33 розділ

Ізмір Каррітер Азарійський

Зимовий бал, місце, де зберуться всі вищі чини Імперії та їхні діти для налагодження контактів, укладання угод та вигідних шлюбів. Ізмір ненавидів цей період. Щороку батько возив його до Зимової резиденції, але не для розваг, а щоб осягати науку шпигунства, світською балаканиною випитуючи всі необхідні йому відомості. Так, він був такий не один. Щороку, подібне тренування проходили всі нащадки великих родів. Хоча, певно, він єдиний плекав щиру огиду до всього, що відбувається.

Проте цього року, крім роботи, Ізмір передчував близьке знайомство з людиною, яку ось уже шість місяців намагається вистежити у Великій Імператорській Академії. У списках запрошених є другий принц Борейського королівства.

О, він уже виразно відчув смак перемоги на губах, коли подивиться в очі цьому дрібному вискочці, та заявить, що завжди знав, хто він насправді. І головне, не забути згадати ритуал! Це буде його тріумфом!

З того часу, як хлопець зрозумів, з ким має справу, Олександр не давав йому спокою ні вдень, ні вночі. Весь час трапляючись на очі, привертаючи увагу своєю неймовірно дратівливою посмішкою, занадто гнучким тілом чи веселою вдачею… А ця його безглузда звичка закушувати нижню губу, коли про щось думає! Ізмір і так не міг відірватися від спостереження за хлопчиськом, а тут ще й дурні сни.

Іноді це були лише картинки раніше побаченого, але іноді щось на зразок видінь. То сірі, як грозове небо, очі мучать його всю нову, ніби хочуть зазирнути в саму глибину душі, то світла усмішка, або ця демонова прикушена губа. Для чого він так робить? Хіба хлопці кусають губи? І чому він має такі правильні, навіть дитячі риси обличчя? Де не голене підборіддя, де гострі вилиці, де великі грубі пальці? Чому немає мозолів на руках від постійних тренувань із мечем? Чому він досі згадує ці вузькі долоні, які так міцно його тримали, коли він упав зі сходів.

Демони! Як же він втомився від постійних думок, і неможливості в усьому розібратися. Але сьогодні хлопцеві більше не втекти! Вони поговорять, Ізмір посміється трохи, а потім запропонує йому зайняти місце поряд. Навіщо? Він ще не вирішив, але час є, щось вигадає. Він певен, так треба!

Вечір розпочався. У величезному золотому залі, прикрашеному ілюзорним снігом, квітами, вкритими інеєм, безліччю магічних свічок, що додавало казковості приміщенню, і темним зоряним небом замість стелі, збиралися гості. Їх ставало дедалі більше. Церемоніймейстер оголошував титул за титулом, імена змінювалися, але омріяного все ніяк не було. Ізмір навіть перенервував в очікуванні. Ще ніколи він не хотів чогось так пристрасно, і не боявся розчаруватися у побаченому. Серце шалено билося в грудях, прискорюючи потік крові настільки, що, здається, незабаром він повинен знепритомніти.

І ось звучить довгоочікуване ім'я:

- Людвіг Едуард Сіверус Реньє, король Борейї, - оголосив церемоніймейстер, - і не наслідний принц Крейг Арчібальд Раян Реньє!

Здається, серце зупинилося. Воно завмерло всього на мить, щоб знову забитися рівно і не поспішаючи, як і має бути у спадкоємця герцога Азарійського на офіційних прийомах. Розчарування? Ні, його не було. Він підозрював щось таке. Так, сподівався на зовсім інший результат, але не відкидав такої можливості. Що ж, він повинен визнати, Раян непогано обвів його довкола пальця. Але відторгнення та неприйняття він не викликає. Швидше навпаки, він зумів влитися в їхню компанію, будучи ніким, тепер усім стане лише простіше його прийняти.

Що ж до Саші... Він залишається загадкою, яку буде дуже цікаво розгадати. Ізмір потерпить ще трохи, рівно стільки, скільки буде потрібно, щоб цей паршивець не зміг вислизнути з його чіпких пальців.

Саша

- Ти маєш зрозуміти одне: твоя сила – це не просто ємність з енергією, як у інших; це жива частка душі нашої богині! Коли Сварог і Радегаст (бог війни) створили цей світ, вони наробили безліч помилок.

- Ще б не наробити, по п'яні!

- НЕ перебивай! - гаркнула старенька. Ми сиділи за її великим столом і перетирали сушені трави та коріння в порошок. Бабуся Рогнеда була лікаркою в селі. І хоч у цьому світі жінка не має жодних прав, її всі поважали, поради цінували, і лікуватися йшли лише сюди. Не дивно, зважаючи на те, хто вона насправді! - Так, дурниці завжди відбуваються або у пориві пристрасті, або на п'яну голову. Отож, коли вони створили цей вимір і населили його людьми та тваринами, вони віддали їм усю зібрану від боротьби силу. Проте сила та була породженням зла, заздрощів та ревнощів. Вона не могла дарувати життя, лише вбивати та руйнувати. Згодом такий світ був приречений на смерть. Тоді наша світла мати Діділія, богиня родючості, віддала частинку своєї душі, і поселила ці крихти в серця найсвітліших істот на землі, у серця люблячих матерів. Їхні доньки, народжені в любові та турботі, стали першими посланцями богині. Сила богині жива, вона врівноважує зло та руйнування.

- Зачекайте, - знов перебила я. Зараз знову влетить, але ж цікаво. – Ви кажете так, ніби всі маги життя – це жінки, але ж були й чоловіки! Я точно це знаю. Мене саму ледве в кабалу до спецслужб не загребли.

- Чоловіки, - Рогнеда реготнула, - жалюгідні підробки… Розумієш, дитино, буває так, що у благословенної матері народжується хлопчик. Тоді іскра повністю не переходить до нього, а лише віддає маленьку частинку, сподіваючись все ж таки знайти місце в серці наступної дитини. Тому вони сильніші, ніж звичайні маги, але не є Знаючими.

- Ким? - такого я точно ще не чула.

- Знаючі, - терпляче пояснювала бабуся, - це ми з тобою; ті, хто знає про благословення матері, хто береже та шанує її закони, хто несе її світло в собі. Ти теж Знаюча, тільки тебе треба трохи підівчити.

Я задумалась. Що ж виходить, доньки богині Діділії – це таємне суспільство, яке якимось чином підтримує зв'язок, проводить ритуали, навчає новеньких, примудряючись тисячі років переховуватись від звичайних магів! І ось ця колосальна сила не змогла врятувати свій помираючий світ? Тоді що зможу зробити я, маленька, майже тендітна дівчина? Це ж самогубство чистої води!

- Я бачу сумнів у твоїх очах, - ласкаво провела по моєму вічно лахматому волоссі жінка старими, скрюченими пальцями. – Не бійся, люба! Богиня ніколи не кидає своїх дітей. Вона допоможе і вкаже шлях, коли настане час. А поки що, вчися старанніше! Тобі це знадобиться.

Здається, боги й справді люблять мене, коли послали такого вчителя. На душі стало спокійніше та набагато тепліше. Я вже люблю цей будинок, його запахи та шарудіння, він став мені рідним. Від’їжджати буде важко.

Ми ще довго розмовляли. Бабуся Рогнеда навчала мене премудростям збирання трав: які трави коли зрізати, а які краще викопувати з корінням, як сушити, як подрібнювати і зберігати. А ще, які суміші порошків від чого допомагають найкраще. Було набагато цікавіше, ніж на нудних академічних лекціях. Я приходила щодня після пробіжки і залишалася до четвертої години дня, далі поверталася до будинку Карла і допомагала йому, де могла. Мені подобалося працювати з ним. Небагатослівний, але все розуміючий хлопець, ніколи не ліз у мої справи, зате багато чому навчав, розповідав, радив. А я мотала на вус і купалася в теплі та любові, що оточували цю родину. Повернуся до гуртожитку, обов'язково подзвоню Джо. Як там мій улюблений «дядечко»?

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.