РОЗДІЛ 2.2

Холодні струмені душа проганяли сон. Андре повільно повертав кран, додаючи гарячу воду. Викрутити до краю і повільно зменшувати холодну, поки не піде окріп. Контрастний душ допомагає прокинутися зранку.

П'ятниця. Останній день робочого тижня. Як же він утомився. Одне і теж. Треба відпочити. Знайти спосіб відпочити. Від усього.

Вода ставала гарячою, розжарюючи шкіру. М'язи мимоволі скорочувалися, викликаючи відчуття печіння на запаленій від температури шкірі. Пара змушувала частіше робити вдихи, вологе повітря не наповнювало легені киснем.

Вимкнувши воду, він ще кілька хвилин стояв у душовій кабінці. Пара валила від стін. Треба було перейти на холодну воду. Вийшовши, він протер запітніле дзеркало і глянув у нього. На Андре дивився втомлений чоловік.

– Черговий день, – тихо промовив він. Провівши рукою по щоці, він задумався, голитися чи ні. Голився він… нещодавно. Щетина, звісно, з'явилася, але не сильна. Так, лише колола долоню, але особливо видно не було. Потерпить.

Потягнувшись за феном, він знову глянув на себе у дзеркало.

- Не сушитиму, - дивлячись на воду, що капає з чубчика, сказав Андре. - Встигне висохнути сама.

Накинувши халат, він спустив на кухню. Шанталь уже приготувала сніданок. Яєчня з беконом та зеленню. Як завжди. Смачний та ситний сніданок.

- Ти не витер голову, - посміхаючись, сказала Шанталь.

- Сама висохне, - сказав Андре, підходячи до Шанталь. Він обійняв і притягнув її до себе.

- Сідай краще снідати, - наближаючись своїми губами до нього, сказала вона. Він лише сказав «угу» та поцілував дружину.

Поки Андре снідав, Шанталь пішла будити Валері. Дівчинці треба було вмитися, поснідати і зібратися до школи. Вона виїжджала до школи раніше, ніж Андре на роботу, але Шанталь завжди давала їй час довше поспати. Навіщо дитину піднімати рано, якщо просто можна спланувати її ранок? Підйом, умивання та сніданок. Портфель складний ще з вечора, тож коли мадам Боссе подзвонить у двері, Валері вже буде готова до виходу.

Сім'я Боссе живе по сусідству через дорогу. Мадам Боссе, мила молода блондинка з передніми зубами які неприродно випирають, працює недалеко від школи і вона з радістю запропонувала батькам однокласниці свого сина Артура підвозити до школи та їхньої доньки.

- Доброго ранку! - усміхаючись своїми не зовсім прямими зубами, сказала мадам Боссе, коли Шанталь відчинила двері. Вони різко контрастували. Шанталь була у шовковому халаті, який мало чим відрізнявся від нічної сорочки. Макіяжу на ній не було. Навіщо він їй із ранку? Та й коли його робити, вона готувала сніданок. Волосся розпатлане. Вона лише трохи поправила його руками. Звичайно, коли Андре піде на роботу вона приведе себе до ладу, і до вечора виглядатиме інакше.

Мадам Боссе виглядала в корені інакше: строгий діловий костюм, що складається зі спідниці футляра до колін і короткого піджака, одягненого поверх світло-сірої блузки. На шиї була вільна чорна краватка пластрон. Чорні туфлі човники та чорні колготки доповнювали образ. Макіяж був навпаки, яскравим. Мадам Боссе любила підводити очі і фарбувати губи яскравою червоною помадою, що виділялося на тлі сірого одягу офісного працівника.

Але Шанталь цей контраст не хвилював. Так, учора вона запідозрила Андре у зраді. Їй здалося, що зміни, які вона помітила в ньому, через те, що він завів коханку. Але ні, все куди простіше і прозаїчніше: робота. Андре кохає її та Валері, і працює не покладаючи рук на їхнє благо. Тож ревнувати Андре до сусідки не було сенсу. Та й чим вона краща за Шанталь? Така сама блондинка. Тільки, хіба що, волосся ще світліше. У Шанталь вони були жовтішими, як пшеничне поле. У мадам Боссе волосся було більш білого кольору. Але чи це було плюсом її зовнішності? Ні, Шанталь вважала себе красивішою, ніж мадам Боссе. Хоча, зрозуміло, вголос це ніколи не вимовляла.

- Доброго ранку! - відповіла Шанталь, поки Валері взувалася. Мадам Боссе оглянула сусідку з ніг до голови. Ні, вона не була незадоволена зовнішнім виглядом Шанталь, навпаки, вона чимось заздрила їй. Шанталь була домогосподаркою, на відміну від мадам Боссе. Вона могла не замислюватися про зовнішній вигляд зранку і бути прекрасною. Це визнавала навіть мадам Боссе. Сама вона не блищала красою і була обділена чоловічою увагою за часів юності. Ні, хлопці в неї були, але серйозних стосунків не було. І вона змушена була будувати кар'єру, доки на одних переговорах не зустріла свого майбутнього чоловіка. Він був старший, але молода сором'язлива блондинка сподобалася йому. Вона була... не те, що не проти, просто щаслива, що на неї звернули увагу. І не просто звернули, а взяли за дружину. У них щасливий шлюб, улюблений син, але… мадам Боссе зізнавалася собі, що з чоловіком вона винятково з вдячності. Кохання, якщо й було, то вже минуло. Вона навіть ловила себе на думку, що не проти зрадити чоловікові з сусідом. Андре вродливий чоловік, він приковував до себе погляди жінок, і мадам Боссе не була винятком. Але ні, чоловік вірний їй. Він був такий щасливий, коли вона народила йому Артура. Він обожнює її. Її, не гарну, з вадами. І зараз, стоячи навпроти Шанталь, вона розуміла, що навіть той макіяж, що на ній не зрівнятися з природною красою цієї жінки. Вона хотіла запитати Шанталь, як їй вдається бути такою красивою, не докладаючи до цього зусиль. Але вони не були настільки близькі, щоб вона могла поставити таке питання, не виставивши себе дурним дівчиськом, яке зустріло свій ідеал. Їй залишалося лише поважати чоловіка, зберігати йому вірність і вранці відвозити Валері до школи.

Сьогодні Андре виходив на роботу разом із Валері.

- Доброго дня! – промовив він мадам Боссе. Він коротко поцілував Шанталь у губи, щоб не бентежити мадам Боссе проявом своїх почуттів до дружини, але вона все ж таки відвела погляд.

- А мене?! – примхливо вигукнула Валері, чим викликала посмішку дорослих.

- Звичайно, і тебе! - усміхаючись, Андре підхопив доньку і поцілував у щоку, після чого відпустив і попрямував у гараж.

- До вечора! - крикнув він йдучи. Шанталь і Валері помахали йому, а мадам Боссе, посміхнувшись, кивнула. Ці слова були адресовані не їй, але заради пристойності вона кивнула.

- Всього найкращого! - посміхаючись, сказала мадам Боссе Шанаталь, і пішла разом з Валері до свого сірого Mercedes, припаркованого біля дороги. Артур був радий зустрічі з подругою і відразу почав розповідати сюжет якогось серіалу, який дивився вечорами. Мадам Боссе простежила, щоб діти були пристебнуті ременями безпеки, і неквапливо поїхала у бік школи.

Білий Peugeot 508, за кермом якого був Андре, швидко обігнав їх і, повернувши убік, зник з поля зору.

* * *

Ранкові тортури залишилися позаду. Сьогодні він хоч зміг швидше зібратися та попрощатися з Валері. Невелика різноманітність. Що далі? Поїхати на роботу? Навіщо? Там знову буде обговорення цього контракту з тими американцями, які тільки роблять, що витріщаються на дупи співробітниць. Начебто вони приїхали до Франції виключно для цього.

Андре навіть думав прикінчити їх. Зрештою, для нього немає жодних перешкод. Закон? Правосуддя? Тільки не для нього! Він може робити все, що завгодно. Але лише у рамках цього дня. Бог одного дня! Якщо, звісно, іншого бога немає.

Ось він і думав, чим зайнятися. Залишатися у місті не було жодного бажання. Тому він поїхав геть. Куди – не важливо. Головне, не бути у місті. Звісно, його можуть почати розшукувати, дзвонити, тому телефон він завбачливо вимкнув. Шанталь не має звички дзвонити йому вдень. Вона розуміє, що він зайнятий і ніколи не надзвонює з питаннями, як у нього справи. Вона й так знає, що в нього все гаразд і просто чекає вечора, коли він повернеться додому. Тому відключаючи телефон, він не хвилювався за дружину. Колеги? Плювати на них! Сьогодні його день! Тільки його.

Після довгих роздумів Андре вирішив з'їздити до озера Дреннек, яке часто відвідував з дідусем, будучи ще дитиною. Там є невелика печера, біля входу в яку знаходиться скеля химерної форми, віддалено схожа на людську постать. Дідусь часто розповідав історію, схожу на казку. Андре, по юності років, вірив у неї, але згодом скепсис узяв гору. Але сьогодні чомусь вирішив освіжити цю історію у пам'яті. Дідуся, на жаль, вже давно немає в живих, але скеля все ще на тому ж місці, що й раніше.

Приблизно на півдорозі небо заволокло хмарами, і пішла злива. Наче Андре проїхав кордон: сонце залишилося позаду, а попереду лише не просвітна стіна дощу. Він не надав цьому значення, продовживши шлях. Якщо біля озера йтиме дощ, то нічого страшного.

На узбіччі Андре помітив невеликий павільйон із фігурою людини усередині. Андре не пам'ятав, чи є тут, уздовж дороги, якісь будівлі, начебто, їх не було. Він вирішив зупинитись і подивитися, що це. Зрештою, що з ним може статися? Нічого, що з ним ще не діялося.

Автомобіль трохи проїхав і зупинився метрів за двадцять від будівлі. Андре посидів з півхвилини в роздумах: виходити під зливу або поїхати геть. Безлюдна дорога, негода, все це трохи лякало його. Хоча чого він тільки не бачив. Що може його здивувати чи налякати? Злива? Невідома людина у незрозумілій будові на узбіччі? Навряд чи вона буде ворожою.

Відчинивши дверцята, Андре вийшов. Піджак він залишив у машині і крижана, а саме такою була осіння злива, обрушилася на нього. Сорочка миттєво промокла та прилипла до тіла. Холодна вода стікала по волоссю, на шию, за комір, змушуючи серце битися швидше. Від такого різкого душу в нього перехопило подих. Швидким кроком Андре подався до павільйону. Увійшовши під дах, він перевів дух.

У павільйоні сидів чоловік похилого віку. На прилавку, прикритому поліетиленовою плівкою від крапель дощу, що заносив сюди холодний вітер, лежали книги. Старі книги, потерті часом. Начебто старий розпродував свою домашню небагату бібліотеку. Можливо, так й було. На вигляд він був не багатий. Старий одяг, що явно давно вийшов з моди і бачив найкращі часи, зачіска, що потребує гребінця. Ця бляшана споруда, що стоїть біля узбіччя, цілком могла бути не тільки торговою точкою старого, але і його житлом, яке він перетягнув ближче до дороги для збільшення продажів.

– Ого! – свиснув Андре, оглянувши асортимент, – книжкова крамниця і тут!

- Книгам скрізь і завжди є місце, - філософськи промовив старий.

- Чи знайдеться щось для мене? – з усмішкою спитав Андре. Ситуація була дивною. Самотній павільйон серед дороги, якою Андре хоч зрідка, але їздив. І він його ніяк не пригадував. Не було його тут! То де йому тут взятися? Звичайно, ніхто не виключав, що будівлю було зведено тут нещодавно і на тимчасовій основі. Але чому ж тут? Чому на трасі?

- Хто знає! - вигукнув старий. - У мене тільки обрані сюжети, які зачаровують будь-якого, навіть найдосвідченішого читача. Хоча…

Старий уважно подивився на Андре. Від такого погляду чоловікові стало ніяково. Ніби він проникав у душу, в самі її закутки. А Андре, як і будь-яка інша людина, цього не хотів.

- Щось не так? – обережно спитав Андре.

— Я не впевнений, що я маю книгу, яка може вас зацікавити, — раптом відповів старий. – Ви незвичайна людина.

І ця відповідь збентежила Андре. Почуття тривоги почало наростати. Старий щось знає. Або здогадується. Але як? Це неможливо! Можливо, він такий самий як і Андре?

- Незвичайна людина? – здивовано спитав Андре. – Я?

- Так, - кивнув старий, - я багато пожив на цьому світі, я знаюся на людях.

Він усміхнувся, але Андре здалося, що це була натягнута, не щира усмішка. Таку роблять, коли хочуть привернути до себе людину. Це чергова посмішка співробітників сфери обслуговування та продавців. Хоча старий і був продавцем. Але говорив він зовсім не так, як казав би чоловік, який бажає продати йому книги. Він… не відмовляв, але стверджував, що в нього навряд чи знайдеться цікава книга Андре.

- І що ж у мені незвичайного? - почав розвивати тему Андре. Так, йому було страшно перебувати тут на незвичайно порожньому шосе, яким зазвичай проїжджають машини. Злива була стіною, що відокремлює його від усього світу. Його, замкненого в цьому павільйоні з цією дивною людиною. Чому він поїхав на озеро? Чому зупинився тут? Чому завів розмову з цією людиною? Аби урізноманітнити свій день? Навряд чи. А якщо це шанс? Шанс все змінити? Але як ним скористатися?

Він постарався заспокоїтись. Оглянувши прилавок, Андре не знайшов там жодної знайомої йому назви. Навіть імена авторів були йому в новинку, хоча стан книг говорив про інше, вони були пошматовані часом. Ці історії коштували будь-яку ціну, яку назве цей старий, їх читали. І не один раз, їх зачитували до дірок. Можливо, тут скарби всієї світової літератури.

- Ви не такий, як усі, - сказав старий. - Точніше, та ситуація, в яку ви потрапили.

Андре пильно подивився на старого. Він точно щось знає. Знає та не домовляє. Андре хотів спитати прямо, але як це зробити. І чи зрозуміє старий? Чи правильно зрозумів його Андре? І чи не пастка це? Хоча яка вже пастка.

– Ви знаєте про мою ситуацію? - запитав Андре.

– Можливо, – відповів старий. – Але я не та людина, яка може вам допомогти.

- А ви знаєте тих, хто може мені допомогти? – Андре наголосив на слові «може».

Старий лише похитав головою. Чи він взагалі щось знає? Чи просто псих, який вирішив пограти в загадки зі випадковим знайомим? Скоріш за все, друге.

Андре, звичайно, хотів спитати прямо, але чи не вважатиме старий його психом? Навіть якщо він знає про його ситуацію, бачить його наскрізь, то чим він допоможе? Нічим. Відповідь очевидна. Йому вже ніхто не допоможе, Андре змирився із цим.

Не знаючи, що сказати, Андре вирішив піти мовчки. Розмова зайшла в якийсь глухий кут з недомовками. Наче обидва знають, але мовчать.

- Все-таки не скажете це питання вголос? – спитав старий, коли Андре вже виходив із павільйону. Він обернувся на старого, але той лише знизав плечима.

- Ви маєте рацію, я вам нічим не допоможу, - сказав він, і Андре лише кивнув йому, вийшовши з павільйону. Швидким кроком він дійшов авто і сів за кермо. Він навіть не замкнув двері. Звичайно, на безлюдному шосе машину ніхто не вкрав би, але чому він став настільки безтурботним? Хто цей старий? Звідки він знає? І чи знає? Він той, хто це з ним зробив? Навряд чи. Занадто банально. Провидець? Екстрасенс? Ні, нісенітниця! Їх немає.

Андре завів двигун і, рвонувши з місця, розгорнув машину. Треба заспокоїтись, все це лише його здогади. Бісів старий! Хто він такий? Вийти та запитати? Ні! До біса! Геть звідси! Он із цієї траси!

Крізь потіки дощу за вікном він побачив, як до павільйону під'їхав Chevrolet. Його п'ятсот восьмий так і стояв посеред дороги, трохи повернутий до павільйону. Він думав, що водій Chevrolet вийде до нього, запитати, що трапилося, чому він стоїть посеред дороги, і Андре опустив скло, але жінка, що була за кермом, вибігши з машини, зайшла в павільйон і, посміхаючись, щось запитала у старого. Злива продовжувала лити, заглушаючи їхні голоси. Та все одно він би їх не почув.

Завівши двигун і закривши вікно, Андре подався назад до міста. Настрій був зіпсований цим клятим старим.

ЧИТАЙТЕ ПРОДОВЖЕННЯ У РОЗДІЛІ 3.3

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.