Ненаситець

Написано 21 червня 2020 року

Я хочу почути, як реве Ненаситець у порожистій течії Діда-Дніпра. Хочу побачити, як в небі над Хортицею постане козацька кіннота. І литаври гримітимуть, а розпеченими ядрами з гирлищ гармат гармаші розмалюють хмари хрестами мальтійськими так, що на всю Україну будуть виднітися прапори малинові.

Ненаситцю, прокинься, згадай: ти гучніший за всі фабричні гудки, на які нині тиснуть вгодовані гузна. Ти гучніший за всі мєнтовські сирени і стукіт кийків об щити, за будь-яку зброю гучніший твій гуркіт!

Нагадай, які насправді ми кровожерні і спраглі до крові - не боялись ніколи рудої, не боялись й блідої з косою! А пращури патрали ворогів так, що юшило з них щедро і рясно! (Звісно, з метою суто агрономічною...)

Я знаю - я почую тебе, Ненаситцю, бо хто як не ти, розбудить південний схід? Бо в Холоднім Яру - вже гримає хтось у казан, а в Карпатах - відлуння лине від чиєїсь бартки, і вже б'ють у дзвони у столичних церквах, що зведені нами і за наші козацькі статки. І від твого гуркоту, знаю, не врятують ворога ані обіцянки-цяцянки, на кшталт келишка з газом і нафтою, ані слова, типу "дякую, дуже дякую".

------------------------------------------------

Ненаситець - найбільший і найнебезпечніший з дев'яти порогів Дніпра, нині затоплено водосховищем між Дніпром-містом і Запоріжжям. Також носив назви Дід-поріг, Розбійник, Ревучий. Шум Діда було чути за 10 кілометрів, а в тиху погоду і за 15-20 кілометрів вглиб суходолу.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.