Розділ 19. Полювання

Вугілля в каміні згасло, але ще випромінювало приємне тепло — відлуння вчорашнього жару. Я сіла, кутаючись у ковдру, що невідомо звідки взялася. Озирнулась. Гліб кудись подівся, і в душі зародилося неприємне почуття. Вчорашній обман уже не виглядав чарівно, зранку він, безперечно, потребував обґрунтування, розмови та жирної крапки. Не можна будувати стосунки на ненависті та співчутті.

Я подумала, як дивитися Глібу в очі, коли скажу це, і здригнулася. Шкіра вкрилася мурашками, і я, нарешті, зрозуміла, що будинок потроху остигає, віддаючи тепло, впадаючи в сплячку. Ми поїдемо, а затишне житло залишиться без нагляду. Як шкода, що не можна забрати із собою будинок!

Я поспіхом одягнулась і визирнула у вікно. Гліб стояв на терасі, оголений до пояса, і курив.

Я схопила ковдру — ту саму, у яку хвилину тому куталася — і вийшла на вулицю.

— З глузду з’їхав, розгулювати голяка за такої погоди!

— Ми обидва вчора трохи з’їхали з глузду.

Я завмерла на порозі, не чекаючи такої раптової прямоти, але Гліб усміхнувся, узяв ковдру, накинув на плечі.

— Не бери в голову, Поліно. Потрібно жити далі. Хоч би що сталося.

Він глянув уперед — туди, де над дахами будинків займався світанок, змінюючи кольори, наповнюючи світ теплом, змиваючи гіркоту втрат, спонукаючи забути. Мені й самій хотілося забути, стерти все та жити далі. Як ми жили вчора — миттю, спалахом, невипадковою випадковістю.

— Похорон сьогодні о дванадцятій, — промовив Гліб тихо, і я прийшла до тями.

На невеликому цвинтарі майже не було людей. Тільки ми та сусідки Ольги, що тихо перешіптувалися та жалісно дивилися на Гліба. Сонце сором’язливо сховалося, небо затягло хмари, і пішов сніг — важкий, липкий. Він осідав на наших рукавах і танув, залишаючи на одязі оманливу подобу роси.

Гліб зблід, і я всю церемонію тримала його за руку. Неважливо, що було вчора, що буде завтра, сьогодні я залишусь поряд. У самому кінці, коли сусідки, нарешті, замовкли та поклали квіти на невеликий горбок, він обійняв мене, і я все боялася, коли він відсунеться, побачити на очах сльози. Сліз не було — можливо, він зовсім розучився плакати.

Поминки я майже не запамʼятала.

Додому ми їхали в повній тиші, але перед входом до будинку Гліб зупинився, подивився і серйозно сказав:

— За те, що була зі мною, дякую. А те, що трапилося вночі — забудь. У тебе своя голова на плечах, і гулі на ній тобі набивати. І так… — Він відвернувся, трохи помовчав. — Для дружби іноді потрібно зовсім небагато.

І ввійшов до хати.

Я глибоко зітхнула, намагаючись прогнати тягар, що осів десь у легенях. Сперлася на бильця, затулила обличчя долонями. Минула ніч здавалася нереальною і далекою, бачилася більше сном, ніж дійсністю, придуманою картинкою. Дивно, але жалю не було. Швидше сум через те, що все в нас так вийшло. Може, мені треба дати цим відносинам шанс? Хоча я чітко розуміла, якщо ображу його — втрачу.

Втрачати Гліба не хотілося.

У вітальні нікого не було. Взагалі здавалося, що будинок вимер. Гліб, мабуть, зачинився в себе в кімнаті, а в інших, швидше за все, плани на вечір неділі. Хребцем пробіг неприємний холодок — згадалися слова Влада про полювання. Незрозумілі та лячні.

Невже я, справді, сьогодні побачу ясновидця? Справжнього, як у легенді. Чомусь думка про це не принесла задоволення — хоч і було цікаво, всередині розросталася тривога. Щось підказувало: слово «полювання» не означає, що ми братимемо в нього інтерв’ю.

Втім, Влада я теж не бачила, тож трохи заспокоїлася. Може, він і зовсім забув про мене.

Після душа відчула себе краще. Переодяглася, повечеряла, прибралася в кімнаті. Дозволила собі розслабитися, додати звук у плеєрі та хаотично рухатися кімнатою, намагаючись потрапити в такт мелодії. Заплющила очі, викинула все з голови, підкоряючись ритму вигаданого танцю, поки, нарешті, мене не вирвали зі збудованого мною спокою дотиком до плеча.

Я здригнулася — на мене дивився Влад і усміхався.

Чорт, ну що за напасть, га? І чому я двері не зачинила, дурепа? Я буквально відчувала, як обличчя заливається фарбою збентеження. Напевно, я виглядала дуже комічно зі своїми цими танцями з бубном. Витягнувши навушники, подивилася на Влада з докором.

— Ти маєш потенціал танцівниці, — іронічно зауважив він. Ще і знущається!

— Взагалі-то стукати треба! — посварила я його, але він, схоже, не зніяковів ні краплі.

— Взагалі-то я стукав, але ці штуки, — він витягнув із мого вуха навушник, — напевно, заважали тобі почути.

Крити не було чим, тому я промовчала. Влад різко посерйознішав, відкидаючи геть мій потенційний наступ, і запитав:

— Як Гліб?

Говорити з ним про Гліба не хотілося через те, що сталося напередодні вночі. Я взагалі важко уявляла, як Влад відреагує, якщо дізнається. По суті, ми один одному ніхто, але його ці постійні ревниві погляди, а ще натяки… Налі. Краще, хай це залишиться в таємниці.

— Нормально, — відповіла я, але відразу схаменулась: — Наскільки взагалі може нормально себе почувати той, хто втратив маму.

— Тобі сподобалося в Коростені?

Погляд допитливий і уважний, наче Влад намагався виловити в міміці приховану правду. Я наказала собі заспокоїтись. По-перше, це не його справа. По-друге, страхи — звичайне самонавіювання, а цікавиться він, швидше за все, просто щоби підтримати розмову.

Я кивнула.

— В Ольги гарний будинок. Великий та затишний.

Мені здалося, він хотів щось сказати, але передумав. Кивнув.

— Добре. Ти готова?

Ах, так, полювання… У шлунку зрадливо занило, кінцівки обдало холодом.

— А треба було готуватись?

Влад усміхнувся.

— Бери куртку.

… У парку — тому самому, через який я ходила з роботи на зупинку — було безлюдно. Звичайно, кому ще на думку спаде гуляти в такий холод і шукати тут романтики? Не літо все ж.

Влад цілеспрямовано йшов углиб, туди, де закінчувалася алея і починалися дерева. Я ледве встигала за його кроками, намагаючись не послизнутись і не шльопнутись у брудний сніг.

Влад ніби й не помічав, наче його притягувало щось у темних закутках парку.

Раптом він різко розвернувся і приставив вказівний палець до губ. Я кивнула, ще не розуміючи, до чого вся ця таємничість, а потім почула голоси. Говорили, вірніше, шепотіли двоє — хлопець та дівчина. На затемненій лавці під неробочим ліхтарем.

— Ти впевнений? — У голосі дівчини явно домінував переляк.

— Абсолютно. І я пішов, уявляєш!

— Льоню, мені здається, нам краще поки не виходити в місто. Ти говорив з Олексієм Степановичем про це? Що він сказав?

— Та ну тебе, Таню! — різко відповів цей Льоня. — Він слабенький, мабуть, був. Уже два дні минуло, і все ще не вистежив.

Від їхньої суперечки мене відірвав дотик — Влад знайшов мою руку й переплів наші пальці. Такий інтимний жест, що я мимоволі здригнулася, але заперечити не встигла — через секунду він уже тягнув мене туди, до лавки, до цих двох.

— Таню, ти така гарна сьогодні! — Здавалося, Льоня вже не думав про те, про що вони говорили щойно. — Хочу тебе давно!

— Зовсім здурів! Холодно, — засміялася дівчина. Страх із голосу пішов, випарувався, поступившись місцем манірному кокетству.

— Справді, посоромився б, чи що, — голосно сказав Влад, підступаючи ближче. — А то ще застудиться подружка.

Обидва вони — Таня і Льоня, що тулилися один до одного на строкатій синьо-жовтій лавці — застигли на місці. Дівчина — молоденька зовсім, моя ровесниця, з величезними темними очима, у чорній шапці набік — різко зблідла, це було помітно навіть у слабкому світлі паркових ліхтарів, а Льоня дивився прямо на Влада, не відриваючись, і здалося, це була не перша їхня зустріч.

— А ти казав, слабенький… — пискнула Таня і замовкла, дивлячись тепер уже на мене.

А мене накрило.

Жила занила, долоні засвербіли, голова закружляла, як від кількох келихів шампанського, випитих одним духом. Я дивилася на Таню і тонула в її очах. Хотілося доторкнутися, шалено, неконтрольовано. Зараз же. Не зволікати, інакше просто збожеволію!

— Хочеш її? — Гаряче дихання обпалило вухо, і, перш ніж я встигла осмислити відповідь, видихнула:

— Так!

Боже, що я роблю?! Що тут взагалі відбувається? Не можу… хочу підійти ближче, торкнутися її…

Я зробила крок назустріч дівчині, уже не дивуючись, відкинувши сумніви. Бажання — усе, що я відчувала. Жага. Перевага. Вона не піде, а навіть якщо спробує, я її знайду. Відчуття власної сили дурманило, віддавалося в скронях майже хворобливою пульсацією. Підійти до неї… ближче… ще…

Таня схлипнула і втиснулася в спинку лавки. Фарфорово-блідою щокою неприродно повільно скотилася сльозинка, залишаючи мокрий слід на шкірі.

Сльози… Вона… вона, що, плаче?

Я струсила головою. Озирнулась. Льоня стояв поряд із Владом, і той усміхався, як давньому приятелю, навіть за руку тримав. Кілька секунд. Може, три, а потім Льоня повернувся до нас із Танею і блаженно видихнув:

— А я казав, вона є!

— Хто вона? — машинально запитала я, не розуміючи, що привело хлопця в таке захоплення.

— Веселка.

— Ні! — голосно, на межі крику, вигукнула Таня. — Ні, прошу, я не хочу…

Щось було не так, але я нічого не могла зрозуміти. Світ довкола туманився, віддавав абсурдом чи невдалим сном.

— Твоя черга, — наче крізь важку ватяну ковдру я почула голос Влада. Повернулась — погляд скажений, посміхається. Такий… красивий, аж дух захоплює!

Ні, треба на щось інше дивитися. Точно, Таня! Чому вона плакала? І про яку веселку говорив Льоня?

Зустрівшись зі мною очима, дівчина відсахнулася і майже влізла на лаву з ногами.

— Не треба, — повторила, — прошу.

— Я не… — Озирнулася на Влада — він ніби чекав, але чого? Хоч би що це було, мені вже перестало подобатися. Льоня сів на краєчок лавочки в кутку й почав нігтями колупати фарбу. — Я не скривджу тебе.

— Чорт, Поліно! Нумо.

За мить Влад був біля нас, різко схопив руку Тані, мою руку, з’єднав.

Спокуса стала майже нестерпною. Я відчувала, як б’ється її серце — часто, як у переляканої тварини. Як струмує із жили кен — солодкий, бажаний.

І тут я зрозуміла. Відсахнулася, відкинула її долоню і мало не впала, але дивом утрималася на ногах.

Прийти в себе! Терміново! Треба просто думати про щось інше, не про п’янкий кен ясновидця. Розізлитися.

Тут мені навіть намагатися не довелося.

— Що ти робиш? — вигукнула я, дивлячись Владу в обличчя, намагаючись вгамувати істерику.

Він відреагував спокійно. Підійшов, зазирнув у вічі. Ніби хотів у чомусь переконати.

— Не смій! — попередила я, припиняючи спроби тиснути ментально.

— Це наша природа, — сказав він тихо. — Природа хижака. Щоб жити, треба харчуватися.

— Ні! Я чудово жила й без цього. Це… неправильно! Вони ж ні в чому не винні.

Я визирнула з-за його плеча на Таню, яка тихо схлипувала на лавці.

— Тікай, — скомандувала різко. — Забирай Льоню і забирайтеся звідси.

— Полю… — Влад закотив очі, наче я сказала найбільшу у світі дурість. — Не будь дитиною.

— Вона моя? — вперто запитала я. — Дівчина призначалася мені, чи не так?

Він неохоче кивнув.

— Так ось, я відпускаю її. Крапка.

Таня сумнівалася секунд десять, потім схопилася, торкнулася плеча Льоні.

— Ходімо, Льоню, прошу тебе.

— Ммм… ні. Не можу, мені треба її забрати, — запротестував хлопець.

— Я тобі нову куплю, — ласкаво, але твердо, з материнською інтонацією, сказала Таня. Льоня кілька секунд про щось міркував, а потім підкорився. У парку залишилися лише ми з Владом. Причому він був явно на межі…

— Якого біса?! — спитав тихо і вкрадливо, що підтвердило побоювання — варто одній іскрі з’явитися, і він вибухне. — Ти знаєш, як важко вистежити ясновидця?

— А ти знаєш, скільки часу моя психіка відходитиме від таких ось… експериментів? — несподівано сміливо відповіла я. — Втім, тебе це ніколи не хвилювало. Тільки не треба говорити, що все це заради мене — мені це зовсім не потрібно!

Влад заплющив очі, ніби намагався стриматися, але виходило явно погано, тому відійшов убік, напевно, щоб остаточно на мені не зірватися. У мене виникла панічна думка, що він зможе побачити в парку Таню, спіймати та притягнути назад.

Мене все ще лихоманило, лоб покрився потом, і я витерла її рукавом.

— Рано чи пізно тобі доведеться це зробити, — вкрадливо сказав він. — Краще — раніше. Але це тільки моя думка, і я, звичайно, не можу тебе примушувати.

Я присіла на лавку й полегшено видихнула. Усе ще не могла повірити в те, що сталося: один дотик Влада до Льоні, і той став зовсім божевільним. Невже… невже він таким і лишиться?

— Льоня видужає? — запитала я.

— Що? — Влад розвернувся і виглядав розгубленим, наче я витягла його з якихось дуже важливих роздумів.

— Льоня, — повторила я, — ясновидець. Він видужає?

— А, цей… Ні, він завжди буде таким.

Я зітхнула, похитала головою. Потім сховала обличчя в долонях. На очі навернулися сльози. Ну навіщо, навіщо я пішла з Владом? Я ж знаю, що всі його пригоди закінчуються погано!

У горлі грудкою стала образа.

Хто я? Невже, він має рацію, і мені справді доведеться…

Я відчула, як він сів поруч. Погладив по спині.

— Ну, усе… досить.

Прозвучало ласкаво та трохи розгублено. Я замотала головою, ковтаючи сльози.

Пригоди, довіра, магія, сім’я… Яка до біса сім’я?! Хто я? Що за… істота? Згадалося дике бажання торкнутися Тані, і мене пересмикнуло.

— Ми — зло?

Знову захотілося забути, сховатися, але який у тому сенс? Куди ховатися, тікати? Адже я хотіла осушити її, мене тягнуло взяти її кен. Це живе в мені. Природа хижака.

— Дурниці, — твердо відповів Влад. — Ми не зло. Ми — хижаки, і це є частиною нашого життя. Так склалося. Не можна звинувачувати себе за те, хто ти є.

— Якщо не харчуватимуся — помру?

— Ослабнеш. А згодом — так, помреш. Ми не генеруємо кен — нам треба його звідкись брати.

— Нехай! Я не буду цього робити. Не зможу.

Він зітхнув, глянув перед собою. Із сумом. Чи здалося? Я взагалі вже сумнівалася, що можу бачити його справжні емоції.

— Іноді нам не доводиться обирати…

Додому ми їхали мовчки. Навалилася дика втома, і я клювала носом, постійно обсмикуючи себе, щоб не заснути в машині. Погані асоціації, особливо якщо врахувати неоднозначне знайомство із ясновидцями.

Мені здалося, що у вітальні Влад хотів щось сказати, але я швидко попрощалася і пішла нагору. Жахливо хотілося спати, але я не могла дозволити собі заснути, доки не дізнаюся правду.

Я наполегливо постукала у двері Глібової кімнати. Ніхто не відповів, і я постукала ще раз — голосніше. Мені терміново потрібні були відповіді, щоб не втратити орієнтири.

Через кілька хвилин в отворі з’явилася скуйовджена голова.

— Це правда, що нам обов’язково треба харчуватися? — запитала я, протискаючись повз нього в кімнату. Дивно, але ніякої ніяковості не було, навіть навпаки — після минулої ночі я повністю довіряла Глібу. Беззастережно.

— Серйозно, Поліно? — Він увімкнув світло, протер очі та глянув на годинник. — Друга година ночі.

— Мені потрібно знати!

Гліб сів на ліжко, почухав потилицю. Підняв очі, і в мене всередині наче ураган пройшовся. Стало порожньо, і відповідь стала непотрібною. Я зрозуміла.

— Нам треба харчуватися, — підтвердив він. — Це наша суть.

— Що буде, якщо не стану?

— Тобі не сподобалося? — Він виглядав здивованим, навіть приголомшеним. Дивився на мене, як на божевільну.

— Що? Я не… я не змогла цього зробити! Гліб, той хлопчик, якого Влад… Льоня — він розум втратив. Повністю. У мене на очах. Почав нести нісенітницю про веселки. Я не можу так, це… занадто. Як ти можеш нормально ставитися до цього?

— Ну, я не те щоб часто цим займаюся. — Він присоромлено відвів очі. — Але такі ми, і нікуди від цього не дінешся. Батько вчив мене полювати, не брати зайвого заради задоволення. Я живу так. Одного-двох ясновидців мені вистачає на рік. Кожен вирішує для себе, Поліно. І тобі доведеться — інакше ослабнеш і помреш.

— Тобі вони не сняться ночами?

Він знизав плечима.

— Не траплялося. Кожен із них може знати свою долю. Забула, що вони бачать майбутнє? Завжди є шанс уберегтися. Іноді їхня безтурботність дозволяє нам їх вистежити. Такі справи.

— Я не робитиму цього, — твердо сказала я і встала. Досить пливти за течією, треба вирішувати щось самій. — Навіть якщо ослабну й помру.

Я вийшла із кімнати Гліба. Увійшла до себе, впала на ліжко й підібгала коліна. Сон як рукою зняло, і я лежала в темряві до ранку, думаючи про долю самовпевненого, безтурботного Льоні та переляканої Тані, бажаючи їй ніколи більше не зустрічати подібних нам.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.