Зміст
  • КРОК ПЕРШИЙ, РАПТОВИЙ: ВБИВСТВО В ОПЕРІ. 1. Знайомство
  • І.2. Цікава пропозиція
  • І.3. Підозріла "мазда"
  • І.4. Знайдіть замовника
  • І.5. Аматорське стеження
  • І.6. Зустріч з вбивцею
  • І.7. Підтасовка
  • І.8. Їх там двоє!
  • І.9. План "Б"
  • І.10. У купецькому саді
  • І.11. Де я проколовся?!
  • І.12. Вечір в театрі
  • І.13. Вечір в театрі (продовження)
  • І.14. Ви впоралися
  • І.15. На кладовищі
  • І.16. Проблема вибору
  • КРОК ДРУГИЙ: ВИМУШЕНИЙ. ЗІРВАНА БАШНЯ ІІ.1. ПРОЛОГ. На кладовищі (продовження)
  • ІІ.2. Дохідний дім булочника Септера
  • ІІ.3. Василь Лесицький - сищик невдаха
  • ІІ.4. Хочеш пояснень?
  • ІІ.5. Пані Хана
  • ІІ.6. Небалакучий кочегар
  • ІІ.7. Ти мене пограбуєш!
  • ІІ.8. Будемо ловити на живця
  • ІІ.9. Як давно ви знаєте Посередника?
  • ІІ.10. Горе злодії
  • ІІ.11. Прикре фіаско
  • ІІ.12. Кондитерська Семадені
  • ІІ.13. Виграна партія
  • ІІ.14. Опівнічний візит
  • ІІ.15. Від першої особи
  • ІІ.16. День дурня
  • ІІ. 17. Зірвана башта
  • ІІ.18. Орден Святого Станіслава
  • ІІ.19. Епілог
  • КРОК ТРЕТІЙ: САМОСТІЙНИЙ. БІСОВА ТАЧКА. 1. Приходь, якщо зручно
  • ІІІ.2. Приємного апетиту!
  • ІІІ.3. Ромчик живчик
  • ІІІ.4. Гоп-стоп
  • ІІІ.5. Труп
  • ІІІ.6. Нахаба
  • ІІІ.7. Хлопчик-тригер
  • ІІІ.8. Альма-матір
  • ІІІ.9. Професор Моріарті
  • ІІІ.10. Стули пельку і розказуй!
  • ІІІ.11. Антидот і тачка
  • ІІІ.12. Полювання на маніяка
  • ІІІ.13. Дівчина
  • ІІІ.14. Мало тебе били!
  • ІІІ.15. Побачення
  • ІІІ.16. Навкруги — самі маніяки!
  • ІІІ.17. Якщо ти мітиш в її хлопці
  • ІІІ.18. Хай поговорять.
  • ІІІ.19. Він знає, що я знаю
  • ІІІ.20. Я помилився
  • ІІІ.21. Поїдемо на Осокорки.
  • ІІІ.22. На старих дачах забагато щурів
  • ІІІ.23.Що вас пов’язує з цим типом?!
  • ІІІ.24. Ну й дурень ти, Холмогоров!
  • ІІІ.25. Випадковість (від першої особи)
  • ІІІ.26. Кавалерія підтягнулася вчасно
  • КРОК ЧЕТВЕРТИЙ: ВИРІШАЛЬНИЙ. ПРИВИДИ МЕТРОПОЛІТЕНУ. 1. Як важко кинути палити.
  • IV.2. Проблема Посередника
  • IV.3.Я знайшов іншого
  • Iv.4. Ми домовимось!
  • IV.5. Стійте, де стоїте!
  • IV.6. Хеміш Хогс
  • IV.7. Будинок з привидом
  • IV.8. Неадеквати і реакції
  • IV.9. Вартовий висуває гіпотезу
  • IV.10. Небезпека для Хогса
  • IV.11. 221В
  • IV.12. І знову пані Хана
  • IV.13. Хтось когось тримає за дурня
  • IV.14. Все не так
  • Iv.15. А я вам казав!
  • IV.16. Полонений
  • IV.17. Хлопці, ви кумедні
  • IV.18. Постріл в пітьму
  • Iv.19. Сварка в підземеллі
  • IV.20. Це очевидно
  • IV.21. Сашко Вартовий (від першої особи)
  • IV.22. Вітальня на Бейкер-Стріт
  • IV.23. Чи впевнений ти?
  • Iv.24. Час бути
  • IV.20. Це очевидно

    Сашко увійшов у вагон. Посередник прослідував за ним. Двері повільно зачинилися і поїзд рушив від станції. Сашко подивився у вікно. Замість очікуваної пітьми тунелю, там був сірий туман десь і колись.

    — Не знав, що ви техніку використовуєте для своїх фокусів, — сказав Сашко. — Маю на увазі сучасні засоби пересування.

    — О! — сказав Посередник. — Історія цього поїзда дивовижна! Він поїхав від станції Південний Кінсігтон у тисяча дев’ятсот вісімдесят другому році і прямував в депо. Більше його ніхто ніколи не бачив.

    — Поїзд-привид? — здійняв брови Сашко. — Ви знаєте, що я не вірю в потойбічних… істот?

    — Так, знаю, — посміхнувся Посередник. — Але це не заважає вам користуватися послугами одного з них.

    — Слушно, — вимушений був визнати Сашко.

    — А ще кажуть, що цей поїзд просто розібрали на металобрухт, а хитрий машиніст на виручені гроші поїхав жити на Багами.

    Сашко розсміявся:

    — Така історія мені здається більш вірогідною!

    Вони помовчали, розглядаючи одноманітний пейзаж за вікнами.

    — Отже, — нарешті порушив тишу Сашко. — Про що ви хотіли поговорити зі мною?

    — Я хотів трохи супроводити вас.

    — Навіщо? Щоб впевнитися, що я не повернуся?

    — Це ваше рішення, Олександре, — стенув плечима Посередник. — Я лише його виконую.

    — Облиште! — Сашко невесело посміхнувся. — Вам конче потрібен детектив, чи не так ви йому сказали тоді, на кладовищі, коли зваблювали всіма загадками світу?

    — Звідки ви…

    — Він розповів мені. А що ви думали? Я його найкращий друг.

    — Тому ви кидаєте його, — різко відповів Посередник. — Якщо він переказував вам зміст тієї розмови, то ви повинні знати, що я сказав: мені однаково, де Холмс зустріне свого Ватсона.

    — А вам не однаково, хто виконає призначену роль? — потяг качнуло на стику рейок, і Сашко вхопився за поручень, щоб не впасти. — Чому б вам не взяти Хогса для вашого прототипа?

    — Хогса? Цього бовдура? — розсміявся Посередник. — Дякую красно, хоча… — він замислено поліз у кишеню.

    — Я так і думав, що зникнення Хогса — це пастка.

    — Ви не зовсім праві, — Посередник нарешті витяг з кишені те, що шукав. — Це виявилася книжка у м’якій обкладинці. — Він казав вам, що історія нелінійна?

    — Він казав, що це ви так казали.

    — Дивіться, такий варіант також цілком можливий, — він простягнув книжку Сашку.

    Той взяв її обережно, ніби боявся обпектися.

    «Пригоди Шерлока Холмса та Хеміша Хогса», — значилося на обкладинці.

    — Що це?

    — Це — варіант розвитку подій, в якому не існує ніякого Ватсона.

    Сашко пересмикнув плечима і відвернувся.

    — Але ж великий детектив наразі не залишиться без компаньйона, — глухо сказав він.

    — Ні, не залишиться.

    — Тобто, все було вирішено наперед. Ви все вирішили наперед, Посереднику! Ви натаскували його, ніби мале азартне цуценя! — Посередник опустив очі. — Ви допомагали йому у першій справі, щоб хлопець відчув смак вдачі. Скажіть, чи зрозумів би він самостійно, хто замовив вбивство прем’єр-міністра?

    — Навряд чи, але з іншого боку, я ж підказував зовсім небагато, — заперечив Посередник.

    — А як щодо Ордену Святого Станіслава? За ним наглядала пані Хана? Вона ж дала вирішальну підказку, чи не так?

    — Олександре…

    — Так, я зрозумів. Вам просто конче був потрібен детектив!

    Сашко відійшов до вікна, бездумно розглядаючи сірий туман.

    — Принаймні, ви повинні бути вдячні, що я врятував його від божевільного отруйника, професора Моріарті, поки ви вешталися невідомо де із своєю допомогою! — закричав Посередник.

    — Вдячний?! — теж закричав Сашко. — Ви взяли живу людину, Посереднику, і чотирма влучними кроками зробили з неї літературного персонажа!

    — Він сам робив ці кроки! Сам!!! — заревів Посередник. — Затямте собі раз і назавжди, Олександре Вартовий, я нічого не можу зробити замість вас. Ви, люди, все і завжди робите самі!!!

    — Облиште! Не будьте ж таким скромним! Ви приклали досить зусиль, щоб занапастити його реальне життя!

    — Реальне життя?! — істерично розреготався Посередник. — Його реальне життя закінчилося півтори роки тому, коли він поліз у справи реальних наркоділків і реально звернув собі шию, стрибаючи з обриву, бо в нього летіла реальна куля, яка, до речі, в нього реально влучила!

    — Але ж…

    — Але ж я вклав з ним угоду, хотіли сказати ви! Та подумайте ж нарешті, Вартовий! Що він утне надалі у вашому так званому реальному житті? Коли, дряпаючи стіни від нудьги, втрутиться в таку ж, або ба більшу халепу? І знову наразиться на кулю! Чи ви думаєте, що я буду давати йому шанси до нескінченності?!

    — О! То ви його благодійник, виявляється… — хмикнув Сашко, хижо мружачись. — А підкажіть-но, скільки насолоджувався своїми пригодами Шерлок Холмс, перш ніж загинув в Рейхенбахському водоспаді? Через декілька років своєї бурхливої діяльності?

    Посередник посміхнувся:

    — Ви знову забуваєте, що історія нелінійна. І хто знає, що може відбутися з Шерлоком Холмсом, коли поряд буде надійний компаньйон.

    — Хто ваш замовник? — різко спитав Сашко, наближаючись впритул до свого візаві.

    — Це має значення? — підняв брови Посередник.

    — Хто. Ваш. Замовник. З самого початку цієї історії, коли ви з’явилися на нашому шляху. Я хочу знати, хто замовив вам Шерлока Холмса. Я маю право знати.

    — То скажіть мені, — украдливо спитав Посередник. — Хто міг замовити Шерлока Холмса?

    І Сашко прошепотів:

    — Це очевидно! Той, хто придумав його.

    Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

    Вподобати!
    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.