РОЗДІЛ 3.1

П'ятниця почалася так, начебто вчорашньої розмови й не було. Андре вмився, наспівуючи веселу пісеньку, поснідав і подався на роботу. Шанталь дивувалася, що це означає? Невже все справдилося? Невже він справді потрапив у петлю часу і вона «пройшла» далі, а він лишився там? Якщо так, то вона нічим не зможе допомогти йому. Але в той же час, якщо це так, то «сьогоднішній» Андре здоровий. Але ні, вона згадувала, як він змінювався ці дні. Так, ще вчора вранці вона цього не помічала, але зараз, згадуючи, вона зрозуміла, що він змінився.

Що тоді було вчора? Добре розіграний фарс? Якщо так, то чому? Коханка? Ні, ні та ще раз ні! Вона вже дала собі слово, що не віритиме в цю версію. Цього просто не може бути! Тоді що? Чому він учора говорив усе це? Він був шалений. Мабуть, вона даремно відпустила його сьогодні на роботу? У його стані не можна залишати будинок. Зателефонувати? Поговорити з ним?

Вона взяла телефон і зателефонувала Андре. Їй здавалося, що гудки тривають цілу вічність. Серце билося з шаленою швидкістю. Вона це відчувала. Отрута здогадів знову стала отруювати її.

- Так, люба? - піднявши слухавку, весело запитав він. Нині він ще в дорозі, під'їжджає до міста.

- Андре, ти пам'ятаєш вчорашню розмову? - невпевнено запитала вона. Дихання перехопило, ніби вона пірнула в басейн із крижаною водою. Головне, щоб він не вважав її божевільною.

- Звичайно, - весело відповів він. - Щось не так?

«Щось не так?» Він ще питає?! Цієї миті, Шанталь здалося, що з глузду з'їхала саме вона, а не Андре. Як можна було забути про те, що було вчора? Ні, він не забув. Він просто не надає цій розмові значення. Бо вчорашньої розмови не було. Або вона була, але вони говорили про інше. А може, вона все вигадала? Може, це її розум затуманений, і вона збожеволіла? Нова порція отрути розтікалася венами. Він здоровий, а вона збожеволіла. Скажи Шанталь зараз правду, він вважатиме її божевільною та закриє у лікарні. І буде правий. Якщо вона змогла придумати казку про петлю часу, в яку потрапив Андре, то на що Шанталь ще спроможна? Вона ж звинуватила його у вбивстві! У її мозку він став маніяком! Альбом? Нісенітниця! Альбом не здатний на таке! А ось розхитана психіка – так.

Але чому вона збожеволіла? Яка причина її божевілля? Всі ці питання крутилися у її голові, заважали зосередитися. Шанталь намагалася відігнати їх. Все, шляху назад немає, треба бути відвертою та сказати все. Якщо вона хвора, він точно допоможе їй. Він кохає її.

- Так, - відповіла Шанталь. - З тобою все не так, якщо ти пам'ятаєш про петлю часу.

Відповіддю була тиша. Вона навіть подумала, що зв'язок обірвався, але, подивившись на екран, зрозуміла, що Андре просто мовчить.

– Ан…

– Я їду додому, – різко перебив Андре Шанталь. Його тон змінився. Він більше не був веселим. Він був серйозним.

- Добре, - сказала вона телефону, що вже відключився. Його поведінка здивувала її, але серйозний тон заспокоював. Вона не збожеволіла. Інакше він просто почав ставити запитання: «Яка петля? Ти про що? З тобою все гаразд? Що ти, чорт забирай, несеш?!» Але він був спокійний.

Але як пояснити його поведінку? Відчужений всі ці дні, божевільний вчора та веселий сьогодні? Що з ним? Чекаючи на повернення Андре, вона ставила собі всі ці питання. Невідомість породжує питання. Відповіді на питання породжують нові питання. Більше запитань, більше білих плям. Звичайно, більшість питань можна відсунути убік. Вони лише отрута припущень, а для розуміння потрібні факти. І поки немає фактів, ми поринаємо в безодню невідомості. Ось і зараз, Шанталь не розуміла, що відбувається. Чому Андре так поводиться? Вона сподівалася отримати відповіді вчора, але отримала лише порцію нових питань. Тепер вона боялася відповіді на ці запитання, але жити, отруюючись здогадами, вона не могла. Це ще гірше.

- Звідки ти знаєш про петлю часу? – спитав Андрій. Він так поспішав, що захекався.

- Ти мені сам учора про це розповів, - сказала Шанталь. - Пам'ятаєш? Увечері після вечері. Ми з тобою розмовляли у вітальні.

– Так? – здивувався він. – Вчора? Але вчора петлі не було, я застряг цього дня. В п'ятницю.

- Ні, - похитала головою Шанталь, - ти застряг у четвер. Ти розповідав, як тобі було тяжко. Як тебе починало все дратувати, як ти… – вона запнулася, не знаючи, як продовжити. Сказати йому правду або збрехати.

- Я що? - запитав Андре. Їй важко було це вимовити. А якщо вона помиляється? Якщо її слова тільки посилять і так важкий стан Андре? Вона не знала, чи збожеволів її чоловік, але вона знову почала сумніватися в його словах. Тепер він не говорив про «клятий четвер», а стверджував, що застряг у п'ятниці. І він спокійний. Він не робить необдуманих та дивних вчинків. Він просто стоїть перед нею і каже, що день бабака сьогодні.

Може це все галюцинації? Може, все-таки, збожеволіла вона? Може, не було вчора жодної розмови, і це вона простягала руку в полум'я, а зараз вона стоїть посеред передпокою і уявляє, як розповідає Андре про вчорашню розмову?

- Як ти вбив мене, - насилу видавила з себе Шанталь.

Він опустився на підлогу просто в передпокої і обхопив голову руками.

– Андре? – обережно спитала вона.

- Я настільки збожеволів, що вбив тебе? – здивовано спитав він, відкривши обличчя. У його погляді не було божевілля, лише страх. - Я опустився до такого рівня?

– Андре, що з тобою? - спускаючись перед ним, запитала Шанталь.

«Тільки б він не розчинився у повітрі! Тільки б…» – майнуло в її голові. І пізна думка, що вона знову думає тільки про себе! Коли він на межі безумства, вона сподівається, що з глузду з'їхав він. Ну, або ж застряг у петлі часу, ролі не грає. Головне, що вона егоїстично думає про себе, своє здоров'я. Як і вчора, їй начхати на Андре. Як вона може так чинити з ним? Зараз вона має забути про себе та допомогти йому. Нехай навіть він галюцинація, нехай вона збожеволіла, але вона не думатиме тільки про себе!

– Я потрапив у день бабака, – почала він. – Пам'ятаєш, фільм із…

- Біллом Мюрреєм, - перебила його Шанталь, - ти вчора про це говорив.

– Що я ще казав? - запитав він.

— Що ти втомився від усього, — почала вона. — Щодня одне й те саме. Ти почав злітати з котушок і раптом зарізав мене.

– О боже, – тихо простогнав Андре.

- Ні, ні, ні! - вона почала обіймати свого чоловіка. – Це було з тобою вчора, а сьогодні…

Вона замовкла, не знаючи, що сказати. Виходить, що «сьогоднішній» Андре також замкнений в одному дні. Тільки його петля це не четвер, а п'ятниця. А завтра буде нова петля з новим «Андре»? Вона заплуталася. Петля часу, божевілля, його чи її. Все це каруселлю крутилось у голові. Ні, вона не божевільна. Ось він, він поряд, вона відчуває тепло його тіла. Отже, проблема в ньому і вона має докласти всіх сил, щоб допомогти йому!

- Пробач мені, прошу тебе, пробач! - притискаючись сильніше до Шанталь, почав Андре. - Я не хотів цього, повір.

- Ти ні в чому не винен, - відповіла Шанталь. - Адже вчорашній ти і сьогоднішній це різні люди.

- А завтра теж буду не я, - сказав він, відсторонюючись. - А якщо той Андре вирішить убити не тільки тебе, а й Валері?

Валері. Нині дівчинка у школі і їй нічого не загрожує. Шанталь тільки зараз зрозуміла, наскільки був небезпечний «вчорашній» Андре. Справді, якщо він здатний убити Шанталь, то, що йому заважало зробити те саме з Валері? І він сам у цьому зізнався! Якби це сталося з нею, то вона б збожеволіла (або це вже сталося). Звичайно, він би залишився у тому четвергу, а вона «пішла» далі зі своїм горем. Але «сьогоднішній» Андре не такий. Він не дійшов до тієї точки божевілля, до якої дійшов «учорашній». Головне, що вони знають проблему. Залишилося лише одне – знайти рішення. А для цього емоції зайві. Їх з лишком вистачило вчора. Сьогодні треба заспокоїтися та шукати шляхи вирішення проблеми.

- Досить сидіти на підлозі, - підводячись, сказала Шанталь, - підемо на кухню.

Вона простягла йому руку. Його дружина, для якої він обіцяв бути надійною опорою, сама простягає йому руку. Вона – його опора. Вона вислухала його вчорашнього і готова допомогти. Вона не вважала його божевільним, не пригнала сюди санітарів. Він даремно побоювався. Шанталь можна довіряти.

– Чашка чаю не завадить, – усміхнулася вона, – нам треба заспокоїти нерви.

З її допомогою він піднявся, і вони попрямували на кухню.

* * *

Вони сиділи в тиші на кухні. Чай уже давно охолонув, але ні він, ні вона до нього так і не торкнулися.

– Чому день? - уважно дивлячись на Андре, запитала Шанталь. Вона не хотіла дивитися на недоторкану чашку, боячись, що знову повернеться до думок про галюцинації і власне ймовірне божевілля.

– Що? – здивовано спитав він.

– Чому день? – повторила своє запитання Шанталь. - Ні тиждень, ні місяць, ні рік, а саме день. Ні годину, зрештою.

– Не знаю, – знизав плечима Андре. – Мені теж цікаво. Я думав, що петля одна, але виявляється, ні. Звичайно, час же не одномоментний, – він підскочив, відкрив свій дипломат і дістав аркуш із якимось документом. Перевернувши його, він почав малювати. – Я дещо дізнався за цей… час, – він на мить затнувся, говорячи про це. Справді, як ще охарактеризувати один день, що неодноразово повторюється?

– Час це не просто дорога з точки А до точки Б, – продовжив Андре. - Це як багатосмугове шосе з відгалуженнями. Я застряг не на одній ділянці вузької дороги, а на величезному відрізку, де купа смуг руху, поворотів та відгалужень.

Він так захоплено почав розповідати. І в ньому не було того безумства, яке було вчора. Тільки бажання висловитись. Він говорив упевнено та чітко.

- Минулий я, - продовжив він, - вчорашній, намагався звернути з цієї дороги, він шукав можливості піти, навіть радикально. Тому він убивав тебе. Але все, що він робив, це лише змінював смугу. А потім дорога поверталася у вихідну точку. Один день. Ти маєш рацію, це дивно, що петля замкнута лише на одному дні. Але тепер усе зрозуміло. Весь мій час поділено на такі ось петлі. Кожен день петля. Коли зі мною почали відбуватися дивні події?

- Я не знаю, - почала виправдовуватися Шанталь. Вона відчувала свою провину через те, що не звернула уваги на поведінку чоловіка. Навіть зараз вона сумнівалася в існуванні петлі. Звичайно, всі думки про іншу жінку пішли на другий план. Точніше, розчинилися зовсім. Вони зникли. У Андре немає коханки. Адже він мало не збожеволів, коли дізнався, що «вчорашній» він убивав її. Але все, що розповідає Андре, здавалося їй якоюсь казкою. Думки про власне безумство почали повертатися.

- Я тільки вчора помітила зміни, які відбуваються з тобою, - сказала вона. – Можливо, це триває тиждень чи місяць.

- Ясно, - кивнув він, - отже, я не все життя був у цій петлі. Інакше ми з тобою могли і не познайомитися.

- Все життя? - здивувалася Шанталь.

- Так, - усміхнувся він, сідаючи на край столу, - я тут уже було подумав, що все моє життя, це петля часу. Тобто, у твоєму потоці часу я «переходжу» з одного дня до іншого, а у своєму я «замкнуть» у кожному дні. Але якщо я почав змінюватися нещодавно, то зрозуміло, що це не так. Ти бачиш зміни в мені, отже, петля впливає на мою поведінку.

- Але, сьогодні ти поїхав на роботу, - сказала Шанталь, - як ні в чому не бувало.

- Я не дійшов до краю, як «учорашній» я, - відповів Андре. - Мені було важко, і часом я зривався. Але я ніколи не піднімав руку на тебе чи Валері. Я кричав на тебе, у нас навіть ледь до розлучення не дійшло. Хоча, в тій реальності, можливо і дійшло. Але я зрозумів, що нехай я й замкнутий в одному дні, найдорожче, що є у мене – це ти й Валері. І я просто прийняв усе як є. Я став жити звичайним життям. Так, день повторюється, але я зміг пристосуватися до нього. Все, що я роблю, залежить тільки від мене. Я можу все руйнувати, сподіваючись, що коло не розірветься і вранці все повернеться на свої місця, я можу щодня проживати щасливо з тобою і Валері. Бувало, ми виїжджали на природу. Усі втрьох. Ми гуляли, сміялися та весело проводили час. Бувало, ми з тобою влаштовували справжній секс-марафон. Грали у хованки. Ти ховалась у будинку, а я тебе шукав. Коли знаходив, ми займалися сексом прямо там, де ти ховалась. Це було весело. Хоч і не часто. Знаєш, згодом, фантазія вичерпується і, не думав, що скажу це, але почав нудьгувати за простим розміреним життям. Я не робив нічого радикального. Я працював. А коли я хотів різноманітності, то просто прогулював роботу. Навіть якби коло і розімкнулося, нічого страшного не сталося б. Максимум втратив би роботу. Не велика біда.

«Втратив би роботу...» Шанталь повторила ці слова у своїй голові. «Вчорашній» Андре був у депресії. Він не знав, що робити у своїй ситуації. Він дійшов до межі і зневірився. «Сьогоднішній» навпаки, зміг знайти в собі сили, якщо не боротися, то навчиться жити в нових реаліях. Він не шукав виходу із ситуації, він пристосувався. Але який же Андре чекає на неї завтра? Він буде роздратований, агресивний чи смиренно прийме свою долю? Чи дійде він до межі, і схопитися за ніж чи ні? Можливо, він покінчить з собою прямо з ранку, не витримавши повторення циклів.

Зізнатися, Шанталь все-таки важко вірила в петлю. Для неї це просто були зміни у чоловіку. Чому вона не викликала лікарів? Вона не знала. Можливо, підсвідомо, вона не хотіла бачити Андре серед пацієнтів психіатричної лікарні. Та й з глузду не сходять миттєво. Точніше сходять, але для цього потрібна причина. А Андре просто почав змінюватись. Чому – невідомо. Навіть невідомо коли. Тому вона знову повернулася до думки, що з глузду з'їхала все ж таки вона.

Шанталь підвелася і підійшла до Андре.

- Давай спробуємо знайти вихід із цього замкненого кола, - сказала вона і міцно притулилася до Андре. Для нього, який прожив тисячі п'ятниць поспіль, це було неймовірним. Вона розуміє та приймає його! І вона готова допомогти йому! Головне, щоб «завтрашній» він був таким самим, як він «сьогоднішній». Не варто піддаватися емоціям, треба тримати себе в руках, щоби не сталося.

«Аби він не зник! Аби це не було міражем!» - майнуло в голові у Шанталь.

ЧИТАЙТЕ ПРОДОВЖЕННЯ У РОЗДІЛІ 4.1

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.