Зміст
  • Сватання на Гаврилівці
  • Карасики
  • Люте купання
  • Любовний лицарський роман
  • Прослуховування
  • Хазяїн
  • Як жаба літала…
  • Авада Кедавра
  • Коти проти собак
  • Мої уроки російської мови
  • Театрал
  • Марчендайзер-шоу
  • Блохогінне
  • Морський бій
  • Крілики
  • Я і мій зоопарк
  • Перший холодець
  • Батьківські турботи
  • Перейменування
  • Зая
  • Я шукаю роботу
  • Правила дорожнього руху
  • Екологічна пісня
  • Пригоди котика Мікоша
  • Сільодочка
  • Морський етюд
  • Хрещенське диво
  • Майстер йога
  • Я, вогонь і відьма
  • Жах на крилах ночі
  • Карантин
  • Уроки української літератури.
  • Казкові плани на життя
  • Внутрімишечно
  • Свято осені
  • Ячмінь
  • Мандибурка
  • Коротка історія морської хвороби
  • Какулєни зранку
  • Вхід в метро
  • Домострой
  • Статеве дозрівання
  • Воротар села
  • Скидка
  • Ромашковий чай
  • Любов і видра
  • Кілька в томаті
  • Хорор
  • Чикачка
  • Цар Салтан
  • Пізанська вежа
  • Мурзік і Гулічка
  • Печера кохання
  • Алергія і коронавірус
  • Справедливість
  • Курка з удочкою
  • Зірка барахолки
  • Доктор філософії
  • Няньки і собака Пірат
  • Морські делікатеси
  • Огірки і коти
  • Як я вмощувався на роботу
  • Життя vs анекдот
  • Ковбой
  • Правда та кривда
  • Мої конкуренти
  • Батьківські збори
  • Дитячий спогад або мами мене зрозуміють….
  • Складності входу і виходу
  • Порода
  • Гарний день
  • Мрія
  • Замок на роті
  • Чорноморські сценки
  • Знайомство з грибами
  • Бета-рідер нещасний
  • Колискова
  • Як правильно рὸжиться
  • А я котик, в мене лапки…
  • Як я був конем...
  • Відьомське коло
  • Як я рожав
  • Накарачки
  • Ангел і потяг
  • Щмас
  • Роздягальня
  • Волейбол
  • На кукан
  • Укушений
  • Ностальжі або трохи з життя молодих коней.
  • Чайна церемонія
  • ПЛР і я
  • Мовчання стоматолога
  • Як мене переїхала машина
  • Побачити за вікном
  • Домашні яйця
  • На краю промзони
  • Я і леді
  • Трамплін, любов і копчик
  • Тиха історія про велику любов
  • Новорічна казка за дуже знайомими мотивами
  • Бустеризація
  • Опасності нєт!
  • Злочин і кара
  • Ударений
  • Тероборона. Бекграунд бійця.
  • Стільчик у Львові
  • Хіть декомунізації
  • Постановка діагнозу
  • Сірожа і глухота
  • Потойбіччя уроків онлайн
  • Коти також люди
  • Львівські перці
  • Я і моя сваха
  • Синя чашка
  • Заводський брак
  • На рибу
  • Як я українізовував мочалку
  • Хлібороби і зємлєдєльци
  • Підозрюваний
  • Вечірня казка
  • Мокра земля
  • Дороги, які не обирають.
  • Мої діалекти
  • Практика ймовірності
  • Дуже здорове харчування
  • Чорноморський гарбуз
  • Найцінніше
  • Штєц
  • Я, юристи та Арчі
  • Злигодні перекладу
  • Реактивність
  • Мої спортсмени
  • Світлі будні ютуберів
  • Страсті за бібліотекою
  • Любов і голуби. І гроші
  • Горенько мені
  • Відьомське коло

    (людям зі слабкою психікою і бурхливою уявою читати категорично заборонено!)

    В тебе що, теща померла? На жаль, так. Грибами отруїлась. А чому ж кричала на все село? Так грибів не хотіла їсти, сердешна. (Українська народна мудрість (чорна)).

    Гірчак (Tylopilus felleus (Bull. ex Fr.) Karst., Boletus felleus Bull. ex Fr.) — або помилковий білий гриб, по-науковому називається жовчний гриб. Назви його обумовлені схожістю з білим грибом, а також сильної гіркотою, яка при термообробці не зникає, а лише посилюється і яку неможливо прибрати ніякими кулінарними обробками. (Дуже потрібна інформація з мережі Інтернет).

    Відьмине кільце — народна назва групи плодових тіл грибів, що росте по колу в міру розповсюдження грибниці (українська Вікіпедія).

    Ми разом з тещею давно переконалися, що вживання обережних грибів може призвести не тільки до самотніх галюцинацій. Там і до масованого психозу один необачний крок.

    Ця бентежна історія, від якої холоне кров у жилах, сталася в Києві на Святошині. Моя теща, дві її дочки, два її зятя (я і Сірожа) та купка її внуків сходили за грибами. І, крім всякої сироїжкової дрібноти, знайшли сімейку білих грибів. Чим дуже надихнулись, адже за емоціями знайти білого гриба однаково, що вбити дикого кабана.

    Насправді ж ми тоді знайшли помилкових білих грибів. Але кому потрібні такі подробиці? Білий гриб - він і в Африці білий гриб. Хай навіть жовчний.

    Отож на кухні ми чимдуж почистили здобич та дружно її насмажили. З цибулькою, сметанкою, тверденьким сиром, укропчиком та всілякими іншими спеціями. Несамовитий аромат затопив наші серця і ми всім сімейством, впустивши трохи слинки, урочисто сіли навкруг обіднього стола.

    З моїм щастям висока честь запустити гриба по колу випала мені. Адже я першим знайшов у власній тарілці білого, як я думав, гриба. І як птах кладе до рота пташенятка черв’ячка, так і я підсунув малому сину четвертинку гриба. На, синуля! Спробуй, що таке справжній білий гриб! Папка найшов!

    Пташенятко потягло до рота, куснуло і позеленіло. За якусь мить син з перекособоченим лицем і ротом, повним слини, непристойно і свавільно виплюнув гриб на тарілку. Ми остовпіли.

    - Горький!!!! – злякано вигукнув почервонілий вщент Сашко.

    І тут почалося. В темпі і по колу.

    - Та то тобі перець попався! – заявила його мати і, по-сумісництву, моя дружина, що сиділа поруч. По годинниковій стрілці. Щоб переконатися в своїй правоті, спритно хапонула до рота виплюнутий гриб. Це ж її дитя їло, а після дитини не гидко!

    За мить її очі стрибнули на лоба і кохана, виховано прикриваючи рот долонею, стрімко повернула гриб на світ божий. Та й затріпотіла руками, молячи небо про воду.

    - Доцю! Ну що ти робиш? – обурилась найкраща в світі теща. - Ладно дитя! Не понаравилось! А ти то чого білими грибами розкидаєшся?

    Сказала і роздратовано потягла двічі виплюнутого гриба до рота. Це ж її дитя їло, а після дитини не гидко!

    Вже за мить тещу заціпило. Ми з Сірожою та з надією встромились в її побуряковіле лице. Нє…Не дождались. Теща оперативно вернула гриба взад і дрібно-дрібно захрестилась з криком «Хай же Господь мене помилує!».

    - Та що ви в самом дєлє!!! Це ж білий гриб, - підскочила друга її дочка, що сиділа поряд, і знервовано смикнула до рота нещасного гриба. Це ж її мама їла, а після мами не гидко!

    Знову за мить моя своячка страшно пішла червоними хвилями та плямами. В судомах, не криючись, позбавилась гриба і жадібно кинулась заїдати його святим хлібом. Їй води вже не хватило.

    - Ви що???? Прикалуваєтесь надо мною? - визвірився мій старий добрий свояк Сірожа,- до чого вже розпустились, білими грибами плюються!

    І рішуче, двома пальцями, засунув вже добре слизького гриба собі до рота. Це ж його жінка їла, а після жінки не гидко!

    За мить Сірожа якось дивно сіпнувся. Усім тілом. Пустив носом трохи піни і стогоном позбувся гриба прямо мені на тарілку.

    Прибитий думкою чим же я, падлюка, кормив дитину, я, не задумуючись, закинув гриба собі до рота. Його вже їли, але не страшно, з водкою не гидко. Якщо що - то з дитиною в больницю разом ляжем.

    За мить, поки розжував, з моїх очей бризнули сльози. Потемніло аж до потилиці і рот по вінця наповнився слиною. Гриб випурхнув назовні і дзвінко ляпнувся об стіл.

    Наступною за годинниковою стрілкою була моя племінниця Віта. Присутні за столом завмерли і запитально втупилися в неї. У дітей і так до цього мову відняло від побаченого. Ну, а що ти, Віта?

    Здерев’яніла Віта настрашено приречено вдивлялася в крупну обслинену шмарклю, що замолоду була грибом. Пауза зловісно затягувалася. Шмаркля не ворушилась. Нарешті Віта заперечливо хитнула головою і обережно, виделкою, відсунула від себе пожованого гриба. Подалі по столу:

    - Спасіба. Я вам вірю, родітєлі!

    Братство грибного кільця з гуркотом розламалось і за столом перелякано загомоніли.

    Шо це було???Наче помішались…

    Щоб вподобати цю частину, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.

    Вподобати!
    Щоб залишити коментар, необхідно зареєструватись на сайті або увійти, якщо ви вже зареєстровані.
    Ксенія Демиденко
    21.08.2021 19:29
    До частини "Відьомське коло"
    Братство білого гриба, я так розумію, обмежилося походом до вбиральні. Частим))) Усі живі? Дитина виявилася найрозумнішою))) Віті - медаль за ігнорування стадного рефлексу. Дякую за оповідку!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше
  • Сергій Волошин
    21.08.2021 19:33
    До частини "Відьомське коло"
    Дякую і Вам! Однак за смоктання гірчака нічого не було! Він неїстівний це так. Однак не отруйний і ніяких побічних ефектів не викликає!
  • Поскаржитися
  • Антинаціональний контент
  • Диверсійна діяльність
  • Спам
  • Іншомовний контент
  • Порнографія
  • Порушення авторського права
  • Інше