2.2 Це просто потворство
Йорг відчиняє двері підвалу — з ноги, щоб друзі швидше впізнали:
— Гунтер фон Хаґенс тут!
Дірк кидає барабанні палички, а Макс, обернувшись з дивана, репетує:
- Ти зовсім хворий?!! Налякав! - І жбурляє в Йорга газетою.
— Ну, вибачте... Хлопці, він правда приїхав! - Йорг не дивлячись вішає куртку на цвях. — Виставка буде лише один день…
— Ану поверни мій кросворд! Ай, блядь, не в обличчя ж!
- Приві-є! - тягнеться з підлоги Арнольд.
— Привіт, — Йорг відбиває йому руку, в крихтах від чіпсів,й сідає ближче до Макса, що надувся. Двох дівчат, що примостилися з краю дивана, вирішує не помічати. Хоча мулатка раптово дуже навіть…
— Доброго дня, — діловито киває Ян і пригладжує світле пасмо. — Загалом у нас репетиція. — Він трохи вражає рогатою гітарою, витончено прикрашеною самоклеєм під дерево.
- Була, - додає Дірк.
— А чого репетируєте?
— Про вемедика, — чмихає Арнольд.
— Чого?
- Ось, послухай, - Дірк картинно простягає руку в персні до старого касетника і клацає кнопкою перемотування.
Дівчата витягуються як сурикати. Макс кладе ступні Арнольду на голий живіт і заривається пальцями у темне хутро. Усі завмирають, приготувавшись.
Спочатку на записі тільки звуки метушні та відрижка Арнольда. Потім починається нерівний, розхитаний ритм. До нього додається скрегіт гітари, а потім страшне виття.
Ян напружено чекає на реакцію. Йорг жмуриться з виглядом поціновувача і про всяк випадок показує великий палець.
Поступово звук стає чіткішим. Можна навіть розібрати окремі слова:
- Мій Ведмідь! О-ооо, мій ведмідь!
Голосів кілька, але найголосніше ламкий здавлений голос Дірка:
— Сумно дивляться ґудзики-очі!
- А-ааа! — дружно виють інші.
— Я любив тебе хлопцем, але тепер забув!
- А-ии!
— Бути дорослим — це означає…
Тієї ж миті лунає глухий удар — двері об стіну, а потім запис обривається.
- А це ти прийшов, - пояснює Арнольд. — Ми гадали, що поліція.
- Ясно. Вибачте, — Йорг зводить плечима. — Я чогось сказати хотів… — але Макс перебиває:
- Мені тут складне слово трапилося. А ти ж у нас ерудит.
- Ой та годі…
- Як називається зайва шкіра навколо вагіни?
Дівчата, пирхнувши, синхронно встають і тягнуться за куртками.
— Ееє… Що?
- П'ять літер.
Йорг знизує плечима. Ніколи не замислювався.
- А, згадав! — Макс ляскає себе по лобі. — «Дівка», — і старанно вписує літери в кросворд: — Ді, ве, Ке…
Мулатка кидає на нього гнівний погляд, але нічого не каже та виходить, ведучи подругу за руку.
— Ну, навіщо ти… — Дірк у серцях зриває бандану. — Ось тепер у нас дівок немає!
— Тобі ж конкуренція менша.
- Та пішов ти!
- Хлопці, все, - Ян примирливо піднімає долоні. — Годі.
— А що зі вашим співаком? — раптом згадує Йорг. - З Берндом.
- З ним стереотипи.
— Розумієш… — починає небезпечно. — Він просто рахує… Не знаю, чому…
На сирій цегляній стелі, яку Ян старанно вивчає, відповідей, як на зло, немає. Дірк із шипінням випускає повітря крізь щербинку між зубами і приходить на допомогу:
— Мабуть, так йому сказали. Не ми, якщо що.
- Що ти націк! — ірже Арнольд із підлоги. - Есесовець! - І отримує від Макса стусан.
У Йорга по всьому тілу виступає липкий піт. Він хмуриться:
- Ви чого взагалі?
- Не ми ...
— Але ж він так вирішив. Можливо, мм, через імідж…
— …І не хоче з нами тепер тусуватись! — в один голос закінчують Ян та Дірк.
Чортові передачі по телеку, думає Йорг. Батько теж — учора надивився про «Сатанинські Королі» KISS, потім рвався шукати в шафі руни фашистів. Не сподобався йому шрифт на футболці ... Йорг трясе головою:
- А ви що?
— Я намагався пояснити Берті, що це просто потворність, — зітхає Макс. — Ну, білість твоя. Альбінізм. Нестача пігменту. Він не слухав.
- Ніякий у мене не альбінізм!
— А це що тоді таке? — Макс витягає з надр дивана пластмасову білу банку.
Йорг стискає зуби. Так ось де вона ... Не треба було пускати Макса до домашньої аптечки. Навіть за перекисом.
- Дай, - він тягнеться, але Макс, спритно ухилившись, схоплюється і починає читати:
— Іони заліза та міді сприяють синтезу тиро… Ааа, бля, як складно.
- Віддав! Живо!
- Тирозинази. Ось.
— Це вітаміни. Віддай.
- ...яка каталізує появу меланіну. "М-м - що я люблю!"
Йорг, схрапнувши, вистачає його за порізане зап'ястя, але Макс в останній момент встигає перекинути здобич Яну:
- Монстр не повинен отримати своє зілля! - І робить Йоргу підніжку. Обидва валяться на диван і починають щосили мутузити один одного. — Знищ це! Ян!
Власник єдиного на всю групу мозку спокійно тримає банку, готовий віддати, і тоді естафету приймає Дірк. Ричачи як шалений бабуїн, він крутить, підкидає за спиною, під коліном і над головою, і нарешті з криком:
- Тримай, пузирь! — мітить Арнольда.
Той із невластивою грацією весь згинається і ловить її, затиснувши між другим та третім підборіддям.
- Давай! — волає скручений Макс десь з-під Йорга. - Покажи клас!
Арнольд зубом підтягує крихку кришку — а потім висипає всі капсули собі в пащу. Мов у нього відросло разом багато білих ікол.
— Проковтнув це. Хороший хлопчик, - примовляє Макс. - Ти зможеш.
Арнольд хрипить і кашляє, але слухняно ковтає — також усе разом. Нерівна куля проходить по стравоходу, як у діснеївських гієн. Друзі дивляться на це із сумішю гидливості та поваги. Особливо Йорг. У нього й одну насилу виходило.
З півхвилини вони сидять нерухомо, чекаючи на жахливу агонію. Нарешті, Ян пропонує:
— Може, води? — і Арнольд зі сльозами киває.
Поки він жадібно п'є з пляшки, Йорг думає, як краще сказати. Долоні гидко зволожуються. Він приречено видихає:
— Ну то ось… Загалом, навіщо я… Гунтер фон Хаґенс тут.
- Де? — Макс по-дурному озирається. - Прям тут?
- Та в Берліні ж!
- А це хто? – обережно уточнює Ян. Дірк розпливається в зловісній усмішці:
- Доктор Смерть!
— Він із людей трупи робить, — встряє Арнольд. — У сенсі з трупів всяке…
Йорг опускає очі на свою футболку. Розмальований Сіммонс підморгує - давай, і Йорг терпляче пояснює, в основному заради Макса:
- Це експериментальний анатом. Ну, лікарь. Вчений. Вигадав таку штуку як пластинація - спосіб збереження тіл шляхом заміни рідини в тканинах на полімери.
— А, я щось чув, — киває Ян.
- Ну ось. Взагалі він зі Сходу. Його викупили.
- З ломбарду? - вражається Макс, і Йорг злегка клацає його по потилиці:
— Із в'язниці НДР-івської! Розумієш, він крутий.
- Угу.
- І ось він приїхав. Щойно сказали по телеку. Цієї суботи буде виставка в Месі.
Йорг на ходу підбирає слова: вони ніби вірні, але звучать якось убого. А головне, не діють.
— Фон Хагенс вирішив показати велич людини, красу тіла, а не душі... Крихкість... організму. Цінність життя ще. Виставка буде лише один день!
- І ти намірився проникнути туди, перекрута, - продовжує Дірк наспів. - Ні, не вийде.
І хрумтить суглобами пальців. Йоргу хочеться в цей момент його стукнути. Тварина картова.
— Сперечаємося, що можна? Ян?..
- Не-а, - той хитає головою. - Не надихає. Пробач.
- Нізащо.
Макс знову відривається від кросворду:
— Аматор радикального мистецтва з використанням елементів мертвих людських тіл. Сім літер.
- Я не знаю. Некро... Ні. Хто?
- Синонім - Буттгерайт.
- Ну? - Здається Йорг.
- Тру-по-йо-б.
Йорг стискає кулаки. Чому вони не можуть просто зрозуміти?.. Жоден. Як спеціально! А ще друзі називаються…
В цей момент Арнольд мрійливо видихає:
— А я б там побував...
Макс штовхає його:
— Як препарат?
- Ну, тебе.
- Ні, тебе! — Макс тисне Арнольдовою ногою на шлунок. - Я сказав!
- Тебе! - хрипить Арнольд і голосно ригає
По підвалу пливе густий сирний запах. Ян закочує очі:
- Дитячий садок. Хлопці, може, годі вже?
Але Макс та Арнольд азартно продовжують деградувати:
- Тебе! Випатрають і розкладуть! — репетує Макс. - Як тушу!
Арнольд не огризається. Він видає щось на кшталт реву Годзілли. Зразок раннього періоду Сева, зазначає Йорг автоматично.
- Обкладуть! Яблуками! Будеш! Лежати! Як свиня! - Кричить Макс, супроводжуючи кожне слово натисканням на діафрагму.
- Рхи-и! — реве Арнольд.
- І це все?..
- Рхи-ыа! — натужившись, Арнольд випускає хмару зеленого газу.
- Фу-у! — в один голос стогнуть Ян та Дірк.
Макс миттю перестрибує через диван і кидається до виходу:
- Евакуація!
Друзі біжать слідом за ним. Дірк намагається знайти свою куртку, але Ян хапає його за руку і тягне. Занадто пізно.
У Йорга від віну паморочиться в голові. Ледве не зачепивши трубу, він вивалюється в коридор. Спотикаючись, пробирається на дотик. Десь попереду порятунок та повітря. А десь позаду чергує рев із кашлем Арнольд.
Зрештою, залізні двері. Йорг штовхає її і без сил падає в пухнастий, теплий наче сніг. Поруч скорчившись, лежить Дірк і цей сніг їсть.
- Ну що, - усміхається Макс, - хтось ще хоче осягати таємниці тіла?
Йорг кидає в нього пухким сніжком. Макс не залишається в боргу і, нахилившись, починає по-собачому закидати його. Під крижаний фонтан потрапляють і Ян із розсадженим об трубу лобом, і зелений напівзадушений Арнольд.
Всі борються проти всіх, розійшовшись по двору кривою пентаграмою. Снаряди проносяться як білі блискавки, Йорг потрапляє в Арнольда і отримує відразу два сніжки — від когось, він уже не помічає. По плечу біжить кров: у сніжці була крижинка? Чи скло?.. Легкі горять від морозного повітря, але рукам чомусь не холодно, і сніг такий же, як пух із подушки — м'який і нереальний. Перший цього року.
- Отримуй! — Ян запускає в Макса комом розміром із два кулаки.
Але Макс спритно пригинається, і сніжок дістається Дірку. Прямо в лоб.
— Ой, вибач, — Ян закушує губу.
Дірк, хитаючись, притуляється до цегляної стіни. Кров хльосне з носа, заливаючи брязкальця на шиї, стікає рікою до шкіряних гостроносих черевиків.
- Пробач! Вибач! — Ян метушиться навколо, мов стривожена квочка: — Може, тобі холодне прикласти?
- Вже приклав, блядь.
- Пробач!
Макс хитає головою:
- Ах. Наш вампір кровоточить. Продовжимо?
Йорг з сумнівом дивиться на його босі посинілі ноги, і тут Макс сам схоплюється.
— Що робимо! Ти ж застудишся!
— Та ні, не знаю… — бентежиться Йорг. — Гаразд, тоді зараз піду.
- І винеси мені кеди.
— Ну, гаразд, — Йорг вдихає глибше і крокує в темряву.
Коли він виходить із горою пахучих чіпсами курток та максовим взуттям, Дірк уже діагностував собі струс мозку.
- У мене все пливе! І двоїться!
— Спробуй торкнутися кінчика носа, — просить Ян.
Дірк, блукаючи посміхаючись, торкається Яна за носа. Арнольд осторонь намагається зробити те саме зі своїм, але безуспішно.
- Дякую, - киває Макс і натягує косуху. — Зверніть увагу на голубків: востаннє вони так збуджувалися, коли віджили у Бернда гітару.
- Еее, ти про що?
- Забий.
Йорг чекає, поки він зав'яже шнурки, а потім тихо запитує:
— А ти не хочеш піти? Разом щось придумаємо…
Макс кривиться з гидливою втомою:
- Ні. Я ж не трупів. Але, якщо хочеш, брат тебе впише.
- Що? - Йорг не вірить вухам. - Вольфганг зможе мене провести?!!
- Ймовірно. У нього все одно буде зайвий білет.
- Чому?
— Я не піду. Я ж не труп, — хмикає Макс.
Від радості хочеться стрибати — по-щенячому, по-дитячому. Йорг не витримує і все-таки трохи підскакує:
- Спасибі! Ти справжній друг!
— Тільки одягни щось «SS», — Макс жартівливо торкається його футболки. — Раптом у Лікаря теж стереотипи.
Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Вподобати!