Розділ 6.

В кімнаті був пошарпаний старий стіл зі стільцем, об котрий точно колись точили кігті добра сотня котів. Розташовані спеціально якомога далі від вікна. Ліжко застелене. Настя оглянулась: нелюбов до спілкування, мабуть, давала Віктору час прибирати.

Він увімкнув ноутбук. Ввів пароль. Настя не відверталась – техніка була спільна, часто змінювалась між власниками. Не дуже безпечно, зате практично.

Віктор встав, запропонувавши їй сісти. Сія глянула на нього. Віктор великою емоційністю не відрізнявся.

- Ти грав колись в покер? – поцікавилась Настя.

Замість відповіді Віктор прикипів очима до монітора.

Настя швидко скинула все з телефону. Поки бабуся зниклої приходила до тями після нашатирю і корвалолу, Настя спокійно скопіювала всі кеші та кукі інтернет браузера. Більшість людей не підозрюють, що cookies – це частина цифрового сліду в інтернеті, котрий старанно збирають різні компанії. Найбільшими на ринку буди google та facebook. Те, що це робить операційна система windows – зрозуміле само собою. Але хто б цікавився?

А потім знаходяться дурники, котрі вірять, що телефони слухають їх, коли ті нікому не дзвонять. Ого, я говорив про дітей, а тепер мені вибиває рекламу підгузків. То телефон слухає...

В Насті це спочатку викликало істеричний сміх, потім роздратування. Врешті вона перестала звертати на це увагу. Кому потрібно слухати умовну 17-ти річну Діану з села Броди, котра мріє про новий айфон і сумочку, й потайки хоче віддатись хлопцю подруги? Але боїться, бо перший раз то боляче, як казала сусідка по парті.

Правда дещо банальніше. Так, слухати можуть, та це додаткові колосальні ресурси, котрі хочуть ще грошових вливань. І займаються цим спецслужби у випадках потенційних терористичних атак. Компанії постачальники інтернет та мобільного зв’язку мають надати запис на вимогу правоохоронців. Або потайки злити те, чого ще немає у відкритому доступі людям, котрі заплатять.

Але звичайних людей це не зачіпає. Зате пряме відношення має те, що ми дивимось, вподобайкуємо, поширюємо та на чому затримуємо курсор, чи палець – збирається і формує інтернет профіль людини, щоб перепродати це різним компаніям задля більш цільової реклами. Теорію всесвітньої змови витіснили гроші. І витіснили надовго. Кожний користувач – потенційний покупець і все, що треба — звести його з потрібним продавцем.

Віктор запустив їхню vpn власного виробництва (через одне місце, але то загальна біда) і запустив tor. Зараз буде шукати на форумах потрібну інформацію. Бази даних різних соцмереж регулярно зливаються в даркнет. Різні компанії підрядники, для припустимого проведення аналітики, штатні it працівники, що не вміють розрізняти нормальний імейл від фішингу – все зливається туди. Головне, не спалитись перед кіберполіцією, що в собак часто виходило з перемінним успіхом.

Форум, куди зайшов Віктор виглядав дешево, криво і косо. У звичайного користувача сайт викликав би зневагу. Для хакерів різниці не було. Зазвичай пошуками в даркнеті займався Гриб, їхній шеф. Він ще за часи служби в кіберполіції набив руку по скуповуванню потрібної інформації. Оскільки він відмовився допомагати (і, взагалі, заборонив лізти в цю справу) шукати довелось Віктору.

- Це може дорого коштувати, – видав Тост.

- Домовимось, – нервово всміхнулась Сія.

Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

Вподобати!
Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
Лана Філлі
27.01.2022 13:26
До частини "Розділ 6."
Так, я дурник. Враховуючи випадки, коли точно не шукала ту тему, яку обговорювали усно 10 хвилин тому. Коли шукала, то питань нема, звісно :)
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Іван Дурський
    29.01.2022 16:53
    До речі робили десь експеримент. На телефон в режимі очікування надиктовували різні теми. Висновки з того експерименту прості: випадковість. Ми схильні так думати, бо поговорили, а потім побачили. Тому запам‘ятовуємо відповідну рекламу. А ту про яку не говорили – ні. Звідти й коріння таких міфів.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Лана Філлі
    29.01.2022 17:27
    Загалом я згодна. Але був один випадок, після якого я засумнівалася :) З донькою обговорювали (спонтанно!) дистанційні курси з малювання. До того навіть ідеї такої не було. Беруся за телефон - контекстна реклама курсів! Цей випадок не знаю, як пояснити раціонально. Збіг? :) Але якби я раніше бачила такі курси, точно б помітила, бо донька з дитинства любить малювати, але курси згадали в усній розмові вперше як один з варіантів.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Іван Дурський
    29.01.2022 18:19
    Є ще одне дослідження, котре показує, що алгоритми соцмереж знають вас краще, ніж будь-хто зі знайомих, родичів чи близьких друзів. А спонтанні розмови не виключають двох речей: хтось міг це обдумувати, чи загуглити/вподобати щось дотичне і хтось міг бачити раніше, але не звертати увагу. Рекламні алгоритми робили дуже недурні люди. І роблять постійно.
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше