Чи буває гроза восени?

Четверо українських школярів їдуть навчатися у паралельний світ! Що вони побачать там, у Ялмезі, де крім людей живуть розумні сили природи? Чи знайдуть друзів? Чи розгадають таємницю вчителя силодійства? Шкільна вистава, бал, ритуал Дня юності, пошук скарбів і себе — ось що чекає гостей із Мелітополя в Медгороді. А на їхні душі чигає небезпека — зрадити мрію чи забути все заради неї, втратити друзів чи не розгледіти кохання... Вхід до руїн замку, де відбувається випробовування — це одночасно двері до власної душі, бо веде туди Я-портал. І невідомо, що страшніше — ті, що хочуть живитися людськими мріями, чи зло у власному серці. --- Викладаю продуману, поправлену, але чернетку. Буду рада коментарям і зауваженням, особливо щодо сюжету. Гарного читання!
13052141 108
Публікація: 14.07.2022 - 06.03.2024
Повість
В процесі
Сторінок: 218
Символів: 325 994
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Ілянка
06.03.2024 21:51
А я тільки думала, що багато чого пояснила😁 Але це не кінець, а загадки мають залишитися аж до нього
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    02.03.2024 17:28
    До частини "Розділ 26. Вогонь і вода"
    🥰Уже пишу)) Так вийшло, що ви прочитали саме той розділ, який завершується на найбільш драматичній ноті і з відкритим фіналом. Але продовження скоро буде, хоча я зазвичай не дуже швидко пишу.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Юлія Романишин
    02.03.2024 11:41
    До частини "Розділ п'ятий. Новий рік у новому місті"
    Спойлер!
    Привіт я зі взаємних читань. Чесно, коли почала читати анотацію думала, що мені не сподобається, але ви написали так, що мене затягнуло з перших сторінок. Гарно прописані персонажі. І мені сподобалося, що кожен із них говорить по різному, а не, як за підручником з української мови. Зацікавив той прибулець зі іншого світу. Цікаві традиції. Насмішило, коли Віолетту прийняли за відьму через малюнок єдинорога. Загалом мені сподобалося. Бажаю успіхів в подальшому!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    02.03.2024 12:41
    Спойлер!
    Дякую за коментар, рада, що сподобалось💗 Прибулець з іншого світу — це Дигер, той, що був у пролозі? Чи хлопець, який шукав героїв? Традиції придумувати було дуже цікаво! Мені постійно не вистачає реальних святкових традицій, і хочеться ще якихось) Єдинороги у них вважаються злими створіннями, бо мені не дуже подобається їхній мімімішний образ у поп-культурі, і хочеться хитнути в інший бік. А класичні єдинороги подобаються)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    06.02.2024 16:19
    До частини "Розділ 25. Сонце і Земля"
    Спойлер!
    Милий розділ. Епізод, де Левко зробив вибір, атмосферний і логічний, плюс такі таємничість, затишок, романтика.) Ще й нотатки лицаря для повного щастя. 🥰
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    18.12.2023 21:02
    Спойлер!
    Час розвитку дій. Ліс, небезпека, дівчата, що загубилися, новий чарівний персонаж. Сили, таємниче рожеве світло. Цікаво й динамічно! Чекаю наступну главу.)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    30.10.2023 21:16
    До частини "Розділ 22. Совість у червоному"
    Спойлер!
    Аж хвилювалася за Вероніку. З докорами сумління легко переборщити, а тут ще й ліс, темінь і самотність. Гарно показаний епізод, кінець інтригує.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Леонід Данільчик
    10.07.2023 21:47
    Вітаю. Коментую Ваш текс в межах "Взаємочитання" Прочитав вступ і перших дві глави. Пролог дуже сподобався. Перфектно. Все красиво скомпоновано. Заінтригувало! Гарно прописано. В наступних частинах я дещо занудився, але це не критика. Це суб'єктивне вподобання динамічних текстів. Я просто не в Вашій цільовій аудиторії. :) Але для пошанувачів смакувати тексти, це саме те що треба. Повільно, внятно Я би, навіть сказав, м'яко написано. Дуже приємно читати! По стилю: повторюсь, дуже м'який і приємний на сприйняття. Хочеться читати. Композиційно глави складені грамотно, зрозуміло. Тобто якісно. Щодо діалогів. У першому розділі вони мені видались неприродніми. Надто літературними, як для підлітків, що давно товаришують. Діти мали б бути більш фамільярними і розкутими. От у другому розділі, то все чудово. Розмова звучить природньо. Підлітки щойно познайомились та ведуть бесіду ввічливо. Дещо ніяково. Виглядає абсолютно реально. Сюжет розвивається плавно. Гармонійно. Потрошки захоплює собою. Не вистачило атмосфери. Це, швидше за все, через відсутність описів та метафор. Варто додати кілька вдалих порівнянь це забарвить текст. Також події висять в пустому просторі. Немає описів де відбуваються події. Текст рухається монотонною розповіддю. Було б добре деякі сцени "показати", особливо ті де відбувається бесіди між героями. І цих "сценах" додати персонажам якихось лише їм притаманних рис. Звичок. Щоб в уяві читача вималювався образ того чи іншого героя. Наразі води досить безликі.. Але це зауваження може бути передчасним, адже я прочитав лише два розділи!!!!!!!! В загальному текст дуже хороший. Єдине, що варто дещо прикрасити його метафорами. Бажано додати описів локацій і деякі "розказані" сцени "показати". Тоді зникне монотонність і текс стане більш барвистим. Та незважаючи на мої суб'єктивні зауваження, впевнений, що твір уже має велику аудиторію прихильників. Це, як мені видається, заслуга м'якого стилю та гармонійної композиції. Через, що читати було вкрай приємно. За, що щиро дякую! Бажаю Вам наснаги та натхнення :) Геть забув :) Земля - Ямлез! Такий прийом може і не найхитріший, але мені дуже сподобався :)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    11.07.2023 13:50
    Дякую за відгук:) Рада, що сподобалась назва Ялмез, а то деякі дуже просять, щоб я її прибрала (а ще — місцеві мелітопольскі назви. А ви як думаєте?). Щодо художніх засобів і описів мені говорили, далі я вже більше їх включаю. Я думала, що дітям їх читати нудно) Діалоги трохи урізноманітнити можна. Щодо динамічності я теж думаю, що доволі довго все починається — але вже так є) Може, як допишу всю книжку, перероблю початок. І дякую за вподобайки, це приємно🥰!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Леонід Данільчик
    11.07.2023 14:58
    Вітаю. Ямлез, як на мене дуже вдало. Взагалі, не розумію чому потрібно прибирати локальні назви. Чудово, що події відбуваються в Мелітополі. Дуже добре, що це прекрасне місто популяризується у літературі, а не через війну. Щодо перероблянь то не поспішайте!!! Якщо цей твір орієнтований на дітей і підлітків то частина моїх зауважень недоречна. І Ви цілком праві, що засилля художніх засобів тут зайве. Так само це стосується і темпу оповіді. Якщо цільова аудиторія діти - то розганяти нічого не потрібно. Я, відверто, не знаю як добре писати для дітей. В дитинстві не любив читати :) Може для юних створінь і треба писати літературні діалоги (далекі від побутової мови) щоб спонукати їх до культури мовлення. Ой, боюсь, що нарадив Вам купу нісенітниць :) бо не подумав, що твір може бути розрахований на підлітків. Але описів додайте. В невеликій кількості вони не зашкодять. Вподобайки я ставлю з практичних міркувань ))) Чим більше їх у творі, тим вище він у рейтингу. Відповідно більша ймовірність, що хтось прочитає твір і залишить корисний коментар. А це допоможе Вам вдосконалити твір та отримати вподобайку. Так по замкненому колу до шедевру :)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    11.07.2023 18:05
    Він про підлітків ≈ для підлітків. Хоча я, звісно, хотіла б, щоб не тільки... (плюс на Аркуші інша, доросла аудиторія). Із ЦА мене читає поки що тільки брат 12 років, і йому подобалися різні грубі вирази і лайки, які я трохи допускаю🤭 було видно, що це смішно. Взагалі дякую за поради, а про вподобайки я так і зрозуміла)))
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    22.05.2023 19:57
    До частини "Розділ 18. Різні лики вогняні"
    Така цікава й динамічна глава! Цікаво, як пов'язана Яра з легендарним крадієм? Теж хочеться дізнатися подробиці його життя. Сподіваюся, вони будуть правдиві, бо щось Сила недомовляє. 🤔
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    08.05.2023 19:54
    До частини "Розділ 17. Іскри летять"
    Спойлер!
    Дуже гарні описи. Яра інтригує. Здається, Левко має рацію і ця Сила дивна. Подобається атмосферність навколо вогнища, пісня Віоли. Романтично і цікаво.)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    09.02.2023 12:14
    До частини "Розділ 15. Королівство серед руїн"
    Спойлер!
    Уявляю, як цікаво підліткам опинитися в такій ситуації! Пригоди, магія, відносна самостійність, а для дівчаток ще й шляхетний королевич поряд.)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    24.01.2023 15:28
    До частини "Розділ 13. Крок у невідоме"
    Спойлер!
    Спойлер!І хто ж піде вслід за Левком?😏. Хлопці з Гордого світу, напевно. І, може, одна земна дівчинка з вірності, а за нею й друга — з ревнощів.)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    26.11.2022 21:07
    До частини "Частина ІІ. Із замку в замок. Розділ 11. Бал при дворі"
    Спойлер!
    А мені подобається жарт про обручку з кульбабки і мода на різнобарвне ластовиння. ) А в будні дні воно теж таке чи лише для балу? Поведінка панни Верби природна, цікаві деталі її історії десятилітньої давності. Жду продовження, цікаво, як і звідки вона збиратиме докупи своїх підопічних, бо ж атмосфера балу насторожує.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    28.11.2022 13:01
    До частини "Частина ІІ. Із замку в замок. Розділ 11. Бал при дворі"
    Ми не знаємо, чи про весілля в дитсадку був жарт)) Думаю, різнокольорове ластовиння малюють як вечірній макіяж — але при дворі нагода може трапитися часто. Можливо, збиратиме і не вона... Дуже дякую за відгук)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    24.11.2022 19:26
    До частини "Частина ІІ. Із замку в замок. Розділ 11. Бал при дворі"
    Дякую🥰 Там будуть ще наші танці) А "Веселун" — це "Весёлый парень", хоча він не описаний докладно. А "змійка" — полонез навпаки (помпезний танок-марш).
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Вікторія Бура
    12.11.2022 20:41
    Вітаю! Я з рубрики "Взаємочитання") Як добре, що є кому розвивати й поповнювати сучасну українську підліткову літературу. Цей факт мене дуже тішить. Історія легка й неймовірно цікава. Були моменти, коли казала собі: "Так, до цього абзацу дочитую і все, далі нє". Однак коли доходила до того абзацу, то поворот подій змусив читати далі. Ви неабияк вміло інтригуєте читачів. Це дуже добре, що герої вашої історії – прості підлітки зі своїми проблемами і сленгом. Хочу зазначити вдалу мовну художню деталь Паші. Не знаю чому, але своєї поведінкою він у мене асоціюється з Роном. Книга дуже цікава і детальна. Це клопітка робота, але свої жнива вона вам неодмінно принесе. Чекаю на продовження. Успіху!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    13.11.2022 21:48
    Дуже вдячна за такий великий відгук! Цікаво і приємно дізнатися про повороти, які змушють читати далі, може, скажете мені якийсь? Щодо Рона — Паша на нього дійсно трохи схожий гумором, деякою невпевненістю та залежністю від друзів, ну і роллю "друга героя" щодо Стаса. Але в мене немає одного головного героя, і тому, надіюсь, буде не дуже схоже (а ще ж і Оля може бути схожою на Герміону, бо любить знання, хоча і відрізняється). Спасибі за прочитання і побажання🥰 І успіхів всім нам))
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    26.10.2022 22:55
    До частини "Розділ десятий. Надія для злодія та крадія (після антракту)"
    Гарно, легко, цікаво.  Віршовані слова для акторів написані дуже правдоподібно, я наче бачила все, що відбувалося на сцені. Дякую за чудову главу, чекатиму продовження)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    27.10.2022 15:51
    До частини "Розділ десятий. Надія для злодія та крадія (після антракту)"
    Ой, дякую, я якраз думала, як ці вірші читаються, добре чи ні) Рада, що вийшло правдоподібно. Новий розділ треба підредагувати, а так він готовий, напевно, скоро буде)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Вікторія Бура
    24.10.2022 15:51
    До частини "Розділ третій. Команда в штабі"
    «Саме тому сьогодні, в останній день перед текстом, Віола прийшла к дому Олі.» Подібно виправити "к") Що-що, просто це відразу в очі кинулося.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Ілянка
    24.10.2022 21:29
    Я думаю, можна і так, і так. Вона ж прийшла до неї додому, хіба так не можна сказати? Хай там як, дякую, що читаєте і виправляєте!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Магда Май
    24.09.2022 22:24
    Спойлер!
    Спойлер!Спойлер!Спойлер!Спойлер!Спойлер! Бо вона ще майже дитина , а життя непередбачуване.) Чекаю на продовження історії, цікаво, що буде далі).
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше