РОЗДІЛ 5.1

- Бачили б тебе римляни, - сказав маленький мальований чоловічок з екрана телевізора.

– Римляни, римляни, – втомлено промовив його високий та повний супутник. - Уже тижнів зо два я не бачив римлян. Жодної засідки, нічого!

– Та римляни не хочуть більше грати з нами! Ти їх постійно принижуєш.

– Я їх принижую? - приклавши руки до грудей, щиро дивувався товстун.

- Розкинь мізками, - приклав палець до голови його друг. – Вони зруйнували Карфаген, завоювали весь світ, усі їх бояться. А якийсь пузан дає їм потиличники.

- Пузан!? – здивувався товстун.

– Так.

- Який пузан? Який пузан?

- Я хотів сказати великий атлет, на ім'я Обелікс.

- Ах так!

Валері сиділа у своїй кімнаті та дивилася мультик про пригоди галлів та римлян. Для неї це було веселим проведенням часу, на відміну від реальної історії тих років. Хоча, зараз у вітальні розгорталася історія не така жахлива, як у минулому, але для двох людей вона не була веселою. Далеко не веселою.

– Що? – здивовано спитала Шанталь. Вона не могла повірити, що Андре сказав це. У її голові не лягало, що він міг так подумати. Так, все можливо в цій клятій петлі часу, в цьому злощасному дні бабака, але такого вона й уявити не могла.

- Так, так, так, Шанталь, саме! – відповів Андре. – Це і є причина.

- Ти у своєму розумі?! - нервово пирснувши сміхом, спитала Шанталь.

- У повному, моя мила, в повному! – спокійно відповів Андре.

- Тобто ти хочеш сказати, що у всьому винна я? - здивувалася Шанталь.

- Ну а хто ж, люба? - у відповідь здивувався Андре.

Це виглядало як глузування. Вона не могла зрозуміти, чому він так різко змінився. Невже все це марення і він просто збожеволів? Чи це хороша постановка, щоб її звести з розуму? Ні, Шанталь не могла в це повірити. Андре любить її та Валері! Цим вона переконувала себе, що він не може так жорстоко вчинити з ними. Але переконання тануло на очах. Отрута здогадів новою порцією влилася у вени. Це виглядало божевільно. Перед очима знову виник образ міфічної коханки. Це була висока брюнетка з кучерявим волоссям і пишними формами. Вона була одягнена в червону сукню з глибоким декольте. І вона сміялася, дивлячись на безпорадну Шанталь. А Андре стояв поряд і з глузуванням спостерігав за цим усім.

- Андре, - насилу видавила з себе Шанталь, - ти не можеш так.

– Так? – посміхнувшись, спитав він. - Як так, Шанталь? Я що, не правий? Я все роблю, щоб ні ти, ні Валері нічого не потребували! А що я отримую натомість, га? Прибраний будинок та готова вечеря? Все? Так для цього я можу найняти домробітницю і впоратися вона куди краще за тебе! Кохання? Вибач, але це вже не кохання.

Почувши ці слова Шанталь тихо опустилася на диван. Уявна брюнетка заливалася сміхом. Вона божеволіє. Це справжнє божевілля. Якщо метою Андре було це, він свого досяг.

- Юнацькі почуття давно позаду, - продовжив він. На подив, Андре підійшов і сів поруч. Він не притиснув до себе Шанталь, просто сидів поряд. Між ними було менше метра. Майже інтимна близькість, але вони не розуміли один одного. Шанталь плуталася в думках, так і не прийшовши до однієї відповіді: вона божеволіє або ж Андре настільки зневірився, що йому вже все одно, хто або що причина цього? Звичайно, для нього це чергова петля, яка закінчиться з настанням ночі, але для неї це не петля! Як же він цього не розуміє? Для неї він не копія знята з копії, яку знято з копії. Для неї він кохана людина, яка потрапила в пастку. Чи це вона потрапила в пастку, так спритно розставлену ним та його коханкою? Як вона могла повірити в марення з петлею часу?! Цього просто не може бути! Хоча, вчорашній Андре був ніжний та ласкавий. Він був іншим. Ні, брюнетка це плід її уяви, що розігралася.

– Коли ми одружилися, я дав собі слово, що візьму всю відповідальність на себе, – казав Андре. – І так було. У нас з'явився цей будинок, потім народилася Валері. І все було чудово. Поки ти не стала віддалятися.

Він замовк, чи збираючись з думками, чи чекаючи її відповіді, її реакції.

- Я почала віддалятися? – обережно спитала Шанталь. Він знову змінився. У ньому вже не було того глузування, але він залишався холодним і відстороненим. Шанталь не знала чому так? Безумство, гра чи втома від петлі часу?

– На що перетворилося наше життя? - запитав Андре і відразу ж сам дав на нього відповідь. - У низку повторюваних днів. Точніше, тижнів. З понеділка по п'ятницю я пропадаю на роботі, а ти «стежиш за будинком», – він наголосив на цій фразі. Навіть показав пальцями лапки, ніби даючи зрозуміти, що це лише загальна фраза, яка не має до дійсності жодного відношення. Хоча так усе й було, але він думав інакше. Як саме інакше, Шанталь не знала і ця невідомість все більше лякала і додаючи все нові й нові порції отрути здогадів у кров. Мозок у геометричній прогресії генерував версії, більшість яких відразу зникала в небуття. І це добре. Інакше б її мозок не витримав.

– У вихідні ми ходимо до парку, у кіно, – продовжив він. - Різноманітність. Одноманітна різноманітність. Все йде за однією схемою. Ти думаєш, це через мене? Ні, люба, це через тебе. Ти звикла до такого життя і нічого не робила. А я просто не мав сил щось змінювати.

- І це призвело до петлі часу? - здивовано запитала Шанталь. - Це якась маячня, Андре!

– А що тоді, Шанталь? - вибухнув Андре. Вона злякано дивилася на нього. Він знову почав різко змінюватись у настроях. Шанталь зі страхом дивилася на свого чоловіка. У її голові крутилася тільки одна думка: схопити телефон, вибігти з вітальні та зачинитися в кімнаті Валері, викликати медиків та поліцію. І аби він не встиг схопитися за ніж чи ще щось. Нехай його заберуть до лікарні.

Лікарня… Шанталь осяяло. Адже це і є вихід з петлі! Так, зараз він опиниться в петлі, але завтра він вийде з неї. Адже для завтрашнього Андре не буде причини потрапляти в петлю. Причина залишиться в цьому дні, а не завтрашньому. Завтра буде наслідком сьогоднішніх подій. Отже, те, чого вона боялася найбільше – вихід із петлі? Можливо, так і є, треба лише потягнутися до телефону та…

- Мовчиш, - тихо промовив він. Настрій знову змінився, і Шанталь не знала, що робити. Брюнетка так само стояла осторонь і з цікавістю спостерігала за тим, що відбувається. Ні, допомога потрібна не Андре, допомога потрібна самій Шанталь. Брюнетка здавалася їй більш реальною. Можливо, це не галюцинація, а справжня жінка, справжня коханка Андре. Просто вона прийшла особисто спостерігати за власним тріумфом.

Шанталь уже не розуміла, що реально, а що ні. Коханка, петля, все це здавалося чимось далеким та нереальним. Штучним. Але Андре сидів поряд, він мовчав. А брюнетка... вона стояла і з усмішкою спостерігала за цим. Як же Шанталь хотіла, щоб вона зникла. Щоб зникла петля, і залишилися лише вони. Андре, вона та Валері. Більшого не треба.

Все залишалося на своїх місцях.

* * *

Вони сиділи в тиші. Андре не знав, про що ще говорити із Шанталь. Вона не розуміє його. Вона не розуміє, що таке переживати той самий день тисячі разів. З одного боку, він був лише радий цьому. З іншого боку, без розуміння цього вона нічим не зможе допомогти йому, а лише посилить його і без того безнадійне становище. Адже що може бути гірше для потопаючого, ніж рятувальне коло, що залишилося на поверхні, коли потопаючий уже занурюється у прірву? Андре занурювався в прірву, а Шанталь була тим самим рятівним колом, яке вже нічим не могло йому допомогти.

Шанталь боялася щось сказати, викликавши вибух люті в Андре. Адже «четвер» і сьогоднішній він попереджали її. Шанталь повільно повернулася до Андре. Він сидів, опустивши голову. Адже він нічого не сказав. Вона просто перебила його. Може, дати йому договорити? Адже хто знає, що він хотів тоді сказати. Вона подумала, що йдеться про вбивство. Про те, в чому зізнавався «четвер» та чого боялася «п'ятниця». Але кожен з Андре унікальний. У кожного їх своя історія. «Четвер» зневірився, «п'ятниця» пристосувався, а «субота»… Шанталь не могла зрозуміти, що з ним. Зараз він шукав винного, і ним була Шанталь. Хоча вона сама його спровокувала. Вона дала надію, почала розмову, а відповіддю були звинувачення. Що ще можна було чекати від в'язня петлі часу? Це вона розуміла. Або думала, що розуміє. Вона лише не знала, як йому допомогти.

До того ж ця нахабна брюнетка. Вона продовжувала стояти біля арки в коридор, притулившись спиною до стіни. Зігнувши ліву ногу в коліні, вона притулила ступню до стіни, оголивши коліно через безсоромний розріз на сукні. «Як повія» – майнуло в голові Шанталь, але в ту ж мить вона відігнала цю думку. Ні, ні, ні та ще раз, ні! Зараз не час забивати голову сторонніми думками та образами. Брюнетки немає, немає!

Шанталь ще раз подивилася на Андре і зважилася поставити це питання. Навіщо? Вона й сама не знала, але їхня розмова зайшла в глухий кут, з якого їм обом пора вибиратися.

- Що ти хотів сказати? - запитала вона.

- Це ти винна в тому, що я потрапив у петлю, - підвівши голову, відповів Андре.

- Ні, не зараз, - похитала головою Шанталь. – Це я й так зрозуміла.

- Тоді про що ти? – здивовано спитав Андре, підводячись.

– Коли я сказала, що ми жили тихим життям, – почала Шанталь. – Що ти працював, а у вихідні ми гуляли. Ти сказав: «Якби ми гуляли». Я перебила тебе, не давши закінчити, не давши сказати. Я боялася, що ти звинувачуватимеш себе в минулих злочинах. Так, для інших мене це кошмар. Ті я або мертві, або поховали Валері, так? Ти їх убив? Одну чи обох не важливо. Ти їх убив.

Шанталь було важко говорити про це. Слова застрягли у горлі. Наче вона говорила не про себе і не про кохану доньку.

- І ти хочеш сказати, що я сама привела до цього? - змогла вимовити вона. - Я сама все це зробила?

УВАГА! ДАЛІ ВИ МАЄТЕ ЗРОБИТИ ВИБІР, ЯК РОЗВИВАТИМЕТЬСЯ СЮЖЕТ. ВИ МОЖЕТЕ ВИБРАТИ ОДИН З ДВОХ ВАРІАНТІВ:

ВАРІАНТ №1

Шанталь замовкла і дивилася на нього. У її погляді читався і страх, і очікування, і виклик. Вона боялася його відповіді «Так», але водночас вона чекала відповіді від нього. Будь-якого, навіть найстрашнішого для неї.

І виклик. «Ну, скажи! Скажи правду!» А чи він знав правду? Ні, і він уже говорив Шанталь. Тоді навіщо була потрібна ця сцена? Цей скандал? Ці висловлювання? Навіщо він звинуватив у всьому її? Що за маячня?! Ні, вона ні в чому не винна. Одноманітність? А коли на календарі востаннє була п'ятниця? Він не пам'ятав. Він пам'ятав лише одноманітну суботу. Суботу, яка повторювалася день у день. Як на повторі. У цих суботах були однакові Шанталь та однакові Валері. І він просто став сприймати їх як роботів. Копії зняті з копії, знято з копії. Ось що являли собою його близькі люди. Чи винна в цьому Шанталь? Він не знав. Адже він толком і не пам'ятав, якою вона була до початку цього. То чи є сенс звинувачувати у всьому її?

Вона має рацію, інші Шанталь страждають. Ось тільки питання: а чи є ці інші Шанталь? Або день просто перезаписується, стирається як запис на магнітній стрічці. Цього він не знав, але він згадав, що перед ним не копія знята з копії, яку знято з копії, а та єдина Шанталь, яка згодна йому допомогти. І, судячи з її ж слів, вона почала допомагати. Так, вона не знає, як йому допомогти, але зможе. Вона хоче!

Йому варто забути про свій егоїзм. Так, він замкнутий у цій проклятій суботі! Але що він зможе зробити один? Як він розірве ланцюжок цих петель? Ні він, ні вона навіть не знають, чи це можливо, чи приведе розрив одного ланцюжка до розриву інших. Але Шанталь повірила в нього і він має повірити в неї.

- Звичайно, ні, - сідаючи поряд, промовив Андре. Він відкинувся на спинку дивана і поманив Шанталь. - Ти ні в чому не винна, але я не знаю, як нам вибиратися з цієї пастки.

Він заспокоївся. Шанталь, перебуваючи в його обіймах, була дуже рада. Але що робити далі вона не знала. Завтра буде неділя та буде новий Андре. Звичайно, можна сподіватися на те, що завтрашній Андре буде зговірливішим, але Шанталь починала боятися. А що коли йому вже не допомогти? Раптом із петлі немає виходу? Звичайно, вона переконувала себе в тому, що вона повинна йому допомогти, але впевненість у тому, що вона це зможе, танула на очах.

Уявна брюнетка розчинилася у повітрі. Її більше нема. Вона була плодом запаленої свідомості Шанталь. Але тепер вона, як ніхто інший, повинна зберегти здоровий глузд. Тут не місце міфічним коханкам Андре. Тут має бути тільки вона, Андре та Валері.

ЧИТАЙТЕ ПРОДОВЖЕННЯ У РОЗДІЛІ 6.1

ВАРІАНТ №2

– Так, – кивнув Андре. Він підвівся і пройшов по кімнаті, зупинившись біля арки.

Шанталь не вірила своїм вухам. Остання фортеця впала. Вона вже не мала жодних аргументів. Він твердо впевнений, що винна вона. Але на чому ґрунтується його впевненість? Вона могла продовжити волати до його почуттів, вимагати пояснень, але чи це коштувало докладених зусиль? Якщо він твердо упевнений у своїй думці. Виходу з цього глухого кута немає. Просто немає. Все, це кінець. Звичайно, можна покладати надію на інших Андре, але вони будуть завтра, післязавтра... і ще невідомо, в якому вони стані.

І ця брюнетка. Вона все ще поряд з ним. З Андре. З її Андре!

- Якщо для виходу з петлі потрібна першопричина, то вона очевидна, - продовжив Андре. - У всьому винна ти. Ти створила цю… – він клацнув пальцем, підбираючи потрібне слово, – ауру, назвемо так. Ти створила цю петлю. Так, вона була відкрита, і я переходив день у день, але раптово петля замкнулася. Тому що немає сенсу йти далі. Далі на мене чекає те саме, що й учора.

Шанталь здалася. У неї опустилися руки.

- Тоді що, Андре? – стомлено спитала вона. - Що нам робити? Змиритися з твоїм становищем і чекати, поки ти злетиш з котушок?

- Ти вважаєш мене психом? – різко та грубо запитав Андре. Шанталь зі страхом подивилася на нього. В його очах палала лють.

Вона вважає його божевільним! Так, він збожеволів! У нього поїхав дах! Від цих повторів, від цього проклятого замкненого кола!

- Відповідай, Шанталь! – кричав він. Андре швидко, за два кроки наблизився до дивана. У страху Шанталь стиснулася і заплющила очі.

Навіщо вона розпочала цю розмову? Навіщо поставила це питання? Ні він, ні вона вже нічого не вдіють. Бігти, швидко бігти, сподіваючись, що він не наздожене, зачинитися в кімнаті Валері та викликати допомогу. Інакше він уб'є їх. І для нього це буде пересічна подія в одній із петель, а вони... вони помруть. Адже ні вона, ні Валері не застрягли у петлі. Вони не мають другого шансу.

Андре замахнувся кулаком, але не зміг ударити. Щось зупинило його. Повільно опустивши руку, він дивився на дружину. Шанталь стиснулася в клубок, боячись розплющити очі. Що діялося в її голові, він не знав. Він не знав, чи хоче вона йому допомогти, чи просто знущається, як чергова копія, яка не розуміє того, що відбувається. Він зрозумів лише те, що зараз він за крок від чергової помилки. Помилки, за яку він знову себе докорятиме. Помилки, від якої завтра не залишиться сліду. Але він знайшов у собі сили не робити її. Тихо розвернувшись, він пішов, залишивши Шанталь.

Розплющивши очі, Шанталь не побачила над собою Андре. Лише його спина, що ховається в арці. Брюнетка посміхнулася і пішла слідом за Андре.

ЧИТАЙТЕ ПРОДОВЖЕННЯ У РОЗДІЛІ 6.2

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.