, не хімік і не фізик, але система мені видається ненадійною.

- Мав накопичуватися в спеціальних ємностях і потім виводиться трубопроводами, – Сармат показав на схемі трубопроводи, що розходяться, від бункера. - Туди ж відправлялася і частина повітря, що вентилюється.

– А чи не простіше спалити було? - запитав Ронін.

– Ні, – похитав головою Туман. – Для горіння потрібен кисень, а при згорянні водню виходить вода. Якщо взагалі горітиме.

– Водень із киснем? – із сарказмом запитав Тор. – Звісно, будуть!

- Ні, швидше за все, вибухнуть, - похитав головою Сармат. – Процес горіння водню у кисневому середовищі протікає дуже швидко та з великим виділенням енергії. По суті це вибух. У ємність з воднем відправлялось насичене вуглекислим газом повітря. Тобто є великий шанс отримати метан.

– Ой, – схопився за голову Тор. - Говорила мені мама, вчи, синку, хімію.

Ми дружно засміялися. Система, до речі, дуже зручна в умовах ядерної війни, але не надійна. Фільтрувати повітря з поверхні дуже складно та небезпечно, а так бункер забезпечений повітрям завжди. Тільки ось, система виведення водню вразлива, плюс треба підтримувати постійний рівень кисню в бункері, інакше буде або нестача, або надлишок. І те, й інше згубно. До того ж люди дихають не лише киснем, суміш інших газів так само потрібна. Мабуть, у бункері суміш фільтрувалася, і виводився лише вуглекислий газ і водень, а суміш насичувалась киснем і поверталася до бункеру.

– Бункер почали будувати у шістдесят п’ятому році, закінчили у шістдесят сьомому, – продовжив Сармат, коли ми заспокоїлися. – Ось тут програма з будівництва мережі таких бункерів і затихла. У конструкції 301-ого знайшли ряд недоліків, усувати їх не стали і залишили як є.

– Тобто об'єкт продовжив функціонування? - запитав я.

- Так, - кивнув Сармат, - холодної війни ніхто не скасовував і його залишили. Просто не продовжив програму. Але найцікавіше це не. У сімдесят п’ятому році на об'єкті сталася НП.

Сармат замовк. Теж мені, любитель створити інтригу.

– Ну не тягни… – почав Тор.

– Пам'ятаєте, ви говорили про показання температури у шлюзі? - запитав Сармат, перебиваючи Тора.

- Так, пам'ятаємо, - відповів Ронін.

– Під землею стався сильний вибух, – сказав Сармат. – Імовірно, вибухнув реактор.

У кімнаті настала тиша. Було навіть чути цокання старого годинника.

- Вітю, ти певен? – обережно запитав Тор, назвавши Сармат «мирським» ім'ям.

– Так йдеться у документах, - лідер кивнув на купу паперів. Тор схопив теку і почав гарячково переглядати документи.

Вибух реактора? Так, стрілка була вивернута, показання приладу зашкалювали.

- Отже, ми опромінилися? – тихо запитав Ронін.

– Ні, – похитав головою Туман. – Якби ми опромінилися, то вже лежали б у трунах.

– Ось! – закричав Тор, читаючи з аркуша. – «Більшість датчиків відмовили, температурний датчик шлюзу зупинився на позначці п'ятсот градусів за Цельсієм, що дозволяє припустити великі руйнування в бункері. Найімовірніше, причиною вибуху став атомний реактор». Трясця, і це не засекретили?!

- Засекретили, але після розвалу СРСР, в архівах відбувалося казна-що, – відповів Сармат. – Отже, хоч на документах і стоїть гриф «таємно», все це зараз чомусь у відкритому доступі.

- Що там трапилося? - запитав Ронін. Мені самому, та що там, усім нам це було цікаво.

- До тебе що, не дійшло? – закричав Тор. – Реактор рвонув до біса! Як у Чорнобилі, лише на одинадцять років раніше.

– Заспокойся, – відповів Сармат. – Реактор там не вибухав. Якщо ти не помітив, то сліди гару там тільки в першому овалі. Далі чисто. А якби рвонув реактор, то якраз перший овал і був би найчистішим. Якби взагалі був.

– Та й трупи, – підтримав я Сармата. – Вони точно померли не від радіації.

– Роніне, – звернувся Тор. - А ти, виявляється, найрозумніший серед нас.

- Толку-то? - запитав Ронін. – Ми вже відкрили скриньку Пандори.

– Так, скриньку… – простяг Тор і заплющив очі. Настала тиша. Зізнатися, я тепер почав розуміти побоювання Роніна. Невідомий бункер, дивна аварія, трупи, гриф «таємно», бардак в архіві. Пахне дешевим бойовиком, у якому група молодих придурків спускається в підземелля і гине по черзі.

- Так, вистачить соплі жувати! – суворо промовив Сармат. - Можливо, це і ящик Пандори, але якщо ми його відкрили, то нам і далі в ньому копатися.

- Ти що зібрався туди? - здивувався Ронін. Його, звичайно, можна зрозуміти, але зараз у нас реальний шанс побувати в шкірі Міченого, Шрама та Дегтярьова.

- А ти думав, ми ось так усе кинемо? – не розплющуючи очей, запитав Тор. Замкомандира (а по суті Тор був заступником Сармата) загадково посміхнувся. Ото ще шибайголова! Він би туди поліз, якби там було, як у четвертому блоці ЧАЕС.

- Чоловіки, ви чого? - у Роніна навіть очі округлилися.

- Роніне, вважай це за квест, – сказав Сармат. - Мета: дізнатися, що трапилося у бункері.

– Коли виступаємо, лідер, – подав голос Туман.

- Через тиждень. – відповів Сармат. – Тільки зброю візьмемо справжню. У мене є дідова рушниця.

- У мене теж двостволка вдома є. - Вимовив Тор. У мене зброї не було, тож я промовчав. Візьму сокиру про всяк випадок.

- Самогубці, - тільки й зміг вимовити Ронін.

* * *

За час, що нас не було, тут практично нічого не змінилося. Тільки генератор заглухнув і тепер шлюз загруз у темряві.

– Як його ще не вкрали, – здивувався Тор. Сьогодні був без своєї екзи, у спортивному костюмі та з двостволкою в руках. Патрони висіли на поясі.

- Та хто його тут вкраде? – посміхнувся Сармат. – Тут на поверхні останній шукач металобрухту був десять років тому мінімум, а під землею так і поготів.

– І то правда. – відповів Тор, дивлячись на вагонетку.

- Не сси, Тор, прорвемося! – підбадьорив Тора Туман, стоячи поруч із ломиком у руках. Озброєння у нас сьогодні строкате, але ефективніше ніж минулого разу. Тор та Сармат були озброєні мисливськими двостволками. Я прихопив пожежну сокиру, таку, з довгою ручкою. У Туману був ломик, а ось у Роніна було найкрутіше екіпірування. Виявляється, він має справжню катану. Але й це не межа, на поясі у Роніна висіла кобура з пістолетом ТТ. Звідки в нього справжній ствол, Ронін ухильно відповів: «Та так, удома валявся». Валявся, не валявся, але крім магазину в пістолі, він мав ще два запасні, повні патронів. Тільки обладунку Ронін не зрадив.

– Скільки там людей було на момент… трагедії? - запитав Тор у Сармата.

– П'ятнадцять, – відповів лідер, копирсаючись у генераторі. – П'ять солдатів на верхньому КПП біля перевальний складу. Три медики та три ядерники, решта техніки на різних рівнях.

- Так мало? – здивувався я.

– Я спочатку теж був здивований, але річ у тому, що об'єкт, по суті, був частково законсервований. Житлові відсіки мають бути закриті. Частково функціонують кухня та санвузли. На повну реактор функціонував і система повітря постачання. Так, заробив!

Генератор тихо забурчав і шлюз знову ожив.

– Ну що, з богом! – сказав Сармат, забираючись у вагонетку.

- З Богом? – посміхнувся Тор. - Швидше з дияволом до нього на вечірку.

– Сплюнь! – озирнувся Ронін.

- Сплюнув, – відповів Тор.

Спуск пройшов мовчазно. Ми ще раз оглянули перший овал і перейшли до другого. Небіжчики так і лежали на підлозі та біля стіни.

- Минулого разу там був якийсь шерех, – тихо промовив Тор, вказуючи стволом рушниці у бік КПП. Щоправда, луна порожньої зали рознесла його тихий голос у всьому приміщенні.

- Я гляну, - сказав Сармат, - прикрий мене, - кивнув він Тору. Той кивнув у відповідь. Сармат і Тор, зі зброєю напоготові, попрямували до КПП.

Сармат повільно підійшов до прочинених дверей, рушницею відчинив їх і ввійшов до кімнати. Тор ішов позаду нього, намагаючись не потрапляти у поле видимості з великого вікна, що поруч із дверима. Ми стояли з того боку, де нас також видно не повинно бути.

– Тут чисто! – долинув до нас голос Сармата. – І тут ще один труп.

Ми побігли на КПП. Там біля стіни згорнувшись калачиком, була ще одна мумія. Але не у військовій формі, а у білому халаті.

– Медик? - запитав Ронін.

– Може й ядерник. – відповів Сармат.

Поруч із КПП був вантажний ліфт, але ми скористалися сходами, які були в проході за КПП. Сходи вели в самий низ, до реакторного відсіку. Ми спустилися на нижчий рівень, в перший зі складів. Першими йшли Сармат і Тор, я і Туман у центрі і Ронін замикав.

Склад виявився порожнім. Тільки купи мотлоху, якихось коробок, порожніх ящиків. І біля входу праворуч лежало щось накрите простирадлами.

– Дивись обережно, – сказав Тор, коли Сармат нахилився до простирадла, щоб підняти її.

– Я, здається, здогадуюсь, що там, - відводячи погляд, промовив Ронін. Сармат підняв простирадло, там була мумія у спецівці.

- Далі, швидше за все, теж трупи, - вимовив лідер.

– Скільки ж їх тут? - запитав Тор.

– Раз, два, три, чотири… – Сармат рахував пагорби під простирадлами, підіймати їх ніхто не хотів. - Вісім. Тут вісім небіжчиків. Вони, мабуть, померли, коли ще залишалися живі. Хтось їх сюди переніс.

- Ти казав, що їх тут було всього п'ятнадцять. Троє нагорі, вісім тут, лишилося ще четверо, - вимовив Тор.

- Думаєш, вони теж мертві? - запитав Туман.

– А тебе тут хтось із хлібом та сіллю зустрічав? – із сарказмом відповів Тор.

- Так, без гризні! – відрізав Сармат. – Найімовірніше, весь персонал бункера мертвий. Бачите, – він обвів величезне приміщення руками, – тут пусто. Якщо другий склад також порожній, то тут не реально було вижити. Без їжі, медикаментів.

* * *

Другий склад також виявився порожнім. Ми обстежили весь бункер, крім реакторного відсіку, він виявився заблокованим. Житлові відсіки були порожніми, лише кілька ліжок були зім'ятими. Деякі речі були розкидані.

Чотирьох людей, що залишилися, ми так і не знайшли, мабуть, їх взагалі тут не було.

- Що будемо робити? - запитав Тор, коли ми зібралися в одному з житлових відсіків. Звісно, краще було б на КПП, але там труп.

– Не знаю, – похитав головою Сармат. – Самі розумієте, використовувати його як майданчик для гри вже не зможемо, тому…

- Анонімний дзвінок до СБУ? – запропонував Ронін, жуючи шоколадний батончик. Прихопити їжі додумався тільки він і зараз годував усіх батончиками, бутербродами з ковбасою та гарячим чаєм із термоса.

– Вирахують, - похитав головою Туман. Я в загальному мозковому штурмі не брав участі. Коли ми піднялися на КПП, щоб там провести цей штурм, мені на очі кинувся журнал охорони. Останні рядки там були написані не почерком, не за статутом, так би мовити. Точніше, це вже не журнал охорони, а щоденник самого бункера, який вів командир варти.

Поки наші обговорювали подальші дії, я заглибився у читання.

«15 липня 1975 року.

9.00 З Пункту 1 надійшов сигнал про постачання вантажу.

9.30 Надсилання платформи нагору.

10:30 Прибуття платформи.

11.20 О 10.31 у розвантажувальному шлюзі прогримів вибух, перебірка витримала. Зв'язку з Пунктом 1 немає. Перебірка сильно розпечена, увійти в шлюз неможливо. Техніки планують провести продування.

12.17 Продування вдалося, змогли пройти в шлюз. Перебірки залишилися закритими, пошкоджено щиток зв'язку, все згоріло, техніки намагаються відновити.

18.11 Відновити щиток не вдалося.

- Щур! – голос Тора повернув мене у реальність. Я відірвав погляд від журналу. Усі наші дивилися на мене.

– …?

- Купимо лівий телефон і сімку, брязнемо в СБУ і викинемо до біса, – сказав Сармат. - Як тобі ідея?

- Гарна, - сказав я. - Хлопці, тут все записано. Що тут сталося? – сказав я, вказуючи на журнал. Мабуть, у мене був страшний вигляд, бо всі замовкли і зі страхом дивилися на журнал.

- Що там сталось? – тихо запитав Тор.

- Вибух у шлюзі, - відповів я. - Перегорів якийсь щиток, і це призвело до втрати зв'язку.

– Ага, – кивнув Сармат. - Ще один косяк інженерів. Усі магістральні кабелі зв'язку та датчиків проходили через шлюз. У шлюзі був щиток обслуговування. Там, щось типу розподільника було.

– Таке треба в окремі шахти вивести та ще й дублювати. - сумував Ронін.

- Ха-ха-ха, - з сарказмом відповів Тор. – Який ти розумний у нас! Хоча він правий, це зовсім вже… того.

– Так збудували, – розвів руками Сармат. – Що там взагалі? – звернувся він до мене. Я перечитав перші записи і продовжив:

– «19:20 Провели перевірку складів, ресурси дуже обмежені. Техніки продовжують спроби відновити зв'язок.

23.00 Усі роботи завершено до завтрашнього дня.

16 липня 1975 року.

8.00 Другий день після НП. Персонал виснажений і на межі. Вночі виявилася неполадка у системі повітропостачання. Довелося зробити аварійну зупинку на 30 хвилин.

9.00» Закреслено. – Я замовк. Далі вже йшов протокольний текст. – «Мене звуть Микола Васильович Іващенко. Я лейтенант вартової служби Об'єкта «301». По нас, швидше за все, вже не прийдуть. Згідно з інструкцією, бункер має бути законсервований. Та й після такого вибуху. Я не знаю, що писати. Обстановка огидна. Сержант Симонов щойно намагався відкрити перегородку, це не вийшло. Вона не відкривається зсередини, лише з поверхні. Довелося відправити його до карцера. Там уже двоє техніків, влаштували поножів'я, поранили сержанта Рискулова, він зараз у лазареті.

Сьогодні 17 липня. Сержант Рискулов помер уночі. З медикаментів у нас лише для надання першої допомоги та й медиків практично немає. Фельдшер Ірина Володимирівна, та дві медсестри Анюта та Рита. Сержанта Рискулова залишили у першому складі, накрили простирадлом.

18 липня. Все-таки краще ставити дати. Рита, прихопивши пару пляшок спирту, пішла у реакторний відсік. Реакторники одразу після аварії заблокувалися, як вони сказали від гріха. Але Ріті були раді та відчинили заслінку. Звичайно, там три мужики, а тут баба гарна, та ще й з пляшкою. Саме те, щоб гарно здохнути.

Я часто згадую свою Галю. Я з нею вже не побачусь. Найсумніше, що вона ллє сльози та сподівається, що я повернуся живим і неушкодженим. Даремно, Галочка, даремно…

19 липня. Рядовий Кирилов наклав на себе руки, застрелився. Техніки знову влаштували поножів'я: двоє у лазареті, двоє у карцері. Сержанта Симонова довелося випустити із карцеру, наших сил уже не вистачає.

20 липня. Симонов наполягає на розстрілі порушників. Мотивує це тим, що самим їсти нема чого. Я проти.

Намагаюся не думати про Галу, але все одно думки лізуть. Дивно, я навіть про матір так не хвилююся, як про Галю. У мами є тата, а Галя вона одна.

21 липня. Симонов розстріляв тих, що у карцері. Садити його в карцер не став. Все одно здохнемо. Поранені у лазареті теж померли.

22 липня. Реакторники вийшли на зв'язок, у них закінчується їжа. Судячи з голосу, бухло в них ще не закінчується. На задньому плані чути було сміх Рітки. Згадав про Галю, хоч намагаюсь гнати думки про неї.

23 липня. Їжі максимум днів на п'ять, медикаменти скінчилися. Аня постійно плаче. Ірина Володимирівна порізала собі вени, записки не залишила.

24 липня. Сержант Мирний повісився. Залишив записку, в якій сказав, що не бачить сенсу жити далі. Смирнову зносить дах, уже кидався зі зброєю на Аню, що плаче. Ледве відтяг.

25 липня. У системі повітропостачання якась поломка. Реакторники вийшли подивитися. Сказали, полагодити не можна, довго не простягне.

26 липня. Реакторники зупинили реактор і закрилися у відсіку разом із Риткою. Я бачив її миттю, коли систему повітропостачання намагалися відремонтувати. Ходить голяка, вся спітніла і п'яна. Перед закриттям реакторники прихопили каністру технічного спирту.

27 липня. Повітря майже не лишилося. Сидимо на КПП з особистими ліхтариками. Іншого світу тут більше нема. Аня плаче, згорнувшись калачиком у кутку. Смирнов все репетує на неї, я вже в нього і пістолет забрав, а він не вгамується». Все далі нічого немає, порожні сторінки, - зупинився я.

– Що далі ми й так знаємо. – зітхнувши, сказав Сармат. - Смирнов зміг повернути собі ствол. Скоріш за все, вбив медсестру, а потім була стрілянина з лейтенантом.

Він замовк. Усі ми замовкли. За безглуздим випадком, п'ятнадцять людей потрапили в смертельну пастку. Хтось бухав, намагаючись скрасити останні дні свого життя. Хтось божеволів.

- Четверо, що залишилися там, - Ронін показав пальцем униз. – Зачинено в реакторному відсіку.

– Так, – кивнув Тор. – Взяли телицю та…

- Досить, Тор! – відрізав Сармат. – У них не було вибору. Або кулю у скроню або так. Вони обрали так. Невідомо, що обрав би ти на їхньому місці.

- Так, вибач, лідер, - вимовив Тор. – Пропоную нічого, нікому не казати. До біса СБУ, закриємо бункер і забудемо про нього.

- Ні, - похитав головою Сармат, підводячись з ліжка, на якому сидів. – Бункер ми закриємо, але тіла треба поховати. Негідно їм у затхлому бункері гнити. До реактора, звичайно, не полезем, але й цих одинадцять людей треба поховати по-людськи.

- Так, треба їх поховати, - підтримав лідера Тор, ми мовчки кивнули.

Наприкінці дня, за спуском у тунель з'явилися одинадцять горбків.

* * *

Того вечора вся ця історія могла і закінчиться, якби не одне але. Моє сумління. Ми відкрили старий бункер, ми поховали загиблих, але їхні рідні мають знати, де їх поховано. Звісно, їм сказали, що їхні рідні загинули під час виконання службових обов’язків. І навіть можливо був пишний похорон із закритою порожньою труною. Але правда краще ніж брехня?

- Ні, вибачте! – відповів Тор, розвернувся та пішов. Ронін і Туман наслідували його приклад, тільки мовчки. Підтримав мене лише Сармат.

– Гарна ідея, тільки ми їх навряд чи знайдемо.

– Чому? - запитав я.

– Які дані ми маємо? – почав міркувати лідер, відкинувшись у кріслі. Сьогодні нашим штабом знову була квартира Сармата. – Посада, ім'я та прізвище. Звання у військових.

- Особисті справи? – припустив я. – Ти ж казав, що інформація у відкритому доступі.

– У так званому «відкритому доступі» лише частина інформації, – пояснив Сармат. – Тож я спробую покопати, але гарантій не даю.

Це було місяць тому, а зараз я вже їхав однією адресою. Сармату вдалося знайти одного товариша по службі лейтенанта Іващенко. Саме до нього я їду. У сімдесят п’ятому він був капітаном і служив якраз на цьому об'єкті. Нині він полковник Радіонов Ігор Владиславович.

Колишній полковник, а нині пенсіонер мешкав у приватному секторі Мелітополя. Старий одноповерховий будиночок. Невеликий дворик зі старим псом на прив'язі.

- Доброго дня! - усміхаючись, сказав я, коли невисокий сивий старий років сімдесяти вийшов на гавкіт собаки.

- Доброго дня, – відповів старий.

– Ви капітан Радіонов? - запитав я.

– Давно мене капітаном не називали, - посміхнувся полковник. – З ким маю честь говорити?

Ось тут я зам'явся. Брехати чи сказати правду?

- Вам сказати правду чи збрехати? - запитав я.

- Оригінальна відповідь. – усміхнувся старий. - Спробуйте збрехати, юначе.

– Я із центрального архіву Служби безпеки України, - Вимовив я. – Нещодавно з документів, які стосуються «Об'єкта 301», було зняти гриф секретності. І я прибув сюди з метою провести розслідування обставин НП, що сталося п’ятнадцятого липня тисяча дев’ятсот сімдесят п’ятого року.

- Складно, – сказав старий, озираючись. – Тільки у разі розслідування, не співробітник архіву, а співробітник СБУ, і не у шортах та футболці, а у костюмі чи у формі. А тепер, правда.

Я опустив голову.

- Скажімо так, - сказав я. – Я любитель історії, але мої дії не зовсім законні.

- Пройшло сорок років, про який закон може бути мова? Пройдемо до будинку, - старий розвернувся і попрямував до будинку. – Але ж дружині представлю вас як працівника архіву. Жінки в цьому нічого не тямлять, а правда про не зовсім законні дії їй не потрібна.

– Добре, – кивнув я.

– Це моя дружина Галя, – представив мене полковник літній жінці, яка накривала стіл у хаті. – Цей юнак історик, цікавиться розсекреченими документами про «Об'єкт».

Галя? Випадково, чи не та Галя, про яку писав лейтенант Іващенко?

– Отже, зняли гриф секретності? – здивувалася Галя. Я мовчки кивнув головою. Називати її старою, навіть старенькою, язик не повернеться. Це була саме жінка похилого віку. Досі красива, хоч і у віці.

- Так, зняли, - відповів я. – Я приїхав уточнити деякі обставини.

– Та що там уточнювати, – сказав Ігор Владиславович. – На об'єкті сталася аварія, згідно з інструкцією, бункер було законсервовано та закрито. Нікому не хотілося лізти до ядерного пекла. Це тільки потім, за одинадцять років, коли Чорнобиль бабахнув, полізли. Там хочеш, не хочеш, а треба.

Ми сіли за стіл, а Галя метушилася, готувала чай та солодке. То була невелика крита веранда. Тут, мабуть, і взимку не холодно, і можна сидіти.

– Річ у тім, що жодного ядерного вибуху не сталося, - вимовив я.

– Як? - здивувався Ігор, а Галя впустила тарілку з печивом і заплакала.

– Сталася аварія у шлюзі, - продовжив я, коли Галя змогла взяти себе до рук. Ігор Владиславович так на мене глянув, що я не наважився ставити будь-які питання. Але судячи з її реакції, це все-таки та Галя.

– Персонал уцілів, але зв'язатися не зміг.

- Чорт! - стукнув кулаком по столу Ігор Владиславович. - Казав же їм, що все там добре, казав же, що цілі вони! А командування твердило як заведене: «Зв'язку немає, датчики показують високу температуру в шлюзі, інших даних немає. Діятимемо згідно з інструкцією»

– Ігорюша тоді довго оббивав пороги кабінетів, але спочатку все звалювали на вибух реактора та небезпеку відкриття бункера, - тихо вимовила Галя. – А потім взагалі сказали, що немає там ніякого бункера. Міф це. Ігорюша кілька разів їздив туди, але охорона його не пустила, а «добрі люди» у красивих костюмах сказали, що наступного разу він і сам може стати міфом.

– У Галі там… наречений був, – Ігор Владиславович підвівся і пройшовся невеликою кухнею. - Лейтенант ...

– Іващенко, - вимовив я. Вони здивовано на мене дивилися.

- Бункер був розкритий. Реактор цілий, принаймні не він був причиною аварії. Реакторний відсік залишився закритим: реакторники закрили його одразу після НП у шлюзі. Потім, щоправда, кілька разів відкривали, але це через необхідність.

Галя знову заплакала, опустивши голову на стіл.

- Молодий чоловік, вийдімо, - попросив мене полковник. Я мовчки кивнув і ми вийшли надвір.

– Для неї це сильний удар, - вимовив він, закурюючи дешеву сигарету «Прима». Я навіть не думав, що такі ще випускають, у простому паперовому паковуванні, без фільтра.

- Так, мабуть, мені не варто було при ній говорити, – зніяковіло відповів я. - У мене таке запитання: що там могло вибухнути? За записами охорони, в бункер повинен був надійти якийсь вантаж.

- Хто знає, - знизав плечима полковник. – Бункер, офіційно, був напівзаконсервований. Але іноді були постачання витратних матеріалів.

– Зрозуміло, – кивнув я. Вибухівку туди постачали, чи що?

Полковник у кілька затяжок докурив сигарету і запитав:

– Що там сталося?

– Одразу після прибуття платформи з вантажем стався вибух. Оскільки весь персонал перебував за перегородкою у тимчасовому складі, ніхто не постраждав, – почав розповідати я. – Тільки через вибух було знищено щиток зв'язку. У журналі охорони йдеться про те, що техніки успішно провели продування шлюзу.

– Так, – кивнув Ігор Владиславович. – Вони прогнали через систему вентиляції повітря зі шлюзу.

- Якби вони цього не зробили, що могло статися?

– Нічого гарного, – посміхнувся Ігор Владиславович. - Гази від вибуху потрапили б у вентиляцію, і продувати довелося б весь бункер.

- Просто я подумав, у них потім почалися проблеми із системою вентиляції і вони навіть змушені були її відключити десь через тиждень.

– Тиждень? – здивувався співрозмовник. – Вони так довго трималися?

– Так, – кивнув я. – їжі вистачило на тиждень, навіть більше, потім вони зупинили реактор і…

Я не закінчив фразу і так ясно, що без електроенергії система повітропостачання, яку полковник називав вентиляцією, припинить роботу.

- І все-таки - продовжив я. - Що там могло вибухнути? Ну, не вибухівку туди постачали.

Полковник дістав ще одну цигарку і закурив.

- Ні, звичайно, - відповів він, - вибухівки там не було. Паливні матеріали так, але не вибухівка.

– Не сходиться, - вимовив я. - Не могла ж каністра з машинним мастилом призвести до таких руйнувань.

Реакція полковника була несподіваною. Він став задихатися, викинув сигарету і люто схопив мене за комір.

– Слухай, шмаркач! – процідив він. - Це справи давно минулих днів! Нема чого тут копати, зрозумів?

Він почав непритомніти, хватка ослабла.

- Я зрозумів, - відповів я, підхоплюючи старого, - з вами все гаразд?

Полковник уже закотив очі.

– Ігоре! - закричала Галя, що вийшла. Вона підбігла і, побачивши пачку цигарок, заголосила:

– Навіщо? Тобі ж лікарі заборонили!

Тим часом я викликав швидку допомогу.

* * *

Ігоря Владиславовича доправили до районної лікарні, благо вона була не така вже й далеко. Він був у тяжкому стані. Виявляється, він переніс три інсульти, і йому суворо не можна було нервувати. Хто ж знав? Хоча, я міг і сам здогадатися, що здоров'я старого не в кращому стані. Він сильно шкутильгав на ліву ногу, як пояснила Галя, це наслідки останнього інсульту, коли його ледве відкачали.

Я супроводжував їх до лікарні і навіть допоміг придбати деякі ліки. Сподіваюся, це хоч якось загладить мою провину. Хоч і несвідомо, але я став причиною того, що сталося. Не варто було ворушити минуле.

Я вже збирався йти, як до нас вийшов лікар і, подивившись на мене, сказав:

- Хворий хоче з вами поговорити.

- Зі мною? – здивувався я. Я розумію дружину, дітей, яких вже сповістили та вони повинні ось-ось приїхати, але мене. Хто йому?

Галя промовчала і сіла на лаву, а я пішов за лікарем. У палаті він залишив нас.

- Ігоре Владиславовичу, вибачте мені, - почав я, але полковник мене перебив.

- Слухай, - важко дихаючи, сказав він. - Мені недовго залишилося, вчетверте Бог мене тут не залишить, забере. Звичайно, треба було б перед священником, але й ти зійдеш. Тоді, у сімдесят п’ятому, аварія не випадково сталася. Інтерес там був у багатьох. По-перше, я. Кохав я Галю сильно, а вона з тим лейтенантиком усе гуляла. По-друге, начальник бази постачання, Римський. У нього там була дружина. Він сам тоді хрич старий уже був, а ось дружина в нього, Ритка, нічого, гарна, хоч і лярва. Спала з усіма поспіль. Вона на об'єкті медсестрою була, чергувала, як і всі, добу через три. Ось він і вирішив прибрати її. Сержант Симонов стояв упоперек горла капітанові Широву. Він того дня чергував там, він вантаж приймав і потім у рапорті написав, що там були продукти, медикаменти та витратні матеріали. А насправді там гас був. Багато, достеменно не пам'ятаю, але багато. І невелика бомба із годинниковим механізмом. Ми якось утрьох бухали, ну і розговорилися. Тоді Римський і запропонував покарати наших кривдників. П'яні були, мізками не думали, а потім якось усе це закрутилося. Римський дістав гас і підробив накладні. Я відповідав за складання графіка чергувань, підлаштував, щоб наші кривдники втрьох потрапили на чергування. А Широв відповідав за бомбу. Він до служби на «Об'єкті» сапером був, йому таке легко змайструвати. А гас то добре вибухає, жару багато, ось усе там і перегоріло до біса. Бункер все закрити хотіли, хто там його відкривати буде. Ми, звичайно, тоді втрьох були найактивнішими прихильниками розкрити його, та й козі зрозуміло, що туди ніхто не полізе. Командування, звичайно, провело розслідування, але чисто так, формально. Римський за три роки помер від інфаркту. Широв перевівся кудись у Казахстан, а я на Галі одружився. Як тоді вона плакала, коли бункер законсервували. Вона сама там служила, медсестрою. Це вона своїми руками мене тричі з того світу витягала. А я… я кохаю її. Ось і тоді таку комедію ламав. Мовляв, за друга переживаю, а сам ладен був від радості танцювати.

Він замовк важко дихаючи.

- Все, - видавив він. – Сповідь закінчена, йди.

Я мовчки підвівся і вийшов. Галя так і сиділа на лавці у коридорі. Вона з надією подивилася на мене, а я не знав, що їй сказати. Чомусь згадався «граф Монте-Крісто», коли Фернан, Данглар і Кадрусс писали листа на Едмона Дантеса. Тоді троє теж були п'яними і теж прагнули помсти. А Мерседес… Мерседес була просто дівчиною. Як і ця Галя. Виходить, я зіграв роль Графа? Хоч і частково.

– Галина Родіонова? - запитав лікар.

– Так, – кивнула Галя. Серце пішло в п'яти. Невже?

- Прийміть мої співчуття. - Вимовив лікар. – Ваш чоловік помер.

Галя заплакала, і я обійняв її, щоб хоч якось втішити. Сьогодні вона вдруге пережила втрату.

Ось на цьому ця історія закінчилася. У моїх обіймах догорала надія літньої жінки на кохання та щастя.

Ми дійсно відкрили скриньку Пандори?

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.