А

АРТЕФАКТ

Від лат. artefactum — «штучно зроблений».

Явище, процес, предмет, властивість предмету або процесу, поява якого за природних причин неможлива або є малоймовірною. Поява артефакту є ознакою цілеспрямованого втручання у процес або наявність якихось неврахованих чинників.

У загальнонауковому значенні артефакт — стале та відтворюване відхилення результату експерименту, спричинене засобами проведення експерименту, дефектами методики, впливом суб'єктивного фактору.

У широкому розумінні артефакт — це будь-яке штучне утворення матеріальної чи нематеріальної форми.

Іноді артефактами називають всі предмети, створені людиною, на противагу натуральним об'єктам, створеним природою.

В археології — продукт людської діяльності, об'єкт матеріальної культури, що містить у собі певну інформацію про минуле: господарські знаряддя, зброя, одяг, прикраси, предмети побуту, культу та поклоніння тощо. Й як археолог (в анамнезі) я довгий час не знала про існування якихось інших значень цього терміну. А вони є)

У біології — домішки (пил, піт, шматки інших тканин) до досліджуваних біологічних матеріалів. (Дякую Марії Матвієнко за роз'яснення).

Артефакт культури — штучно створений об'єкт, що має знаковий або символічний зміст. Артефактами культури можуть бути створені людьми предмети, речі, а також феномени духовного життя суспільства: наукові теорії, забобони, твори мистецтва та фольклор.

В естетиці — предмет, створений спеціально для функціонування у системі мистецтва.

У теорії мистецтва — претендент на звання художнього твору.

У документалістиці — шумовий елемент на документі, можливо, не створений спеціально (плями, випадкові риси), не є частиною документа, та робить його унікальним.

Цифрові артефакти — у цифрових документах, див. у документалістиці.

У психології — факт, не властивий природному ходу процесу, викликаний штучно.

Артефакт клініки — особливі поведінкові порушення, що виникають у пацієнтів психіатричних клінік, як реакція на нову, стресову ситуацію, до якої вони потрапляють (часто госпіталізація — примусова, відсутність осмислених занять, обмеження соціальних контактів тощо).

У математиці — унікальна формула.

В інформатиці — див. Цифровий артефакт; і небажані особливості згенерованого комп'ютером зображення, що з'являються за певних умов (переходи яскравості або кольорів, рух зображення, режими виведення, призначені для прискорення роботи, недостатньо якісна компресія текстур тощо).

У фантастиці — унікальний предмет, що має свою історію й особливості (переважно стосовно магічних властивостей у фентезі). Це, до речі, друге визначення артефакту, про яке я почула після археологічного. Ще тоді подумала, що артефакт - це все, що створила людина, але чомусь саме це слово вирішили взяти для унікальних предметів.

В іграх — рідкісний, унікальний предмет, що дає персонажу/гравцеві вагомі ігрові переваги.

А тепер зізнавайтеся, хто що подумав, коли прочитали заголовок? 😉

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Юрій Запорожець
04.03.2023 15:12
До частини "А"
Цікавий задум. І написано добре. А в мене була (давно) ідея схожої "абетки", але тільки з монстрами. Та бачу, що на "Аркуші" таких збiрок вже багато... Який сенс ще в одній.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Юрій Запорожець
    04.03.2023 15:34
    Це все на майбутнє... Заважає те, що часу лишається на творчість мало. А ще заважає лінь - з якою допомагають боротися такі конкурси, як "Міфи серед нас".
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Юрій Запорожець
    15.06.2023 19:26
    Крутяк. А в мене з того часу, як я це писав, виникла iдея вигадувати монстрiв :-) Вже 3 монстрика є. Ну, або про якихось рідкісних чудовиськ писати. Тому що про поширених та всiм вiдомих - якось нецікаво...
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Мавка (Ганна Заворотна)
    06.01.2023 18:44
    До частини "А"
    Абетка про міста - це хороша ідея для іншого автора Аркушу - Нівроку. Треба йому сказати) А в анотації написано, що буде різне.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Мавка (Ганна Заворотна)
    08.01.2023 11:05
    До частини "А"
    Нівроку відмовляється від абетки, але створив мапу міст і сіл, які згадуються на Аркуші, я там і посилання на Ваші твори, які нещодавно прочитала, залишила: https://arkush.net/blogs/2091
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ем Скитаній
    01.01.2023 11:57
    До частини "А"
    ...подумав, що людина і є отим артефактом у природі (з очки зору самої природи, із якою погоджуюся)...
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ем Скитаній
    02.01.2023 10:31
    так, ми діти самої Природи...але так кепсько поводимося із нею...хоча намагаємося бути кращими...
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше