РОЗДІЛ 5.2

– Стій! - вигукнула Шанталь. – Стій, де стоїш.

Вона повільно відходила від плити убік, намагаючись не зводити погляду з Андре.

- Що з тобою, люба? – схвильовано запитав Андре.

- Ти хворий, - обережно промовила Шанталь. - Тобі потрібна допомога. Ти це розумієш?

Вона обережно підійшла до Валері, і стала перед нею, закриваючи доньку від Андре. Він не стабільний, напад може початися будь-якої миті. І хто знає, який він буде: як у четвер чи ще гірше. Так, страшно, якщо він нашкодить собі, але ще страшніше було подумати, що жертвою його психозу може стати Валері.

- Ні, Шанталь, послухай, - намагався заспокоїти її Андре.

Валері стояла за мамою і злякано дивилася на батьків. Вона не розуміла, що відбувається. Папа говорив про якісь дивні речі: що він замкнений в одному дні. Що він багато разів проживав цю суботу. Начебто один рівень у грі. Але сьогодні він зрозумів, що таких рівнів є багато. І на кожному рівні на неї з мамою чекає інший тато. Точніше, не інший, а той самий, тільки той тато замкнений на своєму рівні. Це було складно і Валері намагалася зрозуміти, як це? Але тато сказав, що вони з мамою зможуть допомогти йому. І тоді він не буде замкнений на одному рівні, а зможе піти разом із ними. Ось тільки мама злякалася тата.

- Сядьмо, - він показав на стілець біля Шанталь. Сам же Андре, щоб заспокоїти дружину, повільно сів на стілець, що був поряд із ним.

Шанталь відсунула стілець, взяла Валері за руку і сіла, притиснувши дівчинку до себе.

- Я тебе слухаю, - сказала вона, дивлячись на Андре.

- Я не знаю, що ще сказати тобі, - склавши руки в замок на столі, сказав Андре. – Я… один із мене, так би мовити, повірив тобі та відкрився. Це було в четвер, так? - Шанталь мовчки кивнула. - Так ось, він повірив у тебе і відкрився. Я, звичайно, підозрював, що петель багато, а не одна моя, але це виглядало надто дико. Принаймні так здавалося мені. Але твої слова сьогодні дали мені надію! Зрозумій мене, постав себе на моє місце! Жити в петлі нестерпно. Навколо тебе копії, копії, копії та копії – він почав жестикулювати, показуючи долонею однакові відрізки на столі, що символізують копії. - Це справжнє пекло. Навіть наша ця розмова як ковток свіжого повітря. Нова ситуація! Не за шаблоном! - він зміг відкинутися на спинку стільця. Шанталь сиділа стримано, стиснута, як пружина, готова будь-якої миті спрацювати та запустити невідомий механізм.

- Ти знаєш, що відбувалося в інших копіях? – продовжив Андре. - Ти так само готувала млинці з шоколадом, Валері спустилася допомагати тобі та сіла нарізати банани, а ти боялася, що вона поріжеться. І ти покликала мене, щоб я зайнявся цим. Але сьогодні Валері прийшла не допомагати тобі приготувати сніданок, вона принесла зроблений своїми руками подарунок. Цей день не такий, як інші. Шкода, що ти не можеш мене зрозуміти.

«Шкода, що ти не можеш зрозуміти мене» - повторила про себе його слова Шанталь. Хто тут не може зрозуміти, то це сам Андре. Дні, що повторюються? Ні, це має інший вигляд. Це виглядає як божевілля! Різкі зміни настрою. Абсолютно інша людина. Три дні, три різні Андре. Як йому це пояснити?

- А тепер уяви себе на моєму місці, - так само притискаючи до себе Валері, почала Шанталь. - У четвер мій чоловік заявив мені, що він у петлі часу. Ти просто не уявляєш, яким ти був, Андре. Ти… – вона запнулася, не знаючи, як це сказати при Валері. Вона не хотіла, щоб донька знала про тата таке. Але вони вже втягнули її в це. Відправити Валері до кімнати? Нехай там сидить? Ні, вже пізно. Вона все чула у четвер, вона зробила свої висновки.

- Я налякав тебе, - сказав Андре.

- Налякав? – здивовано спитала Шанталь. – Ні, Андре, у четвер ти був хворий. Ти був небезпечний для мене, Валері. Мені ледь вдалося тебе заспокоїти та вкласти спати.

Вона відпустила Валері, склавши руки, як і Андре на початку розмови. Дівчинка тихо сіла на стілець поряд із мамою. Розмова батьків була спокійною. Вони не лаялися, але вона відчувала напругу. Мама вже не боялася тата, але вона була насторожі.

– А вчора ти був звичайним, – продовжила Шанталь. - Я боялася запитати, не розуміючи, що з тобою. А коли запитала, ти сказав, що втомився і не хотів мене лякати. Тяжкі переговори на роботі, ось нерви й пустують. І ось настало сьогодні й ти заявляєш, що все ж таки ти в петлі. Андре, ти хоч уявляєш, як це виглядає збоку?

– Так, – кивнув Андре.

- Ні, - посміхнувшись, сказала Шанталь. - Ти не уявляєш. Ти не можеш цього уявити!

Її власні нерви були межі. Ідіотка! Треба було діяти ще в четвер, коли він заснув. Взяти телефон, вийти зі спальні тихо викликати лікарів. Але ж вона боялася. Боялася втратити його. Боялася, що його заберуть у неї. І що тепер? Тепер її життя та життя Валері у небезпеці. Адже Андре сидить навпроти неї, поки що спокійний, але він не спить, він у свідомості та хто знає, що в цій свідомості відбувається. Хто знає, як він поведеться, схопи вона зараз телефон. Та й схопити вона нічого не зможе, адже телефон залишився у спальні. Залишається тільки розмовляти. Обережно розмовляти.

- Шанталь, прошу тебе, заспокойся, - схвильовано промовив Андре. Шанталь зривалася, і він боявся цього найбільше. Він... вчорашній він зробив помилку. Попросивши допомоги у четвер, він відступив. Так, для Андре це були інші люди, інші копії його самого, які, як і він, замкнені в персональному пеклі. Вони по-своєму переживають це. Хтось зривається, хтось пристосувався, а він просто живе. Він хоче вирватися і сьогодні зрозумів, що може. Але надія вислизає від нього. І не тому, що Шанталь йому не вірить, вона йому вірить. Майже. Він сам усе зіпсував. Не він, а вчорашній він. Він пошкодував Шанталь, не став виплутуватися з петлі, вважаючи, що для неї це буде складно, чи що. Чому вчорашній він так вчинив, Андре не розумів. Може, вчорашній він зміг звикнути до копій навколо себе і, зустрівши живу реальну Шанталь, вирішив не втягувати її у все це. Але сьогодні він хотів вирватися із цієї петлі. Ні, ні Шанталь, ні Валері не дратували його, вони не були безвільними копіями. Вони були його сім'єю. Сім'єю, яка має лише один день – суботу. Він утомився від цього. Він хотів вирватися. Хотів побачити дорослішання Валері. Як його маленька дівчинка перетворитися на бунтарного підлітка, а потім на прекрасну дівчину. Як вона вивчиться, не важливо на кого, вона сама вирішить, який шлях обрати у житті. Як одягне білу сукню і під руку з обранцем піде до вівтаря. Як сама станемо мамою. Як вони з Шанталь удвох зустрінуть старість.

У чомусь дивні та навіть банальні бажання. Адже зараз його дружина молода та вродлива. Вічна молодість. І для нього, і для неї. Але ця вічність обмежена одним днем. Так, у його владі провести його, як йому заманеться. Але все в цьому дні вдруге. Він може впливати на свою поведінку, поведінку інших людей, але глобально він нічого не може змінити. Фоном буде одне й те саме. Безглуздо, звичайно, у будь-якій іншій ситуації він так само безсилий, як і зараз, але Андре хотів повернути звичний порядок речей. Хоча, за ці сотні, тисячі, а може, й мільйони повторень, поняття «звичний» змінилося, і він хотів саме різноманітності. Щоб завтра настала неділя, а не новий виток суботи. Але спочатку треба було все пояснити Шанталь.

- Ти просиш мене заспокоїтися? – продовжила Шанталь. - Андре, ти хоч розумієш, що відбувається?!

- На жаль, так, - сказав Андре.

- Так?! - здивувалася Шанталь. - Що ж, постарайся пояснити!

– Я кохаю тебе, – сказав Андре. Це зізнання, яке повсякденне для чоловіка та дружини, ввело Шанталь у ступор. Вона чекала всього чого завгодно від Андре, виправдань, пояснень, але не зізнань у коханні. Вона вже й забула, коли він казав їй ці слова востаннє. Можливо, вчора чи в четвер. Може, тиждень тому. А може, останній раз був у церкві на вінчанні.

– Я кохаю тебе, – повторив Андре. – Я люблю Валері. Тому вчорашній я вирішив не втягувати тебе в це. Розумієш, це важко, наважитися. Я знаю, я казав тобі. І ти або жартувала, не сприймаючи мої слова навсправжки, або викликала лікарів. Повірити в таке важко, можливо важче, ніж мені було зрозуміти петлю. Ти думаєш, що я хворий. Я не суджу тебе за це, це нормально. Будь-яка розсудлива людина на твоєму місці подумала б те саме. Але я не хворий, на жаль. Це не хвороба, яку можна вилікувати. Це біда. Страшне лихо, якщо так подумати. Я позбавлений усього. Я позбавлений можливості бачити, як дорослішає наша донька. Я позбавлений можливості привітати тебе з днем народження чи річницею нашого весілля. Все це за межами мого життя. Та я, якщо бути чесним, і самого життя позбавлений. Я бачу лише цю суботу.

Він замовк. Що ще казати Шанталь він не знав. Вперше за довгий час, за безліч повторів, вони змогли поговорити. Іноді важливі розмови тривають не більше кількох хвилин. Адже, щоб сказати головне, не потрібні довгі промови. Він сказав. Але чи зрозуміла його Шанталь, він не знав. Не знав, але сподівався.

- Я теж... - почала Шанталь, але подивившись на Валері, виправилася, - ми тебе любимо. Але я не можу повірити в петлю. Щодня петля? Це звучить як абсурд! Ти щодня говориш різне. То лякаєш мене, то заспокоюєш, то намагаєшся переконати. Вибач, Андре, але я тобі не вірю. Я тебе люблю, але не вірю.

- Повір тату! – раптом вигукнула Валері. Шанталь злякалася різкого крику доньки та була приголомшена її реакцією. Вона нічого не розуміє! Так, Андре все їй пояснив, але що маленька семирічна дівчинка може розуміти у їхньому дорослому житті?! Навіть ті пояснення Андре лише плід його запаленої уяви. Його розум смутився і все, що має зараз зробити Шанталь, це обережно викликати допомогу, жодним чином не спровокувавши Андре на агресію. Тож кричати на доньку не варто. Хоч цього так і хотілося. Зірватися, випустити пару. Не важливо, що це її донька. Просто змусити її заткнутись і не лізти у дорослі справи!

- Просто повір! - продовжила свій натиск Валері. – Я ж вірю! Ти гадаєш, я не знаю, що Пер-Ноеля не існує? Я бачила, як ти ховала подарунок, а потім сказала, що він приніс його мені на Різдво! Але я вірю тобі! Ти ж моя мама! Так повір тату.

Повірити. Наче це так легко. Повірити у найфантастичніші слова, які може сказати тобі людина. Петля часу. День бабака. Чи можливе таке? Шанталь цього не знала. Вона лише раптово помітила зміни в Андре. А далі... вона не знала, що робити далі. Найрозумнішим було б викликати лікарів, але тоді його запруть у психіатричній лікарні.

Але ж йому допоможуть. Допоможуть повернутися до неї, до Валері, здоровим і люблячим чоловіком та батьком. Люблячим. Вона знову глянула на Андре. Перед нею сидів не безумець, якого вона бачила в четвер, перед нею сидів той люблячий чоловік і батько. Він не був шалений. Принаймні так здавалося. Якби не його слова сьогодні, четвер взагалі був чимось окремим. Окремим, але не настільки, щоб вона забула про альбом. Андре змінився. Навіть зараз, після його вчорашніх слів заспокоєння, вона помітила зміни у ньому. Вона не знала, як це описати, але перед нею був не той Андре, до якого вони звикли. Він змінився. Навіть зараз, коли він говорив про петлю часу, він був іншим. Він не вдавався в крайнощі й не шукав способу нашкодити собі чи їм. Він просто був іншим. Це видавалося за його мімікою, поглядом. Все стало якимось різким, грубим, чи що.

Перед нею був інший Андре, якому потрібна допомога. Тому вона не може просто повірити йому.

- Валері, зайченя, - погладжуючи дочку по голові, почала Шанталь, - тату потрібна допомога, розумієш?

- Так, - кивнула Валері, - йому потрібна наша допомога! Щоб він міг перейти на інший рівень! Щоб він міг бути з нами!

- Він і так з нами, - посміхнулася Шанталь.

– Ні! – протестувала Валері. – Він не з нами! Він із бабаком! Розумієш?

Дівчинка була на межі. Ще трохи й вона розридається. Мама не розуміє таких простих речей! Татові треба допомогти! І допомогти можуть лише вони! Як? На це питання вона не могла відповісти. Як, власне, і сам Андре.

Зрештою, їй треба лише повірити йому. Покликати на допомогу вона зможе будь-якої миті. Ні, це все якась маячня! А якщо він зірветься? У четвер він був готовий нашкодити собі. Тоді собі, а якщо зараз він зірветься та нашкодить їм? Так, їм! Адже він сам казав! Але тоді вона спромоглася його заспокоїти. Та й у п'ятницю він був іншим. Що це таке? Отрута здогадів знову отруювала її. Вона почала сумніватися. Може Валері права? Може, цей маленький грудочок щастя, плід їхнього кохання, правий? Вона любить їх і вірить їм, вірить Андре. Так, вона ще зовсім дитина і багато чого не розуміє, але Шанталь хотіла, щоб Валерія була щасливою, а якщо вона замкне Андре в лікарні, це не зробить їхню доньку щасливішою. Вони вже втягнули Валері у все це. То чому б не повірити в Андре, так само як вона вірить? Можливо, це безглуздо. Можливо це ризиковано. Але що їй лишається робити зараз? Що? Щиросердо повірити йому? Ні, так не можна! Не повинно бути крайнощів: не вірити чи тільки вірити. Потрібен компроміс. І цей компроміс є. Вона повірить йому тільки за однієї умови.

- Розумію, - кивнула Шанталь і, повернувшись до Андре, сказала: - Поклянись, що ти не нашкодиш ні мені, ні Валері. Тільки тоді я готова повірити тобі.

- Я клянуся, що ніколи та не за яких умов я не завдам вам шкоди, - впевнено сказав він. Андре був щасливий! Шанталь все ж таки вірить йому! Вона не викличе лікарів! Хоча, якби вона цього зробила, він би не чинив опір. Навіщо? Все одно завтра буде той самий ранок, ті ж млинці з шоколадом, і ті ж усміхнені Шанталь з Валері.

– Добре, я вірю тобі, – кивнула Шанталь.

– Тільки…

ЧИТАЙТЕ ПРОДОВЖЕННЯ У РОЗДІЛІ 6.3

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.