Зміст
  • Розділ 1. Вогник надії
  • Розділ 2. Сумна звістка.
  • Розділ 3. Все далі та далі.
  • Розділ 4. Несподівана зустріч
  • Розділ 5. Острів
  • Розділ 6. Несподіваний порятунок
  • Розділ 7. Гваделупа і рабство
  • Розділ 8. Втікачі
  • Розділ 9. Команда «Нестримного»
  • Розділ 10. Похід до берегів Флориди.
  • Розділ 11. Взяття Сан-Августину
  • Розділ 12. Втеча
  • Розділ 13. Жердані Триокий
  • Розділ 14. Довгоочікуваний похід
  • Розділ 15. Асьєнда
  • Розділ 16. Втрата
  • Розділ 17. У міцних лапах
  • Розділ 18. Порятунок
  • Розділ. 19 Врятований француз.
  • Розділ 20. Жага помсти
  • Розділ 21. Дон Сильвіо Герейро
  • Розділ 22. Напад
  • Розділ 23. Розлючений втікач
  • Розділ 24 Шлях до таємничого острова.
  • Розділ 25. Невдала засідка
  • Розділ 26. Смертельний Двобій
  • Розділ 27. Розповідь Моріса.
  • Розділ 28. Пошкоджений корабель.
  • Розділ 29. Бранці
  • Розділ 30. Пастка
  • Розділ 31. Шлях через гори.
  • Розділ 32. Жертвоприношення
  • Розділ 33. Відлюдник
  • Розділ 34. Старі знайомі
  • Розділ 35. Повернення капітана.
  • Розділ 36 Втеча.
  • Розділ 37. Повернення до дона Педро
  • Розділ 38. Розлука
  • Розділ 39. Таємничий лист
  • Розділ 40. Неприємна зустріч
  • Розділ 41. Чужа у рідному місті
  • Розділ 42. Таємний прохід
  • Розділ 43. Навздогін
  • Розділ 44. Замах
  • Розділ. 45. Шанувальник
  • Розділ 46. Повернення
  • Розділ 47. Пропозиція
  • Розділ 48. Епілог
  • Розділ 6. Несподіваний порятунок

    Сни і ведення з завидною швидкістю змінювали один одного. Він уже не розумів хто він, і де знаходиться.

    Отямився Фернандо в якійсь незрозумілій хатині. Біль, здавалося, трохи стихла. Спробував підвестися, але знову відчув різкий біль у боці. Він підняв голову і побачив поруч темношкірого чоловіка. Ця людина підійшла до нього, щось вимовила на незрозумілій мові, та дала ковток води. З одягу на ньому була тільки пов'язка на стегнах, а тіло вкрите незрозумілими татуюваннями.

    Ця людина когось покликала, і в хатину увійшла молода дівчина, з довгим волоссям. В руках у неї була посудина, зроблена з якогось висушеного фрукту. Чоловік взяв його і простягнув Фернандо. Це була незрозуміла, тягуча рідина, гірка на смак. Насилу зробивши пару ковтків, він відчув полегшення. Різка, що пронизує все тіло біль, стихла. Його рани були дбайливо обв'язані якимись листям. Дівчина здивовано дивилася на хлопця. Чоловік попросив її вийти.

    Він довго дивився на хлопця, а потім виголосив дуже ламаною португальською.

    - Ти звідки?

    - Португалія, я не хотіти заподіяти вам лиха, - спробував якомога зрозуміліше сказати Фернандо.

    - Ми бачити тебе на острів з жінка. Але не чіпати, ти не заважати нам, ми не заважати ти. Злі люди напасть, наш воїн бачити, тягти тебе сюди.

    Нарешті Фернандо все зрозумів. Адже кілька разів, коли він полював і заходив вглиб острова, йому здавалося, що хтось за ним стежить. Він не надавав цьому значення. Часто вони з Габріелем чули якісь незрозумілі звуки, що доносяться з іншої частини острова. Вони припускали, що можливо не одні на острові. Правда, з'ясовувати це не поспішали. Боялися не знайти спільної мови з сусідами. Тепер він зрозумів, кому зобов'язаний своїм порятунком. Невелике плем’я жило в іншій частині острова. Побачивши на своєму острові чоловіка і жінку, дикуни спочатку хотіли напасти. Спостерігали за ними, і зрозуміли, що вони не представляють небезпеки. Тому їх вирішили залишити в спокої. Але одного разу, почувши в іншій частині острова стрілянину, дикуни відправили своїх розвідників. Ті прибули на місце, коли вже човен з піратами відчалив від берега і наближалася до корабля. Знайшовши напівживого Фернандо на березі, розвідники вирішили доставити його в село, і надали першу допомогу.

    Через кілька тижнів Фернандо вже спокійно вставав з ліжка, якщо так можна було назвати те, на чому він лежав. Спираючись на свого темношкірого рятівника, він прогулювався навколо хатини. Дикуни по початку обступали його, і розглядали. Майже голі дикунки з особливою цікавістю розглядали прибульця. Більшість чоловіків, кидали ворожі погляди, але потім звикли до нього.

    Дикун, доглядав за ним, тут був чимось на зразок шамана. Звали його Фолаш. А врятували Фернандо, перетягнувши в село, його син Емек зі своїм товаришем Бомані. Ці три людини, з яких по-португальськи, і то ледь, висловлювався лише шаман, за короткий час стали йому близькими друзями.

    Шаман свого часу ледь не потрапив до рабовласників. Кілька років до появи тут Фернандо, біля острова кинув якір великий корабель. Це були контрабандисти, що потрапили в страшний шторм. Вони були змушені зробити на острові довгу зупинку, для лагодження судна. Виявивши на острові тубільців, моряки спробували налагодити з ними контакт. Дикуни погодилися допомогти їм, з вирубкою дерев і постачанням провіантом. Натомість моряки надавали дикунам різних дрібничок, і обіцяли забезпечити зброєю. Але в ніч перед відплиттям, у моряків трапилася страшна сварка, яка переросла в бійку зі Новий капітан не тільки відмовив видати дикунам обіцяне, а ще віроломно напав, взяв двадцять чоловік в полон. Їх повинні били продати в рабство. Але не встиг корабель відійти, як сталася нова перепалка між контрабандистами, скориставшись метушнею, дикуни зуміли втекти.

    Взагалі багатьох корінних жителів Гвінейської затоки, як і Зеленого мису спіткала жахлива доля. Колонізатори знищували поселення, а ні в чому не винних дикунів вивозили в рабство. До всього іншого вожді деяких племен самі продавали португальцям бранців з інших племен. А бувало й своїх одноплемінників.

    На деяких островах розташовувалися бази, де тримали нещасних місцевих мешканців, яких вивозили на інший континент. Найчастіше в Америку, де їх чекала виснажлива рабська праця на плантаціях. Цю гавань історики називають Гаванню Сліз.

    Перший час, Фернандо побоювався, що ці люди канібали, і врятували його, тільки за тим, щоб з'їсти під час свого ритуалу. Однак, незабаром Фолаш розвіяв його сумніви.

    — Ні, ми не їмо людина .. Ми полює, і вбивати кабан, птиця, риба. Ворог ми брати в полон. Але не їсти, а змушувати працювати.

    На той час місцеві, вже перестали постійно обступати і з цікавістю роздивлятися Фернандо. І він без усякого побоювання розгулював не тільки по селу, але навіть з сином шамана і його друзями ходив на полювання. Вони вчили його стріляти з лука, і ловити рибу.

    Більшість дикунів були дужими, атлетичної статури. Крім полювання, жителі села займалися землеробством, і збиранням. Їх хатини, з очерету та пальмових листям стояли на невеликій відстані один від одного. В глибині острова, на деякій відстані від села, була невелика площа, захищена кілками. У центрі стояв вівтар, і величезний кам'яний ідол, біля якого розпалювали багаття, під час свята, і влаштовували ритуальні танці ..

    Фернандо, як гостю, було заборонено бути присутніми під час святкувань, та його особливо не засмучувало. Сидячи в хатині, він слухав голос шамана, який підхоплювали десятки голосів. Потім дівчата співали сумну пісню. Після цього били в барабани, і всі дружно щось вигукували. Дикуни ставали навколо ідола і трусили стегнами, видаючи гучні звуки. Потім починали плескати в долоні, повільно рухаючись навколо. Ці танці могли тривати як кілька годин, так і кілька днів.

    Шаман Фолаш був найбільш шанованим людиною, після вождя Біопа. Він був невисокого зросту старий, який, незважаючи на вік, майже не поступався юнакам в швидкості і силі. Разом з усіма ходив на полювання. У нього було троє синів і красуня дочка Абені.

    Фернандо втратив лік дням і місяцям, які провів серед дикунів. До цього часу рани лише в погану погоду давали про себе знати.

    Вечорами він прогулювався узбережжям, або сидів в компанії нових друзів. Минуле було тепер десь далеко, за океаном. Не забував він і не міг забути лише про одне. Що ж сталося з Габріелою? Він постійно картав себе, за те, що тоді забрав її з собою. Можливо залишися вона на кораблі, пірати не посміли б її скривдити.

    - Не знаю як і коли, але я знайду тебе, і помщуся їм усім, - говорив він сам собі.

    Він сподівався, що коли-небудь біля острова знову кине якір корабель, і йому вдасться дістатися до співвітчизників. Але лише іноді на горизонті виднілися якісь вітрила. Але вони проходили повз, роблячи надії Фернандо все примарнішими. Була б поруч його Габріела ... Але саме розуміння того, що вона опинилася в полоні у піратів, а він не може їй допомогти, дуже пригнічувало хлопця. Просто вийди вона заміж і живи з доном Андреашем, це одне. Він би горював і простив. А вона в полоні, в рабстві. А на що здатні пірати, як обходяться з бранками, Фернандо добре знав. Він все ж сподівався, що чоловік викупив її у піратів. Про погане думати не хотілося. Нехай не з ним, але жива та неушкоджена.

    Його роздуми перервав Фолаш, який завдяки Фернандо, робив успіхи в португальському.

    Його син Емек збирався взяти в дружини красуню Сетуни, яка вже дала йому згоду. За їх звичаєм, він разом з двома друзями мав вийти у відкритий океан, напередодні весілля, досягти іншого острова, пополювати на дикого кабана і добути рідкісні квіти.

    Він збирався вийти в море з Боманн і Буру, але Буру під час вчорашньої полювання поранився. Нічого серйозного, але допомогти Емека назавтра не міг. І хоча Емек міг взяти собі в помічники будь-якого хлопця з племені, він вирішив взяти Фернандо.

    Фернандо зрозуміло, погодився, хоча і хвилювався, що підведе товариша.

    Вранці наступного дня, вони втрьох сіли в каное, і відчалили від берега. Острівець, до якого вони прямували, був ледве помітний вдалині. Фернандо вдивлявся у далечінь, і на мить йому здалося, що він бачить вітрило. Було це вітрило або просто щось схоже, Фернандо не знав. Це було немов ведіння. Відвівши погляд, Фернандо побачив, що каноє рухається на кам'яну брилу, маленький шматок якої показувався з води. Він показав це Боманн, і той встиг повернути каное, дивом уникнувши зіткнення. Емек, поплескав Фернандо по плечу, розуміючи, що не дарма запросив його.

    Каноє відійшло від небезпечного місця, і Фернандо знову подивився туди, де біліло, щось схоже на вітрило. Але в цей раз нічого не побачив. Десь через годину вдалині показався острівець. Він був в кілька разів менше ніж їх острів, і більш скелястий. За звичаєм вони повинні були там полювати на диких кабанів, і встигнути повернуться до вечора.

    Раніше закоханий хлопець повинен був робити все сам. Багато хто повертався ні з чим, а бувало, і гинули в дорозі. Тепер наречений міг взяти з собою двох друзів. У Емека був суперник, який теж залицявся до Сетуни, і намагався всіляко перешкодити хлопцю. Коли човен відчалив, він вдивлявся в небо, бажаючи побачити ознаки бурі. А то, що замість пораненого Буру, Емеку довелося взяти чужинця, його обнадіювало.

    Всі троє швидко видерлися на скелястий берег. Не гаючись, вони почали шукати здобич. Бомані разом з Емеком трималися ближче до берега. Фернандо кинувся вглиб острівця.

    На мить йому здалося, що він тільки що ступив на безлюдний острів разом зі своєю коханою, і зараз їй принесе здобич, якою вони повечеряють біля багаття. А потім будуть насолоджуватися один одним. Їх ніхто не знайде і не потривожить ... просвистів спис, і закричав Емек, що упустив невеличкого кабана. Це повернуло хлопця до реальності.

    Ось у високій траві щось заворушилося. Блискавично він кинувся на здобич. Не встиг на мить, кабан понісся удалину. Тут як тут, виявився Боманн, який легко вразив нещасну тварину.

    Крім убитого кабана, Емек занурив в каное оберемок дивних на вигляд квітів, які росли, тільки на цьому острові. За місцевим повір'ям, перед весіллям наречена маже тіло маслом, виготовленим із них. Казали, що це відлякує злих духів, і інших чоловіків, охочих оволодіти нею. Фернандо відзначив про себе, що дивний запах цієї рослини може відлякати від нареченої не тільки інших чоловіків, але і самого нареченого. Але Емеку звісно цього не сказав.

    Коли човен вже подолав більшу частину шляху, почалося те, чого вони боялися. Величезні хвилі розгойдували каноє все сильніше і сильніше. Потім налетів шквальний вітер, який загрожував погибеллю. Фернандо, який вже не раз стикався зі стихією, намагався зберігати холоднокровність, що в цей раз давалося нелегко. Боманн і особливо Емек були незворушні, принаймні здавалися такими.

    Скеля ... Цього разу минулося. Здалося, що дном пройшлися по чомусь твердому, але каноє неушоджено. Величезна хвиля облила їх з ніг до голови, ледь не змила дорогоцінні квіти за борт. Гребти стає все важче, човен відносить в іншу сторону. Друзі щосили налягають на весла. На березі видно три силуети. Схоже, це Сетуни вийшла зустрічати свого коханого. З нею поруч ще двоє. Хто ж це? Друзі, а може суперник Емека тепер стоїть і зловтішається, сподівається, що човен нарешті перевернеться. Троє друзів підуть на дно, а красуня дістанеться йому.

    Емек глянув в бік, де стояла його кохана, і з останніх сил вів човен до неї. Здавалося вже знесилений Фернандо, зрозумів, що не може дати товаришу втратити кохану, як він втратив Габріелу. Незрозуміло звідки у нього знову взялися сили, і човен знову рухається до берега.

    - Ні ... Не в цей раз, - прошепотів Фернандо, немов відповідав чи то долі, чи то стихії.

    Залишається більше трьох кабельтових, двох з половиною ... Здається руки вже не слухаються, але берег все ближче і ближче.

    Стихія знову стала брати верх, над людьми. Уже вкотре човен просто дивом не перекинувся. Але все пережите ним не дало здатися. Руки вп'ялися в весло. Боманн щось крикнув на своїй мові. Човен сильно вдарилася об валун, і отримала пробоїну.

    Човен не розлетілася на друзки, і продовжив йти до мети. Не минуло й хвилини, хоча для Фернандо вона здалася вічністю, як вони знесилені вийшли на берег. До Емека відразу ж підбігла щаслива Сетуни. Суперник Емека скорчив жахливу гримасу, і дуже недобре подивився на Фернандо. Неозброєним оком було помітно, що той вже сподівався на невдачу, а можливо і загибель Емека. Уже смакував, як дістане красуню собі в дружини. А тепер, коли друзі зуміли повернутися, у нього вже немає шансів.

    Всі попрямували до поселення. Там розпочалась підготовка до весільного обряду. Негода давала про себе знати. Але це не зупинило свято, яке тільки починалося. Фернандо раніше не дозволяли заходити на майданчик навколо вівтаря, під час свят та обрядів. Тепер же, на прохання Емека та його нареченої Сетуни, він пішов разом з усіма.

    Палало величезне багаття, навколо якого зібралося все плем'я. Жерці заспівали довгу пісню, після якої в центр вийшла Сетуни в супроводі батька. Все тіло дівчини було перев'язане травами і квітами. До них підійшов найстарший з жерців і почав говорити щось схоже на молитву.

    Після недовгої паузи до них вийшов наречений, і опустився на одне коліно перед батьком Сетуні. Вони обмінялися кількома, репліками, після яких батько нареченої вручив хлопцеві довге спис. Натовп навколо заревів, а тим часом, Емек взяв за руку Сетуни, і вони попрямували до величезного кам'яного ідола. Жрець підійшов до них, і голосно закричав. Все навколо підхопили крик, який переходив то в виття, то в пісню. Після цього Емек, допоміг нареченій, позбавиться дивної накидки, і вона постала перед ним зовсім голою.

    Він взяв її за руку, і повів до їх нового куреню. Тепер вони були чоловіком і дружиною. А на галявині веселощі тільки починалося. Чоловіки били в барабани, а молоді дівчата танцювали навколо них, заманливо виляючи стегнами. Принесли частування і величезний чан з місцевою настійкою. За міцностю вона не поступалася доброму рому.

    Фернандо був дуже радий, за Емека, який в цей час усамітнився зі своєю дружиною. Але самому веселитися не хотілося. Думки про свою кохану знову не давали спокою.

    Непомітно він залишив свято, і вийшов на невелику галявину. Побродивши якийсь час він вирішив спуститися до берега. В темряві було важко йти по звивистій дорозі. Але щось кликало його на берег. Нарешті він вийшов на невеликий піщаний пляж, і сів на пісок. Буря на той час майже вщухла, вітер вже ледь колихав верхівки високих пальм. До нього долинув дивний плюскіт, який відволік від сумних думок. Як же він не помітив відразу? Вдалині виднілися обриси великого корабля, а в його сторону плив човен.

    Миттєва радість, змінилася тривогою. По-перше невідомо чий це корабель, а якщо це знову Гуляка зі своїми головорізами. А по-друге, це можуть виявитися рабовласники, і тоді невідомо як йому, а ось його друзям буде дуже непереливки.

    Бачачи, що човен вже близько, Фернандо сховався в кущах, сподіваючись дізнатися з якою метою ці люди прибули на острів.

    Незабаром човен причалив, і троє міцних чоловіків зіскочили на берег.

    Вони розмовляли французькою мовою, яку Фернандо трохи вивчив, коли ходив на торговому судні.

    — Клята буря! Добре наша балія не постраждала. Хоча зупинку на цьому острівці зробимо, — сказав найстарший з них.

    — Може ще дикунів знайдемо?

    — Їх і так годувати у нас нічим, — відповів старий.

    — Капітан каже, поповнимо запаси води, і йдемо до Нової Іспанії. Але думаю він не відмовиться розжитися кількома десятками дикунів. Чомусь здається на цьому острівці хтось є.

    — Чув він збирався відправити загін на розвідку, — додав третій, — адже знаєш, як він обожнює темношкірих дівчат. Жан йому постійно з трюму дівок водив, а то ніхто не знає.

    — Підхопити заразу! Зовсім здурів, — буркнув старий.

    — Ну не скажи П'єр. Підхопити і в таверні від портової шльондри можна. Але тебе це ніколи не зупиняло.

    Всі троє дружньо зареготали. Тихо, щоб трійця його не почула, Фернандо відповз від них, і діставшись до відомої йому стежки кинувся до поселення. Прибульці тим часом розпалили багаття, але далі йти не наважувалися.

    Святкування було в самому розпалі, коли Фернандо дістався племені. Не відразу вдалося пояснити в чому справа. Дикуни не обертали ніякої уваги Фернандо.

    Він кілька разів вигукнув на їх мові

    — Небезпека! Прибульці! Рятуймося!

    Але ніхто не відреагував. Чи то Фернандо переоцінив свої знання їх мови, або просто ніхто не звертав уваги. Нарешті Бомані, побачивши, що Фернандо намагається повідомити щось важливе, відвів того в сторону.

    Його товариш все зрозумів. Він вийшов до вівтаря та загорланив своїм про небезпеку. Святкування миттєво припинилося. Дикуни мов навіжені носилися в різні сторони. Збирали пожитки, шукали дітлахів, воїни готувалися дати відсіч ворогові.

    Минуло більше години, коли майже всі, прихопивши пожитки, попрямували до укриття. На чолі загону і в хвості йшли воїни, готові вступити в бій з ворогом. За лише їм відомою стежиною, шаман і вождь привели всіх до ледь помітного входу в печеру. Жінки з дітьми, зайшли першими. Потім настала черга чоловіків. Біля входу залишилися лише вождь, шаман, і троє воїнів. Серед них був і Бомані. Він про щось перемовляються з вождем.

    — Жінка каже, що її велике дитя залишилося шукати маленьке дитя — сказав він Фернандо, — Я маю повернутися і врятувати дитину.

    — Давай краще я, — недовго думаючи відповів Фернандо, — мене можуть прийняти за свого.

    Фернандо сподівався не тільки врятувати дітей бідної дикунки, а ще на те, що йому вдасться знайти спільну мову з французами.

    Після недовгих сперечань Фернандо відправився назад до табору. Однак Бомані пішов разом з ним. Що було все ж до речі, оскільки без нього, Фернандо не знайшов би дорогу.

    Недалеко від табору вже були чутні вигуки французів. Фернандо і Бомані встигли першими. Дівчинка років десяти тримала за руку трирічного хлопчика. Той пручався, але все ж йшов разом з нею. Та кричала, благаючи йти швидше. Але малюк зовсім не розумів, яка небезпека чекає на нього та сестру. Нарешті вони побачила Бомані та Фернандо. Діти кинулися до здорованя. Той шепнув щось малюкові, після чого той трохи заспокоївся.

    У той самий момент, коли всі четверо почали дертися крізь колючі чагарники, почувся галас і постріли.

    За сотню кроків від них стояв озброєний чоловік, і цілився в них з рушниці.

    Фернандо повернувся до нього обличчям, підняв руки, щоб показати, що не озброєний.

    — Не стріляйте! Я свій! - крикнув він французькою.

    — Тоді відійди, не закривай дикунів, ще втечуть! Це ти Жозе? Лоран ж велів тобі на березі залишатися з іншими, бовдур! Так відійди ж врешті-решт, бо пристрелю!

    Фернандо зробив кілька кроків у напрямку до чоловіка, а тим часом Бомані з дітьми зумів вибратися з заростей. Він схопив обох, і як тільки міг, понісся разом з ними від небезпеки.

    — Баракуда тобі в глотку, ми їх впустили! — гримнув француз, — нарешті він зумів розгледіти Фернандо.

    — А ти ще хто такий? Звідки тут взявся?

    — Я моряк. Мій корабель потонув і я знайшов притулок на цьому острові.

    — Судячи з твого ганчір'я, тут вже довго. Гаразд йдемо зі мною. Покажу тебе капітану. Ось тільки не варто було тобі влазити в мої справи. Через тебе втратив гроші. А цього я не люблю.

    — Пробач.

    — Нічого, розрахуємося потім, — прогугнявив француз, і простягнув Фернандо міцну, мозолисту руку — П'єр Анрі де Руанс.

    — Густаво де Фонсека, — вирішив не називати справжнього імені Фернандо.

    — Давно тут?

    — Пару місяців. Наш корабель йшов з Лісабона і потрапив в жахливу бурю. Мало хто вцілів. Я жив у курені, на іншій стороні острова. Все сподівався, побачити корабель.

    — Підемо, представлю тебе капітану. Гадаю він погодиться взяти тебе на корабель. Пара міцних рук нам не завадить. Стріляти, та битися на шаблях вмієш?

    — Доводилося.

    Фернандо пішов слідом за П'єром. Іноді на шляху зустрічалися інші французи. П'єр обмінювався парою фраз, і вони йшли далі. Нарешті дійшли до берега і сіли в човен. Двощогловий корабель стояв на виході з невеликої бухти. За дорогою Фернандо або, як він назвався П'єру, Густаво, розповів про свої пригоди на острові. Зрозуміло сказав він далеко не все. Для французів він був моряком невеликого торгового корабля, який зазнав аварії недалеко від острова. Фернандо зумів дістатися до берега і оселитися в курені. Він підозрював про те, що на острові крім нього, живуть дикуни. Але ніколи їх не бачив. Сьогодні він почув стрілянину і сподіваючись, що якісь люди прибули на острів кинувся туди, звідки чув постріли. Зовсім випадково він виявився на галявині, де зіткнувся з дикунами. Ті кудись бігли і не заподіяли йому шкоди.

    — Далі сам знаєш, — закінчив свою розповідь Фернандо.

    — Шкода, що ти не знаєш, де шукати дикунів. Сподіваюся, через пару днів ми їх знайдемо. Втім у нас в трюмах їх вже і так достатньо.

    Коли вони піднялися на корабель, капітан разом з кимось із офіцерів якраз ходив по палубі. Це була людина середнього віку, дуже суворого виду. На ньому був одягнений дорогий камзол, і шкіряні штани.

    — Кого це ти привів сюди, П'єр?

    Фернандо представився і розповів капітану все точнісінько, як тільки що розповідав П'єру. Він кілька хвилин про щось радився зі своїми помічниками, а потім звернувся до Фернандо.

    — Ким служив на своїй колишній посудині?

    — Простим матросом, месьє.

    — Гадаю, для тебе знайдеться робота. Поки допоможеш іншим тягати припаси з острова.

    — Дякую.

    Фернандо відразу ж приступив до своїх обов'язків. Разом з іншими матросами вони попрямували на острів. Фернандо розповів про велике озеро з чистою водою, яке знаходилося поблизу його колишньої хатини, на іншій стороні. Цим він не тільки зробив послугу своїй новій команді, а ще відвів їх від місця, де могли ховатися дикуни.

    Увечері втомлений, але задоволений Фернандо повернувся на корабель. Води набрали достатньо, щоб продовжувати шлях. П'єр підійшов до нього і поплескав по плечу.

    — Густаво, ти молодець, буде чим промочити горло. А то якось ходили ми ...

    Капітан, щось гримнув, і не дав договорити П'єру. Поруч з капітаном стояв хтось із його помічників, і показував в сторону Фернандо. Легке тремтіння пробігло по його тілу. Здавалося він десь бачив цю людину.

    Коли Фернандо підійшов до капітана, той про щось жваво сперечався з помічником. Він скоса подивився на Фернандо і пробурчав на нього

    — Що, впізнав мене? Як і твої дружки, гадав що мене вже з’їли акули?

    Мить Фернандо дивився на цю людину і не міг зрозуміти, про що він. А потім все ж згадав, за яких обставин з ним зустрівся. І ця зустріч була не дуже приємною як для Фернандо, так і для цього чоловіка. І сердитися на Фернандо він мав повне право.

    За місяць до того, як Фернандо з Габріелою збігли на острів. «Помста» захопила невелику французьку шхуну. Капітан, цього корабля хоробро бився проти корсарів але в кінці кінців, здався. Гулка погодився залишити в живих всіх членів екіпажу. Але коли полонений француз відмовився допомогти піратам пробратися в одне прибережне містечко, корсар просто оскаженів, і наказав стратити бідолаху, і його офіцерів. Фернандо намагався відмовити Гуляку від страти. За це навіть сам ледь не поплатився.

    Напроти Фернандо стояв якраз один з помічників того капітана. Дивом йому і ще кільком матросам вдалося втекти. Він витягнув шаблю, і приставив Фернандо до горла. Капітан спинив його.

    Фернандо намагався щось сказати на свій захист. Але це були слова простого матроса проти слів знатної і шанованої людини.

    Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

    Вподобати!
    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Магда Май
    15.10.2022 20:39
    До частини "Розділ 6. Несподіваний порятунок"
    Головний герой просто молодець! Добро повинно повернутись бумерангом)) Читаю з задоволенням, цікаво, що буде далі.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше