Зміст
  • Website «УЧИТЬОЛКИ». ЗАМІСТЬ ПЕРЕДМОВИ
  • ТАКИ ПЕРЕДМОВА!
  • І. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ. 1.1. Педагогіка – наука про виховання людини
  • І. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ. 1.2. Розвиток, формування, соціалізація і виховання особистості
  • І. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ. 1.3. Мета виховання
  • І. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ. 1.4. Педагогічний процес
  • ІІ. ТЕОРІЯ ВИХОВАННЯ. 2. 1. Процес виховання. Принципи виховання
  • ІІ. ТЕОРІЯ ВИХОВАННЯ. 2.2. Зміст процесу виховання
  • ІІ. ТЕОРІЯ ВИХОВАННЯ. 2.3. Методи і прийоми виховного впливу на особистість
  • ІІ. ТЕОРІЯ ВИХОВАННЯ. 2.4. Виховання особистості в колективі
  • ІІ. ТЕОРІЯ ВИХОВАННЯ. 2.5. Організаційні форми виховної роботи
  • ІІ. ТЕОРІЯ ВИХОВАННЯ. 2.6. Взаємодія соціальних інститутів у вихованні дітей
  • ІІ. ТЕОРІЯ ВИХОВАННЯ. 2.7. Класний керівник у сучасній школі
  • ІІІ. ДИДАКТИКА. 3.1. Предмет і завдання дидактики
  • ІІІ. ДИДАКТИКА. 3.2. Закономірності і принципи навчання
  • ІІІ. ДИДАКТИКА. 3.3. Зміст освіти в національній школі
  • ІІІ. ДИДАКТИКА. 3.4. Методи навчання
  • ІІІ. ДИДАКТИКА. 3.5. Форми організації навчання
  • ІІІ. ДИДАКТИКА. 3.6. Контроль за навчально-пізнавальною діяльністю учнів
  • ІІІ. ДИДАКТИКА. 3.7. Технології навчання
  • IV. ОСНОВИ ШКОЛОЗНАВСТВА. 4.1. Система освіти в Україні. Управління системою загальної середньої освіти
  • IV. ОСНОВИ ШКОЛОЗНАВСТВА. 4.2. Підвищення кваліфікації педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів
  • ЛІТЕРАТУРА???
  • СТАТИ БОГОМ
  • І. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ. 1.4. Педагогічний процес

    Чесно: я цієї теми дуже не люблю. Значною мірою педагогічним процесом можна вважати все, що відбувається з дитиною і оточує її в стінах школи з 1 по 11 клас. Фатально мало конкретики. Водночас, мудрі теоретики педагогіки і тут все розписали, визначили, виміряли… Добре, хоч покористуватися дали нам з вами. Отож…

    Педагогічний процес – це «динамічна взаємодія вихователів і вихованців, спрямована на досягнення поставленої виховної мети». Головна його риса – єдність навчання, виховання і розвитку учнів.

    Педагогічний процес – система, вона має свої компоненти.

    Цільовий компонент – це, звичайно ж, мета і цілі педагогічної діяльності вчителів. Тут мета виховання, мета навчання, їх цілі (загальні, поетапні й оперативні)… Усе, що стосується відповіді на запитання «Чого, власне, треба досягти?»

    Змістовий компонент містить по-перше, інформацію (незалежно чого вона стосується: правил поведінки чи правил вживання апострофа), яку школярі повинні засвоїти; по-друге – перелік умінь і навичок, які педагоги, тобто, ми з вами, маємо в них сформувати.

    Діяльнісний компонент – це, власне, ПРОЦЕС і є. Навчальний та виховний. Взаємодія педагогів і вихованців, їх співпраця. Уроки та виховні заходи. І ще багато іншого, що відбувається в школі.

    Результативний компонент дає відповідь на запитання «Що у нас вийшло?» І, зіставляючи відповідь на нього із відповіддю на згадане вже «Чого, власне, треба досягти?» вчитель-практик хай і підсвідомо, але доволі точно може сказати чи є якісь зрушення, чи не даремним був весь отой педагогічний процес.

    Чотири компоненти чітко накладаються на етапи організації педагогічного процесу.

    Етап підготовки – цільовий компонент (цілепокладання, діагностика, прогнозування, планування…). Усе, що ДО власне, процесу відбувається.

    Етап здійснення – змістовий та діяльнісний компоненти (взаємодія педагогів і вихованців; використання визначених методів, засобів і форм; створення сприятливих умов; стимулювання діяльності школярів…). Тобто, дії, пов’язані з навчанням, вихованням і розвитком учнів.

    Завершальний етап – результативний компонент (аналіз досягнутих результатів, виявлення причин відхилень і помилок).

    І як не сумно це відзначати, найбільше «відхилень і помилок» трапляється тоді, коли вчитель працює «навпомацки», «від заняття до заняття», коли не задумується над такими «складними і відірваними від життя» поняттями, як мета виховання та навчання. Робіть висновки!

    Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

    Вподобати!
    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.