Зміст
  • Глава 1. Сеньйор Федеріко йде на роботу
  • Глава 2. Сеньйор Федеріко грає з онуком
  • Глава 3. Сеньйор Федеріко приходить у відчай
  • Глава 4. Сеньйор Федеріко переїжджає
  • Глава 5. Сеньйор Федеріко спілкується з новими знайомими
  • Глава 6. Сеньйор Федеріко базікає з новим доглядальником
  • Глава 7. Сеньйор Федеріко приймає душ
  • Глава 8. Сеньйор Федеріко пропускає поховання
  • Глава 9. Сеньйор Федеріко розмовляє з онуком
  • Глава 10. Сеньйор Федеріко приймає рішення
  • Глава 11. Сеньйор Федеріко поринає у спогади
  • Глава 12. Сеньйор Федеріко знову теревенить з онуком
  • Глава 13. Сеньйор Федеріко зустрічається з сином
  • Глава 14. Сеньйор Федеріко вертається додому
  • Глава 15. Сеньйор Федеріко іде до психолога
  • Глава 16. Сеньйор Федеріко жаліється на життя
  • Глава 17. Сеньйор Федеріко зустрічається з подругою
  • Глава 18. Сеньйор Федеріко читає вірші
  • Глава 19. Сеньйор Федеріко гортає сімейний фотоальбом
  • Глава 20. Сеньйор Федеріко розповідає про свою колекцію
  • Глава 21. Сеньйор Федеріко розмірковує про дроби
  • Глава 22. Сеньйор Федеріко співає
  • Глава 23. Сеньйор Федеріко їде на кладовище
  • Глава 24. Сеньйор Федеріко знімається у кліпі
  • Глава 25. Сеньйор Федеріко розповідає про стару фотографію
  • Глава 26. Сеньйор Федеріко дає пораду
  • Глава 27. Сеньйор Федеріко знову розмовляє з сином
  • Глава 28. Сеньйор Федеріко знову поринає у спогади
  • Глава 29. Сеньйор Федеріко розповідає дивні історії
  • Глава 30. Сеньйор Федеріко поринає у колишнє
  • Глава 31. Ред знайомиться із родичами
  • Глава 32. Ред ходить у гості
  • Глава 33. Ред приміряє одяг
  • Глава 34. Сеньйор Федеріко повертається
  • Глава 35. Сеньйор Федеріко розмовляє з Мері
  • Глава 36. Сеньйор Федеріко балакає з друзями
  • Глава 37. Сеньйор Федеріко свариться із сином
  • Глава 38. Сеньйор Федеріко розмовляє з родичами
  • Глава 39. Сеньйор Федеріко співає для друзів
  • Глава 40. Ред іде гуляти
  • Глава 41. Ред робить пропозицію
  • Глава 42. Сеньйор Федеріко уникає розмови
  • Глава 43. Сеньйор Федеріко знаходить сім'ю
  • Глава 44. Сеньйор Федеріко робить зізнання
  • Глава 45. Ред згадується у розмові
  • Глава 46. Ред співає
  • Глава 47. Сеньйор Федеріко складає пісню
  • Глава 48. Сеньйор Федеріко слухає Реда
  • Глава 49. Міранда робить помилку
  • Глава 50. Міранда програє
  • Глава 51. Сеньйор Федеріко пише листа
  • Глава 52. Сеньйор Федеріко зустрічає фанатів
  • Глава 53. Сеньйор Федеріко співає
  • Глава 42. Сеньйор Федеріко уникає розмови

    — Отже, цього разу він руйнувати моє життя не хоче? — протягнув Фредді.

    — Схоже, що ні, — Марсі знизав плечима. — Принаймні, ми могли б спробувати. Ти можеш створити історію, яку зможеш показати друзям.

    — Ось вона, ця історія, — Фредді поплескав по грудях. — Я вже створив її один раз. Ред не зможе її зіграти.

    — Придумай таку, яку зможе. Ти й сам уже...

    — ...заплямував свою репутацію, — скривився Фредді. — Сам не зміг зіграти містера Досконалість. — Марсі зітхнув і заплющив очі. Підняв голову.

    — Отже, я — пляма? Тобі за мене соромно?

    Фредді притягнув його за потилицю, поцілував. Відсторонився, щоб бачити його обличчя:

    — Так. Хоча не впевнений, що варто було б. Може, це навіть не важливо, варто було б чи ні, я просто хотів би, щоб я міг пройтися з тобою вулицею в обіймах, вітатися з друзями, і щоб усе було добре... — він облизнув губи, провів пальцями по волоссю Марсі, великим пальцем по щоці. Той опустив голову.

    — Ну то йди до Ареселі, вона буде рада, — у його голосі не було енергії.

    — Не хочу, — так само тихо відповів Фредді.

    — Я на дівчину не перетворюся.

    — Проблема не в тому, що ти не дівчина, — Фредді підняв його підборіддя. Задумався. — А як би Ред представив тебе своїм друзям, якби ви були разом?

    Марсі подивився вгору і проти волі посміхнувся.

    — Гей, друзі, це Марсі, він мене трахає. Дивіться, який красунчик, правда?

    Фредді фиркнув і посміхнувся, хоч вії й опустив.

    — М-м-м, напевно, це вперше, коли я скажу, що він у чомусь кращий за мене, — Фредді спіймав його руку, стиснув пальці. — Або що я заздрю його... не знаю, як це назвати... упевненості в собі, напевно.

    — Бесоромності, — крізь сміх сказав Марсі.

    — Хоробрості. — Його обличчя знову стало сумним, і Марсі поцілував його.

    — Але ж ти представив мене своїм друзям. Нехай і не в таких виразах.

    — Так, але Реду це зробити було б зовсім не складно. Чому?

    — Запитай його.

    — Може, і запитаю.

    Марсі встав і зайнявся салатом — мив, нарізав, змішував. Фредді мовчки допив каву і прикінчив ще одну сигарету. Потім вони поснідали, і Фредді почав кружляти вітальнею. Марсі забрався на диванчик з ногами й врешті-решт спіймав Фредді за рукав, коли він проходив повз, і посадив поруч.

    — Давай, сформулюй це словами. Якщо Ред ще з'являтиметься, чого б ти хотів від нього?

    — Передбачуваності. — Фредді сперся на коліна і втупився в килим. — Я хочу знати, де і з ким прокинуся. Хочу, щоб він за можливості не робив нічого важливого, не попередивши мене. Щоб не розповідав правду про себе...

    — Ареселі?

    — Як не дивно, це просто ідеально, — Фредді склав пальці в замок і поклав на них підборіддя. — Навряд чи Ред здивує її своїми смаками...

    — О, тут я дуже сумніваюся, — протягнув Марсі.

    — Ареселі — доміна, вона сама кого хочеш здивує. Ред просто не зрозумів ще, на кого нарвався, — він криво посміхнувся. — Він любить біль?

    — Ні...

    — Добре. Не хочу, щоб залишалися постійні сліди на тілі. Треба буде поговорити з нею про це.

    Марсі сів прямо, схрестивши ноги.

    — Звідки ти знаєш це про неї?

    — Мері розповіла, — знизав плечима Фредді. — Вона їй про мене теж розповідала...

    — І багато?

    — Я думаю... все. — Він опустив голову. — Марсі, не ревнуй. Якби я хотів, щоб хто-небудь так само стирав мою особистість, як це робила Мері, я б звернувся до Ареселі сам.

    Марсі посміхнувся, але тут же відволікся на телефон.

    — О, це твій. Анна М, — він забарився, потім простягнув слухавку Фредді. — Хто це?

    — Донька, — Фредді взяв телефон, зачепивши пальцями руку Марсі. Зловив себе на бажанні завалити Марсі на диван і чіпати скрізь, аби тільки не чути, що вона скаже. Він зітхнув і приклав до вуха: — Алло? — Голос на тому боці задзижчав у слухавці, але Марсі не розібрав жодного слова. — Що? Так, звісно... Ми зараз під'їдемо. — Глянув на Марсі. — Так, я його візьму, про всяк випадок. Вони все одно мене ненавидять. Гаразд, не хвилюйся, я розберуся. Дякую. Бувай.

    Марсі стиснув руки в кулаки й повільно вдихнув і видихнув, але дочекався, коли Фредді згадає про нього сам. Зловивши його погляд, Фредді розслабив плечі й відгукнувся:

    — Батьки Мері приїхали. Найімовірніше, буде потворна сцена, тож чудово, що нікого не буде, тільки Енріке вдома. Ти... можеш почекати зовні, якщо хочеш.

    — Я піду з тобою.

    Коли Марсі вийшов з машини біля будинку Анни, він знову був без макіяжу й у світлій сорочці, під комір якої заправив зібране волосся. Він зупинився біля ґанку білого двоповерхового будинку. Фредді, кусаючи губи, пом'явся на місці, потім зі зітханням натиснув на дзвінок і випростався.

    Відкрив Енріке. Фредді непомітно перевів подих, побачивши, що він дивиться з цікавістю, але без напруги. Енріке наче так і треба потиснув руку Марсі та кивнув йти за собою. Навшпиньки піднявся на другий поверх.

    Еллісони сиділи на ліжку, на руках місис тримала молодшу доньку Анни. Та ще не ходила, і зараз спала. По інший бік сиділа жінка років шістдесяти, і Фредді підняв брови, намагаючись згадати, хто це. Батькам Мері було вже за вісімдесят, і він ледь упізнавав їхні обличчя. Виглядали вони куди менш розсердженими, ніж він очікував.

    — Доброго дня, — голос був ледь голоснішим за шепіт, щоб не розбудити онуку. Місис Еллісон поклала її в ліжечко і встала.

    Енріке відвів усіх вниз, у світлу вітальню з м'якими диванчиками, розставленими півколом. Енріке пішов готувати каву, решта розсілися і повисла тиша.

    Марсі крадькома поглядав на нових родичів. Старший Еллісон хмурився, коротке сиве волосся стирчало навколо лисини. Його дружина сиділа поруч із прямою спиною, стиснувши вузлуваті пальці в замок. Обидві жінки були в спідницях нижче коліна і з зібраним у пучок волоссям, і дивилися похмуро.

    — "Не очікував, що ви приїдете", — м'яко сказав Фредді англійською. — "А ви?.."

    — "Я сестра Мері", — та стиснула губи.

    — "Ах, Емілі, пам'ятаю", — він ледь усміхнувся, але розрядити напругу не вдалося.

    — "Як вона померла?" — запитала місис Еллісон рівно. Фредді втягнув повітря носом і моргнув. Марсі вчепився в поділ сорочки, вже дещо пом'ятої на той час.

    — "Уві сні", — відповів Фредді тихо. — "Обличчя було спокійне, думаю, вона не мучилася, навіть не зрозуміла, що сталося", — між брів залягла складка. Він дивився в простір, на мить губи здригнулися.

    — "Вона мала повернутися додому, до нас", — промовив містер Еллісон. — "Без тебе".

    — "Ми чекали", — додала його дружина. — "Але приходили тільки листи".

    — "Ви їх читали?" — запитав Фредді. Еллісон фиркнув і підвів підборіддя.

    — "Палили, не розкриваючи", — губи місис Еллісон скривилися. — "Вона повинна була приїхати сама, а не слати дурні листи!"

    Фредді сковтнув і підняв тяжчий погляд.

    — "Вона чекала відповіді всі ці роки".

    Старший Еллісон вишкірився і відкрив рота, але сказати нічого не встиг.

    — "І покине чоловік батька свого і матір свою, і приліпиться до дружини своєї", — пролунав позаду Фредді спокійний голос. Марсі обернувся. Даніель не поспішаючи підійшов до диванчика Фредді ззаду і поклав долоні на спинку. — "Вона обіцяла перед богом і людьми — у багатстві й бідності, радості й печалі, поки смерть не розлучить їх. Вона не могла повернутися".

    Обличчя Еллісона сіпнулося.

    — "Ти ще хто такий?"

    — "Даніель. Ваш онук. А ви, мабуть, святий отець, який вважає, що його дочка повинна була порушити свої клятви богу?" — він підняв брову, і Еллісон схопився, задихаючись. Енріке з кухлями в руках зупинився у дверях кухні, спостерігаючи.

    — "Ти не розумієш", — Еллісон простягнув палець у бік Фредді. — "Цей чоловік — він не для неї! Розпусник... Думаєш, ми не знаємо, хто ти такий? Р-р-р-ред!.. О, ми дізнавалися, о так... Ти співав брудні пісні й знімався в порно з чоловіками..." — його палець трясся. — "Ти... не для нашої... дівчинки..." — він осів на диван і схопився за груди. Фредді дивився на нього зі здивуванням, схиливши голову вбік.

    — "Що? Скажеш, не так?" — додала місис Еллісон.

    — "Е-е-е... Я справді не знаю, що на це сказати", — відповів Фредді й швидко озирнувся на всі боки. Крадькома глянув на свій рукав, і його обличчя спотворило страждання. Він ображено зітхнув і підняв погляд на Марсі — очі в того були круглі. Марсі облизнув губи й сказав, дивлячись Реду в очі:

    — "Містер і місис Еллісон, ви ж не сваритися приїхали, правда? Онуків побачити, на могилку сходити... Давайте всі заспокоїмося?"

    — "А ти ще хто такий?" — примружилася Емілі. — "Ти не схожий на нашого родича!"

    — "Прокляте кодло!" — містер Еллісон трясся і дивився на Реда ненависним поглядом. — "Правду кажуть, краса — подарунок диявола. Ти обдурив нашу доньку..."

    Той відкрив рот, потряс головою:

    — "Довбаний хуй, та що я зробив?"

    Даніель сіпнувся всім тілом:

    — Марсі, забери його звідси зараз же!

    — "Чого?" — Ред обернувся, і Даніель відсмикнув руки, щоб не торкнутися його.

    — Марсі! — голос Даніеля змусив зморщитися всіх. Марсі схопився, потягнув Реда за руку:

    — "Пішли..."

    — "Якого хера..."

    Марсі заглянув йому в очі й прошепотів:

    — "Ти обіцяв поводитися пристойно!"

    — "Але я ж нічого не..."

    — Марсі! — знову крикнув Даніель, і Марсі зірвав Реда з диванчика і потягнув за собою:

    — "Мовчи, будь ласка, не говори ні слова, ти обіцяв! Ходімо!"

    Ред встиг тільки обернутися і подарувати присутнім ще один гнівний погляд, і тут же спіткнувся, Марсі підхопив його під лікоть, провів повз Енріке і зачинив двері кухні. Еллісони проводили його поглядом, сидячи з відкритими ротами.

    — "Що це було?" — запитав Еллісон. Даніель скривився і заплющив очі, видихнув через зуби. Коли він заговорив, голос був тихим і спокійним, а погляд дивився повз:

    — "Ви кинули її", — він знизав плечима і постукав пальцями по спинці дивана. - "Кинули в чужій країні, без знання мови, грошей і роботи, вагітну, разом із цією людиною", — він подивився на них, і Еллісон змішався. — "Не відповідали на листи... А раптом вона не могла виїхати та просила допомоги? Раптом би вона померла тут? Через вас?" — Місис Еллісон сковтнула і похитала головою, Даніель похмуро посміхнувся: — "Так-так, через вас. Хочете знати, що було далі?" — він усміхнувся ширше, але очі залишилися злими. — "Батько вивчив мову, став заступником бухгалтера в хорошій фірмі, купив матері машину і двоповерховий будинок з ділянкою. Виростив трьох дітей і шістьох онуків. Я ніколи не чув, щоб він підвищив на неї голос, сказав різке слово або навіть просто "ні". — Він зробив паузу. — "Він виконав свою обіцянку — робив її щасливою все її життя. Він її не підвів", — він сумно посміхнувся. — "Напевно..." — його голос став тихим і задумливим", — ніхто з нас не усвідомлював, наскільки він побудував своє життя навколо неї. Коли вона померла, все посипалося". — Раптово він фиркнув і криво посміхнувся: — "Перші кілька місяців він просив телефон у будь-кого, хто опинявся поруч, щоб зателефонувати їй. Вона "чомусь" не відповідала на його номер... Одного разу..." — він зробив ще одну драматичну паузу", — він сказав мені, що бачить мене вперше. Що не знає іспанської, що йому сімнадцять років. Що його звуть Ред. — "Еллісон шумно втягнув повітря, місис відкрила очі ширше. — "Він ніколи не бачив Мері. Психолог каже, їхня з батьком пам'ять роздільна..."

    — "Тобто ви визнаєте, що він не в собі?" — запитав Еллісон дещо тихіше, ніж збирався. Даніель знову посміхнувся.

    — "Здогадаєтеся, що сталося, коли йому було сімнадцять? Правильно — він зустрів маму. І більше Ред не з'являвся до самої її смерті". — Він побарабанив пальцями по оббивці й схилив голову набік: — "Коли починаєш замислюватися про старість батьків — це дуже тривожні роздуми. Деякі люди впадають у маразм, перестають упізнавати близьких, губляться за два кроки від дому..." — Він обернувся в бік дверей кухні. Продовжив тихіше: — "Це нестерпно — бачити його таким. Напевно, могло бути й гірше — він міг би бігати за людьми з сокирою або малювати екскрементами на стінах..." — Знизав плечима. — "Навіть цілком нормальні люди на старості можуть поїхати дахом, особливо якщо втрачають опору і сенс у житті. Але... він був хорошим батьком. Хорошим чоловіком, другом і просто людиною. І я не збираюся кидати його в такому стані", — він подивився Еллісону в очі. — "Він би нас не кинув". — Облизнув губи. — "Якщо ви хочете залишитися, поговорити з ріднею і побувати на могилі доньки, то поводитиметеся шанобливо. Або просто зараз вставайте і повертайтеся туди, звідки приїхали", — він нахилився і вискалив зуби. — "Усе зрозуміло?"

    Жінки так і сиділи з відкритими ротами, на обличчі місис Еллісон проступила невпевненість. Її чоловік після паузи кивнув, і Енріке перевів подих. Згори пролунав дитячий плач, і Енріке ойкнув, поставив чашки на стіл і з тихим "Вибачте" збіг по сходах.

    — "Це варто обміркувати, я вважаю", — сказав Еллісон і, важко спершись руками, встав. — "Ми повернемося в готель". — Жінки піднялися, і Даніель проводжав поглядом їхній відхід. Коли вхідні двері зачинилися, з кухні виглянув Ред. Очі в нього сяяли.

    — "Це був жорсткий розйоб, бро", — він з усмішкою похитав головою. — "Вау! Запиши це, поки не забув, виголосиш промову на похороні Фредді Похмурого!"

    Обличчя Даніеля сіпнулося.

    ***

    Марсі завів двигун, озирнувся, і Ред пристебнувся. Машина рушила. Ред розвернувся, проводячи поглядом новоявлених родичів біля дороги, дістав цигарки, прикурив.

    — "Слухай, а як ви з Фредді Святошею взагалі опинилися в одному ліжку?" — він випустив дим і обернувся до Марсі. Той знизав плечима:

    — "Ріко вмовив його пограти з нами, ну от після концерту... Я був напідпитку, він дещо не в собі... ну й ось".

    — "Не в собі?"

    — "Мері померла", — Марсі зітхнув. — "Фредді цього не усвідомлював, але відчував, що щось не так. Ну а тут я поруч опинився".

    — "А як же траур, все таке?" — Ред покрутив сигарету в пальцях.

    Марсі зробив дивний рух, щось середнє між потиском одним плечем і похитуванням головою.

    — "Не знаю я, Ред... Мері всього два тижні, як померла, а Фредді цього навіть не зрозумів, вона так і лежала в нього вдома. Ну який траур? Тут би дах на місці втримати".

    — "Бля, Марсі, ти нормальний взагалі? Навіть я не наважився б трахнути мужика, у якого труп дружини вдома..."

    — "Правда?" — Марсі кинув на нього недовірливий погляд. — "І взагалі, я ж не знав!"

    — "Але зараз-то ти знаєш!" — він витріщив очі, але Марсі лише знову змішався і повів плечима. Ред розсміявся і потряс головою. — "Ні, ну ти даєш взагалі!"

    Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

    Вподобати!
    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Злата Соловей
    27.08.2023 08:31
    До частини "Глава 42. Сеньйор Федеріко уникає розмови"
    Спойлер!
    Батьки у Мері... кхм... Я здивована, що Даніель був такий відвертий та спокійний з ними, якщо врахувати його характер. Сподіваюся, з батьком він також поговорить одного разу спокійно і скаже йому те, що сказав їм. Бо це насправді важливі речі, і Фредді треба їх почути. Цікаво, як вони дізналися, що Мері померла? Ну і вважаю, що у них немає морального права дорікати Фредді. Друга їхня донька, здається, так і залишилася з ними, не знайшла свого власного шляху(
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Eriloor
    27.08.2023 21:53
    До частини "Глава 42. Сеньйор Федеріко уникає розмови"
    Спойлер!
    Вони дізналися, бо Фредді написав їм і відправив листа з адреси своєї дочки, щоб точно прочитали. Про це було у главі, де ми знайомимося з його дочками... Хм... до речі, я не прописувала, як там склалось життя Емілі. Може, і непогано, просто вона вирішила цього разу поїхати з батьками. Ех... кінець книжки так і рясніє недотягнутими сюжетними лініями:( На це печально дивитися, бо тепер я починаю їх помічати. Ви це, якщо бачите щось таке, озвучуйте, я запам'ятаю і спробую виправити, коли зроблю мальопис, може, і до тексту тоді доберусь. Бо якщо колись перекладати на англійську, то треба буде вже виправлений варіант, а не цей. Дякую, залишилось зовсім трошки)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Злата Соловей
    28.08.2023 08:12
    До частини "Глава 42. Сеньйор Федеріко уникає розмови"
    Спойлер!
    Ага, мабуть, підзабула вже про листи) Бо ж тут вони говорять, що все палили, не читаючи. Судячи з того, як батьки віднеслися до відʼїзду Мері, дуже сумніваюся, що у Емілі все склалося добре - такі батьки зазвичай хочуть у всьому контролювати дитину, мало якому чоловікові це сподобається... А незавершені сюжетні лінії простіше виправити, ніж здається)) Інколи вистачає пари речень, щоб зазначити, чим там все у героїв закінчилося.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше