9.2

***

{Рена}

– Вона була особлива. Сильна – але не вірила у свою силу. Добра – але соромилася своєї доброти. Вродлива – але хотіла бути звичайною. Зовсім дитина, вирвана з дому. Вона жила для інших, і одним з них виявивсь я. Щасливий час! Ми були молоді, безтурботні, вважали, що треба жити сьогоденням, зрідка озираючись на минуле і не замислюючись про майбутнє. Ні, брешу. Це я так вважав. Вона була серйозна і розважлива, але все змінюється, й іноді за мить щастя доводиться розплачуватися вічність. Я любив її. Досі люблю… як виходить, звичайно. Інших жінок було багато, але до жодної з них я не хотів повертатися.

Я слухала, затамувавши подих. Не кожен день легендарний Лан розповідає про жінку, якій належить його серце. І не кожному.

Ми сиділи під вербою, що росла над швидкою річечкою. Чешів за десять починалося село перевертнів із роду Молодшого Вовка. Місце першої ночівлі.

Ватажок роду насторожено поставився до несподіваного візиту, однак виділив для нас пустий будинок на околиці й кухарку. Його Високість, до якого на землях Пустки повернулася можливість чаклувати, був у захваті, й лише недвозначне попередження правителя Старилісу стримувало його ентузіазм.

У селі магію не любили. Ватажок, тільки-но побачивши нас, відразу ж запитав біловолосого вампіра (до речі, жодного разу не помічала в нього жаги крові), чи, бува, не магів він привів? Лан без найменшого сумніву відповів, що ні. І «ласкаво» накрутив Арголіну вуха, коли той спробував діями спростувати це твердження.

Перевертнів я уявляла зовсім іншими. Точніше, підручник із расознавства описував їх по-іншому. Як на мене, головною особливістю жителів села були ікласті усмішки. І діти, що зовні здебільшого відрізнялися від батьків хіба що червоними очима.

Коли до мене в сутінках підійшов здоровань із триденною щетиною і запропонував «погратися», називаючи мене «Лялею», я бігла, ніби сама смерть гналася слідом. Хлопець не відставав. На порозі відведеного нам будинку, коли я терзала важку ручку, не в змозі збагнути, що треба штовхати в інший бік, він незграбно відсунув мене, зняв двері з петель і гордо повідомив:

– Ось!

Мабуть, Гент трішечки мав рацію, стверджуючи, нібито в Пустці мені не місце.

Метушня з дверима привернула увагу гартонця. Він вийшов на ґанок і невимушено зауважив:

– О, Рено, не думав, що ти любиш дітей!

Напевно, я б висловила йому все щодо брудних натяків, але незрозуміло звідки підійшла мати перевертня, вручила моєму переслідувачеві льодяник на паличці і наказала побажати тітоньці доброї ночі. Забираючи «дитя», вона мимохідь вибачилася:

– Ви не ображайтесь, пані, малюкові ще тридцяти… тобто трьох по-вашому немає. Вони в цьому віці дуже нав’язливі.

Гент тихо сміявся, хоча в сутінках ніяк не міг бачити мого обличчя. А потім сміятися почала я.

Будинок здавався великим, за сільськими мірками – просто величезним. І кімнати я б назвала просторими, але… їх було мало. Крихітна веранда, заповнена мотлохом (це у не-людей так прийнято?), кухня, вітальня і спальня.

На кухні люб’язно розташувався Лан. От хто готовий спати, не відходячи від столу! У нього було голодне дитинство? І, судячи з подвійного сопіння, що долинало з-під покривала, «голодна» юність? Ми ж і години не провели в селі, а дівчина для легендарного героя вже знайшлася.

У вітальні розмістився Арголін, засмучений забороною магії. Хоч він і без здібностей себе показав! Захотілося хлопчикові подивитися, чим буйволи відрізняються від буйволиць. І подивився. Та так надивився, що тварини досі не замовкли. Звідки ж принцу знати, що дійні буйволиці на пасовищі, а відібрані для забою буйволи – у загоні? Чомусь я впевнена, без допомоги магії Його Високість не втік би.

Спальня призначалася для молодят. І гартонець уже не дивився винувато, відшукуючи шляхи відступу. Приглушив «світляка». Ліг біля стіни, віддавши мені майже всю ковдру. Трохи покрутився, влаштовуючись зручніше. Глянув на мене, примруживши блакитні очі. Зітхнув.

– Рено, ти розумна, розважлива дівчина і розумієш, що в дорозі трапляються різні незручності. Потрібно долати їх, не помічаючи. Мені здається, ти вже оговталася від несподіванки нашого весілля. Звісно, я можу лягти на підлозі, але навіщо ці церемонії?

Невже у нього прокинулося красномовство? Мені кортіло відповісти: «Теж полюбляю спати біля стіни». Але… Я тихо повернулась до виходу, переступивши розкидану біля порога жменю дрібних реп’яхів. Що ще за дивний звичай? Обереги перевертнів?

Двері були закриті на засувку з того боку. Знову жарти Арголіна! Ніколи хлопчисько не вгамується.

Я заплющила очі, поринаючи в уяву. Язичок засува повільно поповз убік. Моя рука опустилася на ручку, відчиняючи двері.

Позаду виник якийсь рух. Легкий поворот голови… так і є, гартонець за мною. Дивиться, чекає, ніби не знає, що сказати. Чи що зробити… У повітрі виникло ледь помітне напруження, немов перед грозою. Напевно, мені стало страшно. Інакше навіщо було грюкати дверима у нього перед носом?

Ні, на Гента я не ображалася. Відверто кажучи, він мені подобався і, були б ми в цивілізованих краях, я б охоче з ним фліртувала, приймала залицяння, показувала знайомим вродливого шанувальника… хай навіть гартонця.

Тільки тут – Пустка. Територія, де в полоні мій брат. Може, в цю хвилину він помирав від голоду і спраги, від ран і знущань…

А я вийшла заміж. За ельфійським обрядом, який визнають законним усі людські держави. Релігія ж бо у нас одна… За чоловіка, якого знала менше тижня. Чи вже більше? Я втратила лік часу.

І найстрашніше – мені починало здаватися, що все нормально. Що життя триває і немає нічого жахливого в тих дрібних капостях, які підкидає доля. Мені було цікаво. Навіть Арголін і його підліткові пустощі викликали хіба що посмішку і легку досаду, якщо стосувалися безпосередньо мене.

Я жила. Не долала перешкоди на шляху до спокійного буття – вже жила. І насолоджувалася.

Бабуся говорила, що перестала серйозно ставитися до свого існування після другої сотні прожитих років. Виходить, я – після другого десятка? Це лякало… На що я перетворилася, якщо на пропозицію малознайомого чоловіка залізти до нього в ліжко виникало бажання почати жартівливу перепалку, а не надавати ляпасів?

І найнеприємніше – якби він пішов за мною, я б повернулася. Щодо ліжка не впевнена, але в будинок – точно.

Тільки Гент не з’явився.

Я вибрела до струмка за селом несподівано для самої себе. Начебто ішла, куди очі дивляться, озирнулась – і вже сиджу, притулившись до старої верби. А незабаром у мене з’явилася компанія.

– Який він?

Я впізнала голос Лана і навіть не здивувалася – він завжди з’являвся непомітно.

– Хто? – перепитала, ніби не розуміючи, про кого йдеться.

– Чоловік, якого ти любиш.

Дивно, я очікувала іншого…

– Серйозний… зрідка. Кумедний. І надійний. Ласкавий… Розуміючий. Вродливий. Найкращий. Ледар, зате вірний. Вітряний, але рідний. Продовжувати?

– Я питав не про твого батька і брата.

Він думки читає?! Гадки не мала, що Лан настільки проникливий.

– А про кого?

– Чому ти тут, Рено? – Біловолосий не-людь змінив тему розмови.

Чи не змінив?..

– Не хочу бути там.

Ми трохи помовчали.

– Ваше весілля дійсно було необхідне. Дитина взагалі стала б ідеальним рішенням. На жаль, він ніколи на це не піде… Зараз уже не піде… Шкода, ви не зустрілися раніше. Втім, ти тоді ще під стіл пішки ходила.

– Гадаєш, я піду?

Мене розбирала злість. Нехай Лан – тисячолітній не-людь, він же – вампір особливої раси і легендарний герой в одній персоні, але хто дав йому право вважати мене пустоголовою і говорити про це прямо в очі?

Тихий сміх. Зовсім необразливий, та він пробирав до кісток. Накотив страх… Справжній страх. Весь час забуваю, з ким маю справу! Це біле волосся, гостре підборіддя, великі очі… Але ж Лан – повелитель найбільшої з існуючих держав. І багато легенд ґрунтуються на реальних подіях.

Його очі світилися в темряві… Це так красиво… Лагідні очі, м’яке волосся… Пухкі, трохи дитячі губи… і вони зовсім поруч. Цікаво, скільки дівчат хотіли поцілувати легендарного героя? Божество, що зійшло до простих смертних. Який же він…

Що – я – роблю?!

Чоловік смертельно б образився, якби подруга з жахом його відштовхнула і закрила обличчя долонями, а не-людь сміявся.

– Я лише усміхнувся, а ти була готова впасти в мої обійми. Це при тому, що мене ніколи не вважали вродливим.

Так, мене душив сором! Щоки палали, погляд відмовлявся підніматися. Я завжди насміхалася над книжковим «…він глянув, і вона розтанула…». Так ткнути обличчям в… у самовпевненість може тільки справжній не-людь. Тому що людина не перервала б експеримент.

– Якби Гент не бачив у тобі її, все було б набагато простіше. Повір, крихітко, ти б не розчарувалася. Та ти б і не помітила, як бігла б на весільну церемонію. Знаєш, ви зовні трохи схожі. З тією, іншою. Вони не любили одне одного, але могли стати найкращими друзями… А, ні до чого ворушити минуле. Воно пішло і ніколи не повернеться, хоча ви, відьми, і вмієте змінювати його в головах людей. Моя тобі порада: хочеш бути щасливою дружиною – спокуси Гента, перш ніж його розсудливість візьме верх над спогадами. А якщо не хочеш стосунків – подружися з ним скоріше. Тому що інакше не встигнеш схаменутися, як отримаєш маленького гартонського спадкоємця. І тоді повернення до колишнього життя не буде.

Я задумалась. Це лише одна сторона подружнього життя. А друга – дитя відьми не завжди стає відьмою. У мене є сила, тобто я дивитимуся, як старіють мій чоловік і, можливо, дитина… Старіють і вмирають.

Нізащо!

Щоправда, кохання відьми дає змогу її обранцеві залишатися вічно молодим, але я навряд чи здатна на такі почуття.

– Яка вона? – спало мені на думку.

– Хто?

– Жінка, яку ти любиш.

Лан нічого не відповів. Ми сиділи поруч і дивилися на блиск зірок у темній воді. А коли Рун і Рунна, місяці нашого світу, зустрілися, він вимовив:

– Вона була особлива…

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.