6.1. Пустка

{Навагрем}

– Синку?..

Я спробував вдати, ніби зненацька втратив слух, і напружено міркував, який жарт зіграла доля цього разу.

Перевертень прискорив крок. Мені захотілося з головою сховатись під плащем…

Він був середнього зросту, кремезний і широкоплечий. Така-от купа м’язів, що рухалася по-звірячому плавно і нечутно. Коротко стрижене сиве волосся стояло сторчма, щетина незабаром переросла б у бороду, жовті очі, здавалося, виблискували на сонці. Одяг – шкіра та хутро, незважаючи на спекотну пору. Втім, це не дивно – справжні перевертні перекидаються разом із вбранням, якщо воно зроблене з матеріалів тваринного походження. А ось білі, трохи вигнуті ікла насторожували, незважаючи на те, що непрошений візитер скалився радісною усмішкою.

– Я ж казав, ти виживеш!

Дивно, могутній стусан не скинув мене додолу, тільки посунув трохи вбік. Незнайомець сів поруч, аж світячись від щастя:

– Ех, шкода, що не бачить тебе мати! Зміцнів як, змужнів, на дівчаток заглядаєшся… Не ніяковій, малюче! Я ж розумію, ти після пережитого майже чоловік! І не скажеш, що зовсім недавно я вирізав для тебе іграшкових звірят. Як швидко летить час… Ще рік – і підеш до школи… Сам Вергар обіцяв узяти тебе в учні! Ну ж бо, синку, розкажи, як воно – мати душу?

Мені здавалося, я пропустив щось важливе. Які батько і мати?! Вони у Влаї! І звірята?.. А школа?! Я її закінчив давним-давно і не мав жодного бажання повторювати той сумний досвід. Нехай вчаться ті, кому знання потрібні для майбутнього життя. Ті, у кого немає бабусі-відьми! І мами-відьми!

– У школу не піду, – вирвалося у мене.

Прозвучало по-дитячому, незважаючи на хрипкий від довгого мовчання голос, але «тато» чомусь зрадів. Скуйовдив мені волосся (дивно, і коли мене встигли підстригти?), вкотре показав ікла.

– Впізнаю свого хлопчика! Але про школу ми поговоримо потім. Краще скажи – нічого не болить?

Я заперечливо похитав головою, відчуваючи себе прекрасно. Принаймні фізичний стан був саме таким.

– Людей боїшся? – допитувався він.

Мої думки немов розбіглися. Частина свідомості намагалася чесно знайти відповідь на його питання, друга запевняла, що за мною тужить гамівна сорочка – з такими-то видіннями!

Зрештою я вирішив, що людей трохи боюся.

«Батько» задумливо кивнув:

– Так, це не дивно після того, що сталося…

– А що сталося? – ляпнув я, не подумавши.

Перевертень співчутливо оглянув мене своїми звірячими очима:

– Хоч пам’ятаєш, як тебе звати? – в його нарочито недбалому тоні було занепокоєння.

– Е-е-е… Няв? – назвав я домашнє прізвисько, в глибині душі підозрюючи, що відповідь помилкова.

Незнайомець засміявся:

– І все? Добре ж тебе стукнули, малюче! Нічого страшного, он дідусь твій колись після Медової ночі забув ім’я бабці, то вона йому качалкою швидко пам’ять підлатала. Гаразд, слухай. Ти – Ррікар із роду Старшого Вовка, мій молодший син. Я – Карран, вожак роду. Ще у тебе є брати – Герран і Лакерр. А Няв – твоє сімейне прізвисько, ти в дитинстві не гарчав, як інші Вовки, а нявчав. Селище наше пам’ятаєш?

Я невизначено кивнув.

– Не дуже…

Співрозмовник начебто насторожився:

– А що пам’ятаєш добре?

– Сестру, – бовкнув я і зрозумів, що затягую петлю на шиї – за кого б не мав мене «тато», сестра в нашому сімействі була зайвою.

Але перевертень тільки опустив очі.

– Пам’ятаєш… Пробач старого дурня, синку, я вже казна-що подумав… здалося, не ти зараз зі мною… Це добре, що ти Рраю не забув… Інші всі на місці, ще встигнеш згадати, а її вже немає. Коли трапилося нещастя, ми відразу ж попросили про допомогу. Ельфи відмовили нам, хоч Варей їм стільки золота пропонував, скільки навіть у Лана немає. Двох наших нізащо порішили… А я раніше шкодував, що ми не маємо захисту Старилісу. Та це вони – тварюки бездушні! Тебе врятувала удача… Мисливці вже поверталися додому, коли натрапили на людину з Рятівником. Знаєш, є казка про клинок, який може повернути душу? Вони викупили цей артефакт, але спізнилися всього на день… Ррая не дочекалася… Зате ти зцілився менше ніж за ніч. – Він витягнув із простих піхов до болю знайомий кинджал. – Дивись. Це він тебе врятував! Хочеш потримати?

Я простягнув руку.

– Малюче?.. Синку?!

Світ закрутився, мелькаючи кольоровими іскрами. Одного дотику вистачило, щоб зрозуміти – так, я не сплю. Той самий, відібраний у Рени гномівський кинджал. Старий знайомий. Але чому все так стрімко змінювалося? І він змінювався… Перед очима нечіткою плямою коливалося обличчя «батька», звуки немов пропали… дзвінка тиша…

І фатальні слова.

– Добридень, шановний користувачу. Переміщення вашої душі успішно завершено. Компанія «Другий шанс» вітає вас із новим життям і рада повідомити, що незабаром в продажу з’являться…

Мої пальці розтулилися. Я впав навзнак, краєчком затухаючої свідомості помічаючи, що перевертень жадібно вслухається в безпристрасні фрази кинджала. Прикінцевих слів: «Дослідний зразок Рятівника-О дякує вам за те, що ви користуєтеся виробами Кені-мея, і сподівається, що відповів на всі запитання піддослідного. Щасливого життя в новому тілі! Примітка: продукт одноразового використання, рекомендуємо придбати Рятівник-Б – багаторазовий, який надійде в продаж після завершення випробувань», я вже не чув. Як і не бачив виразу обличчя «тата», який переказав їх мені наступного дня…

А потім прийшов дивний сон.

Затишна кімната, м’яке хутряне покривало, велике розчинене вікно, крізь яке заглядає повний місяць… Співає цвіркун, шумлять дерева… Біля вікна, піднявши очі до неба, сидить тоненька дівчина з довгим волоссям. Так тихо, спокійно… немов у дитинстві. Ага, і природа тягне назовні точно як колись!

Обережно, намагаючись не злякати красуню (чомусь я впевнений, вона дуже вродлива, хоча бачу тільки потилицю), вибираюся з ліжка. Тут сновидіння злегка дає маху – на мені смішні вовняні штанці до коліна з вишитими зайчиками. Дівчина повертає голову. Ех, така кралечка може тільки приснитися!

– Піти з тобою?

Який у неї приємний дзвінкий голосок…

Активно махаю головою.

– Не треба.

Вона легко усміхається і знову обертається до місяця.

Двері відчиняються тихо, без скрипу. Високий поріг, п’ять сходинок, привабливі кущі…

Дивний сон, у ньому я нормально бачу в темряві!

Повертаюся, неголосно насвистуючи. Настрій пречудовий! А на ґанку мене зустрічає розпатлане ікласте чудовисько з палаючими очима. Напевно, якби не ці яскраво-червоні очі, я спробував би показати йому, хто тут головний, але… Двері голосно грюкають.

Красуня схоплюється з місця:

– Що трапилося?

Голос не дуже слухається. Намагаюся жестами пояснити, що не треба їй виходити назовні, адже там таке… таке!

Вона чомусь заспокоюється. Дбайливо допомагає мені сховатися під ковдрою. Я капризно відштовхую її руки. Мене б’є велика дрож, а брехати, що це не від страху, не хочеться.

– Дуже злякався, малюче?

Я здригаюсь, чуючи таке звертання.

– Хочеш, ляжу біля тебе?

Мені тільки й залишається кивати, благаючи всіх богів, щоб мене не розбудили в найневідповідніший момент. Дівчина влаштовується на краю ліжка, притискає мою голову до своїх грудей.

– Засинай, мій маленький… розповісти казку?

І все?! Вона така тепла, така…

Між іншим, це приємно – засинати уві сні!

***

{Рена}

Лан виявився дуже приємним молодим чоловіком… ні, не так. Дуже приємним тисячолітнім не-людем! І вампіром, м-да. Не звичайним, а єдиним представником якоїсь особливої раси – у подробиці я не занурювалась. Щоправда, жарти в нього дивні, але, як-то кажуть, у кожного свої недоліки.

Якщо чесно, я уявляла правителя Старилісу трохи по-іншому. Гаразд, зізнаюся: ніколи б не повірила, що біловолосе непорозуміння, зустрінуте в будинку Магірела і Віарели, і є легенда.

Він не схожий на героя! Може, тому що герої – вони такі… піднесені, шляхетні, з радістю кидаються на допомогу будь-кому, хто потрапив у біду: від принцеси до жебрачки включно з її ручною козою. А ми з Гентом три години поспіль намагалися спонукати Лана на пошуки тіла Арголіна. І не йому особисто пропонували лізти в колодязь! Просили організувати групу ельфів, бо ж гартонець поки до ліжка прикутий, а мене ніхто з довговухих не послухає. І що? Лан без кінця теревенив, що в гномівський водогін нікого не пустить, якщо гноми захочуть – самі повернуть усе.

І правитель із біловолосого ніякий! Його ж смикають як слугу. Та якби наш імператор Малдраб Четвертий дозволяв кожній селянці хватати себе за рукав і вивалювати купу дрібних проблем, він позбувся б трону за лічені дні.

Варто зауважити, що до пошуків мого брата Лан поставився прихильно, навіть пообіцяв особисто супроводжувати нас із Гентом в Пустку, проте не зараз, а коли гартонець видужає.

Виїжджаємо післязавтра на світанку…

До речі, я, виявляється, майже не померла!

– Любонько, у мене є одне-єдине питання, – заявив правитель не-людей, переступивши поріг кімнати в Щасливому Будинку, де перебував Гент. – Про що ти думала, коли укладалася спати біля заростей сонної трави?!

– Сон-трави? – невпевнено перепитала я.

– Не сон-трави, а сонної трави! Тієї, настоєм якої від тебе тхне за кілька чешів! Може, я відстав від життя, але тобі ж ніби як нема чого спішити на зустріч із Рехом?

Ми з гартонцем дивилися на нього, нічого не розуміючи.

– Де вона спала? – запитав Гент.

– Що ще за настій? – поцікавилася я.

Лан хмикнув.

– Нічого особистого, воїне. Твою наречену я знайшов сплячою поблизу посівів сонної трави. Зазвичай люди після такого сну не прокидаються, а їй хоч би що, тільки ноги мої зранку чимось не догодили. – Гартонець почервонів, я опустила очі. – А настій, – біловолосий потягнув носом, – у нас застосовується для знеболення і діє лише на не-людей. Так як треба діє, я маю на увазі, а не всі ці конвульсії, хрипи, агонію…

Мені стало погано. Подумати тільки, безліч справ попереду, а я могла розпрощатися з життям через те, що не знаю Ліс!

– Рена – відьма, – буденно повідомив Гент, – їй не страшно.

Я ледь стрималася, щоб не дати йому розгорнуту характеристику. По-перше, відьом у Дивному Лісі не люблять! По-друге, я ще не відьма… чи вже?! По-третє – звідки він знає?! Ми з Нявом про своє походження не розповідали. Невже гартонець настільки близький до веллійського двору, що чув подробиці, не призначені для широкої публіки?

Крім того… Я їла тільки в будинку Віарели. Сумніваюся, що вона частувала мене отрутою. Отже, настій сонної трави був у склянці Гента. Він теж відьма? Чи ельфом став?!

Питання злетіло з язика, перш ніж я встигла його обміркувати.

– Ні, ельфізм не передається, – запевнив Лан. – Та для лікування твого нареченого використали досить-таки особливі засоби, тому найближчим часом у нього проявляться деякі… кхм… якості не-людей.

Гент тихо хмикнув. Судячи з виразу його обличчя, ці «якості» проявилися зовсім не так, як очікувалося. Чи йому не сподобався мій погляд? Але я ж придивлялась зовсім непомітно… Чомусь уява яскраво малювала загострені вуха, вовчу шерсть, ікла, луску, причому все разом на одному людському екземплярі.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.