Зміст
  • Потік свідомості
  • Спогади
  • У голові персонажа(метод "потік свідомості" через іншу точку зору)
  • Метод "потік свідомості" + рандом
  • Потік свідомості на тему, яка резонує мені
  • Потік свідомості, який містить діалог
  • Труднощі і переваги письма в потоці свідомості
  • Друга особа
  • Текст у другій особі
  • Друга особа в різних часах
  • Перша і друга особа
  • Інтерактивна історія
  • Розвиток 1: Спробуєш покликати на допомогу
  • Розвиток 2: Ввімкнеш ліхтарик і спробуєш дослідити коридор
  • Розвиток 2.1: Так
  • Розвиток 2.2: Ні
  • Розповідь від другої особи в нехудожньому контексті
  • Труднощі і переваги письма від другої особи
  • Нелінійна оповідь
  • Нелінійне оповідання, в якому історія починається з кінця, а потім повертається до початку
  • Флешфорвард
  • Оповідь з різними часовими проміжками
  • Нелінійне оповідання з флешбеками і флешфорвардом
  • Нелінійна оповідь із використанням спогадів
  • Нелінійна оповідь. Висновки.
  • Експериментальна поезія
  • Експериментальна поезія з обмеженнями
  • Експериментальна поезія з різними схемами та структурами рим
  • Центон
  • Експериментальна поезія з використанням кількох мов
  • Знайдена поезія
  • Візуальна поезія
  • Воля і вірші
  • Гібридна форма: проза+вірш
  • На завершення
  • Спогади

    Коли мова заходить про спогади - перше, що хочеться сказати, що я не люблю згадувати старе, не люблю вести щоденники. Що це боюче, травмуюче і взагалі нікому не потрібно. Що потрібно жити теперішнім і забити на все те дурнувате минуле, а тим більше не намагатися записувати спогади.

    Але ми складаємося зі спогадів. Я прокручую спогади в голові доволі часто, якщо чесно. Гарні і погані. Частіше, чесно кажучи, погані. Мене люблять інші картати за те, що я пам’ятаю тільки погане. Але так уже складений мій мозок. Я, як слон. Якщо хтось мене хоч раз образить - пам’ятатиму до кінця життя. От такі от кренделики.

    Саме тому я не люблю вести щоденник чи записувати спогади. Бо мій мозок пам’ятає найгірше, а я насправді не люблю згадувати погане(хоча воно й ліхе так набридливо, що це майже неможливо).

    Спогади. Кому вони потрібні? Мені? Тобі? Від них комусь стає легше? Минуле. Спільне минуле. За ним ми судимо людей. За все погане і добре, що вони нам робили, що ми робили самі з собою.

    Я із тих людей, які прокручують старі ситуації по сто разів і люблять картати себе, що зробили щось не так. Я… Я хотіла б перестати робити таке, але це відбувається все одно. І не знаю… Може, мені завдяки цьому стає трохи легше? Коли нічого не змінити, а ти все одно прокручуєш одне і те ж по сто разів. Не знаю… Може, й не легше.

    Тому не люблю спогади. Тому не люблю згадувати.

    Але спробую згадати, раз уже запитали.

    Сьогодні 2 березня. У нормальному житті я б думала про те, як вибратися в Лісопарк зібрати пролісків. Я хотіла спочатку сказати, що це було рік тому, а потім із жахом усвідомила, що рік тому я провела зовсім не в роздумах про проліски.

    Рік тому я сиділа в підвалі… Ні, тоді вже, здається, не сиділа. Я сиділа удома, у темряві, бо вимкнули світло. Я читала книгу… Ну, не в цей час доби, а раніше - вдень. Зараз ми б, мабуть, грали в карти. Я люблю грати в карти - часто виграю. Хтось каже, що якщо програєш у картах - щастить у любові. Я намагаюся відкидувати ту дурнувату думку, що раз мені щастить у картах - у любові не щаститиме. Я часто маю дурнуваті думки, вам не здається?

    Люблю аналізувати, порпатися в голові, і в результаті видаю якусь дивакувату дурню. Вам це, мабуть, не цікаво. Ви хотіли спогадів, а я балакаю про все підряд, окрім них.

    Спогади, згадувати, вільний потік думок. Правда в тому, що я не хочу згадувати, що було рік тому. Я хочу згадувати проліски. Я хочу згадувати, як гуляла Лісопарком, їх збираючи, милувалася Червонокнижними тюльпанами, а потім їхала в Екопарк. Зараз Екопарк зруйнований, а частина тих тварин, які мені так подобалися, вже мертві. Тварюки прийшли до нас, які назвалися москалями. Хтось вважає, що їх не варто називати навіть тварюками… Але як тоді назвати? Вони вбивці, кати? Та це навіть занадто. Нікчеми, черві? От знову скотилася на тварин. Орки? Десь тоді їх здається якраз почали називати орками.

    Я тоді не думала надто. Я боялася. Усе навколо гриміло, гуркотіло. Я пам’ятаю, як ішла вулицею, і від декотрих вибухів навіть підстрибувала. Мені було лячно. Я тоді зрозуміла, наскільки хочу жити.

    Я пам’ятаю, як у перший день, як почалася війна, першим чином кинулася збирати речі в рюкзак. Перша моя думка була, що треба звідси вшиватися будь якою ціною. Тоді я ще була в Харкові, але вже через декілька днів рік би тому я вже його покинула. Ми поїхали б на електричці до Полтави, а потім би до Івано-франківська. Рік… Скоро буде рік, як я покинула Харків.

    Чи я сумую про нього? Певно, що так, але водночас уже й ні. Це все віддаляється, як страшний сон, і любов до міста теж. Я колись ненавиділа Харків, хотіла покинути, але в серці любила. Зараз я вже ні ненавиджу його, ні люблю. Серце просто охололо, бо воно зрозуміло, що далі може знову статися щось страшне, і краще одразу створити крижану кірку і нічого в себе не пускати.

    Це мав бути допис про спогади… Час вийшов. Я хотіла сказати, що це мав бути допис про спогади, а вийшла якась навколосусвітні роздуми. От таке от.

    Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

    Вподобати!
    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Рута Азовська
    02.03.2023 23:25
    До частини "Спогади"
    Саме такі тексти вільні і тому цінні) Дякую текст крутий, бо в ньому є власні переживання і емоції. А з спогадами можу порадити якщо дуже болісне, то роз'єднатися з спогадом, побачити якби з боку його, зменшити його яскравість, зменшити сам спогад, зробити його нечітким. Це прибирає найгірші так би мовити в домашніх умовах, ну якщо вони просто неприємні. Для роботи з травматичними то краще йти за допомогою. Кажу це як людина, що дуже-дуже любить копатися у спогадах, вишукуючи приємні й ті, що надають сили жити далі).
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Рута Азовська
    02.03.2023 23:30
    Будь ласка, бути добру) Підчитала цей прийом у нейролінгвістичному програмуванні, випробувала на собі, тому знаю, що за деяких обставин в деяких випадках працює на відмінно.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше